FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - DINAMO

FCSB - DINAMO. VIDEO EXCLUSIV Omul cu cele mai multe derby-uri își dezvăluie secretul: „M-am călit în Maramureș, unde te aleargă cu sabia” » Cele mai tari amintiri și care au fost marile probleme cu fanii

Articol de - Publicat sambata, 03 octombrie 2020 14:52 / Actualizat sambata, 03 octombrie 2020 14:53

Retras din arbitraj, Cristi Balaj (49 de ani) deține recordul de derby-uri conduse de la centru. Își aduce aminte de zilele de meci, de agitația dinainte de derby și cum s-a călit la meciurile din ligile inferioare.

  • FCSB și Dinamo, cele mai importante echipe din Liga 1, se întâlnesc de la ora 21:00 în Derby de România. Meciul e liveTEXT, video și foto pe GSP.RO și în direct pe Look Plus, Digi Sport și TV Telekom Sport.

- Domnule Balaj, ați arbitrat de 9 ori disputa dintre FCSB și Dinamo. Sunt mai speciale aceste meciuri decât celelalte peste 330?
- Steaua - Dinamo și Dinamo - Steaua, cum era în trecut, erau meciuri speciale. Derby-urile reprezentau mult mai mult decât ce reprezintă acum. Din păcate pentru fotbalul românesc! Aveam denumirea de Steaua, nu FCSB cum este azi. Suporterii erau lângă echipă. Miza galeriilor exista, spectacolul din tribune la fel. Derby-ul începea cu multe zile înaintea orei de start. Declarații spumoase la TV, aveai impresia că-i un concurs al declarațiilor între oficialii celor două cluburi. Acum, peste ani, nu pot decât să mă bucur că am realizat că există o prietenie între oficialii de la FCSB și cei de la Dinamo.

Ar fi fost trist pentru societatea românească să se mențină tensiunea. Cred că acum se amuză când se uită la acele momente. Privind în urmă, n-ai cum să nu zâmbești. Ar fi interesant un clasament al declarațiilor spumoase. Sper să nu faceți acest lucru pentru că și noi eram implicați. Numele nostru era pomenit, denigrat din păcate în multe situații, mai mult sau mai puțin justificat. Din punctul meu de vedere, nejustificat atunci când folosești un limbaj care depășește limitele civilizației, bunului-simț. Arbitrajul de atunci era mai bun decât ce avem astăzi. Imaginea noastră era făcută de acești conducători, de declarațiile lor. A fost nevoie de mult timp ca să fim apreciați, văzând ce se petrece în ziua de azi. Cu excepțiile de rigoare. Pentru că avem și arbitri care ne reprezintă pe plan extren și o fac cu cinste.

VIDEO Cu ce probleme se confrunta Cristi Balaj în Derby: „Galeriile aruncau cu petarde, scaune"

„M-am călit la meciurile din Maramureș, unde te alergau cu sabia"

- Cât de greu era să vă pregătiți mental pentru un astfel de meci?
- Depinde de temperamentul fiecăruia. Am avut șansa de a arbitra, foarte mulți ani, multe jocuri importante în Maramureș. Iar acolo dacă greșeai sau echipa gazdă era nemulțumită, fugeau cu sabia după tine. Te mai întâlneai cu o palmă în drum spre vestiare, cu o umbrelă care te lovea în cap. Cu amenințările de rigoare. Gardul flamba la fiecare cartonaș roșu sau penalty împotriva gazdelor. Eram obișnuit, călit aș spune. Am trecut pe la Liga a 3-a, Liga a 2-a, pentru că mi-am făcut stagiul de pregătire acolo. Am fost delegat etapă de etapă. Într-un sezon am arbitrat mai multe etape decât erau cele oficiale. Pentru că a fost un meci reprogramat pe care l-am arbitrat tot eu. Practic, într-o etapă am arbitrat două meciuri. M-a ajutat asta. Plus că reușeam să dorm înainte de meci. Mă ajuta încrederea în mine. Știam că pot intra în teren să iau orice decizie cred eu că e corectă. Nu mă ajuta ce ziceau conducătorii de club, pentru că mă puteam uita în ochii lor. Știam că eram pregătit. Făceam antrenamentele în pădure, în parcuri. M-am pregătit zi de zi până la 45 de ani. Asta ajută mult arbitrul. Ai o mai mare încredere în tine. Sigur, am făcut și greșeli.

- Ce se întâmpla după meciuri în care greșeați?
- Îmi era rușine să ies pe stradă, să ies în public. Îmi era ciudă. Pentru că știu ce înseamnă ca un jucător să lucreze o lună, un an, iar un arbitru să-și bată joc de munca sa.

- Ați avut vreun incident cu vreun fan?
- O singură dată. În București. Și am alergat după el! Am făcut asta pentru că mi-au fost adresate anumite cuvinte. Am avut o discuție bărbătească, apoi mi-a întins mâna și și-a cerut scuze. Toți arbitrii greșesc. Toți șoferii încalcă regulile la un moment dat. Toți medicii fac operații mai puțin reușite sau dau un diagnostic mai puțin realist.

- Vă aduceți aminte primul derby?
- Da, pe stadionul Steaua. Am dat 4 cartonașe galbene la aceeași fază. Câte doi de la fiecare echipă. I-am aliniat și am dat 4 cartonașe. Dacă aveam experiența de acum, tratam altfel acel moment. Am avut și eu nebunia mea, o nebunie care m-a ajutat să barez conducătorii de club.

- Ați regretat vreodată un avertisment dat?
- Am un singur jucător în situația asta și nu îi voi mai pronunța numele pentru că m-a sunat și am lămurit lucrurile (n.r. Dan Alexa). În ultima perioadă chiar a avut o atitudine corectă față de mine. Acest jucător, într-un meci important, mi-a zis să merg undeva. Într-un anumit organ. Și nu i-am dat cartonaș roșu. Pentru că feelingul meu a fost că a dorit acel cartonaș roșu, pentru a facilita echipa adversă. Am avut grijă să-l chem la mine și să fie cât mai mulți colegi ai lui în jurul nostru, ca să audă toți ce i-am spus. I-am zis că dacă m-a sunat pentru a primi cartonaș roșu, să știe că nu-i dau și că îl las să se facă de rușine. A rămas fără reacție. Am anunțat și observatorul la finalul meciului. Am anunțat și conducătorii clubului, iar pedeapsa a fost că l-au făcut căpitan meciul următor. Erau implicați și cei din conducere. N-aș dori ca acel jucător să sufere, acum nu mai e jucător, dar e încă implicat în fotbal.

- Vi s-a părut o jignire faptul că n-a fost pedepsit?
- Nu, făcea parte din contextul fotbalului și era o dovadă în plus că ceea ce bănuiam se adeverea. La acele vremuri, din dorința de a devia atenția dinspre meci, conducătorii protestau la anumite decizii ale arbitrilor. Pentru a nu exista suspiciuni cum că ei n-ar fi vrut să câștige.

341 de meciuria strâns Cristi Balaj în Liga 1, al doilea cel mai delegat arbitru, după Alexandru Tudor

- Unde era mai greu de condus un meci? În Ghencea sau Ștefan cel Mare?
- La fel! Erau acele lupte faimoase dinainte și după meci. În tramvai, în stații de autobuz, pe străzi. Eu nu le vedeam rostul, dar aduceau acea ambianță și farmec derby-ului. Mai ales pentru cei ce urmăreau și așteptau meciul. Lucrurile s-au schimbat, nu mai avem suporteri, nu mai există acea amprentă lăsată de un derby. Ecoul era mult diferit, se discuta ore în șir despre acel meci. Veneau politiceni care să vadă jocul. Existau sau încercau inclusiv presiuni către arbitri din partea unor persoane din Ministerul de Interne din orașul tău. De la oameni care erau implicați în Garda Financiară veche. Presiunea a făcut parte din viața mea. Ceea ce e acum la antidoping mă face să zâmbesc. Acum, prin poziția pe care o am, mă bucur că am posibilitatea de a citi un document de două ori, să analizez și chiar să acord o noapte de gândire.

Un arbitru trebuie să câștige jucătorul, să aibă abilitatea necesară să comunice cu jucătorul. În așa fel încât să se respecte reciproc. Fotbalistul trebuie să simtă ca arbitrul e imparțial și că e un om cu care poate dialoga
- Cristi Balaj, fost arbitru FIFA

 

 

Rugăciune, somn și paste cu sos roșu înainte de meci

- Cât de mare trebuie să fie implicarea arbitrilor la un astfel de meci?
- Pot strica meciul sau îl pot face mai frumos. Asistenților nu le plăcea să vină cu mine la derby. Pentru că lăsam jocul mult prea liber. Aveau mult prea multe faze de poartă. Dar pentru mine important era să fie un spectacol sportiv și îmi plăceau acele dueluri bărbătești. Poate și pentru că am fost fundaș.

- Aveați tabieturi înaintea unui derby?
- Oamenii în general sunt credincioși. Rugăciunile nu aveau voie să lipsească. Plus somnul din ziua meciului, cu câteva ore înainte de joc. Mă bucur că aveam echilibrul necesar pentru a reuși să mă detașez și să pot să dorm. Chiar aveam un somn bun! Alimentația era și ea importantă, nu lipseau pastele cu sos roșu, o vită și cam atât. A fost o perioadă frumoasă, am ce să povestesc prietenilor. Mă bucur că am fost arbitru în acea perioadă, nu acum.

- Plecați urechea la TV înaintea meciurilor?
- Fără să vrei auzeai. Plus că discuțiile erau interminabile. Cei care vorbeau aveau grijă de asta. Iar cei care citeau sau ascultau acele declarații dinainte de meci ajungeau pe stadion să huiduie arbitrul în momentul în care ieșea la încălzire, chiar dacă era o persoană bine intenționată. O persoană care era gata să-și lase baremul de arbitraj acolo dacă putea să aleagă între acei bani sau a avea un meci fără greșeală. De unde să știe suporterii asta? Impresia era că vii la stadion de 4 ori pe lună, iei banii și mergi acasă fără să-ți pese de nimic.

VIDEO Dezvăluiri în premieră făcute de Cristi Balaj: „Aș fi renunțat la barem pentru un meci fără greșeală în derby”

- Ce i-ați spune unui arbitru înaintea unui meci?
- Atenție la greșelile importante! La cartonaș roșu și penalty să fie perfect. Iar dacă situațiile sunt ambigue, ce dai pentru unii să dai și celorlalți. Plus o situație specială, spre exemplu dacă o echipă conduce 3-0, iar cealaltă are o situație dubioasă pe final de joc, penalty poate, acordă-l. Vedeți că opiniile sunt diferite și după ce revedem fazele. Cele mai importante sunt situațiile importante, penalty și cartonaș roșu. Echilibrul e important, ce dai unora trebuie să dai și celorlalți. Primul cartonaș galben e important. Pentru că e posibil ca acel jucător să mai comită o eroare, cu cartonaș galben obligatoriu, apoi dăm meciul înapoi și vedem că primul galben putea fi evitat. Deci primul cartonaș galben e foarte important. Pentru că la al doilea toleranța e zero.

Au fost cazuri când am fost jignit la un nivel imposibil de acceptat. Am spus atunci că nu mai pot arbitra dacă nu va fi sancționat acel conducător de club. A primit o etapă de suspendare, care a fost tăiată la Comisia de Apel. Mai aveam puțin să dăm suspendări pe câte o repriză pentru antrenorii care înjurau
- Cristi Balaj, fost arbitru FIFA

Amintiri din derby

- Ce trebuie să facă un arbitru pentru a nu pierde jocul din mână?
- Când simți jucătorii nervoși, fluieri și pleci. Nu trebuie să le dai ocazia să-ți reproșeze. Dacă fluieri și pleci, jucătorul nu o să vorbească singur. Ca să existe dialog trebuie să fie două persoane. Nu trebuie să escaladeze un dialog. Arbitrul poate evita momentele tensionate.

- O amintire frumoasă dintr-un derby?
- Multe. Dar una interesantă care îmi vine în minte a fost la unul dintre ultimele derby-uri. Aveam acea problemă cu galeriile, care aruncau cu petarde, scaune. Dorința mea a fost mereu să termin jocul. Am avut multe petarde căzute lângă mine. Am fost lovit și cu obiecte. Asta este! Se întâmplă. Oprisem meciul de multe ori, îmi epuizasem toate mijloacele regulamentare de avertizare. S-a terminat prima repriză cumva. Părea că oamenii au înțeles. Fusese dat un ultimatum. Când să ieșim de pe tunel, am văzut în fața mea cum a fost aruncată o sticlă de jumătate de litru. A trecut pe lângă doi jucători ai FCSB-ului. Trebuia să rezolv cumva situația. Chipciu mi-a adus sticla, în văzul tuturor. Nu știam dacă momentul a fost surprins la TV. Trebuia să fac ceva. Reacția spontană a fost să deschid sticla, din care lipsea foarte puțină apă, și să beau din ea. Am pus dopul și am mulțumit către tribună. Reacția tuturor a fost să mă aplaude. Au râs.

VIDEO Cristi Balaj: „N-ai cum să nu-i mulțumești lui Dumnezeu când arbitrezi un astfel de joc"

- Cum ați descrie derby-ul în 3 cuvinte?
- Împlinire, toți jucătorii vor să joace într-un astfel de meci. Bucurie pentru că n-ai cum să nu-i mulțumești lui Dumnezeu pentru că ajungi să joci sau să arbitrezi într-un astfel de joc. Și ambiție, care acum e mult diferită față de ce a fost.

