FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 42 de ani de la debutul în națională al lui Aurel Rădulescu, cel ce trebuia să fie mai bun decât Hagi. Și care a sfârșit stupid, sub roțile trenului, după o șuetă cu o blondă

Aurel Rădulescu, în alb +9   FOTO
Aurel Rădulescu, în alb

Articol de , - Publicat duminica, 05 aprilie 2020 10:20

DESTINUL TRAGIC AL LUI AUREL RĂDULESCU. Pe 5 aprilie 1978, într-un amical de la gală disputat la Buenos Aires în fața a 80.000 de spectatori, România dădea piept cu Argentina. Selecționata albicelesta se pregătea de Cupa Mondială de peste câteva luni, o Cupă Mondială pe care avea s-o găzduiască și s-o și câștige.

De altfel, împotriva noastră, César Luis Menotti a aliniat tot ce avea mai bun la acea oră, cu excepția lui Kempes. Dincolo, Ștefan Covaci a făcut câteva experimente.

Aurel Rădulescu avea 24 de ani

În centrul defensivei a mizat pe timișoreanul Petre Mehedințu, aflat la doar a doua apariție printre "tricolori", iar în ofensivă l-a titularizat în premieră pe Aurel Rădulescu. Acesta avea deja 24 de ani și traversa de câteva sezoane o formă excelentă la Sportul Studențesc, însă până în aprilie '78 a fost mereu ocolit când se anunțau convocările.

VIDEO. Retro GSP: tragica poveste a lui Aurel Rădulescu

1 victorie și 1 egala obținut România cu Rădulescu pe teren. Aurel a jucat cu Argentina (0-2), Uniunea Sovietică (0-1), Iugoslavia (3-2), Spania (0-1), Grecia (1-2) și Israel (1-1)

Contra Argentinei, Aurică a evoluat 73 de minute. N-a fost genial, "a comis și destule greșeli", după cum remarca Marius Popescu în ziarul "Sportul" din acea vreme. Totuși, același ziarist avea să concluzioneze: "Rădulescu nu mai poate lipsi din nicio formulă de start a primei reprezentative!".

"Aurel Rădulescu era incredibil de talentat. La talent, se putea compara cu orice mare fotbalist român, Dobrin, Iordănescu sau Hagi"
Mircea Rădulescu, la Sport Total FM

Starul formației din Regie avea să strângă 6 selecții la prima reprezentativă, toate în 1978. Apoi, în prima parte a anului 1979, a fost iar sărit din schemă de Piști. Asta chiar dacă Sportul a făcut o stagiune mai mult decât decentă. A terminat pe 6 în Divizia A și a disputat finala Cupei României, 0-3 cu Steaua.

"Primul jucător câștigat pentru națională - Rădulescu, de la Sportul Studențesc. Conduce excelent mingea, e combativ, e tehnic, e inimos, vrea să ajungă fotbalist de talie internațională. Dacă își va păstra seriozitatea, modestia, conștiința de băiat muncitor la antrenamente și la jocuri, sigur va ajunge!"
Marius Popescu, în "Sportul" din aprilie 1978

Argentina - România 2-0 (1-0)

A marcat: Passarella (20', 83')
Argentina: Fillol - Olguin, L. Galván, Passarella, Tarantini - Ardiles, Gallego, Valencia (63' Villa) - Houseman, Luque, D. Bertoni (68' Bravo). Selecționer: César Luis Menotti
România: N. Răducanu (Sportul) - Cheran (Dinamo), Al. Sătmăreanu (Dinamo), Mehedințu (Poli Timișoara), Vigu (Steaua) - M. Romilă (Poli Iași), Bölöni (ASA), Dobrin (FC Argeș) / 46' A. Iordănescu (Steaua) - M. Lucescu (Corvinul) / 46' Hajnal (ASA), D. Georgescu (Dinamo), A. Rădulescu (Sportul) / 73' Fanici (ASA). Selecționer: Ștefan Covaci

Buenos Aires, 5 aprilie 1978
Stadion: "Boca Juniors". 
Spectatori: 80.000 Arbitru: Juan Daniel Cardellino (Uruguay)

Întârziase la o șuetă cu o blondă

La câteva zile după acea finală, desfășurată pe 1 iulie, Aurel a avut parte de o moarte mai mult decât stupidă! Povestea, telegrafic: 

  • pe 2 iulie, delegația Sportului a plecat într-o excursie de 10 zile în RFG; a fost un fel de premiu oferit de șefii clubului pentru a recompensa rezultatele bune din stagiunea recent încheiată
  • Rădulescu n-a dorit să facă deplasarea, deși un drum în Germania Federală înainte de '89 nu se prea refuza; vedeta trupei din Regie a invocat faptul că soția îi va naște curând primul copil
  • a plecat, până la urmă, convins de colegi și de președintele Mac Popescu
  • s-a zburat până la Frankfurt, apoi s-a luat trenul până la Hanovra
  • când s-a ajuns la destinație, antrenorul Mircea Rădulescu a observat că doi jucători, Aurel Rădulescu și Stroe, nu coborâseră pe peron
  • l-a trimis pe secundul Viorel Krauss să-i caute prin vagonul restaurant; aceștia ar fi zăbovit la o discuție cu niște blonde; nemțoaice sau americance, nimeni nu mai poate spune exact
  • alertați că pleacă trenul, cei doi au fugit la ușă; au deschis-o, deși trenul căpătase deja viteză mare, însă n-au mai băgat de seamă că scara se rabatase, nu mai era la locul ei
  • au călcat în gol și au ajuns în secunda următoare sub roțile trenului; Stroe s-a ales cu o fractură craniană de 10 centimetri; Rădulescu era un maldăr de carne; totuși, nu murise
  • au fost luați amândoi de Salvare; Stroe și-a revenit după 10 zile de comă, Aurică a decedat în seara zilei de 4 iulie
  • pe 7 iulie, la București, i se năștea unicul copil, Cristian; a doua zi, pe 8, Aurel Rădulescu era înmormântat.

"Dacă nu era nenorocirea din Germania, Aurică n-ar fi fost al doilea Hagi, Hagi ar fi fost al doilea Rădulescu!"
Mircea Sandu

CITEȘTE ȘI:

Retro GSP. Povestea suspectă a celei mai mari diferențe de scor din Steaua-Dinamo. Hizo: "Ce rost are să dezgropăm morții...?!"

EXCLUSIV. Oficialii LPF au făcut anunțul pentru GSP: „Miza e să începem sezonul următor tot cu 14 echipe!” + mesaj pentru formațiile din Liga 1

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (40)
emil1986
emil1986  •  05 Aprilie 2020, 11:33

Nici un comentariu la acest articol. Normal intr-un fel, avand in vedere ca 99,99 la suta dintre cei care intra aici poate ca nici nu erau nascuti cand Aurica Radulescu a decedat, darmite sa-l fi vazand jucand. A fost intr-adevar un jucator extrem de talentat, insa nu cred ca ar fi putut ajunge la nivelul lui Hagi, de exemplu. Si nu pentru ca n-ar fi avut talentul acestuia, ci pentru ca-i placea sa joace la o echipa cum a fost Sportul Studentesc, o echipa boema, unde performanta nu detinea un loc important. Mi-aduc aminte de un meci cu Yougoslavia la Bucuresti, in care radulescu a intrat la pauza in locul lui Dobrin si a intors soarta meciului. Da, a fost un jucator foarte talentat, dar, din pacate, cam delasator.

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  06 Aprilie 2020, 09:39
Postat de iobag pe 05 Aprilie 2020, 20:13

Cred ca si Mitea daca murea la 24 de azi se zicea ca ar fi ajuns mai mare ca Hagi. Fotbalul romanesc a avut multi fotbalisti mai talentati ca Hagi care s-au multumit toata cariera doar sa stea cu salarii de sultani pe la echipe muncitoresti sau studentesti mediocre unde faceau 2 sprinturi pe meci si suporterii deja le faceau statuie dupa 2 fente cu FC Bihor sau FC Galati. Sa-i fie tarana usoara, dar degeaba a avut talent.

imi aduc amintea de ce spunea Bukossy despre Adrian Pitu , cand acesta avea 15 ani! ca e mai talentat ca Hagi! si...? a facut ceva Pitu in cariera? afara ca a ajuns la Steaua, maxima performanta? lumea trebuie sa inteleaga ca asta cu "daca" si cu "parca" sunt simple speculatii! e nevoie de mult mai mult decat talent ca sa ajungi la nivelul lui Hagi, ca sa nu zic mai sus de Hagi!

emil1986
emil1986  •  06 Aprilie 2020, 09:20
Postat de roradu pe 06 Aprilie 2020, 01:37

Meciul cu Iugoslavia rezumat https://footballski.fr/aurel-radulescu-fauche-pleine-gloire Bine ca îl au francezii ....

Da, intr-adevar, la meciul cu Yougoslavia, 3-2, avem imagini doar de la francezi. Din pacate, comentatorul il confunda pe Radulescu cu Dumitru, care n-a jucat niciun minut in acel meci.

Vezi toate comentariile (40)
Comentează