FOTBAL  »  Superliga  »  FC VOLUNTARI

CORESPONDENȚĂ GSP DIN TURCIA Marele regret al lui Liviu Ciobotariu: „Titlul pierdut cu ASA e o rană nevindecată! Visez meciul cu Oțelul, îl știu pe dinafară”

Liviu Ciobortariu// Foto: Vlad Nedelea
Liviu Ciobortariu// Foto: Vlad Nedelea

Articol de - Publicat joi, 13 ianuarie 2022 09:48 / Actualizat joi, 13 ianuarie 2022 10:47

La 50 de ani, Liviu Ciobotariu a revenit în prim-planul Ligii 1. „Profesorul”, cum îi zic jucătorii, a urcat-o pe FC Voluntari pe podium, însă trăiește și acum regretul campionatului ratat cu formația din Târgu Mureș în 2015.

- Domnule Ciobotariu, la prima conferință spuneați că Voluntari nu va mai fi acolo unde o găsea iarna mereu, adică la retrogradare. Nu numai că nu-i acolo, dar e pe podium. Unde-i secretul? 

- Așa e! Ne aflăm într-o formă foarte bună, se vede și în clasament. Eram optimist când am venit, am redresat puțin echipa. Când mă gândesc că atunci când am ajuns situația era delicată, trebuia să luăm 6 din 9 puncte ca să prindem barajul, e și mai bine. Am avut inspirația să păstrez 70% din lot, am avut încredere în jucători și nu m-am înșelat. Atmosfera e foarte bună, e clar că moralul e excelent.

- Cam asta era problema la Voluntari. Vara aducea 20 de transferuri mereu... 

- Nu știu dacă asta era problema. Însă rezultatele de acum par a elucida acest mister. Faptul că am păstrat 70% din lotul vechi și am adus doar 4-5 piese - sigur, importante! - înseamnă ceva. Am fost și inspirați, randamentul celor aduși e foarte bun. Mă refer la Mihai Popa, Adam Nemec, Vadim Rață sau Meleke. Am fost inspirați în tot ce-am făcut. Omogenitatea se vede, suntem bine sudați.

- Există riscul să pierdeți jucători? Poate Rață, care e într-o formă grozavă? 

- Acum avem câțiva jucători care mai au doar 6 luni de contract. Suntem în discuții cu ei și vor să prelungească. Referitor la cei ce au venit și cărora le-a crescut cota, cum e Vadim,care era jucător bun și la Chindia, dar la noi a explodat, putem să discutăm, se poate vorbi de un eventual transfer. Însă nu acum. În momentul de față vreau să am tot lotul, nu vreau să pierd din forța echipei. Să rămână toți, iar dacă mai avem nevoie de ceva, vom aduce.

- Sunt oameni de fotbal care spun despre dumneavoastră că sunteți un antrenor căruia i s-a oferit puțin. O susțin chiar colegi precum Leo Grozavu și Eugen Neagoe. 

- Mi s-au oferit șanse. Am antrenat echipe puternice. În afară de CFR și FCSB, am fost cam peste tot. La Dinamo, la FC Vaslui, la Târgu Mureș...

- Vorbim despre perioada recentă. Părea că ați dispărut din prim-plan. 

- Le mulțumesc celor care au vorbit despre mine! Poate au spus asta pentru că am fost plecat o perioadă în Golf și cred că pe aici nu am prea fost luat în calcul. Însă, de fiecare dată când se apelează la mine, eu sunt dispus să ajut.

- Am observat atenția cu care pregătiți defensiva. Mereu ați avut echipe echilibrate în apărare. 

- Aveți dreptate! Îmi place mult ca echipa mea să aibă siguranță defensivă. Le spun jucătorilor ca organizarea defensivă să înceapă de la linia de atac. Cei care trebuie să blocheze primii spațiile să fie atacanții. Îmi place asta! Sunt însă jocuri în care trebuie să riscăm, depinde de rezultat.

- Totul vine, probabil, și din faptul că ați fost stoper de meserie, nu? 

- Ca să fac o glumă, am avut un antrenor pe care l-am apreciat, Florin Halagian, el ne spunea mereu: „Băi băieți! Avem un punct dat de Federație. Trebuie să-l păstrăm, iar dacă reușim să dăm gol înseamnă că vom lua cele două puncte”, cum era atunci cu punctele. Da, mi-a plăcut mereu ideea de aranjare a defensivei, sigur că și faptul că vin dintr-un fundaș central contează.

Marele regret al lui Liviu Ciobotariu: „Titlul pierdut cu ASA e o rană nevindecată! Visez meciul cu Oțelul, îl știu pe dinafară”
Liviu Ciobotariu, "El Profesor" de Voluntari, cel care a "regizat" parcursul fantastic al ilfovenilor din acest sezon// FOTO: Vlad Nedelea

Liviu Ciobotariu: „Fiul meu nu va juca dacă nu merită”

- Care vi se pare azi cel mai bun fundaș central din Liga 1? 

- Nu pot da un singur nume. Îmi plac mai mulți. Îmi place Miron, cu care am lucrat, Burcă la fel. În momentul de față, Tamaș e într-o formă excelentă, Armaș are o calitate bună. Sunt mai mulți.

- Ați enumerat în mare parte jucători în vârstă. Calitatea vine și cu vârsta? 

- Experiența contează! De exemplu, Tamaș, în afara faptului că e liderul vestiarului, dă și o siguranță defensivă. S-a văzut că atunci când Gabi a jucat, echipa a avut o liniște. De câte ori el n-a fost în teren, am avut probleme în defensivă. E ideal să ai un jucător de experiență în axul central. Și lângă el poți pune un tânăr sau unul de viteză. Asta înseamnă să ai maturitate în joc.

- Ați transferat un tânăr jucător, pe fiul dumneavoastră, are de la cine să învețe! 

- 100%. Și de la Igor, și de la Gabi. Cum a avut și de la Vinicius, la CFR. Denis e încă tânăr, de perspectivă. L-am transferat pentru că aveam nevoie de un apărător central. Nu l-am luat pentru că e Denis Ciobotariu, fiul lui Liviu Ciobotariu. L-am adus împreună cu conducerea, l-au dorit și cei de aici.

- Cum va fi relaționarea? 

- Nu e niciun secret. Când am intrat pe poarta stadionului sau aici, în cantonament, toți sunt copiii mei, egali. Nu pot face diferențe între Briceag și Vlad, între Denis și Andrei. Nu pot face diferența, nu mă lasă meseria!

- Va ajută cumva și faptul că aveți jucători cu experiență acolo și poate ei nu se gândesc la ideea de favoritism? Dacă ar fi fost tineri, poate ar gândi așa ceva... 

- Bineînțeles! Oricum, băieții mă cunosc, știu ce fel de om sunt. De când am intrat în vestiar sunt convins că am câștigat încrederea lor prin ceea ce am făcut. Am fost mereu corect cu toată lumea. La fel va fi și cu Denis. Deși e băiatul meu, va juca doar dacă merită. Dacă nu va merita, eu nu pot face compromisuri. Nu pot periclita echipa pentru un jucător.

Liviu Ciobotariu: „Ar fi dureros să știu că am pierdut titlul altfel decât pe teren”

- Încă aveți un gust amar pentru titlul ratat la Târgu Mureș? 

- 100%! E o rană care nu se va vindeca niciodată. Am pierdut un campionat în 45 de minute. Dacă stau să mă gândesc, cu vreo 3-4 etape înainte simțisem că lucrurile nu erau în regulă. La jocul nostru, nu mă gândesc la altceva. Eram la mâna noastră, avuseserăm de recuperat 12-13 puncte, am făcut-o, am pus 3 peste, apoi am început să pierdem: la Mediaș, la Astra și în final cu o formație retrogradată, Oțelul. Era o satisfacție pentru oraș dacă reușeam. Era important pentru fotbaliști, pentru mine, pentru CV-ul nostru. E ceva trist, rămâne o rană imensă! Șansa mea a fost că imediat după joc, la 2-3 zile, am semnat cu Al Faisaly și m-am detașat puțin de momentul ăla. Știu pe dinafară meciul cu Oțelul, îl visez!

2a fost locul ocupat de ASA Târgu Mureș cu „Ciobi” pe bancă, este cea mai bună clasare a unei nou-promovate

- Cât de tare v-ar răscoli peste ani să aflați că au fost și alte lucruri în spate? 

- Ar fi dureros! Dar nu mă gândesc la asta. Niciodată nu m-am gândit, nu mi se par normale, poate văd lucrurile altfel. Știu la ce te referi. Când ești la un joc de titlu, nu cred că te duce gândul în altă parte. Sau cel puțin pe mine nu m-ar duce gândul. Totuși... A fost un joc pe care l-am avut la dispoziție, am avut 1-0 la pauză, nu mai zic de ocazia lui Voiculeț din minutul 85, și acum visez faza aia când sunt mai liniștit. Ăsta e fotbalul!

Rar sunt văzut nervos. Îmi place să dau liniște echipei. Am un principiu: în momentul în care sunt agitat și încep să sparg lucruri în jurul meu, jucătorii ce înțeleg? Că sunt panicat, că n-am soluții. Nu, eu sunt altfel. Sigur, mă mai enervez și eu, dar nu las să transmit asta. 

- Liviu Ciobotariu, antrenor FC Voluntari

„Nimeni n-a scris că-s ultimul care a ținut-o pe Dinamo pe primul loc!”

- O altă chestiune interesantă: sunteți ultimul antrenor care a fost pe primul loc cu Dinamo. Pare totul dintr-o altă lume azi! 

- De multe ori m-am gândit. Făceam o retrospectivă. Și îmi aduc aminte de lucrul acesta. Și îmi vine în cap ce-mi spuneai tu înainte, presa nici măcar n-a scris de lucrul ăsta. Sincer, nu că m-a durut, însă vedeam tot felul de statistici, tot felul de comentarii despre Dinamo. Dinamo a fost, a rămas și va rămâne echipa mea de suflet. Acolo m-am simțit cel mai bine. Denis a jucat acolo și s-a simțit bine. Și tot mă uitam prin presă, vedeam statistici, articole, analize... Totuși, nu mă vedeam nicăieri că am fost antrenorul care a terminat ultima dată turul campionatului pe primul loc cu Dinamo. N-a scris nimeni! Dacă așa se fac calculele... OK, asta este!

- Ce vă mai aduceți aminte de atunci? 

- Că m-a sunat domnul Badea și m-a pus antrenor. Chiar nu mă așteptam! Eram mult mai tânăr, veneam de la formația secundă în iulie 2011. N-am avut niciun obiectiv în contract. Presa mă tot întreba, dar eu nu aveam! Am reușit, împreună cu jucătorii, să terminăm pe primul loc prima parte a campionatului. Lucrurile s-au cam schimbat apoi...

- Se simțea deja mirosul incertitudinii? Că va urma o perioadă atât de neagră? 

- Au fost și câteva probleme dacă îți aduci aminte. I-am pierdut pe Torje, pe Diabate... Și nu am adus nimic în loc. Cred că n-am gestionat bine nici perioada de pregătire. Cu toate acestea, cred că puteam redresa treaba. Să nu uităm, Dinamo juca fotbal. Aduceți-vă aminte că am avut 3 victorii în deplasare cu 5 goluri marcate: 5-1 la Petrolul, 5-0 la Mediaș și 5-0 la Piatra Neamț! Mă uitam pe InStat și Dinamo avea posesie peste 65% în toate jocurile.

Șase victorii la rânda avut „Ciobi” la Botoșani și Voluntari, record pentru ambele în Liga 1

„Altfel ar fi arătat cariera mea cu titlul și Cupa în CV”

- Punând totul într-o grămadă, un titlu ratat cu ASA, poate o Cupă cu Dinamo dacă rămâneați, arăta altfel cariera dumneavoastră cu aceste trofee în CV? 

- Categoric! Și eu sunt puțin dezamăgit că nu am reușit mai mult. Mă consolez cu gândul că peste tot am lăsat ceva în urmă. Peste tot pe unde am fost am avut rezultate. La Dinamo aveam 5 jucători la națională, pe Rus îl făcusem cel mai bun pasator. La Târgu Mureș l-am adus pe Bumba, un copil care nu juca, și l-am vândut pe nu știu ce bani. La Voluntari l-am reprofilat pe Vadim Rață și chiar mă întreba lumea ce i-am făcut de e fantastic. Peste tot am lăsat ceva în urmă.

Suntem pe locul 3, nu avem nicio presiune. Aaa, că în subconștient ne gândim la play-off sau să rămânem pe locul 3, așa e! Presiune a fost când am venit și eram la retrogradare. 

- Liviu Ciobotariu, antrenor FC Voluntari

- Credeți că vă vom vedea curând și în lupta pentru titlu? 

- Mă simt foarte bine la Voluntari. M-am simțit bine peste tot pe unde am fost. Totuși, fiecare om își dorește mai mult de la el și de la viață. Și eu îmi doresc să merg la mai bine sau într-un loc unde să am toate condițiile. Bineînțeles că îmi doresc! Am fost contactat din zona arabă, sunt încă contactat, dar acum mă gândesc la Voluntari. Voi rămâne până la finalul sezonului. Am multe contacte și oferte, însă nu vreau să plec.

Când am preluat Botoșaniul, eram în situația Voluntariului, doar că erau mai multe meciuri de jucat. Îmi aduc aminte că am avut un parcurs fantastic și am ajuns să jucăm ultimul meci cu șansă de play-off. Un salt uriaș. 

- Liviu Ciobotariu, antrenor FC Voluntari

Citește mai multe știri din Liga 1:

Au anulat prima licitație și acum cer mai mulți bani de la buget: „Liga 1 va avea încă un stadion modern”

Dinamo, pe cale să bifeze al patrulea transfer » Florin Răducioiu aduce un mijlocaș din Liga a 3-a

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
pol1tehnicaiasi
pol1tehnicaiasi  •  14 Ianuarie 2022, 20:16

Mai putin la Poli Iasi.....dar, Ciobi este un antrenor decent pt liga 1.

catalin.palcu
catalin.palcu  •  14 Ianuarie 2022, 09:48

Interviul asta trebuie inramat pt fanii lui Rednic. Ca el daca termina la coada clasamentului, dadea afara 20-25 jucatori si iti aducea altii, care nu numai ca nu erau cu nimic mai buni, dar aveau si dezavantajul lipsei de omogenitate. Noroc ca Ciobi a gandit corect, a pastrat 70% din lot si tot ce a adus a fost de calitate

394966434424757
Mihai Dinu  •  13 Ianuarie 2022, 22:37

La ASA ultima etapa cu o victorie - acasa cu o ´retrogradata´ -lua campionatul FC.FCSB. loc doi. Ei bine, uitati va la meci cum o parte din jucatori(!) se chinuie sa rateze! Inclusiv un jucator si antrenor a declarat despre meci "ca au fost echipe ce nu au vrut sa castige".FC. FCSB. a luat campionatul respectiv!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează