FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTA LA PLAY-OFF

Comentariu de Dan Udrea: cine merită şi cine nu merită în play-off

Articol de - Publicat duminica, 23 februarie 2020 11:04

E ziua în care vom afla componenţa play-off-ului. Trei echipe se bat pe două locuri, iar una dintre Astra, Gaz Metan şi Viitorul va rămâne pe dinafara primelor 6 şi se va duce în play-out. Toate joacă acasă, însă doar primele două stau la mâna lor, în vreme ce trupa lui Hagi are nevoie şi de alte rezultate pentru a bifa al 5-lea sezon consecutiv în play-off.

AICI poate fi urmărită desfășurarea în format liveTEXT a partidelor decisive

Cine merită şi cine nu merită dintre acestea să evolueze în cele 10 runde premium ale Ligii 1? Pentru fiecare există argumente pro şi contra.

ASTRA

În favoarea trupei de lângă Dunăre vorbeşte componenţa lotului. Budescu, Alibec, Tamaş sunt vedete, fotbalişti care ridică nivelul de interes al campionatului. Oamenii pasionaţi de fotbal vor fi atraşi mereu de astfel de jucători, iar o eventuală absenţă a lor ar produce un gol mare play-off-ului.

Tot pro Astra e Bogdan Andone. Un antrenor nu doar pasionat, ci incredibil de dedicat acestei meserii, un profil de tehnician de care fotbalul românesc are nevoie în anii care urmează, iar o calificare în play-off ar fi şi pentru el o injecţie perfectă de motivaţie.

În schimb, Astra ar merita să piardă calificarea din cauza patronului său. Ioan Niculae nu doar că îşi bate joc de propriul club, pe care l-a deposedat de 3 puncte, dar modul în care se comportă în interiorul echipei, cu oamenii pe care îi crede slugi, nu angajaţi şi colaboratori, demonstrează că e un patron de modă veche, căruia play-off-ul nu ar face decât să-i valideze strategiile reprobabile.

Un singur exemplu: le-a atras atenţia tuturor celor din club că vor fi trecuţi pe lista neagră dacă vor îndrăzni să critice în public faptul că există restanţe financiare!

GAZ METAN

Ar merita în play-off fiindă e, în primul rând, un club care a demonstrat că nu face jocurile nimănui, iar în ultimele 10 etape ar fi nevoie de astfel de echipe care să asigure neutralitatea în lupta pentru titlul de campioană.

Apoi, ca şi în cazul Astrei, Gaz propune un antrenor de care fotbalul românesc trebuie să ştie să se folosească în anii următori. Probabil că Edi Iordănescu are nevoie cel mai tare de accesul în play-off pentru a confirma că drumul pe care a plecat, acela de a refuza cluburi şi patroni a căror imixtiune e totală, e cel corect şi trebuie urmat de toţi.

Totuşi, Mediaş nici n-ar merita play-off-ul. E în insolvenţă, deci nu va putea evolua în cupele europene la vară, astfel că cele 10 etape ar fi fără prea mare miză. Un club care intră în play-off şi n-are nicio miză de obiectiv ar fi un minus din perspectiva atractivităţii. Probabil că FRF ar trebui să gândească o modalitate prin care astfel de echipe să nu aibă dreptul de a evolua între primele 6.

VIITORUL

Într-un fotbal care duce lipsă de valori, de repere şi de modele, prezenţa lui Gică Hagi în play-off ar fi o oază de normalitate pentru campionat, public, mass-media.

În plus, Viitorul e un club cu o stabilitate totală, având unul dintre cele mai bune dosare la capitolul licenţiere în Liga 1. Mai există un argument în favoarea Viitorului. Jucătorii tineri care ar avea nevoie de meciurile cu miză şi nivel înalt din play-off pentru a progresa în perspectiva echipei naţionale. Boboc, Ghiţă, Ciobanu sunt fotbalişti importanţi pentru naţionala de tineret, în vreme ce Ganea şi Iancu ar putea fi recâştigaţi pentru prima reprezentativă.

Viitorul n-ar merita însă în play-off pentru modul cum a gestionat pauza de iarnă. A cedat cei mai importanţi jucători, i-a vândut pe Houri şi pe Ţîru, iar sumele încasate n-au fost nici măcar lovituri financiare deosebite. Prin renunţarea la ei, Viitorul pare că a spus „ne asumăm să nu prindem play-off-ul", iar un club care n-a fost mai degrabă preocupat să se întărească, ci să-şi asigure anumite încasări, parcă n-ar prea merita în play-off.

CITEȘTE ȘI:

FCSB - CHINDIA 1-1 // Roș-albaștrii au fost desființați de galerie după meci: „Vă bateți joc de noi? Lăsați-vă de fotbal!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (19)
1069631666704224
Moga Daniel  •  24 Februarie 2020, 18:58

De ce sa nu merite sa joace în play off o echipa în insolventa???... Nu are dreptul sa joace în cupe, nu joaca..... Merge în cupe echipa următoare care are acest drept, dar în play off merita sa joace orice echipa care a dobândit pe teren punctele care ii dau dreptul sa meargă în play off

creeperno999
creeperno999  •  23 Februarie 2020, 22:48

Speram sa joace mai bine gazu sau botosani in europene decat viitorul

925922404122276
Dumitrica Bogdan  •  23 Februarie 2020, 19:05

O analiza care dovedeste ce slab analist o face.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează