FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI

Câți bani le trimite Viktor Orban celor de la Sepsi? Echipa din Sfântu Gheorghe șochează: venituri-record din Ungaria în 2022!

Articol de , , - Publicat marti, 21 martie 2023 16:27 / Actualizat marti, 21 martie 2023 16:39

În raportul financiar al clubului Sepsi Sfântu-Gheorghe sunt prezentate încasări de peste 11 milioane de euro, fără precedent pentru gruparea covăsneană, însă mai mult de jumătate din sumă provine din subvenția din partea Guvernului Viktor Orban de la Budapesta. 

Contabilitatea lui Sepsi pentru anul 2022 conține cifre uluitoare. În primul rând, clubul din Sf. Gheorghe anunță cele mai mari venituri all-time. De peste 11 milioane de euro. Nivelul e unul imens pentru o grupare care în urmă cu 4 ani abia depășea 3 milioane de euro. Chiar și față de anul 2021 creșterea e considerabilă: un surplus de aproape 50%.

Veniturile lui Sepsi din ultimii 5 ani 

ANSUMA (euro)
20183.700.000
20196.700.000
20205.300.000
20217.600.000
202211.300.000

Care e explicația acestui salt formidabil? O subvenție-record, din partea Guvernului Ungariei, care trece de 6 milioane de euro! Într-un singur an calendaristic! Mai precis, suma de 29,8 milioane de lei. Cuantumul banilor proveniți de la Budapesta reprezintă de 4 ori veniturile din drepturile TV, de 7 ori mai mult decât s-a încasat din partea UEFA și de 10 ori cât s-a produs de pe urma biletelor de intrare la meciuri.

Sursele de venit din 2022: 6 milioane subvenții din Ungaria

CapitolSuma (euro)
Subvenții Ungaria6.100.000
Drepturi TV1.600.000
Sponsorizări1.100.000
Bonusuri UEFA850.000
Bilete de intrare500.000

Dacă subvenția din partea Guvernului maghiar a fost realmente ieșită din comun pe anul 2022, în schimb, Sepsi și-a diminuat foarte mult veniturile din sponsorizări și publicitate. 

Anul trecut s-au raportat doar puțin peste 1,1 milioane de euro, în vreme ce în 2021 au fost peste 3 milioane, iar în 2019 aproape 4,5 milioane de euro. Și acest capitol, din care Sepsi a accesat fonduri imense în ultimii ani, a fost tot pe relația cu Guvernul maghiar, fiindcă peste 90% dintre firmele care erau sau sunt partenere clubului condus de Laszlo Dioszegi sunt societăți ungurești.

13,2 milioane de euroe suma de care Sepsi a beneficiat, exclusiv din sponsorizări și publicitate, în perioada 2018-2022, firmele partenere fiind aproape toate maghiare

1,2 milioane de euroa cheltuit Sepsi în 2022 exclusiv pentru Centrul de copii și juniori, un nivel chiar și peste cât a cheltuit Hagi la Farul

Banii încasați de la Budapesta sunt atât de mulți încât ei depășesc chiar și bugetul de salarii pe care Sepsi l-a desfășurat pe parcursul lui 2022. Și care a fost unul foarte mare, ce a trecut de 5,2 milioane de euro, record în istoria echipei.

În plus, datorită infuziei de bani din Ungaria, Sepsi a terminat anul precedent pe plus. A realizat un profit mare, de aproape 1,4 milioane de euro. Și în 2021, Sepsi bifase tot excedent, însă unul minim: diferența dintre venituri și cheltuieli a fost de numai 67.000 de euro.

Stadion nou, construit tot de Viktor Orban

Sepsi evoluează acasă pe o arenă nou-nouță. Costurile de construcție au fost achitate integral de Guvernul de la Budapesta și s-au ridicat la aproape 25 de milioane de euro. De fapt, în contabilitatea lui Sepsi, la capitolul datorii, apare o sumă imensă, de peste 30 de milioane de euro, dar mare parte din ea reprezintă chiar aceste venituri din partea statului maghiar, care sunt catalogate ca subvenții.

Dan Șucu a lansat un atac violent

În momentul în care a intrat oficial în acționariatul clubului Rapid, Dan Șucu s-a referit și la modul în care sunt finanțate alte grupări cu care giuleștenii se află în competiție. Iar cel mai dur discurs a fost la adresa lui Sepsi, pentru legăturile financiare pe care le are direct cu statul condus de Viktor Orban.

Câți bani le trimite Viktor Orban celor de la Sepsi? Echipa din Sfântu Gheorghe șochează: venituri-record din Ungaria în 2022!

"Faptul că un guvern al unei țări vecine investește 3,5 milioane de euro în fiecare an în bugetul unei echipe care concurează aici nu e tot o lovitură pentru celelalte competitoare? E normal? Unde e normalitatea? Despre ce vorbim aici? Reclamele care sunt la OTP Bank, la MOL, alea sunt reclame pe baze comerciale? Care e beneficiul lor acolo?

Mi se pare fără sens, nimeni nu întreabă. Ăsta nu e un mod de a intra în competiție. Competiția sportivă e corectă, dar competiția organizatorică e o haiducie. Sunt haiduci, nu sunt competitori adevărați. E strigător la cer. Să vii cu banii contribuabililor dintr-o țară vecină pentru a susține o echipă din țara respectivă?

Eu sunt convins că motivarea a fost că subvenționează sportul de masă. Dacă subvenționează sportul de elită, se numește deturnare de fonduri și e pedepsită penal. Sunt tare curios dacă Curtea de Conturi din Ungaria va veni să cerceteze ce se întâmplă cu banii contribuabililor unguri", a declarat Dan Șucu.

Un afacerist care studiază situația din campionatul românesc nu se va implica, pentru că toți investitorii caută domenii în care competiția să fie fair-play, să nu fie dezavantajați în vreun fel. Când vezi că Sepsi e finanțată de Guvernul maghiar și că alte cluburi au bani din consilii locale și județene nu te bagi într-o afacere în care tu, ca privat, pornești cu un handicap clar
Iancu Guda, analist economic

CITEȘTE ȘI:

„Nu prea ne iubea lumea” » Gazeta l-a găsit la Sfântu Gheorghe pe primul antrenor din istoria lui Sepsi: „Ne mai scuipau, dar nu ca acum, cu dat afară din țară”
SEPSI - FCU CRAIOVA
„Nu prea ne iubea lumea” » Gazeta l-a găsit la Sfântu Gheorghe pe primul antrenor din istoria lui Sepsi: „Ne mai scuipau, dar nu ca acum, cu dat afară din țară”
Basarab Panduru, discurs necruțător la adresa lui Tavi Popescu: „Nu merge să stai și să dai exterior că ești geniu. Ce e aia? Joci «fotbal-țurcă»” + Ironie după FCSB - CSU Craiova: „Parcă erau la polo călare”
FCSB
Basarab Panduru, discurs necruțător la adresa lui Tavi Popescu: „Nu merge să stai și să dai exterior că ești geniu. Ce e aia? Joci «fotbal-țurcă»” + Ironie după FCSB - CSU Craiova: „Parcă erau la polo călare”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (51)
luisharcsa
luisharcsa  •  03 Aprilie 2023, 18:40

"Taimingul" ca si in alte cazuri, este perfect. Chiar inainte de meciului cu echipa antrenata de cel ma longeviv antrenor din rumunika. Tre sa agite apele cu articole de genul. Saptamana viitoare vor scrie de datoriile CFR ului. ***, na. Ce sa faci.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  22 Martie 2023, 17:36
Postat de emil1986 pe 22 Martie 2023, 16:46

Eu sa regret comunismul????!!!!! Esti dus, tata!!!! Pai eu sunt cu UE si NATO, iar tu cu rusii si cu AUR. Esti mult mai aproape de bolsevism. Pune mana si citeste din surse adevarate cea ne-au facut rusii in ultimii 200 si de ani, de cate ori ne-au invadat, ce teritorii ne-au luat cu japca si cate bogatii.

Eu stra nepot de "chiabur" legionar cu bolsevicii ? :)) Nu spuneai ca ai fost la meciurile Stelei afara in anii 80?? Oare ce roman avea dreptul sa se plumber prin Europa in anii aia? ue e un socialism comunism cu fata umana milica, esti obisnuit cu controlul. Sa iti spuna ue cate grade ai voie sa ai in casa, cat sa platesti pe un kg de carne, ce masina ai voie sa conduci, cati refugiati sa primesti. Tocmai din cauza asta vrei sa controlezi ce fac eu cu banii, sunt ai mei nu i-am furat, ce vrei sa dorm pe ei ca Tiriac?

emil1986
emil1986  •  22 Martie 2023, 16:46
Postat de eterrna.terrra.nova pe 22 Martie 2023, 15:38

Traiasca capitalismul Emile! daca traiam im comunismul pe care il regreti aveam o Dacie obosita si nu mai te stresai. Sunt banii tai sau de ce te intereseaza pe ce ii cheltui? Nu ma dau mare stai calm doar rad de postacii mincinosi ai lui mititelu.

Eu sa regret comunismul????!!!!! Esti dus, tata!!!! Pai eu sunt cu UE si NATO, iar tu cu rusii si cu AUR. Esti mult mai aproape de bolsevism. Pune mana si citeste din surse adevarate cea ne-au facut rusii in ultimii 200 si de ani, de cate ori ne-au invadat, ce teritorii ne-au luat cu japca si cate bogatii.

Vezi toate comentariile (51)
Comentează