FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Comentariu-analiză de Dan Udrea » Ionuț Negoiță, mediocru ca Borcea & Badea, dar n-a devalizat Dinamo ca B&B!

Articol de - Publicat sambata, 02 noiembrie 2019 00:00

Dinamo a fost în ultimii 3 ani cu actualul patron la fel de jenantă ca și în finalul perioadei cu Badea și Borcea șefi, dar diferența majoră vine din cifrele oficiale ale contabilității: foștii patroni erau pe minus peste 15 milioane de euro, în vreme ce acum clubul e solvabil.

În toată această telenovelă a vânzării lui Dinamo cel mai amuzant e să parcurgi declarația lui Nicolae Badea. "De ce mă mai întrebați pe mine de soarta lui Dinamo? Dumneavoastră nu știați că sunt comunist, expirat, nepriceput și că nu am viziune? Întrebaţi-i, mai bine, pe cei care au viziune! Şi acum mai văd pe zidurile din Floreasca suavul îndemn: "Pleacă, Badea! Comunistule, pleacă!" . Ei, uite că am plecat! Aşa că mai bine sunaţi specialiştii! Eu mai mult de 4 campionate, 6 Cupe, o Supercupă şi o calificare în primăvara europeană, nu am putut!", a spus Badea pentru Fanatik.

Ați sesizat ironia, dar și umflatul în pene odată cu acel "eu" când s-a referit la trofeele câștigate. E dreptul lui Badea să se simtă nedreptățit că nu a fost apreciat pentru cât bine a făcut clubului Dinamo, dar oare chiar a făcut bine? Și Negoiță chiar a făcut rău? E oare diferență mare între ce a făcut Negoiță și ce au lăsat predecesorii săi?

Chiar e și din păcate pentru Nicolae Badea nu e de bine pentru el. O analiză în raportul ultimilor 3 ani ai lui Dinamo cu Borcea&Badea, 2010-2012 și ultimii 3 ani cu Negoiță, 2016-2018, la 3 capitole importante: clasare Liga 1, medie spectatori și mai ales situație financiară, produce două mari concluzii, dintre care una îi e total defavorabilă vechiului management:

1. Din perspectiva rezultatelor, Dinamo e la fel de slab acum cum a fost și atunci, iar spectatorii erau tot puțini în tribune.

2. În schimb, financiar, raportul nu suportă comparație. Dinamo era la finalul lui 2012 cu 3 ani consecutivi de DEFICIT și cu o datorie incredibilă. Acum, clubul a legat 3 ani cu PROFIT, iar datoria de 2,4 milioane de euro, de la 31 decembrie anul trecut, e practic anulată de creanțele, ceea ce are de încasat Dinamo, în valoare de 2,8 milioane de euro.

Comentariu-analiză de Dan Udrea » Ionuț Negoiță, mediocru ca Borcea & Badea, dar n-a devalizat Dinamo ca B&B!

Ionuț Negoiță

Și acum, analiza detaliată:

FINANCIAR

Atunci, doar deficit și datorie monstruoasă!

Rapoartele contabile depuse de Dinamo la Ministerul Finanțelor dezvăluie o situație realmente dramatică pe care clubul o traversa pe finalul șederii cuplului Cristi Borcea - Nicolae Badea în fruntea societății. An de an, Dinamo înregistra deficit, unul imens chiar în ultimul an înainte ca el să fie cedat lui Negoiță, 4 milioane de euro. În plus, datoria la 31 decembrie 2012 a atins maximumul istoric. Aproape 17 milioane de euro, iar creanțele, ceea ce clubul avea de încasat, însemnau doar 1,7 milioane de euro. Deci, gaura financiară explicită era de peste 15 milioane de euro.

Comentariu-analiză de Dan Udrea » Ionuț Negoiță, mediocru ca Borcea & Badea, dar n-a devalizat Dinamo ca B&B!

86de angajați avea Dinamo la finalul anului 2012, ultimul înainte ca Negoiță să preia pachetul majoritar

6,3milioane de euro au fost veniturile lui Dinamo pe parcursul anului 2012

Acum, profit și stabilitate în conturi

Cum arată ultimii 3 ani cu Negoiță patron? Spre deosebire de situația din 2012, acum Dinamo e total alt club. Mult mai OK și mai stabil. Timp de 3 ani la rând, Dinamo a raportat profit. E drept, sume mici, însă a fost pe plus, adică a cheltuit mai puțin decât a încasat. Apoi, datoria la finalul anului trecut era de 2,4 milioane de euro, însă suma din dreptul creanțelor e mai mare, 2,8 milioane de euro, deci societatea are mai mulți bani de încasat față de ce are de achitat!

Comentariu-analiză de Dan Udrea » Ionuț Negoiță, mediocru ca Borcea & Badea, dar n-a devalizat Dinamo ca B&B!

42de angajați avea Dinamo la 31 decembrie 2018

5,8milioane de euro au fost veniturile lui Dinamo pe parcursul anului trecut

PE PLAN SPORTIV

Atunci și acum aceeași mediocritate

Dinamo reușea ultimul titlu de campioană în 2007, cu Rednic antrenor. Ulterior, clubul a început să se prăbușească și chiar să părăsească podiumul la finalul fiecărei ediții. În ultimii 3 ani înainte ca Negoiță să preia clubul, echipa a terminat doar pe locurile 5 și 6, zonă în care clubul s-a complăcut și în ultimii ani.
 

Dinamo, ultimii 3 ani cu Badea și foștii investitori

SEZON / LOC LIGA 1
2009-2010 6
2010-2011 6
2011-2012 5

Dinamo cu Negoiță în ultimii 3 ani

SEZON / LOC LIGA 1
2016-2017 3
2017-2018 7
2018-2019 9

SUPORTERI

Fanii sunt puțini, dar atunci erau și mai puțini

Dinamo a ajuns în ediția actuală la o medie rușinoasă a spectatorilor la meciurile de acasă, numai 2.700 de fani. Totuși, media totală pe ultimii 3 ani cu Negoiță patron e mai ridicată decât ceea ce exista în tribunele din Ștefan cel Mare în ultimele 3 sezoane cu tandemul Borcea-Badea.

Dinamo, ultimii 3 ani cu Badea și foștii investitori

SEZON / MEDIE FANI ACASĂ
2009-2010 3.900
2010-2011 3.800
2011-2012 4.400
 

Dinamo, ultimii 3 ani cu Negoiță

SEZON / MEDIE FANI ACASĂ
2016-2017 7.300
2017-2018 4.400
2018-2019 2.700

Concluzia e una singură

Ionuț Negoiță n-a știut sau n-a putut să dezvolte clubul, din punct de vedere sportiv. Dar sigur l-a salvat financiar. E drept, parcurgând o insolvență, o procedură legală și la care au apelat societăți mult mai importante pentru a se reorganiza. Planează un semn de întrebare privind modul în care s-a realizat aceasă insolvență, însă până când vom avea un verdict în instanță, managerul Negoiță e cu mult peste Badea&Borcea la final de mandat.

Mai amuzant decât ce a spus Badea ar fi o reacție din partea lui Borcea, prin care să ni se prezinte acuze la adresa managementului defectuos al lui Negoiță. Borcea ar putea înșira și el titluri, cupe, supercupe, grupe europene și primăveri, însă realitatea e că atunci când tragi linie, nu pe zidurile întunecate ale "casei" sale din ultimii 5 ani, ci în finanțele clubului, în dreptul lui Negoiță apare stabilitate financiară. În vreme ce la el și la colegii cu care a fost în fruntea lui Dinamo apare devalizare! Iar dacă se simte nedreptățit să recitească sentința în Dosarul Transferurilor!

vezi și:

BOMBA anului! Dumitru Dragomir vrea să investească la Dinamo: „Am vorbit cu domnul Cataramă și i-am spus că vin alături de el!” + care e măsura remarcabilă: „Becali va face la fel!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (35)
danirovl
danirovl  •  02 Noiembrie 2019, 11:41
Postat de Pierre Tzutzea pe 02 Noiembrie 2019, 10:05

Vedeti boieri dumneavoastra ce inseamna ca tara sa te vrea prost? Romania nu mai da un ban pe educatie pe cei care i-au vrut binele facind puscarii la greu ba si murind pe acolo. In lumea de acolo cu "merge si asa" s-a facut prapad. Iuteala de mina si nebagarea de seama a fost meniul zilei. Dar intreb cine conduce aceasta tara? Raspunsul l-a dac chiar Petru Culianu discipolul lui Eliade cu putin timp inainte de a fi omorit. Securitatea cistigase tot de pe urma invrajbirii din 89 cind a tradat la greu. Nu s-a implicat direct si a compromis armata apoi si-a luat partea leului. Nu degeaba s-a dorit acea proclamatie de la Timisoara in special punctul 8. Legea lustratiei? Pai cind afli recent de colaboratorii securitatii printre care Tiriac cu numele de cod Titi Ionescu , Puric, Mircea Albulescu , Besoiu, Pittis , Doru Stanculescu sau ca unca precum Carmen iohannis sau Ludovic Obran sint copii de generali de securitate care azi cu tupeu vorbesc vrute si nevrute iti dai seama de proportia tradarii celor de la "ochiul si timpanul." Presedintele papagal Emil Conastantinescu si el in structuri avea sa spuna ca prin el romanii au democratie si nu vede decea ar trebui aceasta proclamatie de la timisoara. Peste putin timp avea sa spuna ca " sistemul m-a invins" si iesea pe usa din dos a politicii. Oamenii astia il judecau pe Antonescu ba chiar si pe Ceausescu care o fi fiost cum a fost dar nu tradator. Asa ca a aparut in acest spe

Ba eu zic sa desființăm serviciile secrete romane, și așa nu sunt conduse de romani! Oricum noi nu avem secrete fata de nimeni:)) ,așa că nu l e vad rostul. Ăștia nu se ocupă decât cu fabricarea de dosare politice. Daca ai desființăm pe ăștia se cam rupe lanțul comenzilor care vin de afara,de la americani,ruși și care or mai fi interesați de spațiul asta.

104354204195252
Pierre Tzutzea  •  02 Noiembrie 2019, 10:22
Postat de Pierre Tzutzea pe 02 Noiembrie 2019, 10:13

Badea a fost cumnatu cu unul dintre cei mai bogati romani unul din cei mai mari tepari anume Popovicioiu fiul unei pieptenarese a Elenei pingeliste. Amindoi erau casatoriti cu fetele lui Ioan dinca Teleaga generalul *** ceausist care umbra cu pistolul la el. Fetele si ele ofiter de secu. De aici si pina la miliardarul Badea nu a fost decit un pic. Nu au mai avut oprelisti. Va imaginati cum este cu acest Catarama si el capitan cindva in securitate si dat in vileag de Pacepa sa devina finantatorul PNL unde sint aciuiti ei mai si ce mai tari securisti de la Daianu la un Patriciu si altii? Si atunci nu va mirati ca unul ca Viorel Paunescu ajungea sa cistige pachetul majoritar al hotelului Intercontinenatl la nici 3 luni de la rascoala din 89. Se dorea ca profitul sa ramina in tara. Da totul era de fapt centralizat si nu se doreau o competitie normala capitalista cu investori adevarati. se daeau bani se investeau si tot ce se cistiga se intorcea la cei ce spuneau ca traim un capitalism adevarat. Iata dece Iliescu i-a facut oameni si a reactivat securitatea. De aici si a pune mina pe cluburi importante a fost un pic. Becali a fost folosit ca papagal cu banii lui si apoi Borcea un buteliar sluga pus la inaintare cu raposatul Turcu. Acum se doreste iarasi o cataramizare si dragomizare a fotbalului pe cind cel din urma ar trebui sa sa fi in puscarie. Catarama si altii ca el au pus ina pe canallele de distributie ale lui ceausescu gen mobila de la Reghin.

uree si alte bunuri. Pe acest fond cu marea brambureala cu deschiderea granitelor s-a despopulat Romania. Occidentul doreste mina de lucru si fac orice chiar distrugerea proprie prin emigratii necontrolate pentru ca natalitatea este sub zero. La ce bun legea lustratiei cind in tara ginditi-va la rudele celor vreo 300 000 de securisti. Mai toti cu parinti cu veri cu surori, cumnate si cumnati , unchi , matusi si asa mai departe ii faca sa tina strins. Si tin. Ei sint profitorii ramasi iar romanii au deja in afara tarii 9 milioane de oameni si plecarea continua. Nu mai exista nicio logica in nimic. Au pus mina pe tot si iata cum s-a ajuns la peste 100 de miliarde datorii. Cine le va plati? Cu siguranta ca nu ei . Ei vor fugi. PRost sa fi sa nu vezi cum unul ca Borcea a plecat in America cu putin timp inainte sa fie inchis unde si-a dosit si mai bine banii. Puscarii de lux cu detentii fictive au facut sa iasa din puscarii si mai bogati. Imi este sila de ceea ce vad iar eu multumesclui Dumnezeu ca acum peste 30 de ani am placat avind dosare impotriva lui nea Nicu care a fost un biet copil fata de astia. orice dar nu tradator. Acum se zbat toti cu Dinamo pentru ca da bine la alegeri . Prostia nu doare si tara iata dece te vrea prost. Pentru niste sinecure si tradari marunte stau intr-o anume pozitie mai toti . Sa va spalati pe cap cu ei. Romanii adevarati sint tinuti si azi la 3 metrii sub pamint si trecuti la index. Sa tot fi prost.

104354204195252
Pierre Tzutzea  •  02 Noiembrie 2019, 10:13
Postat de Pierre Tzutzea pe 02 Noiembrie 2019, 10:05

Vedeti boieri dumneavoastra ce inseamna ca tara sa te vrea prost? Romania nu mai da un ban pe educatie pe cei care i-au vrut binele facind puscarii la greu ba si murind pe acolo. In lumea de acolo cu "merge si asa" s-a facut prapad. Iuteala de mina si nebagarea de seama a fost meniul zilei. Dar intreb cine conduce aceasta tara? Raspunsul l-a dac chiar Petru Culianu discipolul lui Eliade cu putin timp inainte de a fi omorit. Securitatea cistigase tot de pe urma invrajbirii din 89 cind a tradat la greu. Nu s-a implicat direct si a compromis armata apoi si-a luat partea leului. Nu degeaba s-a dorit acea proclamatie de la Timisoara in special punctul 8. Legea lustratiei? Pai cind afli recent de colaboratorii securitatii printre care Tiriac cu numele de cod Titi Ionescu , Puric, Mircea Albulescu , Besoiu, Pittis , Doru Stanculescu sau ca unca precum Carmen iohannis sau Ludovic Obran sint copii de generali de securitate care azi cu tupeu vorbesc vrute si nevrute iti dai seama de proportia tradarii celor de la "ochiul si timpanul." Presedintele papagal Emil Conastantinescu si el in structuri avea sa spuna ca prin el romanii au democratie si nu vede decea ar trebui aceasta proclamatie de la timisoara. Peste putin timp avea sa spuna ca " sistemul m-a invins" si iesea pe usa din dos a politicii. Oamenii astia il judecau pe Antonescu ba chiar si pe Ceausescu care o fi fiost cum a fost dar nu tradator. Asa ca a aparut in acest spe

Badea a fost cumnatu cu unul dintre cei mai bogati romani unul din cei mai mari tepari anume Popovicioiu fiul unei pieptenarese a Elenei pingeliste. Amindoi erau casatoriti cu fetele lui Ioan dinca Teleaga generalul *** ceausist care umbra cu pistolul la el. Fetele si ele ofiter de secu. De aici si pina la miliardarul Badea nu a fost decit un pic. Nu au mai avut oprelisti. Va imaginati cum este cu acest Catarama si el capitan cindva in securitate si dat in vileag de Pacepa sa devina finantatorul PNL unde sint aciuiti ei mai si ce mai tari securisti de la Daianu la un Patriciu si altii? Si atunci nu va mirati ca unul ca Viorel Paunescu ajungea sa cistige pachetul majoritar al hotelului Intercontinenatl la nici 3 luni de la rascoala din 89. Se dorea ca profitul sa ramina in tara. Da totul era de fapt centralizat si nu se doreau o competitie normala capitalista cu investori adevarati. se daeau bani se investeau si tot ce se cistiga se intorcea la cei ce spuneau ca traim un capitalism adevarat. Iata dece Iliescu i-a facut oameni si a reactivat securitatea. De aici si a pune mina pe cluburi importante a fost un pic. Becali a fost folosit ca papagal cu banii lui si apoi Borcea un buteliar sluga pus la inaintare cu raposatul Turcu. Acum se doreste iarasi o cataramizare si dragomizare a fotbalului pe cind cel din urma ar trebui sa sa fi in puscarie. Catarama si altii ca el au pus ina pe canallele de distributie ale lui ceausescu gen mobila de la Reghin.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează