FOTBAL  »  Superliga  »  PROBLEME

Prăpăd! Cum sunt tratați fotbaliștii în România: un jucător din cinci are proces!

Jucătorii își recuperează banii tot mai greu de la cluburi / Sursă foto: Cristi Preda (GSP)
Jucătorii își recuperează banii tot mai greu de la cluburi / Sursă foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de , , - Publicat joi, 11 noiembrie 2021 08:37 / Actualizat joi, 11 noiembrie 2021 10:45

Un jucător din cinci are proces! Aceasta e media în primele trei ligi din România, 20 la sută dintre fotbaliști își încasează salariile doar dacă înving în instanțe. În Anglia, internaționalul italian Ogbonna a suferit o accidentare gravă și West Ham i-a prelungit contractul. Într-un caz asemănător din România, un primar l-a dat afară pe un jucător accidentat. 

Fotbaliștii de top au bani, mașini și haine scumpe, dar media din meseria aceasta nu o duce grozav, așa cum poate părea. Sindicatul jucătorilor a ajuns la 570 de procese în anul acesta, un număr imens și un record de când există AFAN

Iureș în vestiarul lui Dinamo: „A venit cu un teanc de hârtii: «Spune-i ăstuia că ne-a nenorocit»”
DINAMO
Iureș în vestiarul lui Dinamo: „A venit cu un teanc de hârtii: «Spune-i ăstuia că ne-a nenorocit»”

Un fotbalist din cinci, în medie, își recuperează salariile neplătite doar dacă câștigă litigiul cu clubul. Datele sunt valabile pentru primele trei ligi din România. Străinii beneficiază în continuare de o protecție, ei pot să deschidă procese direct la FIFA dacă nu sunt plătiți. 

Federația internațională judecă rapid și forțează cluburile să îi plătească sau îi și declară liberi. Românii trebuie să treacă prin comisiile FRF, un demers care durează luni de zile în fiecare caz. 

Adio bani dacă clubul intră în insolvență

Fotbaliștii care ajung în procese cu cluburile și le mai și câștigă sunt cazuri fericite. Tot mai multe cluburi apelează la insolvență, o modă care a revenit în campionat după o vreme în care Dinamo, Rapid, CFR procedaseră la fel, și taie astfel inclusiv datoriile către jucători. 

Un fotbalist neplătit câteva luni poate să piardă toate salariile ca urmare a insolvenței. Sau trebuie să aștepte doi, trei ani ca să recupereze banii, cum e cazul la Dinamo. 

„Câinii” au creat un plan de reorganizare care prevede achitarea salariilor vechi către jucători abia în al treilea an din insolvență. Fotbaliștii măcar au norocul să recupereze toate sumele, chiar dacă vor lua salariile cu o întârziere de trei ani.

Ce se întâmplă în Anglia

Un exemplu care spune mult despre cum sunt tratați jucătorii în campionatele foarte bune. În Anglia, Angelo Ogbonna a suferit în weekend o accidentare gravă, o ruptură a ligamentelor genunchiului. Internațional italian cu 13 selecții, el va sta pe margine minimum șase luni. Contractul cu West Ham îi expiră în vară, așa că i-ar fi greu să-și mai găsească un angajator, mai ales că va împlini în mai 34 de ani. 

Ca să-l consoleze pentru accidentarea pe care a suferit-o într-un meci cu Liverpool, clubul îi oferă lui Ogbonna prelungirea contractului cu încă un an! Nu e clar dacă italianul va reveni la fel de puternic după ruptura ligamentelor, dacă va mai fi capabil să joace la același nivel, însă West Ham procedează astfel doar ca să-l susțină într-un moment greu.

Zăvăleanu, Dinamo: „Plătim ca să luăm licența” 

De ce Dinamo e singurul club care intră în insolvență, dar își propune să plătească toate salariile restante? Clubul e presat de licențierea pentru prima ligă. Societatea ar trebui să aibă planul de reorganizare aprobat înainte de finalul lunii aprilie 2022. Întâi trebuiau să-l voteze creditorii, ceea ce deja s-a întâmplat, apoi să-l aprobe și un judecător. 

„Legal, aveam posibilitatea să tăiem din datorii, însă nu puteam risca nimic, trebuie să obținem licența pentru campionatul următor”, a recunoscut Răzvan Zăvăleanu la GSP Live. Dacă ar fi pierdut bani, creditorii ar fi fost mai greu de convins să voteze planul. Dinamoviștii sunt plătiți la zi acum, de când clubul se află în insolvență.

Scad toate salariile 

Gazeta a scris recent despre intenția Comisiei Europene și a UEFA de a schimba legislația din fotbalul românesc. Instituțiile au remarcat că nu e în regulă folosirea contractelor de activitate sportivă în România și că jucătorii ar trebui să fie angajați cu contracte de muncă. Diferența de taxare e foarte mare, un club ar cheltui cu cel puțin 50 la sută în plus dacă ar trece toți angajații pe contracte de muncă. 

Echipele urmăresc cu atenție subiectul și au, ca plan de salvare, scăderea salariilor nete, ceea ce înseamnă că taxele în plus le-ar suporta fotbaliștii. Cine câștigă acum 10.000 de euro lunar dintr-un contract de activitate sportivă va mai încasa doar 7.000 de euro dacă va fi aprobată trecerea la contracte de muncă.

VIDEO Șefii lui Dinamo spun STOP transferurilor lui Rednic: „Suntem la limita limitelor. Nu ne mai permitem să aducem alții”

Citește și alte știri de actualitate: 

EXCLUSIV „Să stea în cap și să câștige!” » Mesaj dinspre Generația de Aur: „Ce a făcut Rădoi e o mare greșeală”

ANALIZĂ GSP Argumentele lui Dică pentru numirea la FCSB: e supus lui Becali, dar și cel mai bun în ultimii ani!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
voluntari_fcsb_0_0
voluntari_fcsb_0_0  •  11 Noiembrie 2021, 14:34
Postat de nelu.faget pe 11 Noiembrie 2021, 13:42

Din cauza lui Mimao. Cine e de vină că acest club falit/rău platnic nu a fost retrogradat până acum în liga a 4-a?? Văd că încă angajează jucători, însă nu-și plătesc datoriile.

Se pare ca nu ai ce face cu viata ta !

voluntari_fcsb_0_0
voluntari_fcsb_0_0  •  11 Noiembrie 2021, 14:33

Prapad la f c fcsb !

722592111175990
Florin Ionescu  •  11 Noiembrie 2021, 14:11

7k euro pe luna sa se trezeasca la 11.00 si dupa antrenament sau meci sa bea la crasma. Se termina cariera si apoi se angajeaza profesori de sport in comuna, ca au aptitudini pedagogice.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează