FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Cine este şi cum gîndeşte Nicolae Cristescu, noul patron din Giuleşti: "La Rapid, absolut totul va trece prin mine!"

+4   FOTO
"Nu voi spune niciodată ceva rău despre Copos", mărturiseşte Cristescu

Articol de GSP - Publicat vineri, 14 iunie 2013 00:00 / Actualizat joi, 13 iunie 2013 22:28

"Luni semnăm actele, Rapidul a fost salvat", spune cu o siguranţă copleşitoare, dintr-un veritabil jilţ decorat cu simboluri masonice. Sîntem la Tărtăşeşti, în hanul personajului misterios prin care Giuleştiul speră să supravieţuiască şi prin care se încheie era Copos.

"Nu e nimic misterios", rîde bărbatul în cămaşă roz şi panataloni gri, strălucitori. În ambianţa cu aer medieval a restaurantului, îmi indică spre terasa rustică!, unde mănîncă un grup numeros. Pe degete strălucesc trei ghiuluri: "Toţi de pe terasă sînt în negru, urmează să intre în templul din spate".

Puneţi şi fotografiile cu Adrian Năstase şi Vladimir Putin, "cu care am vorbit o oră şi jumătate". Adăugaţi papagalii uriaşi de la han, un proiect academie pentru Rapid, pasiunea pentru vînătoare, "dar fără căprioare, mă emoţionează". Plus lacrimile de rapidist înfocat, atunci cînd Pancu a sărutat gazonul Giuleştiului în ultima etapă. Ba da, e un mister!

- Cine e Nicolae Cristescu? Google s-a dat bătut.
- Rapidist adevărat, născut pe strada Turda, lîngă Podul Grant. De la 2 ani ţin cu echipa asta! Mă lua tata în cîrcă şi mă ducea pe stadion. În adolescenţă nu ratam nici o deplasare şi nici un antrenament, au fost ani minunaţi.

"Am fost primul şi singurul sponsor al Rapidului în comunism!"

- Cum aţi apărut în viaţa clubului?
- Păi, am fost dintotdeauna! În '88 am devenit director de complex la Piaţa Floreasca. Lumea trăia greu în România, produse pe cartelă, sărăcie. Eu le dădeam carne de porc, de vită, sucuri celor de la Rapid. Înainte de meciuri opreau la mine, apoi mergeam împreună la meciuri.

- După '89 aţi apărut o singură dată public lîngă Rapid, i-aţi invitat la o masă la han, cînd era antrenor Lucescu jr.
- Eee, nu a fost doar asta. Nu mi-a plăcut să ies în faţă. Episodul la care vă referiţi a fost doar un gest: i-am dus la un tur al Casei Poporului, am vrut să vadă şi Spadacio, şi Bozovici ce avem, apoi am organizat o sărbătoare. Au fost multe de acest fel. Am fost mereu în viaţa Rapidului.

- Bun, dar dragostea nu-i suficientă să salvezi un club de fotbal.
- Vă povestesc, vreau să clarific lucrurile. Dar haideţi să lămurim întîi treaba cu masoneria.

"Masoneria şi sportul n-au de-a face"

- Sînteţi mason.
- Sînt. Dar masoneria e o organizaţie mult prea serioasă şi importantă ca să o asociem cu o activitate sportivă. Chiar m-a sunat Marele Maestru al României, medicul Radu Bălănescu, directorul Spitalului "Grigore Alexandrescu", după toate asocierile cu Rapidul. Prin dumnealui ţara noastră va organiza cel mai mare eveniment masonic planetar, care se ţine o dată la 7 ani şi reuneşte toţi marii maeştri din lume!

- Bun, deci masoneria nu va avea legătură cu Rapidul?
- Absolut deloc.

- De unde vin banii care vor susţine Rapidul
- Sînt mai multe afaceri, atît ale mele, cît şi ale partenerului meu, Adrian Zamfir.

"Terenurile mele, însumate? Ajungem la o sumă colosală"

- Adrian Zamfir, partener la Rapid?
- Sigur, sîntem implicaţi fiecare cîte 50%.

