FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

EXCLUSIV Cifre incredibile despre finanțarea din bani publici: statul cheltuie 1 mil. € pe zi pentru sport. Dar îi cheltuie bine?

Articol de - Publicat luni, 22 martie 2021 06:49 / Actualizat luni, 22 martie 2021 08:13

Dependența sportului românesc de banii publici este extrem de ridicată, arată un studiu făcut la solicitarea Gazetei și documentat de BNS ♦ În 2019, Statul a cheltuit pentru sport aproape o jumătate de miliard de euro. Dar complet la întâmplare, fără nicio strategie coerentă ♦ Sportul nu e o prioritate națională, ci un demers la cheremul politicienilor locali! ♦ Toate concluziile, în ediția tipărită a Gazetei și pe GSP.ro pe parcursul zilei de azi. 

  • Finanțarea sportului din bani publici e un talmeș-balmeș între primării, consilii județene și ministere ce duce la situații absurde, la nedreptăți sau la excese nejustificate
  • Datele publicate azi de GSP developează o realitate evidentă: sportul nu este o prioritate pentru statul român! Iar efectele, în timp, asupra sănătății românilor sunt dureroase.

„Statul român nu susține sportul, investește prea puțin în ceea ce ar trebui să fie o strategie de țară. Sportul e subfinanțat și a ajuns pe buza falimentului!". Acest semnal de alarmă, transmis pe diverse voci și sub diverse forme, a apărut de nenumărate ori în spațiul public. Dar câți bani bagă, cu adevărat, statul în sport? Nu s-a știut clar până acum. 

Preocuparea publicului, referitoare la cheltuirea banilor publici în sport, a fost preluată de GSP și adusă în atenția Blocului Național Sindical, singurul for care s-a arătat interesat să sape pentru date exacte. Și azi publicăm o radiografie complexă a investițiilor oficiale, din bugetul public.

13.798 de entități sub lupă 

Analiza făcută de BNS (forul condus de Dumitru Costin, cel care a pus și bazele actualului sindicat al fotbaliștilor din România) a vizat anul 2019. Motivul? „E ultimul an cu date complete disponibile și în care s-a funcționat în condiții normale, fără pandemie". Munca de documentare pentru studiul solicitat de Gazetă a fost titanică. 

Au fost analizate execuțiile bugetare detaliate pentru 13.798 de entități publice. S-au utilizat în acest sens datele furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, luând în evaluare fiecare unitate administrativ-teritorială, bugetele MTS, MApN, MAI, ale Ministerului Transporturilor și Ministerului Educației, cât și partea din bugetul Companiei Naționale de Investiții care a fost alocată investițiilor în infrastructură sportivă
- Oamenii din BNS pentru Gazetă

Mult? Puțin? Bine? Rău? Comună cu comună, oraș cu oraș, municipii, ministere, tot ce a însemnat cheltuială din banul public pentru sport se regăsește în acest studiu. Iar calculele arată că statul român direcționează către sport aproape 400 de milioane de euro într-un an! 

Mai precis, 384 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o medie zilnică de peste 1 milion de euro. Aici intră tot, de la investiții în infrastructură la finanțarea activității de zi cu zi, de la salarii la premii. E mult sau e puțin? E bine sau e rău? Cum sunt cheltuiți acești bani? Cine decide destinația lor? Care e strategia? Care-s rezultatele? Banii se duc în partea vizibilă și performantă a sportului sau în sportul de masă?

Gazeta a analizat cifră cu cifră și prezintă publicului său concluziile, într-un demers amplu de transparentizare și informare. Ce a rezultat e o colecție de excese, anomalii și ciudățenii. O strategie incoerentă, alocări discreționare, controlate la nivel local, bani puțini, perspective triste. Imaginea sportului românesc la 30 de ani după comunism.

Jumătate din bani provin de la primării şi consilii locale 

Sursele banilor publici în sportul românesc, pe 2019 

Cifre incredibile despre finanțarea din bani publici: statul cheltuie 1 mil. € pe zi pentru sport. Dar îi cheltuie bine?

Sportul ia mai puțin decât SRI, dar mai mult decât Cultura

Ce înseamnă 384 milioane de euro, bugetul cheltuit de statul român pentru sport în 2019?

