FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

EXCLUSIV „Vikingul” slovac cu două fețe: „Nu sunt prea drăguț pe teren, dar acasă sunt calm și liniștit” + De ce crede că Slovacia e peste România și ce îi place cel mai mult în țara noastră

Branislav Niňaj va împlini 30 de ani pe 17 mai FOTO: Ionuţ Iordache +5   FOTO
Branislav Niňaj va împlini 30 de ani pe 17 mai FOTO: Ionuţ Iordache

Articol de , - Publicat miercuri, 17 ianuarie 2024 19:00 / Actualizat miercuri, 17 ianuarie 2024 22:46

Branislav Niňaj vorbește deschis într-un interviu exclusiv pentru Gazeta Sporturilor despre diferențele dintre fotbalul slovac și cel din România, despre modul cum i-au schimbat viața cei doi copii ai săi și despre rutina sa zilnică. 

Fundașul de 29 de ani al lui Sepsi, născut la Bratislava, subiliniază lucrurile care-i plac cel mai mult în România și explică de ce Branislav în rolul de tată și soț e total diferit față de versiunea dură și impenetrabilă pe care o afișează pe teren. Slovacul dezvăluie care sunt tabieturile sale din afara fotbalului și prefațează duelul cu România de la EURO 2024.

Daniel Pancu, fizic de invidiat la 46 de ani » Regulile pe care le respectă cu strictețe și ce îl sperie: „După 40 de ani, intervine sarcopenia”
INTERVIU
Daniel Pancu, fizic de invidiat la 46 de ani » Regulile pe care le respectă cu strictețe și ce îl sperie: „După 40 de ani, intervine sarcopenia”

- Branislav, cum a decurs cantonamentul din Antalya? 
- Foarte bine. Am avut multe antrenamente intense, e o atmosferă bună la echipă. Cred că a fost o perioadă de pregătire care ne va ajuta mult la reluarea campionatului.

- Cum este pentru tine să lucrezi cu un antrenor german? 
- Nu am avut nicio problemă cu metodele domnului Storck. Eu am jucat în Belgia și Olanda și sunt obișnuit cu acest stil și cu structura antrenamentelor.

- Ești la Sepsi de 3 ani. Cum descrii această perioadă din cariera ta? 
- Dacă analizăm tot acest interval de timp, a fost unul plin de succese. Ne-am calificat în cupele europene încă din primul meu sezon la Sfântu Gheorghe, am câștigat patru trofee, iar anul trecut am fost la un pas de grupele Conference League. Cred că e foarte bine, nu?

„Vikingul” slovac cu două fețe: „Nu sunt prea drăguț pe teren, dar acasă sunt calm și liniștit” + De ce crede că Slovacia e peste România și ce îi place cel mai mult în țara noastră
Cifrele lui Branislav Ninaj la Sepsi / Infografie: Ionuț Iordache (GSP)

- Cu ce antrenor ai colaborat cel mai bine? 
- Am avut o relație bună cu toți, de la toți am avut câte ceva de învățat. Cred că Bergodi a făcut cea mai bună treabă, a câștigat multe trofee aici. 

- Ce s-a întâmplat cu Liviu Ciobotariu? A început bine, apoi a urmat căderea. S-a spus despre el că este o persoană prea bună și i-a fost greu să se impună în rândul jucătorilor. Ce părere ai tu?
- E un tip foarte bun, am avut o relație foarte bună cu el. Am fost un pic trist pentru cum s-a terminat colaborarea cu el, dar ăsta este fotbalul. De multe ori încerci să faci totul cât mai bine, dar nu îți iese. La fel s-a întâmplat și cu Leo Grozavu, primul meu antrenor de la Sepsi. Am început bine cu el, dar s-a terminat prost.

- Care a fost cel mai tare adversar pe care l-ai întâlnit în Liga 1? 
- Cred că Alibec, un fotbalist foarte bun, de fiecare dată duelurile cu el au fost foarte grele. Apoi cred că Florin Tănase, când juca la FCSB. Era foarte greu de marcat.

Branislav Ninaj la Sepsi / Sursă foto: Imago Images
Branislav Ninaj la Sepsi / Sursă foto: Imago Images
Branislav Ninaj la Sepsi / Sursă foto: Imago Images
Branislav Ninaj la Sepsi / Sursă foto: Imago Images
Branislav Ninaj la Sepsi / Sursă foto: Imago Images
+2 FOTO

Branislav Ninaj: „Natura din România e incredibilă”

- Cum a fost când ai venit prima oară în România? Ai simțit un șoc cultural sau din punctul de vedere al mentalității? 
- Nu, nu a fost un șoc pentru mine. Asta s-a întâmplat când am jucat în Turcia, acolo chiar a fost o diferență uriașă din toate punctele de vedere. Am stat în Ankara, era mult haos, traficul era infernal. Soției mele îi era frică să conducă acolo. Dar în România ne simțim bine. E o viață destul de asemănătoare cu cea din Slovacia.

- Ce îți place cel mai mult în România? 
- Cred că aveți un fotbal mai bun decât în Slovacia. Asta e sigur. Mai aveți o bucătărie bună, dar cred că natura e ce îmi place cel mai mult. Zona din jurul Brașovului e super.

- În ceea ce privește mâncarea, ce îți place cel mai mult? 
- Ciorba e felul meu favorit. Ciorba de văcuța e delicioasă, îmi place cel mai mult.

- Ai apucat să vizitezi Bucureștiul? Poți face o comparație între Bratislava și capitala noastră? 
- Am fost o dată la București cu soția mea. Mi se par două orașe asemănătoare. Bucureștiul e mult mai mare, dar cred că ambele capitale sunt frumoase. Doar că mie îmi place să locuiesc în orașe mai mici pentru că Bucureștiul mi s-a părut foarte aglomerat.

- Deci îți place mai mult Brașovul, orașul în care locuiești? 
- Așa e. Mie și soției ne place foarte mult.

Ninaj, despre adversara României de la EURO: „Slovacia are un ax central de clasă mondială”

- Ai spus mai devreme că România are un fotbal mai bun decât Slovacia. Te referi la nivelul ligii sau și la naționalei? 
- Campionatul din România e mai competitiv, e mai bun, mai mulți bani, o mai mare atenție din partea presei, interesul e mai mare. Aici sunt și mai multe cluburi mari și de tradiție, mereu sunt 4-5 care se bat la titlu. În Slovacia e Slovan Bratislava, atât. Și Dunajská Streda e un club puternic acum, dar cam atât. La nivelul naționalei o să vedem la Euro cine e mai puternică. Cred că naționala Slovaciei e mai bună, dar o să vedem dacă e adevărat.

- Care sunt punctele forte și cele slabe ale naționalei Slovaciei? 
- Nu vreau să vă spun despre slăbiciuni, dar avem un ax central de o calitate incredibilă, cu Skriniar, Lobotka, Duda, Kucka. Mi se par niște fotbaliști de world class. Ăsta este punctul nostru forte.

- De selecționerul italian Francesco Calzona ce ne poți spune? 
- A făcut o treabă foarte bună. La început a fost mai greu, a încercat să găsească o cale, dar acum lucrurile mereg foarte bine, are rezultate foarte bune, deci cred că a fost o alegere foarte bună.

- Și tu ai trei meciuri la echipa națională. Cum a fost acea experiență pentru tine? 
- A fost super, frumos, e cel mai înalt nivel pe care îl poți atinge. Sper ca în viitor să revin acolo.

- Ce părere ai despre echipa noastră națională? 
- Să fiu sincer, nu am urmărit meciurile voastre. Nu pot spune nimic.

- Nu cunoști nici fotbaliștii noștri? 
- Ba da. De exemplu, s-a discutat mult despre Radu Drăgușin acum. A ajuns la un nivel de top, a refuzat Bayern.

- Cum comentezi acest refuz? 
- Din câte am înțeles, își dăduse cuvântul lui Tottenham și apoi a apărut și Bayern. Cred că a procedat corect. Când îți dai cuvântul cuiva, nu contează ce mai apare apoi.

- Presa, oamenii de fotbal din Slovacia ce spun despre echipa României? 
- În ultimul timp nu am mai urmărit nici presa din țara mea. De când s-a născut fiica mea, nu am mai avut timp de asta. Am preferat să petrec timp cu copiii.

- Belgia e favorita clară a grupei, nu? 
- Da, clar, dar vom vedea.

„Mă bucur că am copilărit fără telefon mobil”

Branislav Ninaj / Sursă foto: Ionuț Iordache (GSP)
Branislav Ninaj / Sursă foto: Ionuț Iordache (GSP)
Branislav Ninaj / Sursă foto: Ionuț Iordache (GSP)
Branislav Ninaj / Sursă foto: Ionuț Iordache (GSP)
Branislav Ninaj / Sursă foto: Ionuț Iordache (GSP)
+1 FOTO

- Arăți ca un viking. Cum e Branislav sub această mască de viking luptător și dur? 
- Acasă sunt o persoană total diferită, încerc să fiu un tată și un soț bun. Sunt o persoană calmă și liniștită. Pe teren trebuie să fiu agresiv, încerc să îmi înving adversarul, e normal. La fotbal sunt foarte profesionist, nu sunt prea drăguț pe gazon.

- Cum e să stai departe de copiii tăi în această perioadă? 
- Cred că acesta e singurul aspect negativ al cantonamentelor. Când eram tânăr, nu mă deranja acest lucru, dar acum e foarte greu pentru mine să fiu plecat mult timp și să nu-i văd.

- Viața ta s-a schimbat de când ai devenit tată? 
- A devenit mai bună, să fiu sincer. A pus o menire în viața mea. Am realizat că sunt atâtea lucruri care nu contează cu adevărat așa cum credeam înainte. Când eram tânăr, puneam accent doar pe muncă și pe fotbal. Pun și acum, dar sunt atent și la viața mea personală, la familie.

- Ce activități faci cu ei? 
- Tot felul de chestii. Anul trecut am început să merg cu fiul cel mare la pescuit. Îmi place mult să pescuiesc și am văzut că și el e încântat. Vedem cum va evolua această pasiune și pentru el, dacă îi va plăcea pe viitor.

- Care e diferența dintre copilăria ta și cea din zilele noastre? 
- Noi nu aveam telefon mobil, asta a fost cea mai bună parte a copilăriei mele. Nu îmi plac, le consider foarte dăunătoare.

- Care este prima ta amintire legată de fotbal? 
- Țin minte că aveam 7-8 ani și jucam fotbal cu prietenii mei. Nu credeam niciodată atunci că voi deveni un jucător profesionist, jucam de plăcere. Să fiu sincer, nu am fost un fotbalist foarte talentat, așa că nu aveam mari visuri. Abia când am ajuns la Slovan, am realizat că asta va fi menirea mea. Atunci mi-am propus să câștig titlul în Slovacia și să joc în străinătate.

Branislav Ninaj fără secrete: „Prefer să mănânc o pizza decât un desert”

- Care e rutina ta zilnică? 
- Ajung la stadion, iau micul dejun împreună cu colegii, apoi urmează o mică ședință în care ni se transmite ce urmează la antrenament. După antrenament, facem recuperarea, un masaj. Mâncăm și plecăm acasă. E destul de simplu, nimic special.

- Ce faci în timpul liber în Brașov? 
- Cu doi copii, nu ai timp liber. Îmi petrec tot timpul liber cu ei. Sincer, nu fac nimic altceva. Joc fotbal, vin acasă, stau cu ei și apoi o iau de la capăt.

- Urmezi vreo dietă specială? 
- Nu. Încerc să nu mănânc junk food, fast food. Mănânc sănătos, dar nu am o dietă strictă.

- Când ai mâncat ultima oară ceva dulce? 
- Nu îmi plac deserturile. Poate doar tiramisu. Dacă vreau să am o „cheat day”, mănânc o pizza sau un burger.

- Ce preferi? Să mergi la sală sau să alergi? 
- Nu îmi place să alerg, așa că prefer să fac sport la sală. Am 90 de kilograme, îmi e mai greu să alerg, așa că mai bine ridic greutăți.

- Care sunt obiectivele tale viitoare? 
- Trofeele sunt mereu un obiectiv, dar nu îmi setez niște ținte personale, încerc doar să fiu mai bun de la o zi la alta. Cred că asta e cea mai bună cale pentru mine.

Citește și alte știri din fotbalul românesc: 

EXCLUSIV Daniel Pancu, fizic de invidiat la 46 de ani » Regulile pe care le respectă cu strictețe și ce îl sperie: „După 40 de ani, intervine sarcopenia”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
sibman
sibman  •  18 Ianuarie 2024, 12:45
Postat de parachioara5 pe 18 Ianuarie 2024, 12:24

...romaneste stie ?

Probabil sa injure.

parachioara5
parachioara5  •  18 Ianuarie 2024, 12:24

...romaneste stie ?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează