FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV GSP l-a găsit pe Cristian Fabbiani în Argentina » Dialog exploziv: „Paszkany m-a bănuit că m-am dat la iubita lui și că am fost cumpărat de Becali!”

Articol de - Publicat marti, 03 mai 2022 09:26 / Actualizat marti, 03 mai 2022 11:03

Gazeta l-a găsit pe Cristian Fabbiani (38 de ani) în Argentina, după ce acesta dispăruse de ani buni din atenția publicului din Romania. A rezultat un dialog exploziv, în care fostul atacant al CFR-ului din perioada 2007-2010 rememorează aventura lui în România, explică de ce a avut mereu probleme cu greutatea și de ce nu crede că "naționala pumelor" are șanse să triumfe la Campionatul Mondial

Cristian Fabbiani a fost cel mai scump transfer din istoria lui CFR Cluj. În vara lui 2007, Paszkany a plătit 3,2 milioane de dolari pentru mutarea lui din Argentina, de la Lanus. 

Atacantul primise deja un nume de scenă în America de Sud, după ce a sărbătorit un gol cu o mască a lui Shrek pe care o avea pregătită.

+35 FOTO

Talent excepțional, „Căpcăunul" a încercat să-și confirme supranumele în România. A reușit goluri delicioase, o rabona la Arad, într-un meci cu UTA, dar a și alimentat legende legate de extravaganțele din afara terenului. Un club de noapte din Cluj îi simte încă lipsa, după ce Fabbiani și amicii lui au produs cea mai mare notă de consumație din existența stabilimentului. Îl avuseseră invitat în acea seară pe Dom Pérignon.

La Cluj, apoi mai târziu în cariera lui, a picat mereu testul cântarului. Se spune că avea o înțelegere cu soția magazionerului de la CFR, care-i aducea periodic, pe ascuns, câte o oală de sarmale.

Argentinianul insista că a avut mereu câteva kilograme în plus și că diferența de categorie îl ajută de fapt în duelurile cu adversarii săi. 

Cristian n-a jucat rău în anul primului titlu din istoria lui CFR. Sărbătoarea de la final l-a prins însă trist. Andone îl lăsase în afara lotului pentru disputa cu rivalii de la Universitatea, din ultima etapă, când s-a decis tot. El Gordo a plecat supărat în Argentina, unde a fost împrumutat succesiv la Newell's și River, iar Paszkany nu a mai vrut să audă de el. 

„Se va întoarce numai dacă vom înființa secția de sumo la CFR", a reacționat omul de afaceri, într-unul din rarele momente în care a simțit nevoia să ironizeze un fost jucător. 

Ajuns între timp antrenor în liga a treia din Argentina, Fabbiani prezintă propria versiune despre cele întâmplate la Cluj, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

Dan Petrescu, criză de nervi: „Sunteți penibili! V-aș scoate pe toți”
CFR CLUJ - FARUL 1-0
Dan Petrescu, criză de nervi: „Sunteți penibili! V-aș scoate pe toți”

- Salut, Cristian! Ce faci? Am văzut că te-ai apucat de antrenorat. Club Atletico Fenix, Primera B, liga a treia argentiniană. 
- Da, sunt antrenor, încă un vis împlinit în viața mea. Suntem în față, clasamentul e foarte strâns la vârf, practic sunt 5 echipe departajate de un punct. Am avut deja oferte de la echipe mai mari, dar prefer să continui să învăț. Am 38 de ani și este foarte important să îmi fie recunoscută și apreciată munca de antrenor. 

- E o experiență diferită față de cea de jucător. A fost ușoară trecerea?
- Există multe diferențe între a fi jucător și a fi antrenor. Îmi petrec toată ziua gândindu-mă la cum poate crește echipa mea. E vorba aceea: capul antrenorului nu se odihnește niciodată. Jucătorul se antrenează și pleacă acasă până a doua zi, când revine la antrenament. Antrenorul se gândește tot timpul la ce are de îmbunătățit ca să-și facă echipa mai bună. E o mare diferență.     

- Știi că ai rămas unul dintre cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Îți mai amintești cât a plătit CFR pentru mutarea tău de la Lanus, în 2007?
- Îmi amintesc doar că am fost unul dintre cei mai scumpi jucători. Nu-mi amintesc însă suma exactă pe care a plătit-o CFR. 

- Peste 3 milioane de dolari, spunea Arpad Paszkany, mai mult decât plătise pentru uruguayanul Alvaro Pereira. 
- Cred că Paszkany zicea adevărul. 

Cristian Fabbiani: „La CFR Cluj a fost un management prost al lui Paszkany și Andone"

- Te-a surprins atunci oferta venită din România? Era a doua experiență pe alt continent, după Beitar Ierusalim. La ce te-ai gândit când ai primit propunerea de la CFR Cluj?
- Nu am ezitat nicio clipă atunci când a venit oferta din România. Știam că ar putea fi o escală importantă înaintea unui salt mai mare în Europa. Când am ajuns la Cluj mă gândeam doar cum să cresc ca jucător. Nu aveam nimic altceva în minte. Și cred că am reușit. 

- Și totuși ai jucat un singur sezon la Cluj.
- Faptul că am stat doar un sezon a fost din cauza managementului prost al lui Paszkany și Andone. Mi-am dat viața în fiecare meci. Nici în ziua de azi nu înțeleg de ce a trebuit să plec. 

Agentul meu mi-a spus că Paszkany nu mă mai vrea din cauză că aș fi umblat cu iubita lui. Total neadevărat, povestea asta m-a durut foarte mult. Nu am vrut să plec, era visul meu să pot juca în Champions League. Fiecare fotbalist visează la asta de când se apucă de jucat. 

- A fost un sezon 2007-2008 incredibil, decis în ultima etapă pe terenul rivalilor de la Universitatea Cluj. Andone te-a lăsat în afara lotului înaintea acelei dispute. Ai înțeles decizia lui?
- N-a fost decizia lui Andone să nu fiu în teren în cel mai important meci din istoria CFR-ului. Uite, Iuliu Mureșan e o altă persoană care m-a dezamăgit mult. Înaintea acelei partide se scria că Gigi Becali e interesat să mă transfere la Steaua. Pentru conducerea clubului meu, CFR Cluj, asta însemna că sunt suspiciuni că eu aș putea vinde meciul. Cum să faci asta când cel mai frumos lucru care ți se poate întâmpla ca fotbalist e să câștigi titlul cu echipa ta? 

Cum își poate imagina cineva că stai departe de familie un an, muncești în fiecare zi, ca apoi să te vinzi pentru bani? M-a durut mult că Mureșan n-a avut încredere în mine. 

+35 FOTO

Cristian Fabbiani: „Mă voi întoarce la Cluj ca antrenor"

- Acel an al primului titlu din istoria CFR-ului a fost cu multe controverse legate de arbitraje și suspiciuni de meciuri aranjate. Ce a făcut, până la urmă, diferența?
- Cred că dacă CFR a ieșit campioană a fost pentru că a avut un vestiar excelent, ca o familie. Și, de asemenea, cei mai buni jucători din campionat. Îmi amintesc de Gigi Becali, era un nebun simpatic care alimenta tot felul de discuții. A vrut să mă ducă la Steaua, dar am refuzat. Astfel de oameni sunt necesari în fotbal, pentru a anima spiritele, pentru a crea polemici. 

- Iuliu Mureșan povestea că România ți-a oferit ideea unei afaceri pe care ai pus-o în practică în Argentina. Și anume că ai propus unei familii din Cluj, care făcea și comercializa kürtőskalács în parcarea unui mall, să vină la Buenos Aires. Au acceptat și ați fi făcut o avere din kürtőskalács.
- Curto que?

- Kürtőskalács, un preparat dulce cu specific maghiar. 
- Asta e o minciună, mie nu-mi plac dulciurile, mănânc doar sărat.

- Tot din acea perioadă vine și o declarație celebră pentru Gazzetta dello Sport: „Femeile din România erau foarte frumoase, bărbații foarte urâți. Am învățat doar câteva cuvinte în română: la mine acasă sau la tine?"
- Stai! Nu am spus niciodată ce scria Gazzetta. E clar că româncele sunt frumoase. Și, slavă Domnului, am avut multe prietene în România și s-au purtat bine cu mine întotdeauna. Sunt recunoscător. Știu că mă voi întoarce la CFR Cluj pentru a fi antrenor, cu marele meu prieten Culio, care acum îmi este aproape și ne putem petrece timpul împreună, alături de familiile noastre.

Fabbiani: „Am atins cerul cu mâinile"

- Regreți ceva din cariera ta? Ai schimba, dacă s-ar putea, o decizie pe care ai luat-o la un moment dat?
- Nu regret nimic din cariera mea, pentru că am fost un jucător care a jucat cu inima. Aș schimba poate faptul că am fost foarte bun cu oamenii care nu meritau. Știu doar că sunt un jucător care a avut norocul să fie răsfățat de fanii tuturor cluburilor la care a jucat. Am fost mereu favoritul lor. 

- Cupa Mondială?
- Nu cred. Argentina are cel mai bun jucător din lume și, de asemenea, un lot competitiv. Dar nu are un antrenor pe gustul meu. Scaloni nu-mi place pentru că făcea parte din corpul tehnic al lui Sampaoli. După ce acesta din urmă a fost demis, Scaloni a ales să rămână și să-i ia locul. E ca și cum prietenul meu Culio ar fi secundul meu la echipa pe care o antrenez și, în momentul în care aș avea probleme, ar decide să-mi ia locul. Cu un alt antrenor, mai bun, Argentina ar fi campioană mondială.

Fabbiani, o decepție? De ce? Eu personal am avut multe discuţii cu el. E un jucător, sau a fost, nu ştiu dacă mai joacă, cu un talent extraordinar şi abilităţi fizice foarte bune. El, dacă avea respect pentru meseria lui şi faţă de el însuşi, ar fi putut evolua la orice club de top din Europa, poate chiar şi la Barcelona. Neseriozitatea atârna rău de tot de el şi nu-l puteam scoate cu nimic din starea asta: nici cu amenzi, nici cu frumosul, nici cu pedepsitul, nici cu zgândărirea orgoliului, nu funcţiona nimic
 - Arpad Paszkany, într-un interviu din 2012.

11 goluria înscris Fabbiani pentru CFR Cluj în 33 de partide

Rambo vs. Fabbiani

În 2009, Fabbiani juca la River. Transferul său a fost anunțat în aceeași zi cu cele ale starurilor Ortega și Gallardo. Popularitatea lui Cristian în rândul fanilor lui River era una uriașă. Tribunele de pe El Monumental erau pline cu suporteri care agitau măști cu Shrek și Fiona. Cristian a fost luat în vizor de presa de scandal pentru viața extrasportivă agitată, dar și de rivali. 

„Ieri mi-am pus la TV Rambo IV și, dintr-odată, a apărut Fabbiani și a început să tragă în Stallone. E la fel de idolatrizat precum Francescoli, care a jucat o mie de meciuri pentru River", declara în acea perioadă Fabian Cubero, jucător al lui Velez. 

A ajuns la 122 de kilograme

După River, unde a jucat un singur sezon, a urmat declinul. O perioadă la All Boys, unde ajunsese să cântărească 122 de kilograme!

„M-am bucurat de viață într-un mod în care fotbaliștii nu se prea bucură", povestea Fabbiani. A fost coechipier și cu președintele Boliviei, Evo Morales, controversatul lider socialist care mai juca din când în când pentru Sport Boys de Warnes. 

„A fost o idee proastă, încă-mi datorează bani", a povestit El Gordo. S-a retras în 2020 de la Deportivo Merlo, din liga a treia argentiniană.

VIDEO Dan Petrescu laudă doi jucători de la Farul: „Se vede că acolo se produc fotbaliști”

Citește și: 

EXCLUSIV Dan Petrescu, criză de nervi: „Sunteți penibili! V-aș scoate pe toți

Cine ia titlul? FCSB și CFR sunt la mâna lor + Craiova are nevoie de un miracol!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
dodo001
dodo001  •  05 Mai 2022, 06:51

Superjucator! Il asteptam la Cluj!

archibald
archibald  •  03 Mai 2022, 18:35

Ce jucător am avut! Era nevoie de 4 apărători să-l țină și fugea cu ei în spate! Never ever nu va mai fi unul ca el īn Gruia!

10106001515381893
Silviu Margarit  •  03 Mai 2022, 15:46
Postat de traian_v pe 03 Mai 2022, 15:20

Sati, nu te grabi, ca nu stii ce a vrut sa spuna Schiopu cu "all boys" ;)

Club Atlético All Boys

Vezi toate comentariile (11)
Comentează