FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - RAPID 3-1

EXCLUSIV Csaba Asztalos a fost pe stadion la FCSB - Rapid și e consternat de rasismul din tribune » Propune măsuri dure: „Meciurile să se joace fără spectatori, altă soluție nu există!”

Csaba Asztalos / Captură GSP Live +32   FOTO
Csaba Asztalos / Captură GSP Live

Articol de - Publicat luni, 07 noiembrie 2022 10:31 / Actualizat luni, 07 noiembrie 2022 11:45

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a urmărit derby-ul FCSB - Rapid, încheiat 3-1, din tribunele Arenei Naționale. Contactat de Gazeta Sporturilor, acesta a comentat scandările rasiste reprobabile care au umbrit duelul de duminică seara. 

Omul din fruntea CNCD, care a urmărit îndeaproape derapajele celor două galerii, propune luarea unor sancțiuni dure împotriva suporterilor care apelează la astfel de scandări discriminatorii, înaintând inclusiv scenariul ca astfel de partide de mare risc să se dispute cu tribunele goale.

Vinovații din Giulești, eroul neașteptat al FCSB-ului + De ce a ignorat Colțescu din nou rasismul?
EDITORIAL
Vinovații din Giulești, eroul neașteptat al FCSB-ului + De ce a ignorat Colțescu din nou rasismul?

Csaba Asztalos, despre derapajele rasiste din derby-ul FCSB - Rapid 3-1: „Meciurile să se joace fără spectatori, altă soluție nu există!”

„Asta trebuie să decidă Federația și Liga, comisiile, ei se pricep mai bine la regulamentele lor interne (n.r.-  răspuns la întrebarea dacă Sebastian Colțescu ar fi trebuit să oprească definitiv meciul). Eu am văzut că meciul a fost oprit la un moment dat.

Chiar nu înțeleg de ce se întâmplă aceste lucruri. Vă spun sincer, am ajuns cu 45 de minute mai devreme, abia ce intrasem pe stadion și scandările erau deja prezente

Niciuna dintre galerii nu a avut un comportament de salon. Departe de mine să justific comportamentul vreunei galerii, dar s-au provocat reciproc, asta este adevărat. Nici galeria Rapidului n-a avut un comportament corect. Dincolo, sincer, chiar nu înțeleg niște comportamente, mai ales când se știe că lucrurile sunt clare, sancționabile. 

Sancțiunile sunt prea blânde, cu siguranță. Ar trebui să ajungem la situația în care meciurile să se joace fără spectatori, altă soluție nu există! Știu că sună foarte dur, cluburile ar suferi, dar, efectiv, nu poți să ieși pe stadion cu familia, cu copiii și să vezi aceste scandări sau să vezi un copil de 10 ani care să strige aceste lozinci într-o exuberanță din aceasta inconștientă! Cred că lucrurile n-o iau într-o direcție într-o bună”, a spus șeful CNCD, în exclusivitate pentru GSP.ro.

Csaba Asztalos: „Persoanele identificate să fie excluse de pe stadioane!”

Csaba Asztalos a urmărit derby-ul de duminică de la Tribuna 1, oferind câteva detalii regretabile surprinse în rândul facțiunilor de suporteri.

„Aș vrea să subliniez că nu fac referire la un club sau celălalt, dar noi am pierdut foarte mult, atât la nivel de club, cât și la nivel de echipă națională din cauza scandărilor discriminatorii și rasiste.   

Înainte de meci, au fost intervenții ale crainicului care a făcut apel la un comportament civilizat. Și în timpul meciului s-au repetat aceste apeluri. După ce domnul Colțescu a oprit meciul timp de cinci minute (n.r. - partida a fost oprită în minutul 34), galeria FCSB s-a potolit, după care a apărut acel banner rasist. Au mai fost și apoi scandări, dar nu de intensitatea și de durata celor care au fost înainte de oprirea meciului. 

Lucrurile sunt simple. Să existe un sistem prin care să identificăm aceste comportamente, iar persoanele identificate care au astfel de scandări să fie excluse de pe stadioane un an, doi, altfel vom rămâne tot aici și nu vom avea doar violență verbală, ci și violență fizică! 

Trebuie spus că și galeria Rapidului a avut scandări de violență verbală inacceptabile. La fel cum galeria FCSB-istă a avut clasicele scandări rasiste și banner-ul acela rasist. 

Dar n-a fost doar galeria! Eu am avut bilete la Tribuna I și n-am fost pentru a monitoriza. Urmăresc fenomenul fotbalistic și merg la meciuri. O parte importantă a suporterilor de acolo s-au ridicat în picioare și au scandat cu galeria! Aș vrea să subliniez că organizatorii meciului au încercat, au intervenit. Am văzut o reacție. Unii dintre și s-au dus la galerie, deci nu a fost o atitudine prin care să susțină acest lucru. În acest moment, sancțiunile dictate nu au efect”, a mai spus Csaba Asztalos pentru GSP.RO.

„Toate cluburile au avut la un moment dat derapaje”

Vreau să vă spun că aproape toate cluburile au avut la un moment dat derapaje. Și clubul Rapid, la meciurile de acasă, a avut la un moment dat derapaje. Nu mai vorbesc ce derapaje sunt dacă joacă împotriva lui Sepsi, iar săracii, în primul «11», au un singur ungur și au antrenor italian, iar în conducere e diversitate. Până nu se pune piciorul în prag, până nu se vor juca meciuri fără spectatori și nu vor fi excluși acești suporteri, lucrurile nu se vor schimba.

- Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Scandări și mesaje rasiste la FCSB - Rapid

Încă de la începutul partidei, Peluza Nord a FCSB-ului a început să reproducă refrenul rasist: „Am avut și vom avea mereu boală pe țigani / Ne p*** pe ei la infinit, m*** lui Rapid”. Sloganul reprobabil a fost repetat pe parcursul partidei, inclusiv după golul de 1-0 reușit de Andrei Cordea în minutul 14.

De asemenea, galeria FCSB-ului a afișat mai multe mesaje rasiste:

  • „Bocciu și Kanye West / Cântă Niggas în Giulești”
  • „Acum fără supărare / Aveți cort în deplasare?”

Meciul a fost întrerupt temporar în minutul 34, când, la cererea „centralului” Sebastian Colțescu, fanii au fost atenționați de la stația de amplificare să renunțe la scandările rasiste și xenofobe.

FOTO / Imagini surprinse de fotoreporterii GSP în derby-ul FCSB - Rapid 3-1

+28 FOTO

VIDEO Alexandru Ioniță: „Ne pare rău, dar poate ne prinde bine această înfrângere”

Citește și alte știri despre derby-ul FCSB - Rapid 3-1:

Mihai Stoica atacă fanii Rapidului după derby-ul cu FCSB: „Un gest dezgustător” » Ce mesaj a avut pentru Tavi Popescu

FOTO Scandări și mesaje rasiste la FCSB - Rapid, după ce giuleștenii au amenințat că scot echipa de pe teren

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (62)
remarque
remarque  •  07 Noiembrie 2022, 19:54

dar despre meciurile de la Sf Gheorghe sau Miercurea Ciuc, ce parere are dl Asztalos? Buna, nu? Doar U a trebuit si a fost suspendata pe nedrept doua etape. Dreptate in tara asta nu exista!

caravela..
caravela..  •  07 Noiembrie 2022, 19:28
Postat de vasileroaita pe 07 Noiembrie 2022, 16:49

Corect. Huliganii nu trebuie admiși pe stadioane!!

suporterii cfr-ului au strigat ti.... ti.... la adresa suporterilor lui U Cluj

caravela..
caravela..  •  07 Noiembrie 2022, 19:26

cncd trebuie desfiintat, este organism antiromanesc impus din afara tarii.

Vezi toate comentariile (62)
Comentează