FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Cannavaro, Mascherano, Morais » FCSB apelează la cel mai nou experiment! În fotbalul de top a funcționat doar cu genii

Morais, 32 de ani, a venit în România în ianuarie 2011, la Astra FOTO Raed Krishan
Morais, 32 de ani, a venit în România în ianuarie 2011, la Astra FOTO Raed Krishan

Articol de , , - Publicat sambata, 29 septembrie 2018 09:00

FCSB apelează la cel mai nou experiment: Junior Morais fundaș central, cel mai scund stoper din campionat. În fotbalul de top au mai existat apărători sub 1,80m, însă doar excepții ajutate de calități fantastice.

Accidentările și structura ciudată a lotului îl determină pe Dică să testeze o soluție care a funcționat în fotbalul serios doar în cazuri rare și numai când a fost vorba despre fotbaliști grozavi.

Junior Morais e noul fundaș central al FCSB, aceasta e improvizația cu care antrenorul trebuie să-și salveze postul în următoarele patru runde și să păstreze echipa pe primul loc, favorită în cursa pentru titlu.

10 centimetri sub normalitate

Ce are Morais, din moment ce nu este el unica "invenție", nu e singurul jucător reprofilat? Brazilianul consacrat ca fundaș stânga e foarte scund pentru un stoper, e o prezență cum rar se vede în centrul apărării. La 1,76m, el e mai mic cu cel puțin 10 centimetri decât un stoper normal din fotbalul de azi.

O diferență valabilă și în comparația cu colegii lui care ocupă de obicei zona aceea. Planici, cu care Junior urmează să facă pereche în partida cu Hermannstadt, măsoară 1,91. Bălașa e mai scund cu 5 centimetri față de sârb și aceeași înălțime ca a lui Bălașa o are Momcilovici, alt fundaș stânga pe care steliștii l-au mai mutat în centrul de nevoie. Ultimii doi sunt accidentați, de aceea nu mai sunt luați în calcul în momentul de față.

A mai mers doar cu genii

Becali a anunțat că ar prefera să-l vadă pe Morais fundaș central, "deși Dică decide care dintre el și Lucian Filip să joace acolo".

Mihai Stoica a găsit și o justificare pentru improvizația cam exagerată a staff-ului: "Dacă Barcelona a avut performanțe extraordinare cu Mascherano și cu Abidal stoperi, unul transformat din mijlocaș și al doilea din "lateral" stânga, sperăm să reușim și noi".

MM apelează în comparație la un superlativ din fotbal, la fotbaliști excepționali care oricum au funcționat ca apărători într-un sistem special pe care-l crease Guardiola, un căutător de stoperi tehnici, capabili să paseze.

Excepții se mai pot găsi, fundași centrali de top sub 1,80: Fabio Cannavaro, Ivan Cordoba. Niciunul n-a fost însă mutat pe acest post abia la 32 de ani, vârsta pe care o are Morais.

"E cam mic Junior Morais? Și ce dacă? Ce să facem dacă ăștia sunt fundașii pe care-i avem?"
Gigi Becali, patron FCSB

"Momcilovici are nevoie de o nouă pauză de trei săptămâni din cauza unor dureri musculare. Bălașa e mai bine, va lipsi mai puțin de două luni, cât se estimase. Încă mă gândesc la perechea lui Planici din meciul cu Hermannstadt"
Nicolae Dică, antrenor FCSB

Fundași centrali scunzi și faimoși

  • Carles Puyol 1,78m
  • Roberto Ayala 1,77m
  • Dario Simici 1,77m
  • Fabio Cannavaro 1,75m
  • Javier Mascherano 1,74m
  • Ivan Cordoba 1,73m

Balon de Aur, căpitani, legende

Fundașii centrali scunzi care au reușit să se impună în fotbalul de la cel mai înalt nivel n-au izbutit doar să devină titulari în echipele lor în ciuda înălțimii reduse, chiar au atras atenția ca niște stâlpi ai apărărilor, deși niște stâlpi mai mici. Cannavaro a fost Balon de Aur în 2006, an în care câștigase Campionatul Mondial cu Italia. Mascherano și Puyol au făcut parte din echipa formidabilă pe care a creat-o Guardiola la Barcelona, Puyol a fost și căpitan. Ayala a adunat 115 meciuri pentru Argentina, 63 din calitatea de căpitan. Iar Ivan Cordoba a fost titular incontestabil la Inter în majoritatea timpului, în perioada 2000-2012. Columbianul cu fizic de extremă, înalt de 1,73, era unul dintre stoperii cei mai buni și mai agresivi din Serie A. 

Stoichiță a coborât chiar mai jos

Morais nu va fi cel mai scund apărător central folosit de FCSB în istoria recentă. În urmă cu opt ani, Stoichiță l-a utilizat într-un meci pe Petre Marin ca fundaș central. "Lateralul" poreclit Jair are 1,69m, deci e mult mai scund chiar și decât Morais. "Nu e cel mai mic fundaș central al meu. Când conduceam naționala Kuweitului l-am folosit pe unul care era chiar mai mic decât Petrică!", a povestit Stoichiță. 

Cât de înalți sunt stoperii din fotbalul mare

Real Madrid

  • Sergio Ramos 1,84
  • Raphael Varane 1,91

Barcelona

  • Gerard Pique 1,94
  • Samuel Umtiti 1,82

Juventus

  • Leonardo Bonucci 1,91
  • Giorgio Chiellini 1,87

Bayern

  • Mats Hummels 1,91
  • Jerome Boateng 1,92

Liverpool

  • Virgil van Dijk 1,93
  • Dejan Lovren 1,88

Cât de slabi vor deveni la faze fixe?

FCSB a ajuns să aibă coșmaruri cu momentele în care adversarii beneficiază de cornere sau de lovituri libere din lateral, pentru că steliștii nu reușesc să se apere în astfel de faze. Au încasat frecvent goluri așa. Dică s-a declarat bătut din acest motiv, a testat fără succes toate strategiile posibile: "Am încercat și cu marcaj în zonă, și cu marcaj om la om. Nicio soluție n-a funcționat!". Cu Morais fundaș central, echipa va deveni și mai fragilă. Brazilianul îl înlocuiește pe un fundaș central normal, mai înalt cu 10 centimetri, deci forța echipei la jocul aerian va scădea. Junior n-are nici înălțime, nici obișnuința de a lupta pentru mingile înalte.

Pe Nedelcu îl mută săptămânal!

Becali propusese altă transformare, încă dinainte să se accidenteze Bălașa și Momcilovici. Îl voia pe Dragoș Nedelcu retras din mijlocaș central în centrul apărării. Fotbalistul crescut la Viitorul e mult mai înalt decât Morais, are 1,89, deci constituia o alegere mai la îndemână. Doar că patronul s-a răzgândit, acum e convins că Dragoș va putea fi valorificat, vândut la un moment dat, mult mai ușor ca mijlocaș. Dică nu mai are voie să-l mute de pe postul de închizător. 

Adversarul e uriaș!

Morais a mai fost folosit fundaș central într-un meci, la 2-0 cu Sepsi pe Arena Națională. Atunci s-a descurcat fără probleme și pentru că echipa oaspete nu a avut un vârf normal, brazilianul l-a avut adversar pe mijlocașul ofensiv Tandia, trimis de Eugen Neagoe ca "număr 9". Duminică, împotriva lui Hermannstadt, Junior și Planici vor avea de luptat cu Juvhel Tsoumou, un congolez de 1,91, mai înalt decât Morais cu 15 centimetri! Africanul de 27 de ani, adus gratis la Sibiu în vara asta, are trei meciuri ca titular și două goluri în acest sezon. 

Vezi și: Ogică, impresar pentru Gigi Becali » I-a propus un dinamovist: "M-a sunat și m-a rugat să-l iau. A venit la Palat și am negociat!"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
2danutz2
2danutz2  •  29 Septembrie 2018, 15:25
Postat de hitman222 pe 29 Septembrie 2018, 12:56

Dupa iosif, randoom, dumbzilă si lista e lungă.

sa nu uiti sa te incluzi

2danutz2
2danutz2  •  29 Septembrie 2018, 15:25
Postat de gerula.xi pe 29 Septembrie 2018, 11:56

danut ognean e cel mai mare prostalau din univers..!

sifon, oaie

hitman222
hitman222  •  29 Septembrie 2018, 12:56
Postat de gerula.xi pe 29 Septembrie 2018, 11:56

danut ognean e cel mai mare prostalau din univers..!

Dupa iosif, randoom, dumbzilă si lista e lungă.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează