FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

IA-O TU, GIGI! Becali are de ales între Mangia și Zenga, dar vrea tot un antrenor pe care să-l teleghideze! + 4 argumente în favoarea fiecărui italian

Articol de , - Publicat sambata, 03 august 2019 09:48

Devis Mangia și Walter Zenga sunt variantele pe care Becali le ia în calcul pentru a numi un antrenor la începutul săptămânii viitoare pentru FCSB: primul pe listă e fostul tehnician al Craiovei, în vreme ce Walter l-ar fi informat pe latifundiar, prin intermediari, că e dispus să revină.

„Am fost la biserică. Acum mă apuc de treabă". Aceasta a fost declarația lui Gigi Becali pentru gsp.ro, oferită ieri la prânz, atunci când a fost întrebat dacă a decis ceva în privința noului „principal”.

Devis Mangia și Walter Zenga, avantaje și dezavantaje

De fapt, Becali are o listă foarte scurtă, pe care se află numele a doi tehnicieni: Devis Mangia și Walter Zenga.

Primul e fostul „principal” al Universității Craiova, pe care Gigi l-a apreciat pentru ceea ce a arătat în cei aproape 2 ani petrecuți în Bănie.

Becali a primit și o confirmare în plus că Devis e o soluție foarte bună.

„Hagi i-a spus lui Teia Sponte că singurul din Liga 1 cu care s-a duelat cu adevărat în tactică a fost Mangia”, a spus finanțatorul roș-albaștrilor, care deja i-a transmis lui MM să-l contacteze pe Mangia și să-i propună să preia FCSB.

În acest moment sunt câteva avantaje care fac posibilă venirea antrenorului de 45 de ani:

1. E liber de contract. Deși a fost în tratative cu Pescara și Trapani, nu s-a concretizat nimic și e în continuare fără angajament.
2. Cunoaște foarte bine campionatul Ligii 1.
3. A învățat limba română, pe care o vorbea destul de bine în finalul mandatului său la Craiova.
4. Nu e un antrenor scump, în primul sezon la Craiova a câștigat 100.000 de euro pe an.

Există și un dezavantaj care pare mai puternic decât toate avantajele posibile: Mangia nu e dispus să accepte imixtiunea patronului.

Și în Bănie a existat o astfel de negociere, iar italianul a acceptat cel mult să valideze filosofia clubului, de a forța jucători tineri, pe care să-i joace inclusiv titulari, dar a exclus total să-i fie indicați fotbaliști care să dispară din primul 11, care să apară în formula de start sau să facă obiectul înlocuirilor de pe parcursul jocurilor.

Zenga e a doua variantă a lui Becali, dar pare mult mai la îndemână. Motive?

1. Walter și Gigi au mai colaborat.
2. În club e și Mihai Stoica, omul care practic l-a propus pe Zenga la Steaua în 2004, după demisia lui Pițurcă.
3. E liber de contract.
4. Nu e un antrenor care să respingă din start anumite imixtiuni ale patronului, unele dintre ele acceptate chiar și în acel sezon, 2004-2005.

Totuși, lui Becali îi lipsește doar ecusonul de antrenor!

Proaspăt plecat, Bogdan Andone e printre puținii antrenori care la despărțirea de FCSB au confirmat ceea ce știa toată lumea: „Numai Gigi Becali decide la echipă, eu ca antrenor nu aveam nicio putere”.

Gigi Becali caută antrenor, dar, de fapt, antrenorul FCSB-ului e chiar Gigi Becali. A spus-o însuși Bogdan Andone, încercând să explice de ce a luat decizia de a părăsi echipa:

„Deciziile la acest club sunt luate doar de patron, inclusiv cele pe care ar trebui să le ia antrenorul. Eu am fost un fotbalist responsabil, așa vreau să fiu și ca antrenor, dar aici nu se poate așa ceva. Am crezut, atunci când am acceptat, că pot să am un dialog cu patronul, dar am înțeles pe parcurs că doar dânsul decide. E patron, e echipa dânsului, poate face orice dorește, dar eu mă opresc aici. Pur și simplu, eu nu mai am ce să caut aici, din moment ce nu pot să iau decizii”.

Bogdan Andone nu e primul care spune răspicat aceste lucruri. Înaintea lui au fost Pițurcă, Hagi, Dumitrescu. Dar e primul din ultimii ani, când nivelul imixtiunii lui Gigi a atins cote incredibile, care recunoaște și amendează atitudinea patronului.

Chiar și într-o astfel de situație, Becali a dezvăluit, la 5 minute după demisia lui Andone, care e una dintre primele condiții pe care viitorul tehnician trebuie să le accepte pentru a putea să preia echipa:

Cine vine la mine lucrează cum îi spun eu și acceptă lucrurile pe care știe că trebuie să le accepte. Cine nu dorește atunci să meargă la Dinamo și la Rapid, în insolvență!”.

2005 a fost anul în care Becali a avut prima imixtiune majoră în jobul antrenorului: i-a cerut lui Zenga să-l folosească pe Andrei Cristea titular la returul cu Valencia

Și urmează o lună de foc

FCSB are aproape o echipă întreagă de jucători accidentați, a rămas fără antrenor și luna august va și aduce meciuri grele.

Ar fi "dublele" din Europa League, turul 3 și play-off, dacă va ajunge acolo, plus alte 5 etape de campionat.

luna de foc

 

Citește și:

DEVIS MANGIA LA FCSB // 3 atuuri ale antrenorului italian! De ce Devis Mangia ar fi o variantă bună pentru FCSB

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
1000833093403035
Bolon Yokte  •  03 August 2019, 14:05

Am înțeles..Să fac și eu un bănuț,Mlada Boleslav va elimina fără drept de apel FCSB! Chiar daca FCSB are cîțiva jucatori mai bunicei,fotbalul e un joc de echipă pt.profesioniști! Amatorii,ageamii să se duca la liga a 4-a! FCSB a ajuns un club de amatori cu antrenador amator Jijikă ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

alexyulyan
alexyulyan  •  03 August 2019, 13:54

Nea gigi va demonstra ca e mare antrenor , aveti putina rabdare si voi

andyandrei2015
andyandrei2015  •  03 August 2019, 12:46

in afara de viitorul daca asta e o luna de foc,daca ai echipa umilesti tot ce ai in cale,dar nu ai echipa,nu ai antrenor,doar cativa jucatori valorosi si atat,de stadion,nume,sigla nu mai vb:(

Vezi toate comentariile (11)
Comentează