- Aşadar, Rapid va avea doi patroni?
- Exact, vom conduce împreună.

- Să ne întoarcem la bani!
- Domnule, eu nu am doar o piaţă, ci două. Am mai multe carmangerii şi măcelării, 320 de magazine, două hoteluri, un restaurant, plus o aripă a Spitalului Caritas. Iar dacă aş aduna suma totală a terenurilor pe care le deţin, aş ajunge la o sumă colosală!

- Iar Adrian Zamfir? Preşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social-Democraţi, din PSD....
- Nu mai este! Şi-a dat demisia tocmai pentru a nu exista ceva politic la Rapid. Bine, a rămas membru PSD şi atît.

Deplasări cu elicopterele

- Şi dumnealui ce afaceri are?
- Vă spune el. Eu ştiu de afaceri imobiliare, o reţea de discoteci pe litoral, două firme de pază şi protecţie...

- Aveţi încredere în Zamfir?
- Păi ne cunoaştem de douăzeci de ani! E rapidist înfocat, pătimeam prin deplasări. Mergeam de multe ori cu elicopterul, că el avea atunci două elicoptere.

- S-a speculat că aţi fi doar o faţadă, adevăraţii proprietari ai Rapidului vor fi alţi.
- Nimic adevărat. Eu şi domnul Zamfir, atît. Bine, după ce am anunţat că salvăm Rapidul, ni s-au alăturat o sumedenie de personalităţi care vor să ajute şi vor investi. Nu voiau cu domnul Copos, acum îşi doresc. Numele lor le veţi afla curînd! E o listă surprinzătoare!

Cea mai mare piscină şi templul masonic

- Bun. Cine e totuşi Nicolae Cristescu?
- Un om de afaceri. De 10 ani sînt consilier la Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului. Am fost şi inspector OSCE, observator, la alegerile din Republica Moldova. Nu mi-a plăcut să ies în faţă.

- Afară spuneaţi că e un templu masonic.
- Da. În acest complex vom deschide şi cea mai mare piscină din Bucureşti. Avem spaţiu de cazare, aici vor locui puştii de la şcoala de fotbal pe care o va avea Rapid. Vă spun clar, vrem să facem lucruri de elită!

- Şcoală de fotbal?
- Sigur că da. Separat de Pro Rapid! Avem terenuri cu gazon foarte bun, cazare, toate condiţiile.

- Veţi fi un patron de tipul Becali, Porumboiu sau Copos?
- În tot ce fac, eu mă implic 100%. Totul trebuie să treacă prin mine, prin faţa ochilor mei, să ştiu eu şi să am sub control. Aşa am făcut mereu, în orice. Aşa va fi şi la Rapid. Nimic fără consimţămîntul meu şi al domnului Zamfir, absolut nici un detaliu!

"Promovăm şi apoi atacăm titlul"

- În ce relaţii sînteţi cu patronii din Liga 1?
- Domne, ce să spun, cunosc toată lumea din fotbalul românesc. Ne ştim de douăzeci de ani, poate şi mai mult. Şi cu fraţii Becali, şi cu Anamaria Prodan, şi cu patronii, cu Dinu Gheorghe... ce să mai povestesc...

- Cu Sandu şi Dragomir?
- Ei...

- Ce vreţi de la Rapid?
- Să redevină club de elită! Să ne luptăm la titlu şi chiar să îl cîştigăm! Nu vreau golăneală, vreau elită! Transformăm fotbalul din Giuleşti într-un veritabil spectacol. Galeria e prea frumoasă ca să nu aibă parte de aşa ceva.

- Bun, dar pînă la titlu?
- Obiectivul acestui sezon este să promovăm în Liga 1 şi să ajungem la zero cu datoriile. Şi cred că aşa va fi.

Rada antrenor, 90% jucători români

- Concret, ce se întîmplă la Rapid după ce semnaţi actele. Am înţeles că luni...
- Da, e doar o formalitate. Apoi, ne apucăm de treabă cu acest proiect foarte frumos. Staff-ul format exclusiv din rapidişti adevăraţi: Nae Manea, Pancu, Iencsi, Sichitiu, Rada.

- Aţi vorbit cu ei, aveţi acordul lor?
- Sigur că da! Păi da' eu vorbesc mereu cu ei! Nu vedeţi că afară eram cu Gigi Corsicanu'!? Fanii vor avea un cuvînt de spus de-acum încolo la Rapid.

- Aţi stabilit organigrama?
- Încă nu. Dar Marian Rada şi staff-ul lui vor rămîne cu certitudine pe banca Rapidului pentru anul 2013. La echipă, rămîne nucleul Rapidului, se vor adăuga tineri de perspectivă. Sichitiu are deja o listă cu vreo 40 de fotbalişti pe care îi are în proprietate şi din care, dacă rămîn 5, eu tot zic că e bine!

- Stranieri?
- E greu pentru străini să se adapteze în Giuleşti, am văzut şi cu brazilienii cum e. Rapid va fi formată, 90%, din tineri români de perspectivă!

Vînător de urşi şi bucătar

- Haideţi să mai încercăm o dată. Cine e Nicolae Cristescu? Ce fel de om sînteţi?
- Unul cu o familie frumoasă. Am trei copii. Fata cea mică are 14 ani şi a intrat cu media 9 la Liceul Nicolae Tonitza, e foarte talentată la pictură. Fata cea mare are 25 de ani şi administrează Hanul Vlăsia de cînd avea 18 ani. Iar fiul meu, de 34 de ani, administrează pieţele şi magazinele.

- Aveţi timp liber? Cum vă distraţi? Văd o sumedenie de trofee de vînătoare.
- Da, sînt şi vînător. Prefer vînatul mare, mistreţ, urs, cerb. Nu pot să trag în căprioară! Mă emoţionează, nu pot să fac asta. Am fost la o vînătoare unde mi-a apărut în faţă o căprioară însoţită de mascul şi se sărutau. Am tras la 5 metri de ei, să-i sperii şi să fugă. Ce s-au mai supărat prietenii mei de vînătoare. Şi-mi place să gătesc!

- Vînat?
- Absolut orice. Sînt as la fripturi cu sos, la cuptor, dar gătesc absolut orice. Îmi place să improvizez, să pregătesc lucruri speciale, deosebite.

"Nu vrem profit din Giuleşti"

- Aveţi bani, de ce vă băgaţi în fotbal? Mulţi au sfîrşit urît în ultimii ani.
- Eu cred că au ajuns la o mare dezamăgire pentru că implicarea lor a fost gîndită ca o afacere.

- Şi dumneavoastră sînteţi un salvator, dar nu vă gîndiţi la profit. Să fim serioşi.
- Vă spun foarte sincer: dacă eu şi domnul Zamfir ne scoatem cheltuielile, sîntem mulţumiţi. Atît! Toţi banii din transferuri şi din sponsorizări se vor reinvesti la Rapid.

- Dacă iubiţi clubul, de ce aţi aşteptat să ajungă în Liga 2 pentru a investi?
- Acum s-a putut. Ştiţi cînd mi-am dat seama că trebuie să mă bag? Mi-au dat lacrimile cînd Pancu a sărutat gazonul din Giuleşti în ultima etapă, cu Ceahlăul, cînd s-a jucat cu porţile închise. Am plîns şi mi-am spus: "Orice, dar Rapid nu moare!"

Şpriţul cu Nae Manea, modelul extrasportiv ;)
Episod amuzant povestit de Nicolae Cristescu, avîndu-l pe Nae Manea în rol principal: "Am copilărit împreună, ţin minte că o dată am stat la discotecă pînă la 7 dimineaţa, iar a doua zi Rapid a învins Steaua cu 2-0, golurile lui Manea! Iar antrenorul i-a felicitat la final: «Uitaţi, dacă Manea nu are viaţă extrasportivă, a adus victoria!»".:)

"Mesajul pentru toţi suporterii e acesta: să fim uniţi, împreună sîntem o forţă. Forza Rapid!" (Nicolae Cristescu)

"Vă spun în mod sigur că niciodată nu o să ajungă la Rapid un jucător pe care nu îl acceptă galeria, indiferent de valoarea acestuia! Şi indiferent că nu e acceptat pentru trecutul la rivale sau alt motiv" (Nicolae Cristescu)

"Am petrecut o oră şi jumătate cu Vladimir Putin la Moscova. Masoneria nu are legătură cu Rapid, cu sportul. Cînd masonul Vaida Voievod semna tratatul de Pace la Londra, pentru România, o făcea strict pe filieră masonică. Uite, mi se zbîrleşte pielea pe mine cînd povestesc" (Nicolae Cristescu)

"Am şi un nepot de un an şi cinci luni, rapidist şi el! Cînd avea două luni l-am îmbrăcat într-un tricou al Rapidului şi i-am făcut o poză. I-am arătat-o lui Copos şi a început să o pupe :)" (Nicolae Cristescu)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (234)
legendavisinie
legendavisinie  •  10 August 2013, 23:47
Postat de vaalah pe 14 Iunie 2013, 12:46

Omule esenta articolului postat de mine din Ziarul LIBERALUL din 6 noiembrie 1946 nu este actiunea SOARELE asa cum gresit intelegi ! Ziaristul ala spune altceva mai important decat Soarele din 1946 : " Aurel Kahane fondator Rapid este evreu comunist pro URSS !

Care echipa a fost bagata direct in prima divizie, prin desfiintarea echipei Carmen ? V-au adus bolsevicii cu tancurile in 1947. Apoi intre anii 1949-1952 ati castigat Cupa Romaniei, iar intre 1951-1953, campionatul. Ce se-ntampla cu Rapid in perioada asta? Echipa care fusese calificata in finala Cupei Europei Centrale in 1940 si castiga cupa Romaniei in 1941 si 1942, retrograda in divizia B in 1952 si 1955. Toate acestea se-ntamplau in perioada in care cei care se opuneau regimului comunist, intelectuali, ofiterii etc erau trimisi la inchisoare. Nu mai incerca sa prostesti lumea si sa denaturezi faptele istorice. Chiar nu ai deloc rusine ?

doru_zampano
doru_zampano  •  04 August 2013, 16:29
Postat de id45 pe 14 Iunie 2013, 23:02

Si asa se facu' dreptate ... un mason ... tovarasi , e bine de tat ... salveaza echipa Rapid - evaziune cat incape si un patron care ar fi avut loc la mititica ... in detrimentul unor echipe mici datorita primarilor si a celor care au alte interese ... ca la romani ...va juca in A ... SI VISUL DE AUR A LUI SANDEL SI MITITEL SE INFAPTUI ... Dumnezeu nu bate cu paru' ... sper sa ajungeti acolo unde meritati

domnule pacat de acest club steaua,aveti numai palamaresul in rest conducere slaba,oameni capabili sa bata suporterii care sunt fara ajutor,MM Stoica un galatean prost ca noaptea,fara paza este mort in buricul bucurestiului,daca facea asa ceva la rapid era deja mort,mai bine ascundetil ca ddaca vine la Arad este un om mort.

sadim3ro
sadim3ro  •  15 Iunie 2013, 09:52
Postat de id45 pe 14 Iunie 2013, 23:02

Si asa se facu' dreptate ... un mason ... tovarasi , e bine de tat ... salveaza echipa Rapid - evaziune cat incape si un patron care ar fi avut loc la mititica ... in detrimentul unor echipe mici datorita primarilor si a celor care au alte interese ... ca la romani ...va juca in A ... SI VISUL DE AUR A LUI SANDEL SI MITITEL SE INFAPTUI ... Dumnezeu nu bate cu paru' ... sper sa ajungeti acolo unde meritati

daca asta din poza esti tu... nu mai zic nimic... esti iertat.

Vezi toate comentariile (234)
Comentează