FOTBAL  »  Superliga  »  RETRAGERE

Cristian Daminuță, scrisoare de retragere fără precedent: „M-am născut talent, dar am murit speranță. De ce? Unii se încălțau cu fesul și driblau prin cezariană, dar m-au scos din echipă”

Cristan Daminuță
Cristan Daminuță

Articol de - Publicat miercuri, 11 octombrie 2023 13:14 / Actualizat miercuri, 11 octombrie 2023 14:47

Cristian Daminuță (33 de ani), fostul fotbalist de la Poli Timișoara, Dinamo sau Viitorul, trecut și pe la formațiile „Primavera” ale lui Milan și Inter, și-a anunțat retragerea din fotbal printr-o amplă scrisoare publicată pe Facebook. Cândva o mare speranță a fotbalului românesc, Daminuță a luat decizia de a-și pune „ghetele în cui”. 

Daminuță a făcut o retrospectivă pe repede-înainte a aventurii sale în fotbal, aducând aminte de câteva dintre punctele de cotitură ale carierei, din Italia, de la Dinamo sau de la Timișoara. 

Din fotbalistul „răsfățat” prin vestiarele de la Milan sau Inter, Daminuță și-a încheiat „călătoria” la echipe mici din fotbalul românesc: Millenium Giarmata, ACS Recaș sau CSO Deta Timiș au fost ultimele echipe din CV-ul acestuia.

Cristian Daminuță și-a anunțat retragerea din fotbal: „M-am născut talent, dar am murit speranță. De ce?”

„11.10.2023. Speram să nu ajung niciodată în clipa în care îmi voi anunța retragerea oficială din cariera de fotbalist. M-am născut talent, dar am murit speranță…de ce? Pentru că totul s-a derulat în viața mea pe repede-înainte.

Am cochetat cu toate grupele de juniori de la lotul național, am debutat la 15 ani în Divizia B, în 2005, urmând ca un an mai târziu să-mi fac debutul în Divizia A (Liga 1 de azi) în 2006, pe când aveam doar 16 ani, într-un meci cu Dinamo, pe stadionul «Dan Păltinișanu», în fața a 40 de mii de specatori, căci la Timișoara în perioda respectivă se respira doar FOTBAL, datorită mulțimii si celor din CVUCS (microbiștii știu ce înseamnă). (n.r. - o brigadă din peluza timișoreană)”. 

Daminuță, la ora regretelor: „La Timișoara, eram tratat ca un «jalon»”

„În 2007, cei din conducerea lui Marian Iancu (fără nicio vină), în special Chivorchian, venit din fundul Moldovei într-un oras ca Timișoara și crezând că mai are putere pe la Federatie, i-au băgat tot felul de «petarde» în cap boss-ului de la BKP (n.r. - compania Balkan Petroleum, fost sponsor și proprietar la Poli Timișoara), asigurându-l că eu, Cristian Daminuță, la terminarea junioratului (2008), sunt obligat să mai semnez cu clubul înca trei ani, urmând ca salariul meu să crească de la 700$ la 1.200$ timp de 5 ani. 

Cristian Daminuță, scrisoare de retragere fără precedent: „M-am născut talent, dar am murit speranță. De ce? Unii se încălțau cu fesul și driblau prin cezariană, dar m-au scos din echipă”
Daminuță era idol în Banat chiar și când era un puștan / Sursă foto: GSP

Adică de la 18 ani la 23 de ani, în ideea în care la Timișoara au fost aduși tot felul de jucători pe sute de mii de euro, care se încălțau cu fesul sau driblau prin cezariană. Iar eu, fiind copilul orașului, component al loturilor de juniori și o «carne» de vândut, eram tratat ca un «jalon».

Ce-a făcut clubul? M-a suspendat până la terminarea junioratului (6 luni), fiind obligat să mă antrenez cu juniorii clubului, după ce am debutat in alb-violet și mi-am îndeplinit visul din copilărie, urmând ca din 2008 să fiu transferat de Inter Milano (la vârsta de 18 ani), liber de contract și cu un contract propus pe cinci ani cu 3.500€ pe lună (n.r. râde), mai puțin decat magazionerul. 

Dar nu mă interesau banii, îmi trăiam visul de-a juca fotbal la Inter”.

Și aici fac o paranteză. Dragi copii, aveți grijă ce impresari vă luați! Că eu am plecat la Inter când ma voia toată România și toată Europa pe 3.500€ / pe lună, când alții, nu dau nume, au ieșit din sărăcie datorită mie! În fine!

Daminuță: „Voiam presiune, n-aveam «chef» să joc cu juniori”

Fotbalistul și-a continuat relatarea periplului la Inter:

„După transferul la Inter (Primavera), am reușit să mă impun și să și ajung căpitanul echipei pe forțele proprii, nu împins de la spate de impresari, ca erau ZERO, cu tot respectul fața de ei! 

Și ca să vedeți sau să aflați adevărul, cel mai bine ar fi să-l întrebați pe Piero Ausiglio (că e în conducerea echipei mari) cine a fost Daminuță la juniori sau cum se schimba tabela la loviturile libere! Dar nu asta e important…

M-au împrumutat la Dinamo la nici 20 ani, că eu n-aveam «chef» să joc cu juniori, Davide Santon, Mario Balotelli, Matia Destro, Giulio Donatti, Vid Belec, Rene Khrin, Luca Tremolada, Alberto Gerbo, Ricardo Bocalon, Joel Obi, Luca Tremolada, etc. Eu voiam presiune, c-am plecat de la Timișoara cu 40 de mii care strigau numele meu..”.

Daminuță, despre perioada Dinamo și „fetițele dulci de București”: „Aveam 20 de ani și eram singur între hiene”

„La Dinamo, am prins perioada în care erau cel puțin 4-5 conducători: Borcea, Badea, Turcu, Giovanni Becali, iar eu eram impresariat de Florin Iacob, care, săracu', nici măcar loc la masă n-avea cu ei, dar încerca…

La Dinamo, antrenor era Țănar. Ca fotbalist, a fost TOP, ca antrenor [n-avea] nicio treabă cu fotbalul! În 6 luni, am jucat două meciuri, și alea de avarie, chit că îmi făceam cruce ce fotbaliști avea Dinamo atunci: Cristi Munteanu, Dolha, Pulhac, Moți, Lucian Goian, Mărgăritescu, Boștină, Torje, Adrian Cristea, N'Doye, Claudiu Niculescu, Marius Niculae, Florin Bratu. Doamne, ce echipă!

Cristian Daminuță, scrisoare de retragere fără precedent: „M-am născut talent, dar am murit speranță. De ce? Unii se încălțau cu fesul și driblau prin cezariană, dar m-au scos din echipă”
„Moartea căprioarei”, cu Țălnar la munte. Cristian Daminuță, în dreapta, într-un cantonament montan cu Dinamo. / foto: GSP

Dar fiind fără putere într-un oraș ca București, care a distrus viețile sutelor de fotbaliști născuți talente, după ce am vazut că nu joc nici dacă sunt toți «morți» sau suspendați, am început să o iau razna și eu.

Tânăr, cunoscut, cu bani, toate ingredientele să mă pierd in mreaja fetițelor dulci de Bucuresti, după celebra melodie... Dar asta nu e tot: am făcut greșeli, recunosc, dar am plătit pentru ele! Și nu regret, chiar daca aveam 20 ani si eram singur între HIENE”. 

Cristian Daminuță: „Giovanni spunea că am loc doar în echipa tatuaților, dar m-am transferat de la Inter la Milan”

Urmează dezvăluiri despre perioada AC Milan:

„După perioada Dinamo, m-a sunat domnul Giovanni, care, deși m-a transferat la AC Milan după șase luni de vacanță la Dinamo, în ideea în care dânsul declara că am loc doar în echipa tatuaților (s-a scuzat în momentul transferului la «diavolii roșii»), am reusit performanța să mă transfer de la Inter la AC Milan ( sumă de transfer în contract 5 milioane de €). 

Unde naiba s-au dus banii ăia? Nu stiu... Facând un salt uriaș, de la 3.500€ la Inter la 6.000€ la AC Milan, fără niciun ban la semnatură, [aveam] contract pe 5 ani cu AC Milan. Aveam deja 20 de ani și, ce e drept, n-aveam nevoie de bani, că oricum banii aduc numai probleme”. 

La AC Milan nu am avut posibilitatea să mă antrenez cu echipa mare, că deja m-au obligat să merg în Serie C, la L’ Aquila (un oraș distrus de cutremur) Măcar la Inter m-am antrenat cu Chivu (un an, n-am mâncat o pizza cu el la Milano, deși eram junior român într-o echipă în care el era în primii cinci în viziunea lui Moratti):

Lucio, Materazzi, Maicon, Zanetti, Cambiaso,Stankovic, Quaresma, Adriano, Ibrahimovic, Cruz, Crespo,etc... Da ,la 18 ani mă antrenam cu ăstia

Restul au fost alegeri. Iar de la momentul semnării cu AC Milan, eu am fost obligat să merg împrumut doar unde voiau ei ,că doar banii s-au spălat, actele au fost făcute, ce mai contează opinia mea?

- Cristian Daminuță

Cristian Daminuță: „Domnul Hagi m-a făcut să mă simt apreciat ca fotbalist”

„Restul călatoriei mele prin Europa, la celelalte echipe, nu are rost să le mai scriu, că nu prezintă interes. Doar faptul că, în 2014, domnul Hagi m-a resuscitat și a reusit să mă pună pe picioare și să evoluez în doi ani în 50 meciuri la Viitorul sub comanda dânsului iar asta pe mine m-a făcut să mă facă să mă simt apreciat ca fotbalist

Cristian Daminuță, scrisoare de retragere fără precedent: „M-am născut talent, dar am murit speranță. De ce? Unii se încălțau cu fesul și driblau prin cezariană, dar m-au scos din echipă”
Daminuță, în tricoul Viitorului, în prima ligă

Nu am fost ușă de biserică, nu am fost limbist, din contră! Am fost «topor» si m-am luptat cu oricine a încercat să-mi «fure pâinea» de la gură, dar în ciuda faptului c-am avut eticheta de golan, afemeiat sau ce-a mai scris presa, eu mi am dus crucea mai departe.

În incheiere ,vreau să vă mulțumesc tuturor celor implicati în cariera mea scurtă si să vă transmit toate cele bune!

Am avut un potențial imens, dar n-am realizat nici 30% din ce puteam să fiu. Dar timpul a trecut, eu m-am maturizat și acum îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos și am doi copii pe care îi iubesc ca pe ochii din cap! Dumnezeu să vă lumineze mintea si să vă ofere pace-n suflet!”, și-a încheiat Daminuță postarea. 

CV-ul lui Cristian Daminuță

  • și-a făcut junioratul la Poli Timișoara;
  • În Italia, a evoluat pentru Inter, AC Milan (la nivel de Primavera), L'Aquila 1927, Abano și Virtus Cupello;
  • În 2010, Dinamo l-a împrumutat de la Inter. A prins doar două meciuri în tricoul „câinilor” în Liga 1, evoluând mai mult la „satelit”. Fanii din peluză i-au dedicat un cântec pe care i-l fredonau la antrenamente: „Daminuță Modelu' Olé”;
  • Pe lângă Poli și Dinamo, a mai evoluat în fotbalul românesc pentru Viitorul Constanța, FCM Baia Mare, Olimpia Stu Mare sau ACS Poli, dar și la alte echipe mai puțin cunoscute din ligile inferioare. A bifat expriențe și în Republica Moldova, Israel sau Irak;
  • A strâns 51 de meciuri în prima ligă din România, pentru Viitorul, Poli Timișoara și Dinamo;
  • A bifat selecții la România U17 și U19;
  • Cea mai ridicată cotă de piață: 700.000 de euro, pe 1 iunie 2015

VIDEO Cristi Daminuță, „spovedanie” în emisiunea lui Costin Ștucan: cum a fost afectat de anturaj de-a lungul carierei de fotbalist

Citește și alte știri de actualitate: 

A mers în mijlocul războiului! Jucătorul lui CFR Cluj, mărturie tulburătoare: „Acum vin rachete și dinspre Liban, nu doar dinspre Fâșia Gaza. Am prieteni care au plecat să lupte”

Retragere, apoi depresie » Claudiu Keșeru, dezvăluiri de impact: „Am mers și la psiholog pentru a accepta”

„Calități extraordinare, tehnică superioară” » Ilie Dumitrescu a dat verdictul în privința lui Dorin Rotariu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (25)
fibra
fibra  •  12 Octombrie 2023, 08:47

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Cristib2009
Cristib2009  •  12 Octombrie 2023, 00:05

Daca si ,,petarda,, asta a ajuns sa vb despre Chivu,este grav..Mai ales ca se si considera un ,,mare,, fotbalist care da vina ca l au terminat altii..L au terminat prostia lui..aroganta...infatuarea si mai ales bautura...

rav410wrc
rav410wrc  •  11 Octombrie 2023, 19:32

Pe Cristi "talent" asta l-au ruinat GAGICILE !! L-au facut praf toate vampele si toate "divele", care i-au ocupat tot timpul si i-au consumat toate resursele !! Asta-i exemplu de decadere a "fotbalului" romanesk !! :(((

Vezi toate comentariile (25)
Comentează