FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ - VIITORUL

CFR CLUJ - VIITORUL// Îl aduce Dan Petrescu pe Gică Hagi în play-off? Viitorul, aliatul campioanei: a încurcat-o mereu pe FCSB și a pierdut cu CFR

Articol de - Publicat joi, 13 februarie 2020 09:04

Vineri, de la 20:00, va avea loc meciul CFR-Viitorul. Dobrogenii i-au făcut campioni pe ardeleni în precedentele două sezoane și au nevoie măcar de un punct ca să prindă și ei turneul pentru titlu. Trupa din Ovidiu a fost un aliat solid pentru vișinii: a pierdut mereu în fața lor și a încurcat-o pe FCSB.

  • CFR Cluj - Viitorul se joacă vineri de la 20:00. Meciul va fi liveTEXT, video și foto pe GSP.RO și în direct pe TV Telekom Sport, Look Plus și TV Digi Sport

CFR-ului i-ar fi bune trei puncte din disputa cu Viitorul, programată vineri seară, de la ora 20:00, dar și mai important ar fi pentru campioană să aibă formația din Ovidiu ca parteneră în play-off. Asta pentru că ardelenii și dobrogenii s-au comportat ca într-o alianță puternică în sezoanele în care și-au împărțit titlurile de campioni.

Tari cu FCSB, moi cu CFR

Clujul a câștigat campionatul și în 2018, și în 2019. De fiecare dată a luat toate punctele cu Viitorul în play-off. În ambele stagiuni, rivala principală a formației lui Petrescu a fost FCSB. Și întotdeauna Hagi a încurcat echipa lui Becali, a făcut-o să piardă măcar două puncte și a contribuit astfel la încoronarea fostului său coleg din Generația de Aur, Dan Petrescu. 

În primul sezon al "Bursucului" la Cluj, Viitorul a remizat acasă cu FCSB, 2-2, într-o partidă în care constănțenii au condus la un moment dat cu 2-0. Rezultatele lor cu CFR: 1-2 și 0-1.În ediția următoare, 2018-2019, trupa din Ovidiu a chinuit-o pe cea a lui Becali și mai tare, a bătut-o la București cu 2-1 și a încheiat egal în Dobrogea, 1-1. Clujul a luat din nou toate punctele cu oamenii lui Hagi, 1-0 și 3-1. 

Rezultate convenabile și petreceri comune

De data asta, participarea Viitorului în play-off e în dubiu. Echipa „Regelui” e în criză, tocmai a pierdut acasă cu Craiova, 1-2, și a picat pe locul al șaselea, la granița dintre turneul pentru titlu și cel pentru salvarea de la retrogradare. Constănțenii au 38 de puncte, doar cu un punct peste prima formație de play-out, Gaz Metan, deci le-ar trebui măcar un punct ca să continue concurența până în ultima etapă, în care formația pe care o conduce Edi Iordănescu va evolua împotriva lui Dinamo, un adversar mai greu, în teorie, decât va fi Clinceni pentru Viitorul.

Îl va ajuta CFR vineri pe clubul-prieten din Ovidiu? Un scenariu asemănător a existat în stagiunea 2016-2017. Atunci Viitorul era sigur de participarea din play-off, a și câștigat campionatul la finalul campionatului. CFR avea nevoie de victorie în etapa a 26-a, ultima din sezonul regulat. Și s-a terminat 1-0 pentru clujeni, pe terenul lor. Hagi a menajat atunci patru titulari și adversarii au profitat ca să prindă play-off-ul. „Era mai important să avem jucătorii proaspeți pentru meciurile din play-off” a fost explicația Viitorului. Clujul a fost atunci partenerul de la petrecerea de câștigare a campionatului, a pierdut cu 0-1 la Ovidiu și a asistat la premierea gazdelor.

Cum a influențat Viitorul destinația titlului

CFR CLUJ - VIITORUL// Îl aduce Dan Petrescu pe Gică Hagi în play-off? Viitorul, aliatul campioanei: a încurcat-o mereu pe FCSB și a pierdut cu CFR

Gigi Becali a sugerat un aranjament

După o înfrângere a Viitorului cu CFR în sezonul trecut, Becali a încercat să-i acuze pe constănțeni, doar că nu a îndrăznit să pronunțe exact bănuiala, de teamă că l-ar fi supărat pe Hagi. „La Viitorul nu au jucat Vână și Ghiță, jucătorii cei mai importanți" a fost declarația patronului de la FCSB. 

