FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER

Cine a fost mai mare, Nicolae Dobrin sau Gică Hagi? Un antrenor român a reaprins dezbaterea: „Unii spun că se juca atunci cu mărul în buzunar și cu șapca în cap”

Nicolae Dobrin
Nicolae Dobrin

Articol de GSP - Publicat duminica, 12 aprilie 2020 11:01

Ionuț Badea (44 de ani), antrenorul lui FC Argeș, a făcut în această dimineață o comparație între regretatul Nicolae Dobrin și Gheorghe Hagi (55 de ani), doi dintre cei mai mari jucători români ai tuturor timpurilor. 

„La nivel de unu contra unu, amândoi au fost remarcabili. La nivel de personalitate, erau foarte buni amândoi. La nivel de pase decisive, erau asemănători. Era egalitate și la nivel de admirație și adulație pentru fani.

La nivel de ritm de joc, nu poate fi egalitate. Unii mai hâtri din vechea generație spuneau că se juca cu mărul în buzunar și cu șapca în cap. Era alt ritm în timpul perioadei lui Gică Hagi”, a spus Ionuț Badea, la Pro X.

Nicolae Dobrin s-a stins din viață pe 26 octombrie 2007, bolnav de cancer pulmonar. Cu puţin timp înainte să moară, „Gâscanul” i-a mărturisit soţiei sale: „Gica, ce bine era dacă nu aş fi fumat. Aş fi scăpat de toate suferinţele şi de toate durerile astea!”. 

Nicolae Dobrin

  • A jucat la: Dinamo Piteşti (1962-1967), FC Argeş (1967-1980 şi 1982-1983), CS Tîrgovişte (1981-1982)
  • Meciuri/goluri în Divizia A: 408-111
  • Meciuri/goluri în cupele europene: 25-8
  • Meciuri/goluri în echipa naţională: 47-6
  • Palmares- Campion al României cu FC Argeş (1972 şi 1979)
  • Declarat de trei ori cel mai bun fotbalist român (1966, 1967, 1971)

Gheorghe Hagi

  • Hagi și-a început cariera la Farul Constanța, în 1982. A urmat transferul la Sportul și ulterior a ajuns la Steaua, pentru care a debutat cu gol, în Supercupa Europei.
  • În 1990, Real Madrid a plătit 4 milioane de dolari, un record la acea vreme, iar Hagi ajungea în capitala Spaniei, unde a jucat doi ani.
  • Ulterior, a fost adus de Mircea Lucescu la Brescia, iar după Campionatul Mondial din SUA a ajuns la Barcelona, unde a jucat doi ani.
  • Cea mai bună perioadă din cariera lui Hagi a fost la Galatasaray, el fiind și acum extrem de iubit de turci. A evoluat pentru Galatasaray în perioada 1996-2001, jucînd în 167 de partide şi marcând 79 de goluri în toate competiţiile.
  • Alături de Galatasaray, Hagi a câştigat, ca jucător, 4 titluri de campion (1997, 1998, 1999 şi 2000) şi două Cupe (1999 şi 2000). De asemenea, în 2000, alături de Galatasaray, a cucerit Cupa UEFA şi Supercupa Europei.
  • La națională, Hagi a jucat între 1983 și 2000, bifînd 125 de meciuri și 35 de goluri, fiind golgeterul all-time
  • Ca antrenor, Hagi a pregătit naționala României, Galatasaray, Bursaspor, Steaua, Poli Timişoara şi Viitorul. 

125 de selecțiiși 35 de goluri are Gică Hagi la echipa națională

408 meciuriși 111 goluri a strâns Nicolae Dobrin în Divizia A pentru FC Argeş şi CS Tîrgovişte (13 partide/5 goluri în 1981/82

6 goluriare Dobrin pentru prima reprezentativă, în 47 de apariții sub tricolor

"Dobrin era atât de mare ca fotbalist şi ca om, încât îţi era ruşine să îi treci prin faţă" -  Ilie Balaci

VIDEO. Florin Călinescu, poveste cu Nicolae Dobrin: "Te ridiculiza, râdea lumea de tine! L-a lucrat Mircea Lucescu!"

Citește și alte știri din categoria Retro GSP

Retro GSP. Povestea suspectă a celei mai mari diferențe de scor din Steaua-Dinamo. Hizo: "Ce rost are să dezgropăm morții...?!"

Retro GSP // VIDEO+FOTO 65 de ani de la prima surpriză colosală din fotbalul românesc postbelic

RETRO GSP. 42 de ani de la debutul în națională al lui Aurel Rădulescu, cel ce trebuia să fie mai bun decât Hagi. Și care a sfârșit stupid, sub roțile trenului, după o șuetă cu o blondă

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (58)
cristiancelmare
cristiancelmare  •  16 Aprilie 2020, 23:45

Eu nu l-am văzut jucând pe Dobrin,dar din câte îmi dau seama Hagi e mai mic.ii Vine până la umăr lui Dobrin.

1964978600441405
Ghita Ginga  •  16 Aprilie 2020, 15:14
Postat de noname999 pe 15 Aprilie 2020, 20:06

Ignorantii considera fotbalul un fel de manea. Adica driblinguri, dat mingea printre picioare, turca, adica spectacol de 2 bani. Dobrin era bun la facut misto-uri. Si Hagi a fost bun. Bine, el inca mai este. Dar Hagi a avut ceva ce pe Dobrin nu l-a interesat. Seriozitate, profesionalism, interes. O sa radeti, dar Hagi era destul de inteligent pe terenul de fotbal. Nu o spun doar eu, o demonstreaza echipele unde a jucat si antrenorii pe care i-a avut. Fotbalul inseamna tactica, disciplina, profesionalism, forta, rezistenta, si, da, talent. Dobrin a avut doar talent. Talent de care si-a batut joc, fumand 2 pachete de tigari pe zi, pierzandu-si noptile prin baruri si discoteci. Fotbalul a fost pentru Dobrin un fel de teatru, spectacol, un hobby, dar doar cand avea chef. A fost un singuratic pe teren, niciodata jucator de echipa. Din punctul meu de vedere intrebarea nici nu-si avea rostul. Va spun, cu argumente, cel putin 10 fotbalisti romani mai buni ca Dobrin.

L-am văzut jucând pe Dobrin, l-am văzut și pe Hagi ! Am argumente sa spun că a fost cel mai mare și unul și celălalt! Dobrin era om de spectacol și asta se cerea pe când juca el. Hagi a fost mai serios și mai eficient, dar nu a făcut spectacol ca Dobrin ! Vremurile au fost diferite așa că nu e ușor de judecat !

1900144626740004
Zi Bobby  •  16 Aprilie 2020, 01:04

no name999... Da,Dobrin a fost un talent urias ,dar avea vicii si nu ii placea sa alerge.Gresesti insa cind spui ca ii placeau femeile. Dobrin a fost fidel unei singure femei ,cu care a trait de la 14 ani si pina cand a decedat.Gica,sotia lui,a fost pt el totul.A considerat o zeu.Fiul lor a spus odata textual:"Daca mama ii spunea ca cerul e verde,tata o credea "! el nici macar n -a stiu ca are cancer,ea ii spunea ca o sa se faca bine. Pina intr o seara cand pe burtiera televizorului el a vazut :" Dobrin ,in faza critica,la final de viata ".Era in spital ,cu sotia alaturi.Sub pat ardea candela,pt ca ea stia ca isi traieste ultimele clipe.A intrebat o daca e adevarat ce scrie la televizor.Ea i-a spus ca sunt doar minciuni.El a rugat-o sa sune la tv,sa dezminta.Ea i-a spus ca va suna in ziua urmatoare .Peste patru ore isi dadea sfarsitul.Sub pat ardea candela !

Vezi toate comentariile (58)
Comentează