FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATERE / SONDAJ

Controversa după etapa a 5-a din play-off, cu Dan Udrea și Remus Răureanu » „Între Petrescu și Mangia, îl prefer pe italian” vs „Petrescu îți garantează trofeul, nu fotbalul-circ”

Articol de GSP - Publicat marti, 16 aprilie 2019 14:45

Dan Udrea și Remus Răureanu, doi dintre cei mai experimentați ziariști ai Gazetei și prezențe constante la TV Telekom Sport și TV Digi Sport, dezbat controversa după etapa a 5-a din play-off, și anume contrastul dintre filozofiile de antrenori propuse de Dan Petrescu și Devis Mangia. 

„Bursucul” își urmărește tenace ținta, încă un trofeu cu CFR Cluj, printr-un fotbal cinic. Italianul a propus în Bănie fotbalul-spectacol, dar a sfârșit demis. 

Citește mai jos opiniile celor doi și votează în sondaj: cine are dreptate?

Dan Udrea:

Să-i mulţumim şi să nu-l pierdem pe Mangia

devis mangia

Mangia a fost îndepărtat, în timp ce Dan Petrescu e apreciat. Fotbalul are judecăţi de măsură ciudate.

Un antrenor e dat afară fiindcă a crezut în filosofia lui de a produce fotbal meci de meci. Celălalt e elogiat fiincă sugrumă tot ce înseamnă fotbal, doar de dragul unui rezultat final.

Fotbalul nu înseamnă doar ofensivă, nu înseamnă doar ce a încercat Mangia să joace şi să construiască la Craiova. Fotbalul înseamnă şi pragmatism şi ceea ce fac antrenori precum Petrescu, Simeone, Mourinho.

E dreptul lor de a aborda un meci plecînd de la ideea de e distruge, de a bloca, de a anihila în loc de a construi, de a juca, de a construi ceva.

Mangia nu e de compătimit. Nu l-am auzit scoţând nicio vocală de nemulţumire atunci cînd, rând pe rând, Băluţă, Gustavo şi Mitriţă au fost vânduţi. Dacă a crezut că va fi cauţionat fiindcă lotul e unul subţire şi n-are valoare mai mult de locul 3, atunci s-a păcălit! Antrenorul, mai devreme sau mai tîrziu, e cel care plăteşte, aşa că, Piţurcă e un exemplu, mai bine e să alegi să mori pe mîna ta, decât pe mâna altora.

Totuşi, între Petrescu şi Mangia, îl prefer pe italian. A făcut o echipă fără mari nume să joace fotbal, ceea ce infinit mai greu decît ceea ce se întîmplă acum la CFR: dintr-o echipă cu nume, antrenorul a făcut-o să nu mai joace nimic.

Îl prefer pe Mangia şi pentru că i-am auzit pe Olăroiu, Hagi şi Panduru vorbind despre el. "Urmărind meciurile Craiovei îţi dai seama că echipa joacă după nişte trasee antrenate, eu aşa am văzut", a spus Oli, Hagi a zis recent că "meciurile dintre Viitorul şi Craiova produc fotbal de calitate şi pentru că echipele au doi antrenori foarte buni", iar Pandi a susţinut că "acest antrenor, dacă ar avea pe mînă o echipă cu jucători de locurile 1-2, atunci aş fi aproape sigur că ar putea lua titlul".

Îl mai prefer pe Mangia şi pentru că, vorba lui Mircea Lucescu, antrenorul trebuie să lase în urma lui şi altceva în afară de trofee. De exemplu, jucători tineri cărora să le arăţi drumul, să-i ajuţi, să-i pui pe traiectoria corectă şi să-i oferi fotbalului pentru anii care vin. Mangia a avut curaj mult în această privinţă. E o diferenţă mare de perspectivă între a avea în teren, în acelaşi timp, fotbalişti precum Bancu, Cicâldău, Mateiu, Mihăilă, Drăghici, Bărbuţ şi cu totul altceva să joci cu Camora, Culio, Hoban, Djokovici, Deac şi Bordeianu.

Craiova are meritul de a-l fi adus în România pe Mangia, dar va regreta ce a făcut luni, cînd l-a dat afară. Tot ce sper e ca fotbalul românesc să nu-l piardă definitiv pe acest antrenor care ne poate învăţa şi lăsa în continuare multe lucruri bune.

De meschinării nu ducem lipsă, de oameni care să gîndească pozitiv, din păcate, da! Iar Mangia ne-a arătat că e un om valoros.

__________________________________________

Remus Răureanu:

Fantezia circului necesar în fotbal l-a demis și pe Pițurcă de la națională

dan petrescu

Petrescu a calculat că un egal o apropia pe echipa lui de titlu și a organizat o desfășurare din care să rezulte un 0-0. Urât din partea lui! Ar fi putut să atace, să se deschidă cu fundașii laterali pe linie cu Bud și cu Bordeianu în careul FCSB, să fi văzut și noi un spectacol, poate un 2-4, un 3-5, să ne fi distrat un pic pe seama gafelor Clujului. Să râdem ca și cum Jerry Seinfeld s-ar fi aflat pe bancă în Gruia, nu un antrenor profesionist care a garantat la angajare un trofeu. Un trofeu, nu un golaveraj!

Dan e una dintre legendele Stelei, clubul din care FCSB pretinde că se trage, dar el plătește, ca imagine publică, tocmai din pricina concurenței cu roș-albaștrii-bleu pal ai lui Becali. Și când clubul se numește FC FCSB SA, tot steliștii sunt majoritari, în tribune, în presă și în studiourile TV.

Opinia lor e promovată mai des și ei n-ar avea cum să guste stilul urât cu care Petrescu e aproape să bifeze al doilea titlu de campion la rând.

Discuția despre stil nu-i implică, însă, numai pe steliști. Destui neutri sunt dezgustați de jocul ultradefensiv al Clujului, de faptul că Bordeianu primește un rol principal în echipa asta, nu Alex Ioniță. Zugravi, nu pictori.

Nu mai contează că Ioniță e un pictor închipuit, un fotbalist al cărui singur talent e tehnica de curtea școlii.

Cine urmărește fotbalul românesc nici măcar nu-l critică neapărat pe Dan Petrescu, nu el e pretextul frustrării de a nu vedea un spectacol, o distracție în fiecare meci al CFR-ului. Fantezia fotbalului-distracție l-a deposedat pe Olăroiu de meritele greu de contestat din perioada 2005-2007.

Și antrenorul care a condus-o pe Steaua într-o semifinală de Cupa UEFA, un rezultat greu de închipuit azi, era criticat pentru că formula lui nu arăta frumos.

Aceeași fantezie a circului necesar pe terenurile de fotbal l-a demis pe Pițurcă de la națională. Naționala lui se calificase la Euro 2008 și produsese două dintre surprizele turneului final, egaluri cu Franța și cu Italia, finalistele Campionatului Mondial din urmă cu doi ani. Dar juca urât România și așa ceva era de neacceptat!

Era nevoie de sacrificarea lui Pițurcă pentru a-l importa, după un deceniu, pe falsul estetician Daum. Christoph, Matteo Politi al fotbalului, ne-a păcălit ușor că aveam să atacăm și în momentele în care mingea se va fi aflat la adversari!

Petrescu nu face spectacol pentru că nu întreține o poveste exagerată, nu minte că ar fi în stare să-l transforme pe Deac în Iniesta. Devis Mangia a încercat la Craiova să respecte un stil care provine din vremuri când existau Balaci și Cârțu, Marius Sava și Luțu, nu Mihăilă și Fortes. Vedeți cum a sfârșit italianul.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
fairplayromania
fairplayromania  •  18 Aprilie 2019, 00:10

Bă Remuse, lasă-ţi mustaţă şi perciuni .

1805213859545810
Adrian Constantin Sendroiu  •  17 Aprilie 2019, 19:05

udrea si raureanu sunt aterizati din intamplare in lumea comentatorilor sportivi, parerea lor e irelevanta, nu intereseaza pe nimeni

energydrik
energydrik  •  16 Aprilie 2019, 20:18

Rezultatul s-a vazut in meciurile europene, ambele echipe au fost jaloane. Eu zic sa joace oricum, numai sa bata in cupele europene, sa ajunga minim in grupe! Sa joace si Petrescu si 7-2-1, numai sa treaca de meciurile preliminare si sa duca CFR in grupe UCL sau EL. Ar trebui ca presa sa puna mai mult accent pe meciurile internationale, pe mine astea ma intereseaza, nu ce face Craiova cu Viitorul.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează