FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

Concluzii dure în Liga 1 după două luni în stare de urgență » Cine a economisit și-a compromis sezonul

Echipele din Liga 1 care și-au trimis jucătorii în șomaj tehnic vor avea mari probleme după reluarea sezonului
Echipele din Liga 1 care și-au trimis jucătorii în șomaj tehnic vor avea mari probleme după reluarea sezonului

Articol de - Publicat sambata, 02 mai 2020 10:48

Cluburile s-au repezit să suspende contractele jucătorilor, invitate de ordonanța guvernamentală care a permis o formă de șomaj tehnic și în sport, și se trezesc acum că au pierdut controlul asupra loturilor, ceea ce înseamnă că vor avea de suferit atunci când va reporni campionatul.

O societate nu poate să apeleze la munca unor angajați trimiși în șomaj tehnic. Ar fi ilegal. Cât durează starea de urgență, cine a suspendat contractele nu își poate antrena fotbaliștii. Echipele care au continuat să achite salarii, întregi sau reduse ca urmare a unor negocieri, și-au permis să-și cheme jucătorii la antrenamente.

Doar "suspendații" stau acasă

CFR, FCSB, Craiova au evitat să apeleze la șomajul tehnic și fac antrenamente de o lună. Programul de pregătire e la limita respectării ordonanțelor, echipa lui Vintilă chiar a fost fotografiată într-un moment în care 14 jucători se aflau într-o grămadă, ca și cum n-ar fi existat nici o regulă pentru distanțarea fizică.

Așa, jonglând cu regulile noi, cluburile care mai plătesc salarii se antrenează pentru reluarea sezonului. Cele care s-au bucurat că economiseau pe durata stării de urgență vor suferi dacă va fi permisă continuarea sezonului, fiindcă fotbaliștii lor n-au ieșit din case în perioada aceasta și vor porni de la un nivel cu mult mai slab decât o să fie al "antrenaților".

"N-avem cum să chemăm fotbaliștii la antrenamente pe teren, fiindcă ar fi un caz penal!", a constatat Iuliu Mureșan, președintele lui Hermannstadt. Sibiul e una dintre societățile din fotbal care și-au trimis angajații în șomaj tehnic. "E o exagerare! Conform Codului Muncii, folosirea muncii unor angajați aflați în șomaj tehnic e doar o contravenție, nu e o infracțiune! Ar fi vorba despre o amendă, nu despre un caz penal!", explică un avocat specializat în Dreptul Muncii.

20.000 de leide jucător e amenda, dacă un club cheamă la antrenament jucători cu contractele suspendate. Fără a depăși maximum 200.000 de lei pentru toți angajații aflați în această situație. În majoritatea cazurilor, amenda ar fi mai mare decât salariul jucătorilor!

N-au voie să le facă program nici pentru acasă!

Indiferent de pedeapsa pe care o riscă echipele, rămâne interdicția: au suspendat contractele, nu mai au jucătorii la dispoziție! Antrenorii și preparatorii fizici din cluburile cu fotbaliști în șomaj tehnic au apelat oricum la un truc: angajații se antrenează acasă, dar după niște programe pe care le stabilește staff-ul. Mulți fotbaliști sunt chiar monitorizați prin aplicații care le permit tehnicienilor să le supervizeze pregătirea. E tot o driblare a legii, fiindcă jucătorii cu contractele suspendate n-ar trebui să mai aibă nici o obligație în perioada aceasta, în care fiecare dintre ei câștigă 2.340 de lei lunar, ca ajutor social, în locul salariului pe care îl negociase.

Hermannstadt, FC Voluntari, Astra, Dinamo, Poli Iași, Gaz Metan, Chindia sunt formațiile care au apelat la șomajul tehnic. Becali a procedat așa doar cu șase jucători: Planic, Gnohere, Momcilovic, Bălgrădean, Alexandru Stan, Adi Popa. Clubul nu l-a chemat pe nici unul la antrenamentele din Berceni, i-a convocat numai pe jucătorii ale căror contracte mai sunt active. 

"Guvernul trebuie să le permită echipelor să se antreneze, că e nevoie de luni de zile pentru recuperarea tonusului muscular! Cu toate că nu s-a oprit nimeni din antrenamente, vă garantez asta! Toată lumea a făcut antrenament în perioada asta. Asta nu înseamnă că s-au antrenat pe blat!" 
Dumitru Dragomir, la Antena 1

Începe vârtejul! Donald Trump vrea despăgubiri URIAȘE din partea Chinei

Citește mai multe știri despre Liga 1:

Fotbalul revine la viaţă în partea noastră de Europă! Cum arată HARTA reluării campionatelor

GSP are bilanțul financiar al lui CFR Cluj: cifre fantastice și încasări record prin care o umilește pe FCSB!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
pankra
pankra  •  02 Mai 2020, 20:37

Hai, dom'le să lăsăm demagogia! Jucătorii nu au nicio obligație față de club, dar oricum se antrenează pentru ei, sa fie in formă ca și profesioniști. Nu poate nimeni sa amendeze clubul decât dacă strânge toți jucătorii la un loc, atât, in rest nu poți demonstra că își antrenează jucătorii ilegal.

3101575123247794
Alice Popa  •  02 Mai 2020, 12:42
Postat de Niculae Petre pe 02 Mai 2020, 12:16

Multa lume cu probleme la scufita este pe pagina asta.La mibtea voastra Fcsb este falimentar.CSA traieste din bani publici ,daca are o singura reclamatie penala sunt in faliment.FORZZA STEAUA =FCSB.

... dintre care tu esti cel dintai! FCSB traieste din ***! Cum "afacerile" partenerilor lui Becali stagneaza... FCSB e in moarte clinica.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1731885997060900
Niculae Petre  •  02 Mai 2020, 12:16

Multa lume cu probleme la scufita este pe pagina asta.La mibtea voastra Fcsb este falimentar.CSA traieste din bani publici ,daca are o singura reclamatie penala sunt in faliment.FORZZA STEAUA =FCSB.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează