FOTBAL  »  LIGA 1  »  DINAMO

EXCLUSIV Cum se conduce Dinamo: „Acum noi punem antrenor!” » De la Badea & Borcea la Anghel și Tararache: „Încearcă tu, pe urmă încercăm noi"

Articol de , , - Publicat miercuri, 14 aprilie 2021 17:48 / Actualizat miercuri, 14 aprilie 2021 18:09

Pe Dusan Uhrin Jr. (53 de ani) l-au readus la Dinamo Anghel și Tararache, doi lideri din PCH. Pe Gigi Mulțescu îl convinsese să se întoarcă Iuhasz, un sponsor membru al DDB. Conducătorii Asociației „Doar Dinamo București” alternează prezența la șefia clubului.

Cum funcționează Dinamo? Care mai este conducerea reală? Cine alege antrenorii pe care societatea îi schimbă încontinuu și cine operează achizițiile dezastruoase din cauza cărora echipa a ajuns aproape să retrogradeze?

Conduci galeria, conduci Dinamo

Asociația "Doar Dinamo București" întreține activitatea clubului datorită chetei pe care o organizează încontinuu. Donațiile directe, vânzarea unor bilete virtuale generează venituri care acoperă salarii, datorii vechi și alte costuri curente. De luni bune așa rezistă "câinii" în campionat.

Liderii Asociației, proveniți din "capi ultras", au devenit conducători în fotbal. Ei angajează antrenorii, ei aprobă transferurile. Când a rămas Jerry Gane "principal" au hotărât suporterii, când a fost înlocuit cu Mulțescu a decis tot DDB. Pe Dușan Uhrin l-au recrutat tot "ultras". Cotizanții de rând ai Asociației nu au fost consultați în vreun fel.

Cum se pun antrenorii la Dinamo: „Încearcă tu, pe urmă încercăm noi"

După plecarea lui Contra, antrenorul lui Dinamo a rămas, în mod surprinzător, Ionel Gane, secundul lui Cosmin. Fost atacant al roș-albilor, Gane a fost opțiunea lui Alexandru Anghel și a lui Nicu Tararache, doi dintre șefii DDB. Echipa pornise bine în mandatul olteanului, apoi au apărut rezultate proaste și tehnicianul a fost demis.

Înlocuitorul nu l-au mai ales Anghel și Tararache, atunci s-a impus Marian Iuhasz. Membru al DDB și el, Iuhasz e un afacerist care-și permite să cotizeze în contul Asociației cu mai mulți bani decât cotizează membrii de rând. "Voi ați ales o dată, acum e rândul meu. Și-l vreau pe Mulțescu!" a fost opinia sponsorului-director sportiv. "Ultras" au fost de acord, fiindcă banii pe care Iuhasz îi pompează în DDB nu erau de lepădat.

De la Badea&Borcea la Anghel&Tararache

Rezultatele din mandatul lui Mulțescu și imaginea generală a roș-albilor au fost și mai proaste decât fuseseră în mandatul lui Gane, așa că Peluza a putut să intervină încă o dată fără ca Iuhasz să protesteze. Anghel și Tararache l-au contactat pe Uhrin, au negociat cu el și au semnat de vineri seară contractul. Cehul se afla în București în timpul partidei pe care Dinamo o pierdea cu Astra în Cupa României, 0-1.

Demisia lui Mulțescu a fost doar o formalitate, el știa că urma să fie schimbat cu Dușan. Anghel și Tararache mizează acum pe tehnicianul ceh în tentativa de a evita retrogradarea și de a-i convinge pe dinamoviștii de rând să trimită în continuare bani în conturile DDB. Liderul "ultras" Elias Bucurică e și el implicat, dar el reprezintă mai mult "mușchii", strategia le aparține celorlalți doi. Ei i-au permis lui Iuhasz să intervină la un moment dat ca să nu-l piardă de "client".

L-au adus pe Dusan Uhrin ca să facă ordine

Mulțescu nu a arătat că ar fi fost capabil să redreseze echipa, Uhrin are imaginea unui tehnician strict, obișnuit să controleze toată activitatea. Oamenii care au mai lucrat cu cehul în România îl descriu ca pe un antrenor bun, arogant, slab comunicator: "În mandatul trecut a spus că nu avea nevoie de preparator fizic, că nu conta care era doctorul. I se pare că se poate descurca singur. Ca pregătire e bun, tactic, are idei. Nu vorbește mult cu jucătorii, nici nu stăpânește vreo limbă străină în care să se înțeleagă cu ei". 

La 53 de ani, Uhrin se află într-un moment greu al carierei, după ce fusese considerat un antrenor cu un mare potențial. A fost demis de la Gaz Metan și de atunci a rămas șomer până acum, când l-a curtat DDB.

Ca în Spania, dar fără alegeri

Asociația "Doar Dinamo București" a susținut că planul ei e inspirat din fotbalul spaniol, în care suporterii-asociați, "socios" în limba spaniolă, plătesc cotizațiile și asigură astfel o parte din finanțarea cluburilor. Ce lipsește în scenariul pe care îl practică DDB: nu au existat alegeri pentru stabilirea vreunui președinte. Suporterii de rând, inclusiv studenți și pensionari, au cotizat cu cât au putut, dar ei nu au cum să influențeze deciziile majore. Hotărăsc liderii Peluzei "Cătălin Hîldan", galeria tradițională a "câinilor". 

Foștii șefi ai PCH au devenit acum președinți, directori sportivi pe baza efortului pe care-l depun săptămânal suporterii interesați să contribuie la evitarea falimentului echipei favorite.

Cele mai tari imagini din partida Astra - Dinamo 1-0

+10 FOTO

VIDEO. Gheorghe Mulțescu și-a dat demisia de la Dinamo: „Pentru mine este ultima stație”

Citește mai multe știri despre Dinamo:

Ce nu-i convine lui Dinu, după numirea lui Uhrin jr. la Dinamo: „«Tanacu» nu poate fi, cu tot respectul meu”

Un puști cotat de Dinamo la 4 milioane € desființează un antrenor și face acuzații grave la adresa unui șef: „Se dădea la mămicile jucătorilor!” + „Dacă ai «cașcaval» gros și o relație, ajungi în Liga 1”

Playtech: BOMBĂ! Ianis Hagi, OUT de la Rangers! Gata, e sigur: gestul lui Gerrard e clar


Comentarii (67)
mosvasile
mosvasile  •  15 Aprilie 2021, 15:21
Postat de ticbic pe 14 Aprilie 2021, 21:41

De regula, pe articolele semnate de trioul Udrea, Craitoiu si Ramureanu nu dau nici doua parale. De data asta, insa, s-au scos... jos palaria! De mai multe luni am semnalat ca, la Dinamo, ajunsa sub conducerea galeriei, e o serparie suspecta; atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere legal. Ce face DDB-ul acolo e caz evident de DNA si de ANAF, fara discutie. Sunt bani colectati dubios, sub limita legii, nefiscalizati si plati facute "din mana", fara nicio baza legala. E un fel de Caritas sau FNI... Ca sa nu mai vorbim ca acest DDB n-are nicio calitate legala de a ordona plati si credite, din niciun punct de vedere; n-au buget declarat si nici sursele de finantare definite si precizate, de incasari si plati constituite legal; n-au bilant de venituri si cheltuieli, activitatea lor nu e inregistrata la fisc. In fine, ce fac aia e camatarie la greu; mai devreme sau mai tarziu vor da socoteala pentru ceea ce fac acum, fara doar si poate. In plus, e hilar ca e posibil intr-o societate comerciala privata ca actionarul majoritar din acte sa fie scurcircuitat de actionarii minoritari, la nivel de decizii si de conducere... e UNIC in lume asa ceva!!!

I-aauzi!Pe GG-isti ii doare burta de bani nefiscalizati!De ce nu va intrebati daca GG a platit vreun leu impozite,cu toate ca se lauda ca a incasat peste doua sute de milioane de... euro cu steaua/fcsb?

zorrozabal
zorrozabal  •  15 Aprilie 2021, 15:15

GSP nu se lasa!Baga intigi in continuare, ca sa dezbine suporterii-singurul sprijin al lui Dinamo!De ce?

parpalache
parpalache  •  15 Aprilie 2021, 15:12

Uhrin?Cica nu vorbeste nici o limba straina!Are translator?!Atunci cum se intelege cu jucatorii?!Prin translator?Sa o fi pus pe Annamaria translatoare!Ca tot e disponibi(lizat)a!

Vezi toate comentariile (67)
Comentează