FOTBAL  »  Superliga  »  RIVALITATE ISTORICĂ

Cine a fost mai favorizată înainte de '90, Steaua sau Dinamo? S-a reaprins din senin rivalitatea istorică: „Vreți să știți ce făcea Valentin?”

Cine a fost mai favorizată înainte de '90, Steaua sau Dinamo?
Cine a fost mai favorizată înainte de '90, Steaua sau Dinamo?

Articol de , - Publicat vineri, 08 mai 2020 23:30

Minunatele amintiri din comunism: Tudorel Stoica spune că Steaua trebuia protejată de abuzurile lui Dinamo, dinamoviștii spun că roș-albaștrii furau cu ajutorul arbitrilor.

Anii '80 au fost cei mai de succes din istoria fotbalului românesc, cu performanțe europene absolut fantastice. Dar au conținut o rivalitate feroce între instituții ale statului comunist, nu între echipe de fotbal obișnuite.

"Internele", adică Miliția și Securitatea, făceau tot ce puteau ca să câștige Dinamo, Armata și Valentin Ceaușescu erau cu Steaua.

"Valentin doar ne apăra de abuzurile Miliției"

Aburii acelei dușmănii plutesc și azi peste fotbalul românesc. Fanii mai în vârstă încă se tachinează pe subiectul influenței din anii '80, iar actorii de atunci reaprind controversa cu diverse ocazii. Cea mai recentă - împlinirea a 34 de ani de la Sevilla, i-a dat prilejul lui Tudorel Stoica să aducă iar în prim-plan derbyurile interne de atunci. Iar liderul steliștilor din acele vremuri repetă că roș-albaștrii n-au fost profitori ai sistemului: "Vreți să știți ce făcea Valentin? Care era implicarea lui? El ne asigura doar protecție în campionat, atât făcea! Protecție în fața influenței lui Dinamo, normal! Jucam la Moreni, adversarii ne rupeau picioarele și arbitrii nu fluierau nimic! Greșește cine crede că ne aranja Valentin meciurile".

Cine a fost mai favorizată înainte de '90, Steaua sau Dinamo? S-a reaprins din senin rivalitatea istorică: „Vreți să știți ce făcea Valentin?”
Fază aprigă dintr-un Steaua - Dinamo, cu Rednic în alunecare spre Tudorel Stoica, sub privirile lui Piţurcă

"Steaua fura mereu cu arbitrii"

Dinamoviștii din perioada de aur a fotbalului recunosc că erau și ei favorizați. "Campionatul era împărțit în "sateliți", cam jumătate noi, jumătate Steaua", povestește Claudiu Vaișcovici. Dar el și foști colegi ai săi insistă că roș-albaștrii erau adevărații protejați din sistemul comunist. "Steaua ne fura mereu cu arbitrii", zice Cleo. "Ha, ha, ha, chiar e amuzant Tudorel! El se plânge? Păi, nea Ion Alecsandrescu avea arbitrii din Vâlcea la degetul mic, mereu îi plasa la meciurile cu noi", reacționează și Andone.

"E păcat că asemenea discuții întinează cele mai mari performanțe din istoria fotbalului românesc. Steaua lua jucători cu forța în anii ăia, n-a fost numai cazul lui Hagi, au existat mai multe episoade", completează Gigi Mulțescu.

"În sezonul '88-'89 au fost vreo 5 meciuri pe care Steaua le-a câștigat după minutul 90, cu câte 6 minute de prelungire. După ce am câștigat în '89 cu 3-0 în Ghencea, nea Mircea striga "Liniște! Liniște!". N-aveam voie să ne bucurăm în Ghencea, de frică! Am plecat în Ștefan cel Mare și am sărbătorit acolo"
Claudiu Vaișcovici, fost atacant Dinamo

"Ce, nu ați mai văzut meciuri prelungite cu mai multe minute? La Oradea, în repriza a doua nu se jucase aproape deloc, gazdele ascundeau mingile, d-aia a fost prelungit acel meci. Dar să presupunem că am fost avantajați acolo! Acel meci a făcut diferența?"
Tudorel Stoica, fost mijlocaș Steaua

"Noi, la Dinamo, protejați? Nici pomeneală!"

Gigi Mulțescu, om de bază în formula care a jucat în '84 în semifinalele Cupei Campionilor, eliminată de Liverpool, nu prea îl înghițea oricum pe Tudorel Stoica: "N-am avut o relație bună, au existat niște clinciuri. Vorbește el despre ajutorul de care beneficia Dinamo? Păi, am două argumente ca să demontez ideea asta: bătăile pe care le încasam și rezultatele din cupele europene. Ne-au bătut acasă U Cluj, Târgoviște. Pe urmă, cu Lucescu antrenor, Dinamo a pierdut acasă cu Sportul cu 0-5! Dacă era atât de protejată echipa, cum pierdea atâtea meciuri? În Europa, am dat cinci goluri cu Hamburg, campioana Europei!". 3-0 la București și 2-3 în Germania au fost rezultatele.

Teoria lui Andone: Steaua controla cei mai buni arbitri

Jucător emblematic al lui Dinamo în anii '80, Ioan Andone îl tamponează și el pe Tudorel. "Știți care era cea mai mare frică a noastră înaintea unui meci cu Steaua? Nu de Hagi, Lăcă, Loți sau alți fotbaliști valoroși ne temeam noi, ci să nu ne arbitreze cineva din Vâlcea. Toți, absolut toți arbitrii din Vâlcea erau controlați de Ion Alecsandrescu. Îi avea pe toți la degetul mic. Luați toate meciurile cu Steaua și vedeți câte am câștigat atunci când am fost arbitrați de cei din Vâlcea", a declarat Andone. În acea perioadă, cei mai importanți "fluierași" din Vâlcea erau Ion Crăciunescu, Nicolae Dinescu și Gheorghe Constantin, însă, din postura de "central", doar primul a condus derby-urile Steaua - Dinamo.

Detalii explozive și interviuri cu protagoniștii, în Gazeta de sâmbătă, în zori la chioșcurile de presă și pe platforma digitală!

Ionel Dănciulescu povestește cum a fost ademenit cu bani, înaintea unui meci cu Steaua: „Cristi Borcea știa tot”

Retro GSP. Povestea suspectă a celei mai mari diferențe de scor din Steaua-Dinamo. Hizo: "Ce rost are să dezgropăm morții...?!"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (147)
10210683961003053
Dan-Cristian Lucaciu  •  19 Mai 2020, 04:07

S-a reaprins din senin in sensul ca a bagat gsp batul in handel si a scormonit nitel.

mafa
mafa  •  17 Mai 2020, 14:58

Faptul ca au fost doua echipe clonate de conducerea comunista din acele vremuri si avand avantaje fata de celelalte echipe,adevarate, amandoua au devenit corupte...doar faptul ca incadrau crema fotbalistilor ,uprin decrete de stat, deveneau o forta atat intern cat si internacional.

montgomerry
montgomerry  •  16 Mai 2020, 21:02

Tudorel Stoica, un introvertit, el nu recunoaște decât ce vrea, atât. Cuvântul lui așadar, nu contează, se știe cât de apropiat era de familia Ceaușescu. Oare de ce nu a rămas în fotbal? Cine îl cunoaște știe răspunsul. Strict la dezbatere, după 1986,era imposibil să câștigi cu Steaua. Au fost 4 ani de invincibilitate, tipic megalomanului Ceaușescu. Da Steaua a realizat performanțe notabile, unice în fotbalul românesc, dar nu era invincibila. Nu poți să joci peste 100 de meciuri fără să pierzi măcar unul!!! Stoica se referă la meciul de la Oradea, care a fost prelungit cu vreo 25 de minute, nu cu 6,7! Nu toți suntem amnezic și mai ales nu toți credem în ce spune Tudorel. Au fost alte meciuri în care arbitri dădeau lovituri de la 11 metri pentru un fault comis la 20,25 de metri. Era epoca în care nu vedeam la TV decât meciuri din cupele europene și nu întotdeauna derbyul. Radioul era pentru microbiști un fel de Mecca. Și încă ceva, era epoca în care chiar se juca fotbal în România, chiar aveam echipe de top. Poate și de aceea, recordul Stelei nu este acceptat, e contestat. Și nu numai de Dinamo. Că termini un campionat fără înfrângere nu e nimic ieșit din comun, dar 4 e prea mult. Mai punem și Cupa și tabloul dezastrului e complet.

Vezi toate comentariile (147)
Comentează