Hagi s-a supărat și așa, din cauza suspiciunii neformulate până la capăt: „Aici nu e ca la FCSB, aici eu fac echipa! Ce, ne spune și nouă cum să jucăm, cine să intre pe teren?”. 

Match preview CFR Cluj - Viitorul

Botoșani, miza FCSB-ului

CFR și Viitorul sunt cluburi prietene, FCSB are propriul aliat, pe FC Botoșani. Moldovenii sunt legați de roș-albaștri și prin afaceri pe care le-au derulat, și prin rezultatele favorabile, aproape în unanimitate, bucureștenilor. Cel mai recent business pe care l-au semnat Iftime și Becali: transferul lui Miron la FCSB. Botoșănenii l-au cedat gratuit pe căpitanul lor la FCSB! 

Ei au păstrat procente dintr-un viitor transfer al fundașului central. Miron a mai rămas la Botoșani pentru trei etape din sezonul regulat, tocmai ca să-și ajute echipa să prindă play-off-ul. Înaintea ultimei runde va trece la FCSB. Nu mai poate rămâne încă o etapă în Moldova fiindcă s-ar închide fereastra de transferuri.

FC Botoșani stă mai bine decât Viitorul, e a cincea, cu un punct peste formația lui Hagi. Va juca la Sfântu Gheorghe cu Sepsi în etapa aceasta și apoi acasă cu Poli Iași, în ultima etapă. 

Edi a fost la CFR și a negociat cu FCSB

Pericolul cel mai mare pentru locul de play-off al Viitorului e Gaz Metan Mediaș, un club a cărui atitudine în turneul pentru titlu e mai greu de anticipat decât este cea a unor formații care au afinități demonstrate. Edi Iordănescu, antrenorul Gazului, a condus-o pe CFR la începutul sezonului trecut, dar a plecat de acolo umilit, demis după numai trei meciuri oficiale, câte unul în Supercupă, campionat și Champions League. Edi s-a răzbunat pe CFR la transferul lui Olaru.

Mijlocașul ofensiv era foarte aproape de a fi achiziționat de CFR, dar Iordănescu s-a implicat în ultima clipă, l-a anunțat pe Becali despre afacerea pregătită cu Clujul și Gigi a plusat imediat, a oferit 600.000 de euro, dublu față de propunerea de la Cluj. Olaru a ajuns la FCSB și Petrescu a suferit în continuare din cauza lipsei unor soluții foarte bune pentru cele două locuri destinate fotbaliștilor sub 21 de ani. Edi a negociat și cu Becali, însă a refuzat oferta, după o întâlnire în care Gigi și-a adus duhovnicul ca să-i garanteze antrenorului că poate avea încredere să accepte postul. 

Iordănescu cerea o clauză clară în contract, care să facă imposibilă demiterea lui. Becali a insistat că "e suficient cuvântul părintelui". Edi ar fi preferat clauza scrisă, așa că a refuzat jobul. 

„Datorită lui Becali mai există Viitorul!"

Anamaria Prodan e convinsă că Hagi ar fi falimentat până acum dacă nu ar fi beneficiat de injecțiile financiare de la Gigi. „Dacă Viitorul mai există și astăzi e și meritul lui Gigi Becali”, a comentat Ana într-un interviu din Gazetă. Ea s-a referit la numeroasele afaceri pe care le-au încheiat Viitorul și FCSB. Valoarea totală a tranzacțiilor: 9,3 milioane de euro, cât bugetul clubului din Ovidiu pentru doi ani! Unele sume ale transferurilor au arătat chiar exagerat: trei milioane de euro pentru Florinel Coman și peste două milioane în schimbul lui Dragoș Nedelcu! Și CFR a mai cumpărat jucători de la Viitorul, dar a plătit cu mult mai puțin. Campioana a dat un milion de euro pentru „pachetul” Boli-Țucudean.

Transferurile prin care Becali a finanțat clubul lui Hagi:

  • Ionuț Vână - 750.000 de euro
  • Florinel Coman 3.000.000
  • Dragoș Nedelcu - 2.130.000
  • Romario Benzar - 700.000
  • Florin Tănase - 1.500.000
  • Alin Toșca - 400.000
  • Alex Târnovan - 300.000
  • Gabi Iancu -  500.000
  • Robert Grecu - 30.000
    Total: 9.310.000 de euro

L-a salvat de la retrogradare

FCSB e încurcată de Viitorul în play-off de trei ani încoace, deși Becali l-a salvat pe Hagi de la retrogradare la un moment dat. Constănțenii au câștigat un titlu și au contribuit la trimiterea următoarelor două la Cluj. În 2013, când Viitorul era nou-promovată și amenințată cu retrogradarea, echipa lui Hagi a câștigat cu 5-2 în Ghencea și a făcut astfel un salt care i-a permis să rămână în Liga 1 la finalul sezonului și să continue să fie racordată la conducta cu drepturi TV de milioane de euro. 

Victoria Viitorului a fost, practic, un cadou, fiindcă Becali și-a trimis toți titularii în vacanță înaintea partidei cu oamenii lui Hagi și i-a rechemat pe urmă pentru alte jocuri din finalul stagiunii. FCSB era deja campioană la data meciului cu Viitorul, deci nu mai avea vreo miză concretă. „N-a fost aranjament, a fost doar omenie, Gică e nașul meu!”, a explicat Becali după joc. Reghecampf a fost aproape să demisioneze după meci, jenat de desfășurare: „Vreau să fie clar că eu nu particip la așa ceva!". Declarația asta a avut-o imediat după sfârșitul jocului. A mai trecut o oră și s-a speriat de ceea ce spusese, a încercat s-o dreagă: "Am fost înțeles greșit, nu am nicio suspiciune!”.

Florin Prunea, președinte la Iași și concurent cu Viitorul pentru salvarea de la retrogradare, a acuzat un aranjament imediat după victoria Viitorului. 

„În play-off e «pe prieteni»"Becali nu a câștigat niciun titlu de când campionatul se desfășoară în formatul actual, cu play-off și cu play-out. După ce a pierdut primul sezon organizat astfel, Gigi a ajuns la o concluzie: „Am realizat că singura șansă a noastră să fim campioni e să intrăm în play-off cu multe puncte peste a doua clasată, că acolo totul e „pe prietenie” și FCSB e dezavantajată fiindcă are mulți dușmani”. Concluzia aceasta nu i-a folosit deloc, FCSB n-a fost niciodată lider la intrarea în play-off, deci n-a avut avansul pe care îl visa patronul clubului drept garanție împotriva alianțelor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (21)
cneius
cneius  •  14 Februarie 2020, 22:07

"FCSB e încurcată de Viitorul în play-off de trei ani încoace..." - asta ca sa mai zica unii ca Viitorul e blat tot timpul !

andi_frunzescu
andi_frunzescu  •  13 Februarie 2020, 21:12

Da,așa este.S-a salvat de la retrogradare in 2014 printr-o "omenie",a luat titlul în 2017 facand o "omenie"la Pitești cu clona ceseu 2013,acum vrea sa intre in playoff tot printr-o "omenie"?A luat titlul in 2017 profitând de un non-combat mizzerabil pus la cale de clona ceseu 2013 regizat cu o săptămână înainte când oficialii clonei anunțau că vor face blat la Pitești,declarând că doresc să piardă acel meci si vor face tot ce le stă în putință ca Viitorul să câștige acel meci.Ala a fost cel mai mare blat din istoria recentă a fotbalului românesc recunoscut de toți cei implicați.

4_3_3
4_3_3  •  13 Februarie 2020, 18:26

Bă, voi sunteți bolnavi. Mai rămâne să scrieți că Viitorul l-a calificat pe Dan Petrescu în 16-imile Europa League. Și să nu uitați de numeroasele transferuri făcute de Becali de la CFR, cam toate țepe: asta îi face, desigur, aliați. Ca să nu mai vorbim afacerile Botoșani-CFR: Bordeianu, Burcă, Golofca... Dar asta e, când fotbal nu prea vezi, încerci și tu să inventezi ceva, să-ți mai treacă plictiseala, nu-i așa? Mai bine vă apucați de negoțul de pește, cine știe, poate demonstrați mai mult talent.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează