FOTBAL  »  Superliga  »  CONTROVERSĂ

Controversa finală: Farul sau FCSB? » Udrea: „FCSB are suporteri, coeficient și bani! Nu vi s-a luat de reproșurile lui Hagi?” vs. Răureanu: „Farul îl are pe Hagi, avantaj! FCSB îl are pe Gigi, dezavantaj”

Articol de , - Publicat vineri, 19 mai 2023 16:25 / Actualizat vineri, 19 mai 2023 19:09

Dan Udrea și Remus Răureanu, doi dintre cei mai experimentați ziariști ai Gazetei și prezențe constante la televiziunile de sport, dezbat subiectul finalului de campionat: „Cine și de ce merită mai mult să câștige titlul, Farul sau FCSB?”. Citește mai jos opiniile celor doi.

Dan Udrea: „Pentru FCSB vorbesc suporterii, Europa și banii!”

Argumente pro FCSB

1. Suporterii

Anvergura unui club e dată direct proporțional de numărul suporterilor pe care îi are. La acest capitol, FCSB merită două titluri, nu doar unul! Are o medie formidabilă în acest sezon, care trece de 15.000. Farul are de 3 ori mai puțin. Da, poate avea scuza că stadionul din Ovidiu are o capacitate mică, dar, oricum, nu suportă comparație bazinul de fani ai celor două formații.

36% dintre cei care au votat în sondajul inițiat de GSP.roau indicat FCSB ca fiind echipa căreia îi sunt suporteri, în timp ce procentul Farului a fost de doar 1%

2. Participarea europeană

Alt punct la care nu există comparație. Farul n-a făcut niciodată nimic în cupele europene, în puținele sale apariții. Ba chiar a încasat niște umilințe istorice în preliminarii. E drept, chiar și FCSB s-a ales cu un 0-10 la general, în "dubla" cu Silkeborg, dar măcar era în faza grupelor, pe care Hagi n-a atins-o niciodată. Coeficientul continental al Farului nu i-ar permite să fie cap de serie nici măcar în turul 1 din UCL. Pentru participarea și punctajul României în Europa, mai bine ar fi să câștige titlul FCSB!

3. Bugetele cluburilor vor fi alimentate de Becali

Un titlu câștigat de FCSB ar însemna automat o campanie de achiziții impresionantă a roș-albaștrilor. Cum piața principală de pe care cumpără Becali e cea din Liga 1, s-ar produce un boom financiar important pentru anumite echipe, așa cum s-a întâmplat și în trecut. De fapt, principala echipă care a beneficiat de resursele financiare mari ale FCSB-ului e însăși Farul, de la care Becali a cumpărat scump și chiar extrem de scump. 

De exemplu, doar Florinel Coman și Nedelcu au costat undeva spre 5 milioane de euro. Alte achiziții uriașe făcute în ultimii ani: Compagno (FCU Craiova - 1,5 milioane), Miculescu (UTA - 1,7), Moruțan (Botoșani - 1,2),

Argumente contra Farul

1. Să ne mai lase Hagi, că prea ceartă pe toată lumea!

Nu vi s-a luat de reproșurile, unele chiar ieșite din sfera celor acceptate, pe care Hagi le are la adresa tuturor? TUTUROR, chiar nu e nicio exagerare! Că îl ceartă pe Ștefan Preda la fiecare minieroare a lui Aioani, acest lucru poate că e de înțeles, că le strigă însă cameramanilor TV că îl spionează în timp ce îl filmează imediat după terminarea meciului, PE TEREN, acest lucru nu doar că n-are nicio urmă de logică, dar aproape că nici nu poate fi comentat, atât de absurd e! 

Hagi ceartă moderatorii TV că nu vorbesc despre Farul cât ar dori el, pe alți ziariști că nu scriu despre echipa lui atât de mult cum o fac despre FCSB și pe reporterii televiziunilor fiindcă există în fața lui. Mostră de reacție. Întrebare după un meci: "Domnule Hagi, e Farul favorită acum?". Reacția lui Hagi: "Ce favorită? Favorită că vreți voi? Nu ne mai faceți favoriți! Noi suntem pe primul loc, am dovedit că suntem cei mai buni". Oricât de mare a fost, este și va fi Hagi, e nevoie de respect și din partea lui, nu doar din partea tuturor la adresa lui!

2. Incompatibilitatea Superbet

Oare e normal ca sponsorul competiției, în speță casa de pariuri Superbet, să fie și sponsorul uneia dintre echipele care e implicată în lupta pentru titlu? Moral e OK? Văd că LPF-ului nu i s-a părut nimic în neregulă, însă e o stare de incompatibilitate care nu are cum să nu ridice anumite semne de întrebare. Ce fel de semne de întrebare?, o să întrebați. Și eu o să răspund: Farul, care are Superbet ca sponsor, e în luptă directă cu FCSB, al cărei partener principal e Betano, o casă de pariuri rivală. Urmează să se joace meciul Farul - Rapid 7-2. Giuleștenii au și ei ca sponsor aceeași firmă ca și cea de pe tricoul trupei lui Hagi. Farul are nevoie de victorie. Interesul Superbet e să câștige Farul titlul, nu FCSB. Și iată cum apar semnele de întrebare. Ar fi logic ca în regulamentul competiției să fie specificat ca sponsorul campionatului să nu aibă voie să aibă relații comerciale și cu vreun club care participă în respectiva întrecere.

Remus Răureanu: „Patronul-antrenor e principalul avantaj”

Argumente pro Farul:

1. Hagi

Oricât am analiza formația dobrogeană, patronul-antrenor rămâne avantajul ei principal. Gică a asamblat jucători tineri și fotbaliști experimentați pe care-i refuzaseră alții ca să creeze o echipă îndeajuns de bună pentru a fi lider. Într-o partidă echilibrată și tensionată, așa cum e de așteptat să fie aceasta de duminică, e importantă contribuția tehnicianului, iar Hagi are și experiența, și autoritatea necesare pentru a-și dirija trupa chiar și în condițiile stresului la care vor fi supuși oamenii săi, neobișnuiți să lupte pentru trofeul intern suprem.

2. Atmosfera

În momentul în care a preluat numele Farul, Hagi a primit la pachet și o galerie de club cu tradiție. Formația lui nu mai are în tribune doar un public neutru, pasionat de fotbal și curios, acum există și ultras capabili să creeze o stare specifică unui derby real. Un public fierbinte poate să-i influențeze și pe arbitri, și pe adversari. Nu e o exagerare, e o idee pe care a ilustrat-o duelul pe care FCSB l-a avut în Giulești. Roș-albaștrii au pierdut în fața unui oponent mai slab, căruia "centralul" i-a permis să joace extrem de dur.

3. Munteanu și Mazilu

Cel mai tânăr cuplu ofensiv din campionat va avea duminică ocazia să confirme semnele bune pe care le-a arătat pe parcursul stagiunii. Absența lui Alibec constituie un dezavantaj pentru echipă, dar e un avantaj pentru cei doi atacanți foarte tineri, pe care nu-i va mai timora vârful experimentat, guraliv și pretențios.

Argumente anti FCSB

1. Becali

Oricât ar lucra Neubert, Charalambous și Pintilii de-a lungul unei săptămâni, joystick-ul îi rămâne în weekend tot antrenorului de pe canapea. Sigur că Gigi e interesat să câștige meciul acesta și campionatul, doar că îl chinuie, meci după meci, și tentația de a-și satisface plăcerea supremă, înlocuirea câtorva jucători în timpul partidei. Dacă FCSB se va afla într-un scenariu nefavorabil, proprietarul va putea oricând să-și bulverseze de tot echipa. Iar dacă o să fie bine pentru Olaru și pentru ceilalți, Becali o să fie capabil să-i încurce cu niște mutări tactice năstrușnice.

2. Disperarea

Dacă Farul va încheia sezonul pe locul al doilea, Hagi o să fie dezamăgit, pentru că formația lui e prima acum și ar simți clar că a pierdut ceva ce avusese aproape. Un astfel de rezultat nu va afecta totuși clubul care a fost înființat și organizat pentru alte obiective: formarea și promovarea unor fotbaliști tineri, obținerea unui profit. Calculele acestea nu sunt valabile și la FCSB. Becali a oscilat și până acum între "Am cea mai bună echipă, îi spulber pe toți!" și "M-am săturat, ies din fotbal, vând clubul, nu mă mai interesează!". Meciul de duminică arată ca unul de supraviețuire și pentru jucători, ei știu că pot fi ba geniali, ba cei mai slabi din România.

Cine merită mai mult să câștige titlul de campioană?

Farul
FCSB

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (154)
bl0catu
bl0catu  •  21 Mai 2023, 13:49
Postat de bl0catu pe 21 Mai 2023, 13:45

***

vezi, nu ajunge la tine mesajul meu! oricum nu ai intelege ironia! :D

bl0catu
bl0catu  •  21 Mai 2023, 13:45
Postat de atthur pe 21 Mai 2023, 12:03

Ce-i prostovane, te-ai ....blocat??? Sai n-ai pastă de dinți? E criză?...!!!...

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

atthur
atthur  •  21 Mai 2023, 12:03
Postat de bl0catu pe 21 Mai 2023, 00:20

***

Ce-i prostovane, te-ai ....blocat??? Sai n-ai pastă de dinți? E criză?...!!!...

Vezi toate comentariile (154)
Comentează