FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Nici în insolvență n-a fost așa rău! Cifrele dezastrului de la CFR Cluj

Raportul financiar al campioanei CFR Cluj pentru 2021 scoate la suprafață cifre șocante
Raportul financiar al campioanei CFR Cluj pentru 2021 scoate la suprafață cifre șocante

Articol de , , - Publicat joi, 07 aprilie 2022 22:08 / Actualizat vineri, 08 aprilie 2022 10:25

Raportul financiar al campioanei CFR Cluj pentru 2021 scoate la suprafață cifre șocante: a fost un an în care deficitul s-a apropiat de 9 milioane de euro, iar datoria totală e de 26 de milioane de euro, două treimi din aceasta fiind către propriul patron, care a creditat clubul ♦ Nici când CFR a intrat în insolvență, în urmă cu 7 ani, nu raporta o datorie atât de mare, la finalul lui 2014 figura cu 20,5 milioane de euro restanțe de plată

Titlurile pe bandă rulantă și accesarea grupelor în cupele europene nu i-au adus CFR-ului și soliditate financiară. Bilanțul contabil făcut public de clubul clujean, aceasta fiind o cerință expresă a FRF, ca toate grupările să-și prezinte raportul financiar pe site, arată un dezastru de proporții în Gruia. 

Cine e responsabil pentru datoriile imense de la CFR: „A fost și vina lor. Și au plecat”
CFR Cluj
Cine e responsabil pentru datoriile imense de la CFR: „A fost și vina lor. Și au plecat”

1. Deficit-record la CFR Cluj

CFR a înregistrat pe parcursul anului 2021 o pierdere istorică, aproape 9 milioane de euro. Mai precis, 43,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă 8.850.000 de euro. Este cel mai mare deficit de când există CFR. 

Precedenta cea mai mare diferență între venituri și cheltuieli, pe minus, a fost în 2018, când deficitul e fost de 7,5 milioane de euro. Cea mai mare pierdere cât timp clubul a fost condus de Arpad Paszkany s-a bifat în 2009: 7,3 milioane de euro.

Ce rezultat financiar a avut CFR după ce a venit Nelu Varga patron:

AnulProfitPierdere
20170,2-
2018-7,5
20191,1 
2020-5
2021-8,85

*sumele sunt în milioane euro

2. Datorie uluitoare pentru echipa lui Nelu Varga: 26.2 milioane de euro! 

Alt lucru, chiar și mai șocant, e nivelul datoriei pe care CFR a atins-o la finalul anului trecut. 26,2 milioane de euro e altă bornă istorică, dar tot negativă. Datoria s-a mărit, față de 31 decembrie 2020, cu aproapre 40%. Ce reprezintă această uriașă sumă cu care CFR e datoare în momentul de față? 

Sunt mai multe categorii, dar cea mai mare sumă de recuperat o are chiar patronul clubului. Nelu Varga a împrumutat clubul, iar acești bani sunt acum creanța pe care el o deține. 

Această practică, de a trece ca împrumut sau ca datorie orice sumă de bani care, teoretic, e investită în societate din propriul buzunar, nu e o metodă care acționează doar în fotbal. 

Și în alte medii de afaceri se procedează la fel, tocmai din cauză că atunci când firma respectivă are venituri foarte mari și realizează profit, dacă patronul vrea să retragă sume de bani și o face apelând la profit, e nevoit să achite impozit către stat. 

În schimb, dacă procedura e de "returnare a împrumutului sau de stingere a creanței", atunci nu se aplică niciun fel de impozitare.

Cum se împarte datoria CFR-ului

SursaSumaProcentul din datoria totală
Nelu Varga17,265,5%
Angajați5,320,5%
Autorități fiscale2,59,5%
Alte datorii1,24,5%

*sumele sunt exprimate în milioane euro

Și în perioada lui Paszkany, chiar după același tipar, cu titluri câștigate și participări în grupele cupelor europene, inclusiv în Champions League, CFR ajunsese să acumuleze o datorie imensă. Din cauza căreia s-a și solicitat intrarea în insolvență, aprobată de instanță la începutul anului 2015. 

Totuși, nici chiar atunci, când s-a apelat la o soluție extremă, datoria nu a atins nivelul din prezent. La 31 decembrie 2014, cu doar două luni înainte de aprobarea insolvenței, CFR raporta o datorie de 20,5 milioane de euro. Peste jumătate din acea sumă erau sume restante către autoritățile fiscale!

Nici în insolvență n-a fost așa rău! Cifrele dezastrului de la CFR Cluj

7 milioane de euroa fost suma pe care Varga a cheltuit-o atunci când a preluat CFR: a plătit anumite sume pentru achitarea datoriilor la ieșirea din insolvență, dar și cuantumul acțiunilor cumpărate

Nici chiar grupele Champions League n-ar aduce clubul pe zero

CFR e foarte aproape de al 5-lea titlu de campioană, lucru care îi va garanta o nouă participare în preliminariile Ligii Campionilor, o competiție care propune bonusuri colosale de la nivelul play-off-ului. 

Clujenii vor intra din primul tur preliminar, dar au avantajul ca în primele două "duble" să fie cap de serie. Chiar și dacă ar accesa grupele UCL, n-ar putea acoperi datoria înregistrată la 31 decembrie 2021. 

Pentru prezența în grupe, UEFA acordă un bonus de 15,6 milioane de euro, la care se adaugă din market pool în jur de 4,5 milioane de euro. 

S-ar adăuga rețeta din bilete, care ar fi foarte mare datorită numelor grele ce ar veni la Cluj, dar și eventualele 2-3 puncte acumulate, care s-ar traduce prin alte aproape 3 milioane de euro. S-ar trece de 25 de milioane de euro, însă datoria e de peste 26 milioane de euro, iar o eventuală participare în Champions, în toamnă, ar obliga clubul automat la cheltuieli mult mai mari decât în anii precedenți.

S-au dublat sponsorizările, s-au înjumătățit bonusurile UEFA

CFR a fost clubul din Liga 1 care a generat cele mai multe venituri din exploatare în 2021. Suma totală a fost de 11 milioane de euro, însă față de 2020 acestea au scăzut cu circa 15%.  

Marile diferențe au fost în dreptul veniturilor UEFA, care anul trecut au fost aproape la jumătate din cele din 2020. În schimb, clubul s-a mișcat foarte bine în privința sponsorizărilor, de unde a atras 2,7 milioane de euro, dublu față de cât generase cu un an mai devreme.

Primele 4 capitole la capitolul venituri:

Sursa veniturilor2021Diferență față de 2020
Venituri UEFA5-42%
Drepturi TV2,96+27%
Sponsorizări și publicitate2,7+90%
Bilete de intrare0,19-56%

*sumele sunt în milioane euro

0 euroa încasat CFR pe parcursul anului 2021 din partea autorităților de stat sau locale, în timp ce în 2020 primise puțin peste 100.000 de euro

13 milioane de euroa fost suma cheltuită de CFR anul trecut exclusiv pe bugetul de salarii

400 de mii de euroa cheltuit CFR cu Centrul de copii și juniori, ceea ce reprezintă doar 3,5% din totalul veniturilor din exploatare generate de club

Citește și: 

EXCLUSIV Știm cine este arbitrul pe care CCA l-a delegat la derby-ul dintre CSU Craiova și CFR Cluj

Caz incredibil: CFR a încălcat regulamentul, dar NU pățește nimic! Petrescu n-avea voie să stea pe bancă la meciul cu FC Argeș + Va fi suspendat la Craiova

EXCLUSIV Dugandzic de la CFR: „E ciudată concurența cu Debeljuh, nu mi s-a mai întâmplat!” » Sfat pentru Tavi Popescu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (58)
republicanapoca
republicanapoca  •  08 Aprilie 2022, 23:18

Ștefan Gadola, unul dintre finanțatorii campioanei României, a vorbit despre datoriile pe care le au ardelenii și anunță că suma apărută pe documente este reprezentată de împrumuturile făcute de Neluțu Varga către clubul din Gruia. Reacție incredibilă a unui acționar de la CFR Cluj legat de datoriile de peste 26 de milioane de euro Totodată, Ștefan Gadola, acționarul care a fost înjuurat de finanțatorul campioanei României, a transmis că la formația antrenată de Dan Petrescu este liniște și că Neluțu Varga a împrumutat clubul pe o perioadă lungă de timp, iar dorința acționarilor este ca echipa din Gruia să facă performanță. „Nu este o noutate, nu știu de ce acum apar aceste lucuri, când noi le știm de foarte multă vreme. Aceste împrumuturi sunt de foarte mult timp. Cum a spus și Cristi Balaj, nu este o situația catastrofală. Există aceste împrumuturi date de Neluțu Varga, în rest este liniște. Nu îmi fac nicio problemă. Dânsul a dat aceste împrumuturi pe o perioadă mai lungă. Mai investește, asigură de multe ori plata salariilor, pentru a merge tot înainte. E curios că apare tocmai acum această problemă. Aceste împrumuturi au fost făcute pentru ca clubul să meargă mai departe și să facă performanță. Dorința noastră este să facem performanță. Este cert că vrem să luăm campionatul, fiindcă dorim să ne calificăm în Champions League pentru că acolo vin bani mai mulți”, a declarat Ștefan Gadola

983732924972315
Soos Vilmos  •  08 Aprilie 2022, 21:13

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

870797579666969
Ernest Pap  •  08 Aprilie 2022, 14:12

= Cifrele dezastrului de la CFR Cluj= Cât puteți să fiți de caraghioși spre penibil în ura voastră față de CFR CLUJ !!!!!

Vezi toate comentariile (58)
Comentează