FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

CFR CLUJ // INTERVIU / Dan Petrescu vede Liga Campionilor mai aproape de rivală: „Nu ne putem compara cu FCSB!” + Scene încinse din vestiar: „Voi vreți să vă lăsați de fotbal?”

Articol de , - Publicat sambata, 28 decembrie 2019 09:13

Dan Petrescu, campion în ultimii doi ani, surprinde: antrenorul lui CFR Cluj e convins că rivala pe care o patronează Becali deține cei mai buni fotbaliști. Conducerea CFR-ului e obligată să câștige litigiul de la TAS și să anuleze interdicția de a opera transferuri, fiindcă Dan plănuiește să reformeze echipa.

CFR a câștigat campionatul și în 2018, și în 2019, dar Dan Petrescu privește cu jind către FCSB, tocmai formația pe care clujenii au depășit-o de fiecare dată în cursa către titlu. Coman, Man, Tănase, Nedelcu, Moruțan sunt „averile” pentru care Dan invidiază echipa lui Becali. Absența de la Cluj a unor astfel de tineri supertalentați îl determină pe Petrescu să recunoască: „FCSB e principalul nostru rival, amenințarea numărul unu!”. 

- Priviți înfrângerile cu frică? Vă sperie? 
- Nu e chiar o temere, e doar gândul că vreau să câștig mereu. Depinde și de situație. Dacă am fi pierdut meciul cu Celtic, nu știu când am mai fi avut șansa asta, să ne calificăm în primăvara Europa League. După o înfrângere în campionat cu Astra, să zicem, știm că șansele vor mai apărea, vor mai fi meciuri.  

- Dintre concurente e vreuna pe care s-o identificați drept adversar principal? 
- Eu zic că FCSB. Are lotul cel mai bun. Îmi pare rău când spun asta, dar așa cred. Au fost ceva probleme acolo din cauza schimbărilor pentru meciurile europene, însă lotul e cel mai bun.  

„Nu văd cum să ajungem în grupele Champions”

- La cum arată CFR, vă puteți propune calificarea în grupele Champions League în sezonul următor sau realizările de până acum înseamnă deja maximum? 
- Numai un miracol ar face să reușim să ajungem în grupele Ligii Campionilor. Realist, eu nu văd cum. În momentul de față, CFR nu e ca FCSB, care are foarte mulți jucători tineri. Coman joacă deja de vreo patru ani în prima ligă, Dennis Man joacă de vreo trei, Olaru a fost cumpărat de la Mediaș, Tănase încă e tânăr, mai sunt Panțâru, Manea. Nu ne putem compara cu FCSB! Și asta e marea problemă la Cluj: jucătorii tineri! În iarna asta sau în vara viitoare trebuie investit masiv în tineri. Și mai sunt și alte probleme. Nu știu unde o să mai găsim noi un Culio. Eu n-am mai antrenat și n-am mai văzut așa ceva, un fotbalist atât de serios și de muncitor! Și gândiți-vă că eu m-am antrenat cu Hoddle, cu Vialli! Culio e o pierdere enormă, nu știu cum vom putea acoperi acest gol. I-am propus să-i dăm bani, să-i dăm orice voia el, doar ca să mai continue aici. A refuzat toate propunerile ca să se întoarcă în Argentina. Mi-a promis că atunci când va termina școala de antrenori va veni lângă mine ca secund. Am nevoie de acest spirit al lui, e un om adevărat, nu păcălește fotbalul niciodată.  

- Atât de serios a fost? 
- E unul dintre puținii străini care au venit în România numai pentru fotbal. Cred că el nici nu cunoaște restaurantele din Cluj. Doar acasă-antrenament-acasă, ăsta era traseul zilnic al lui Culio. În afara lui mai sunt și alți jucători în vârstă, să vedem cât vor mai putea și ei. Și sunt foarte greu de înlocuit fără bani! Și cu bani e greu să faci transferuri. Dacă îmi dați mâine cinci milioane de euro ca să iau cinci jucători, n-o să-i ghicesc chiar pe toți. Dar noi, la CFR, vrem să fie buni și să-i luăm și gratis!  

- Până acum au confirmat mulți dintre cei achiziționați. 
- În două campanii de transferuri am ales jucători cu ADN de campioni: Culio, cu sânge de campion, Hoban, care a fost campion în Israel, Arlauskis, care luase nu știu câte titluri, Țucudean. Am făcut transferuri inteligente. În vara trecută n-am mai putut face asta, n-am mai găsit jucători, nu știu de ce. În schimb, am avut noroc de jucători cu un mare spirit, sper să devină și ei campioni, mă refer la Rondon și la Luis Aurelio, la Burcă. Bordeianu a devenit deja. În meciul cu Celtic mi-a plăcut foarte mult și Cestor, a fost bun în duelurile cu Griffiths. El jucase în liga a cincea din Franța și la Astra, nu e ușor să-l facem dintr-o dată fotbalist de cupe europene. Trebuie să aibă în ADN talentul, spiritul. Când mă uit să cumpăr un jucător, eu nu zic "Mamă, ce talentat e!". Vreau să văd dacă are în el spiritul acela. Îl privesc în meci, urmăresc cum aleargă cu mingea, ce face fără minge. Pe urmă aflu despre el, mai sun și eu și aflu ce e cu el: vrea ceva de la viață sau vrea numai caterincă și vrăjeală? 

„Voi vreți să vă lăsați de fotbal?" 

- Cum procedați atunci când pregătiți un meci? 
- Să fii antrenor înseamnă să iei decizii. Cum te aperi? Dacă te aperi jos cu Celtic n-ai nicio șansă! D-aia am și câștigat cu 4-3 la Glasgow, că am reușit să rămânem mereu cu linia apărării sus. În al doilea meci din Scoția n-am mai putut să facem asta, ne-au împins ei tot mai mult, ne-au luat pe sus și ne-au bătut cu 2-0. Nu întotdeauna a funcționat pe teren ceea ce am pregătit eu. Se întâmplă să am senzația că am făcut totul perfect și rezultatul să fie prost. Și stau și mă întreb „Ce dracu' am greșit? De ce am pierdut?”. Dar fotbalul nu e matematică, nu primim răspunsuri exacte. Cine ar fi zis că marcam noi patru goluri la Celtic? În următorii zece ani nu vor mai înscrie patru goluri acolo nici Real, nici Barcelona! 

- Circula o poveste conform căreia l-ați fi adus pe Iulian Apostol la Urziceni tocmai fiindcă v-ar fi înjurat în timpul unui meci Sportul-Farul, când antrenați în Regie. Ați fi spus atunci "Îmi place, deși m-a înjurat, mi-a arătat că e ambițios!". E reală povestea? 
- Nu m-a înjurat, dar e adevărat că pe Apostol l-am ales tocmai pentru spirit. Și l-am băgat pe o poziție pe care nu-i plăcea să joace, închizător. La un moment dat și-o luase și el în cap, că asta mi se întâmplă cu toți jucătorii pe care îi aduc eu, genul Bordeianu, Burcă. La început rup terenul, după care au o perioadă în care se cred pe planeta lor. Și atunci, intru în vestiar și-i fac praf de față cu toți: „Voi ori vă lăsați de fotbal, ori rămâneți în echipă! Nu uitați cine v-a făcut ceea ce sunteți, cine v-a adus aici! Eu v-am adus!”. Îi mai trezesc. Despre Apostol toți jucătorii îmi spuneau că era cam nebun, dar îmi plăcea mie, era un fotbalist asemănător lui Culio. După ce am plecat eu de la Urziceni, mulți jucători de acolo au încercat să joace la Steaua, dar n-au mai reușit.  

„Hagi e uimit de cât aleargă CFR”

- Îi lăsați libertate preparatorului fizic sau tot dumneavoastră conduceți și partea asta din antrenamente? 
- E bine ca preparatorul să aibă o libertate, dar nu prea mare. Trebuie să se consulte cu antrenorul principal, mai ales dacă e vorba despre un om mai în vârstă, cu experiență. Nici la pregătirea fizică nu există matematică. Se poate să ai jucători accidentați, deși faci totul corect. Mă bucur că echipele mele aleargă mult de obicei. Și Hagi m-a întrebat vineri, în următoarea zi după meciul cu Celtic: „Băi, ce le-ai făcut de aleargă așa?”. I-am spus că la meciul ăsta chiar nu mi s-a părut că au alergat mult. "Nouă așa ni se pare, când ne uităm la televizor". Capacitatea asta fizică e meritul preparatorului, dar și al antrenorului. 

- Rolul lui care e? 
- În istorie, de când antrenez eu, preparatorul nu a făcut niciun antrenament fără să mă întrebe pe mine! Dar apar idei, apar materiale noi, aparate. Sala de gimnastică se schimbă încontinuu, preparatorul meu fizic mă surprinde mereu, vine cu exerciții noi pentru încălzire, cu aparate noi. Îi spun "Bravo, că n-am timp să mă ocup eu și de astea!". Eu mă ocup doar de tactică și de faze fixe, nu pot să le fac pe toate! 

„Ilie și Radu s-au plimbat, n-au jucat!”

Dan Petrescu a intrat într-o dispută cu Ilie Dumitrescu printr-un interviu de la DigiSport. Ce spusese antrenorul campioanei: „Eu mereu le spun jucătorilor mei: Vedeți că eu am jucat zece ani în Anglia, unde nu joacă niciun român, nici măcar Mutu n-a putut! Inclusiv Ilie Dumitrescu a avut probleme și trebuie să recunoască asta. El stătea cu mine în cameră și eu eram antrenorul lui, îi spuneam ce să facă. El a uitat asta. Întrebați-l! A avut multe probleme și el, deși a fost un mare fotbalist. Nu a obținut ce trebuia să obțină ca jucător. El trebuia să fie următorul după Hagi, a fost un mare talent! Dar Hagi s-a retras la 35 de ani, Ilie s-a lăsat la 28. Răducioiu, la fel. Ei au schimbat echipele, dar n-au jucat, s-au plimbat”.

„În primul meci de la Tottenham am jucat chiar împotriva lui Petrescu la el acasă, la Sheffield Wednesday, l-am bătut cu 4-3 și am fost cel mai bun de pe teren” a fost replica lui Ilie. 

Vezi și: 

Paradox la campioana CFR Cluj » Au interzis la transferuri, dar Dan Petrescu renunță la Alexandru Pașcanu: „Nu știu cine și-l asumă în Liga 1”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (28)
864670430247166
Cornaciu Raul  •  28 Decembrie 2019, 17:50
Postat de blatistu49 pe 28 Decembrie 2019, 17:42

CFR ul de nu avea acel program din August meciuri la 2......3 zile fara nici un meci aminat erau deja Campioni si asa au jucat multe meciuri cu rezervele deci e diferenta de clasa numai ca Campionatul nostru e ***

Oricum la ce lot au, nu are cine sa le ia titlu. Si cu Minteuan anul trecut au mers bici. Au jucatori cu mare experienta, joaca de mult impreuna. Se intoarce si Tucudean.

blatistu49
blatistu49  •  28 Decembrie 2019, 17:42

CFR ul de nu avea acel program din August meciuri la 2......3 zile fara nici un meci aminat erau deja Campioni si asa au jucat multe meciuri cu rezervele deci e diferenta de clasa numai ca Campionatul nostru e ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

864670430247166
Cornaciu Raul  •  28 Decembrie 2019, 17:33
Postat de emil1986 pe 28 Decembrie 2019, 11:11

Cona esti tu, mimamovitule frustrat! Steaua e cea din Liga I, toata suflarea fotbalistica din Romania, dar si UEFA spun acelasi lucru. Doar tu si alte cateva sute de amarati frustrati aveti probleme de percepere a realitatii.

Stai linistit ca cu UEFA se rezolva simplu. Talpan daca prezinta documentele la TAS obtinute pe baza celor 11 procese castigate succesiv castiga sigur, mai ales ca Ciobanu nu l-a tinut sa faca apel. E la mintea unui copil mic

Vezi toate comentariile (28)
Comentează