  • 75% din banii repartizați Serviciului Român de Informații: 510 milioane euro 
  • Aproape la fel de mult cât a fost bugetul Ministerului Cercetării și Inovării: 361 milioane euro 
  • 20% sub banii de care a avut parte Secretariatul General al Guvernului în 2019: aproape 470 de milioane euro 
  • Aproape dublu față de bugetul Ministerul Culturii în același an: 204 milioane euro 
  • De peste 37 de ori mai mult decât alocarea pentru Ministerul Turismului: 10,2 milioane euro 
  • De 3 ori suma alocată Ministerului Economiei: 132 milioane euro 
  • De 17 ori mai puțin decât ministerul care a primit cele mai mari fonduri, cel al Educației: 6,5 miliarde de euro 
  • De peste 7 ori cât a avut Academia Română: 71 de milioane euro 
  • Puțin mai mult de dublu față de bugetul cumulat al Societății Române de Televiziune și de Radiodifuziune, care s-a ridicat la 170 de milioane de euro 
  • De 5 ori sub bugetul Ministerului Sănătății, care s-a ales cu 2 miliarde de euro

1,72%din PIB (produsul intern brut) au fost alocați în 2019 pentru sport, din bani publici

Statistici oficiale: suntem la coada Europei! 

Conform unor cifre oficiale publicate de Uniunea Europeană, pentru anul 2018, media cheltuielilor guvernamentale în statele UE pentru „sport și alte activități recreative" este de 113 euro pe cap de locuitor. Cifra nu se referă doar la sport, așa cum o face studiul BNS citat de Gazetă, dar ne plasează tot la coada continentului. În România, suma cheltuită de stat este de doar 30 de euro pe cap de locuitor. În urma noastră mai e doar Bulgaria, în timp ce liderii UE sunt Olanda, Franța, Finlanda, Suedia și Luxemburg, unde se alocă între 200 și 500 de euro!

Cifre incredibile despre finanțarea din bani publici: statul cheltuie 1 mil. € pe zi pentru sport. Dar îi cheltuie bine?

Citește și: 

Poziția LPF față de stadioanele construite din bani publici: „Acest «Așa vreau eu» nu îți aduce niciun venit ca să acoperi o eventuală gaură”

Gigi Becali reacționează după dezvăluirile GSP: „Trebuie să vină un privat, dar cine e idiot să se asocieze cu CSA?” » Cum poate pune mâna pe marca Steaua

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (30)
piet
piet  •  22 Martie 2021, 20:39

Constanta nu are nici o echipa cu rezonanta momentan, pe ce mama naibii da banii. Nu are Sala de sport (actuala e o parodie), nu are stadion (actualul e o ruina) nu are bazin olimpic, nu are rugby, nu are volley, handbalul e o umbra a fostei hcm dar are primar admiral peste vasele de bucatarie!

alenb
alenb  •  22 Martie 2021, 14:46

Banii (atat cati sunt) nu sunt cheltuiti bine. Primariile ii dirijeaza preponderent spre echipele profesioniste care le pot oferi vizibilitate si cu care primarii se pot lauda, ca sa fie realesi, nu catre baza, catre copii si juniori, nu catre baza materiala, sau prea putin catre baza materiala. E suficient sa faceti statistici cati sportivi erau legitimati in 1990 si cati acuma, cate cluburi erau atunci si cate acuma, cate stadioane erau atunci si cate mai sunt acuma, cate baze sportive accesibile pentru marele public erau atunci etc

niuc011
niuc011  •  22 Martie 2021, 12:56

Nu stiu cine a facut analiza aceaasta dar unele date sunt eronate. Spre exemplu, cazul Frantei: statul aloca 6,4 miliarde (anul 2017)la aproape 68 milioane de locuitori - in jur de 100 euro pe cap de locuitor. Mare parte din fonduri ajung la sportul scolar si de performanta. Apoi se adauga fonduri dinspre privat - inca vreo 25 miliarde. De 4 ori aproape. Nu stiu cat este contributia privatului in sportul din Romania. Probabil sub 500 milioane...Am luat cazul Frantei pentru ca este capul listei investitiilor in sport din UE. (40 mld pe an si viitoarea gazda de jocuri olimpice). Pentru Romania 400 milioane e apa de ploaie la 20 milioane de locuitori. 20 Euro pe an/locuitor. Un tricou..si probabil o pereche de shireturi. Cunoscund si abilitatile manageriale ale liderilor locali ne dam seama de ce ne bate Kosovo la handbal si ne da umilinta Islanda la fotbal.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează