FOTBAL  »  Superliga  »  CCA

EXCLUSIV S-au întors folcloristele în arbitrajul românesc! CCA pregătește în culise o mutare-șoc

Kyros Vassaras, președinte CCA
Kyros Vassaras, președinte CCA

Articol de , , - Publicat duminica, 16 august 2020 21:41 / Actualizat duminica, 16 august 2020 23:10

CULISE. CCA pregătește o rocadă-șoc pe lista FIFA: îl va scoate pe Sebastian Colțescu și îl va promova pe Andrei Chivulete, fiul fostului „central” care în anul 2000 a fost implicat în cel mai mare scandal sexual din fotbalul românesc, Chivulete senior fiind însă în acest moment colaboratorul numărul 1, extra-comisie, al lui Kyros Vassaras.

Se fac jocuri la nivel înalt în arbitrajul românesc. În prim-planul mișcărilor care se preconizează, dar și al modului în care sfera de influență acționează în privința delegărilor și protejărilor unor arbitri, stă chiar omul cu cea mai importantă funcție: Kyros Vassaras, grecul care e președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Chivulete senior, raportor pentru Vassaras

Surse din interiorul CCA fac dezvăluiri senzaționale pentru GSP, care au ca finalitate dorită o mutare extrem de spectaculoasă, dar și surprinzătoare, pe care Vassaras o pregătește pentru componența listei FIFA pe anul 2021. Vrea să-i ia ecusonul internațional lui Sebastian Colțescu pentru a i-l acorda lui Andrei Chivulete.

Rocada își regăsește, de fapt, explicații în culise. De ceva vreme, unul dintre cei mai apropiați foști arbitri pe care Vassaras i-a atras alături de el e chiar tatăl lui Andrei Chivulete, Florin Chivulete. El nu face parte din CCA și nici nu a primit o funcție oficială din partea grecului, însă e unul dintre ajutoarele de nădejde ale acestuia

A primit ca sarcină de la Vassaras să întocmească la majoritatea meciurilor de Liga 1 un raport, pe care să îl trimită exclusiv către șeful CCA, tocmai ca acesta să aibă control pe anumite partide pe care nu le poate vedea din cauza faptului că stă mai mult plecat din țară.

Al treilea cel mai delegat arbitru din Liga 1

Ajutorul pe care Vassaras îl primește de la Chivulete senior are un corespondent clar în privința delegărilor pe care Chivulete junior le-a avut în ultima perioadă. Acesta a primit meciuri pe bandă rulantă în sezonul precedent și, deși nu e pe lista FIFA, doar 3 arbitri au condus mai multe jocuri decât el, dintre care doi sunt cei aflați în cea mai importantă categorie valorică la Nyon, Hațegan și Kovacs. 

Andrei Chivulete a avut 17 jocuri, cu doar două mai puține decât Hațegan. Multitudinea de meciuri la care a fost trimis a ridicat suspiciuni inclusiv în interiorul CCA, însă Vassaras a refuzat să le explice celor din comisie argumentele pentru care Chivulete junior a fost tratat ca un arbitru FIFA, deși nu are această calitate.

Unul dintre criteriile luate în calcul atunci când se decide componența unei liste FIFA e și cel al volumului de meciuri arbitrate. Celelalte sunt notele observatorilor, numărul etapelor în care sunt reținuți de la delegări, dar și nivelul de cunoaștere a limbii engleze.

Exemplul protecției lui Chivulete junior: Augustus a plătit că l-a criticat

Un episod petrecut nu cu mult timp în urmă demonstrează cel mai clar faptul că în momentul de față Andrei Chivulete are parte de un tratament preferențial din partea președintelui CCA. La unul dintre jocurile pe care le-a oficiat în Liga 1 l-a avut ca observator pe Augustus Constantin. Acesta, după joc, i-a reproșat câteva decizii pe care le-a luat. Schimbul de replici care a avut loc între arbitru și Augustus a ajuns și la urechile lui Vassaras, care din acel moment a început să-l treacă pe linie moartă pe Augustus.

În 2000, fete îmbrăcate sumar la masa arbitrilor

Dacă Vassaras va merge cu planul până la capăt și îl va urca pe Andrei pe lista FIFA, atunci numele Chivulete va reveni în prim-planul arbitrajului românesc. După ce, în urmă cu 20 de ani, tatăl actualului arbitru din Liga 1 a fost în centrul celui mai mare scandal sexual din fotbalul nostru. Florin Chivulete fusese desemnat de FRF, în anul 2000, ca însoțitor pentru brigada de arbitri din Franța la meciul Ceahlăul - Austria Viena, din Cupa UEFA Intertoto. 

„Centralul” francez Stephane Moulin a reclamat faptul că organizatorii au adus la masa arbitrilor, cu o seară înainte de joc, patru fete, îmbrăcate sumar. În plus, observatorul german Selbherr Hermann a scris în raportul de joc că gruparea gazdă, patronată atunci de Gheorghe Ștefan, a dat dovadă de „ospitalitate excesivă”. Cazul a ajuns la UEFA, iar sancţiunile au fost drastice: Ceahlăul a fost suspendată din competițiile europene, iar Florin Chivulete a fost scos din arbitraj.

Traseul lui Andrei Chivulete

  • născut în noiembrie 1986 
  • a devenit arbitru în anul 2000 
  • a ajuns în Liga a III-a în 2007 
  • după numai un an a fost promovat în liga secundă 
  • în 2010 a ajuns în Liga 1
EXCLUSIV S-au întors folcloristele în arbitrajul românesc! CCA pregătește în culise o mutare-șoc
Andrei Chivulete

Cine a fost Florin Chivulete ca arbitru

  • a intrat în arbitraj în 1986 
  • a promovat în Divizia A în 1995 
  • a fost trei ani arbitru FIFA, 1998-2000  
  • a arbitrat 96 de jocuri la nivelul Diviziei A 
  • s-a aflat la centru în 16 partide internaționale 
  • a fost desemnat arbitrul numărul 2 al României în anul 1997, primul fiind Adrian Porumboiu

Chivulete e doar un episod în lungul șir al nepotismelor din arbitraj

În ultimii 20 de ani, arbitrajul românesc a fost populat, chiar la cel mai înalt nivel, de fii ai unor foști arbitri importanți. Marea lor majoritate au și ajuns pe lista FIFA, acolo unde fuseseră și părinții lor.

  • primul a fost Marian Salomir, băiatul lui Mircea Salomir. Salomir junior a fost promovat pe lista internațională în 1999, când avea 31 de ani
  • a urmat Augustus Constantin, băiatul lui Gheorghe Constantin "Vâlcea", fost și el cu ecuson FIFA și care a condus CCA până în 2009, când a fost arestat pentru luare de mită, ulterior și condamnat la închisoare. Augustus a ajuns pe lista FIFA la numai 27 de ani, la 2 ani după ce debutase pe prima scenă
  • Marius Avram a beneficiat și el din plin de faptul că e fiul unui fost arbitru. Tatăl său a fost și el președinte al CCA și a urmat fix traseul lui Constantin: a fost acuzat, arestat, judecat, condamnat și trimis în spatele gratiilor pentru fapte de corupție, petrecute ca șef al arbitrilor. Avram junior a ajuns pe lista FIFA la 31 de ani, la 3 ani de momentul în care debuta în Liga 1
  • și al doilea fiu al lui Vasile Avram e tot arbitru și e și el pe lista FIFA. Valentin a ajuns cu ecuson internațional pe piept încă din 2012
  • Sebastian Gheorghe e în acest moment unul dintre cei mai buni și mai experimentați asistenți din România, însă și el e fiu de fost arbitru important. Tatăl său e Constantin Gheorghe „Suceavă”, care e în continuare observator de arbitri. E pe lista FIFA încă din 2009, iar anul viitor va avea ultima prezență internațională, după care se va retrage din cauza vârstei, va împlini 45 de ani.

În afara acestora, au mai existat și alții, însă nu la nivel de lista FIFA. Printre ei se numără Teo Crăciunescu (fiul lui Ion Crăciunescu), Andrei Constantinescu (fiul fostului asistent Tudor Constantinescu), Bogdan Anghelinei (fiul lui Viorel Anghelinei), Eduard Constantinescu (fiul lui Ion Constantinescu, unul dintre asistenții lui Crăciunescu la finala UCL).

Componența listei FIFA pe 2020

  • Ovidiu Hațegan 
  • Istvan Kovacs 
  • Marius Avram 
  • Sebastian Colțescu 
  • Radu Petrescu 
  • Horațiu Feșnic 
  • Marcel Bârsan

Cum arăta lista FIFA acum 20 de ani

  • Sorin Corpodean 
  • Marian Salomir 
  • Viorel Anghelinei 
  • Constantin Zotta 
  • Marcel Lică 
  • Florin Chivulete 
  • Adrian Stoica

Nepotismul şi-a pus o amprentă importantă asupra arbitrajului românesc - Ion Crăciunescu în 2011, când era președinte al CCA

Alte știri din Liga 1:

Cutremur la FRF: demisii „în bloc” la Casa Fotbalului!

FCSB = Fotbal Club Sărăcie Becali » Situație fără precedent în care au ajuns roș-albaștrii

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
furia.roja
furia.roja  •  17 August 2020, 15:42
Postat de liviuemil pe 17 August 2020, 12:27

Vrem arbitraj strain la fiecare meci din liga 1.

Pai arbitrajul e tot ghidonat de gigi! Care e strain de fotbal!!

liviuemil
liviuemil  •  17 August 2020, 12:27

Vrem arbitraj strain la fiecare meci din liga 1.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  17 August 2020, 10:31
Postat de marcelclujnapoca pe 17 August 2020, 10:30

VREm VAR !!!!!!!!

Daca aveti nevoie de oameni la butoane pentru VAR ma ofer voluntar !

Vezi toate comentariile (13)
Comentează