9 derby-uria adunat Balaj, fiind lider la acest capitol

Arbitrul nu are voie să aibă idei preconcepute despre jucători. Cum că lovesc des, că simulează, că fac marcaj necorespunzător. Trebuie să fii informat, iar la fazele când sunt acei jucători implicați, trebuie să ai un plasament impecabil. Pentru a face o radiografie corectă a fazei. Nu ai voie să ai idei preconcepute. În schimb, trebuie să te plasezi cât mai bine
- Cristi Balaj, fost arbitru FIFA

FCSB - Dinamo, echipele probabile

FCSB: 99. A. Vlad - 44. G. Enache, 17. I. Cristea, 4. Miron, 3. Panțâru - 20. Vână, 23. Ov. Popescu, 10. Fl. Tănase - 11. Moruțan, 9. Sg. Buș, 21. Buziuc
ANTRENOR: Toni Petrea
REZERVE: 33. R. Udrea, 5. G. Simion, 18. Soiledis, 25. Perianu, 28. Pantea, 30. Horșia, 31. Istrate, 40. Cană, 98. D. Man
ABSENȚI: Briceag, (COVID-19), L. Filip, Fl. Coman, Nedelcu, Oaidă (accidentați), Olaru (suspendat)

DINAMO: 1. Mejias - 21. Gonzalez, 66. Puljic, 27. R. Grigore, 18. Isma Lopez- 7. Camara, 5. Răuță, 55. Gol, 22. Sorescu - 17. Nemec, 28. Borcea
ANTRENOR: Cosmin Contra
REZERVE: 33. Hinojo, 6. Ehmann, 10. Valle, 23. I. Șerban, 29. Măgureanu, 30. Fl. Bejan, 31. Fabbrini, 38. Bani, 98. Mihaiu
ABSENȚI: Vl. Achim, Moldoveanu, (accidentați)

FOTO. Cele mai tari imagini din meciurile FCSB - Dinamo

+45 FOTO

Citește mai multe știri despre FCSB - Dinamo:

Puțini au reușit asta în fața lui Gigi Becali » „Câinii” se prezintă la derby-ul de diseară cu un as în mânecă!

Paradoxul istoriei: FCSB e peste Dinamo! Dinamo e peste Steaua!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
mircea.b
mircea.b  •  03 Octombrie 2020, 20:11
Postat de Traian Pavelescu pe 03 Octombrie 2020, 15:40

Evident ca este o noua etapa din lungul serial Steaua-Dinamo! In democrație și in UE nu mai poate fi, in 2020, la fel ca in RPR și URSS in 1947 și 1948! Steaua nu are cum sa mai fie echipa de unitate militară sovietoida, perimata, expirata, precum CSA, care alături de CS Dinamo sunt ultimele ramasite din UE ale sportului de tip bolșevic, făcut de recruți la ordinul comandantului! Cele doua cazarmi sovietoide CSA și CS Dinamo sunt rușinea țării, a sportului, a armatei și poliției! Desființați anomaliile și intrați in normalitatea europeană!

Ma omule, mai lasa-ne cu elucubratiile tale, ca zici ca esti o placă stricată care repeta obsesiv doua cuvinte: "sovietoid" si "cazarma". Iti plac atat de mult, sau ti se pare ca esti un geniu al cuvintelor si ni le repeți de 3000 de ori pana le învățăm pe de rost? Nu, pe bune, atat de dragi iti sunt aceste 2 cuvinte? Lasa-ne in durerea noastră, ca la toate comentariile tale le repeți de zici ca ai sindromul..... Mai desparte-te o data de aceste cuvinte ca iti spun eu ca nu ne-a facut pe niciunul dintre noi sa te apreciem, sa te slavim, sau sa credem despre tine "mama, ce om cult si destept e asta" sau "ce cuvinte interesante are omul". Nu! Ne uitam la tine și ne gandim de ce boala suferi si de ce repeți obsesiv aceste 2 cuvinte in fiecare comentariu in mod invariabil.

180761176859242
Traian Pavelescu  •  03 Octombrie 2020, 15:40

Evident ca este o noua etapa din lungul serial Steaua-Dinamo! In democrație și in UE nu mai poate fi, in 2020, la fel ca in RPR și URSS in 1947 și 1948! Steaua nu are cum sa mai fie echipa de unitate militară sovietoida, perimata, expirata, precum CSA, care alături de CS Dinamo sunt ultimele ramasite din UE ale sportului de tip bolșevic, făcut de recruți la ordinul comandantului! Cele doua cazarmi sovietoide CSA și CS Dinamo sunt rușinea țării, a sportului, a armatei și poliției! Desființați anomaliile și intrați in normalitatea europeană!

da.da1
da.da1  •  03 Octombrie 2020, 15:17

Ce derby? fc fcsb inseamna rusine si impostura. Daca pierde azi, mai face un pas spre faliment :))

Vezi toate comentariile (3)
Comentează