FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

CORESPONDENȚĂ DIN OLANDA // Noutate încurajatoare din cantonament! Jucătorul singur pe post dă randamentul așteptat

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 03 iulie 2018 09:00

Florin Tănase trebuie să ducă greul în atacul FCSB acum, când au dispărut realizatorii golurilor din sezonul trecut. Atacantul de la Viitorul arată bine în antrenamente, rămâne să se potrivească și în meciuri într-un rol rar și greu.

Gnohere se antrenează în continuare separat, ar trebui să intre în programul normal în timpul cantonamentului din Olanda, însă nu la timp ca să fie pregătit pentru primele meciuri din preliminariile Europa League și pentru debutul din campionat. Asta e vestea proastă pentru roș-albaștri. 

Noutatea încurajatoare o constituie randamentul foarte bun al singurului înlocuitor rămas pe listă: Florin Tănase. FCSB nu mai are alt atacant!

Tănase, pe care Ilie Dumitrescu îl considera "noul Bergkamp" când abia apăruse la Viitorul, arată în cea mai bună formă după o perioadă în care s-a chinuit să revină în prim-plan. 

El a fost achiziționat de steliști cu 1,5 milioane de euro de la Viitorul, a pornit promițător și apoi și-a rupt genunchiul într-o partidă cu Craiova, a necesitat recuperare și a continuat să se zbată să redevină un fotbalist important. Acum are un statut cu adevărat important și pare să fi căpătat și încredere grație contextului. 

E tehnic. E de ajuns?

Fără Budescu, vândut în Arabia Saudită, Dică antrenează în Olanda deblocarea apărărilor aglomerate cu exerciții pentru toți jucătorii din lot. Partide-test "doi contra doi", fiecare echipă cu portar, în care fotbaliștii nu au cum să scape, nu există alibi, duelul direct e imposibil de evitat. 

Pentru Tănase, asemenea situații par excelente. Un dribling scurt încheiat cu gol lângă bară, dribling în fața lui Pintilii! Apoi o fentă rapidă cu care-l trimite pe Bălașa la pământ și marchează ușor. Și nu e vorba numai despre execuții, el arată că e pregătit să devină important. Problema o constituie rolul, modul în care ar trebui să conteze Florin.

Pentru că există diferențe clare între el și Gnohere, atacantul din sezonul trecut. "Bizonul" e în recuperare, nici nu participă la antrenamentele normale, lucrează doar cu Kurti, fizioterapeutul-minune pe care l-a angajat FCSB full-time după ce a reparat fotbaliști, alți sportivi, persoane care pur și simplu se accidentaseră fără să fi avut legătură cu sportul profesionist.

Gnohere e puternic, Tănase e firav. Gnohere are un joc de cap eficient, a marcat des așa, Tănase nu poate să câștige dueluri cu mingi înalte, deși nu e în niciun caz scund, doar că-i lipsește tehnica și nu are obișnuința unor asemenea dueluri. 
Coman e rezerva

Românul ar trebui să se descurce așa, ca "9 fals", un rol rezervat unui atacant tehnic, incapabil să joace rolul de vârf clasic, dispus mai degrabă să creeze culoare și să coboare ca să le ofere mingea altor fotbaliști ofensivi pentru finalizare.

Dică trebuie să apeleze la o astfel de strategie, din moment ce nu are un atacant normal la dispoziție, nu e niciunul sănătos. O variantă ar mai fi Florinel Coman, despre care Hagi crede că poate să joace "număr 9", doar că antrenorul Stelei nu e convins de asta.

Doar Messi și Totti

Ilie Dumitrescu și Marius Șumudică s-au contrazis pe tema situației de la FCSB. În declarații de la DigiSport, fiecare a susținut altceva.

Ilie crede că "toate echipele care au succes beneficiază de un vârf adevărat", deci și FCSB ar avea nevoie de unul. Șumudică vede altfel strategia: "Mie nu-mi place 4-3-3, dar din punctul meu de vedere, în acest sistem trebuie să joci cu «9 fals»". Ceea ce ar însemna că Tănase se potrivește. În fotbalul mare, ar fi două exemple de atacanți ca Tănase, adică extreme sau mijlocași ofensivi reprofilați, care s-au descurcat pe poziția de vârf: Totti, la Roma, într-o perioadă cu Spalletti antrenor, într-un 4-3-3 cu Vucinici atacant stânga și cu brazilianul Mancini pe dreapta, și Messi la Barcelona.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
ray51
ray51  •  03 Iulie 2018, 11:03

Sumi e antrenorul din culise al FCSB-ului... Becali preia ideea si o impune lui Dica. Cercul s-a inschis.

hitman222
hitman222  •  03 Iulie 2018, 10:27

Ati bagat o steaua nesimtitilor in articol desi stiti prea bine ca e clona fcsb....toata stima lui Daum pentru ca va facea ziar de impachetat peste.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează