FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Istoria unei dușmănii care a exclus un jucător din Generația de Aur. Dan Petrescu: „Tata a zis că Badea e un criminal”. Badea: „Eu și Petrescu suntem incompatibili”

Articol de - Publicat luni, 07 februarie 2022 13:58 / Actualizat luni, 07 februarie 2022 15:03

Istoria oficială a Generației de Aur este plină de meciuri memorabile și de calificări la turnee finale. În culise, însă, există și povești care dau o altă dimensiune grupului de jucători deveniți legendari în România. Una dintre ele este cea a dușmăniei dintre Dan Petrescu și Pavel Badea. Primul e acum antrenor la CFR, al doilea e director la CSU Craiova

În primăvara lui 1990, Dinamo se pregătea să câștige titlul, Steaua era în declin după ce jucase finala Cupei Campionilor cu un an în urmă, Universitatea Craiova construia o nouă echipă de titlu, iar naționala mai avea două luni până la Mondial, unde se calificase după o pauză de 20 de ani. 

Un Universitea Craiova - Steaua avea să pornească duelul Pavel Badea vs Dan Petrescu

Pe 18 aprilie, Universitatea și Steaua s-au întâlnit la Craiova, iar oltenii au câștigat cu 2-0 printr-o dublă a lui Pavel Badea, un mijlocaș ofensiv de picior stâng aflat la 23 de ani într-o mare formă. În minutul 11 al meciului, s-a petrecut, însă, o fază care avea să nască un conflict cu efecte peste ani. Cronicarul Gazetei consemna a doua zi că fusese un „episod ghinionist”. 

Pavel Badea - în prezent directorul Clubului Sportiv Universitatea Craiova și vicepreședinte al Federației Române de Scrimă - a rememorat faza în direct la GSP Live:

Eu cu Dan Petrescu ne-am lovit genunchi în genunchi. Am și acum înregistrarea meciului, o să o postez. Mingea era între noi, ne-am dat genunchi în genunchi, doar că eu l-am lovit în lateral. El era deja accidentat. A ieșit pe picioarele lui de pe gazon, dar din nefericire a făcut ruptură de ligamente încrucișate, o accidentare gravă.

- Pavel Badea la GSP Live

În 2003, Petrescu - acum antrenor la CFR Cluj - a răbufnit și a prezentat o versiune a accidentării mult diferită de a lui Badea: „M-a atacat din spate direct pe genunchi. Tatăl meu a fost foarte supărat pe Badea după acea fază, zicea că e un criminal. Eu i-am luat apărarea ca prostul, am zis că e nevinovat, însă acum m-am convins că atunci m-a lovit cu intenție”.

Încăierarea dintre Petrescu și Badea de la antrenamentul naționalei

Petrescu și Badea erau de aceeași vârstă și fuseseră colegi la Luceafărul la începutul anilor ’80. Fundaș la Steaua, Petrescu devenise în lunile de dinaintea accidentării un om important al echipei naționale, însă ruptura de ligamente suferită la Craiova avea să-l scoată din lotul pentru Mondialul italian, Everestul echipei naționale la acel moment. 

Istoria unei dușmănii care a exclus un jucător din Generația de Aur. Dan Petrescu: „Tata a zis că Badea e un criminal”. Badea: „Eu și Petrescu suntem incompatibili”
Pavel Badea, căpitanul Craiovei la întoarcerea din 2002. Campion cu Știința în 1991, Badea a fost primul român transferat în Elveția, Coreea de Sud și Japonia

Badea explică: „A pierdut Mondialul și de e acolo a pornit conflictul între mine și el. Probabil, a păstrat o animozitate, poate întemeiată. Să pierzi Campionatul Mondial este foarte rău. Îi înțeleg supărarea într-o oarecare măsură. Dar asta a fost, nu am simțit niciun fel de vină pentru accidentarea lui. În fotbal, se întâmplă să te lovești. Spun cu mâna pe inimă că nu am avut intenția să-l lovesc”.

La două luni după Coppa del Mondo, Petrescu era refăcut și revenea în echipa națională într-un amical câștigat cu URSS la Moscova, 2-1. În minutul 85, în națională debuta și Pavel Badea, introdus de Gheorghe Constantin  în locul lui Ilie Dumitrescu. Contactat de Gazetă, succesorul lui Constantin, Mircea Rădulescu, și-a amintit că „era evident că Petrescu și Badea nu erau pe aceeași lungime de undă”. 

Badea - pe care Mircea Rădulescu îl debutase la Universitatea Craiova în 1984 - a început să fie convocat constant, a marcat într-un meci din preliminarii contra San Marino și se anunța un concurent serios pentru postul de mijlocaș stânga, unde mai puteau juca Ilie Dumitrescu, Dorinel Munteanu sau Mateuț.

În primăvara lui 1991, însă, între Dan Petrescu și Pavel Badea s-a petrecut un incident cu urmări serioase. În timpul unui antrenament de dinaintea meciului cu Elveția, cei doi s-au încăierat pe gazon și a fost nevoie de intervenția președintelui FRF, Mircea Sandu, pentru a-i despărți. 

Badea recunoaște clinciului, la 31 de ani distanță: „Da, eram la echipa națională și e normal. Când el e fundaș dreapta și eu mijlocaș stânga, e normal ca la antrenament să mai existe dueluri. În urma unui duel, a existat un clinci verbal care s-a terminat acolo. Fundașii sunt mereu în avantaj că joacă cu fața. Eu eram cu spatele, el m-a lovit din spate. Restul e istorie”.

A fost Badea exclus de liderii Generației de Aur?

Rădulescu, în schimb, nu-și amintește momentul. La scurt timp, selecționerul a fost demis, iar în locul său a fost numit Cornel Dinu. Badea a continuat să fie convocat până la meciul cu Belgia (0-1), din preliminariile CM ’94. 

După acel joc, mijlocașul transferat între timp la Lausanne, în Elveția, nu a mai fost niciodată chemat, cauza - susțin surse din anturajul Generației de Aur - fiind că grupul de putere format din Petrescu, Popescu și Hagi ar fi insistat pentru îndepărtarea lui Badea de la națională pentru a facilita titularizarea prietenului lor, Ilie Dumitrescu. 

Istoria unei dușmănii care a exclus un jucător din Generația de Aur. Dan Petrescu: „Tata a zis că Badea e un criminal”. Badea: „Eu și Petrescu suntem incompatibili”
Dan Petrescu în America, în meciul cu Statele Unite câștigat în urma golului său

Întrebat la GSP Live dacă s-a simțit exclus din lotul naționalei, Badea a evitat, diplomat, un răspuns clar: „Am simțit că e bine să merg în Coreea și Japonia și să joc într-un fotbal nou pentru un român. Am jucat 10 ani în străinătate”

  • Moderator: Ați avut vreun regret la Mondialul din America? Aveați 27 de ani, erați în vârful carierei, ați fi putut juca la un turneu final.
  • Badea: În cariera oricărui jucător există bucurii și regrete. Prefer să-mi aduc aminte bucuriile. 

La Mondial, Petrescu, Ilie Dumitrescu, Popescu și Hagi au făcut un turneu extraordinar, ratând calificarea în semifinale, la penaltyuri. Petrescu a ratat una dintre loviturile de la 11 metri. Badea a urmărit meciurile în Elveția, unde a fost invitat în calitate de analist la un post de televiziune.

Cotul în față din 2003

În 2003, cei doi dușmani s-au întâlnit din nou pe gazon, într-un meci FC Național - Universitatea Craiova. Era 18 aprilie, la fix 13 ani după ziua în care Petrescu a suferit ruptura de ligamente. 

Noul incident dintre cei doi a fost descris detaliat în cronica de a doua zi: „În minutul 35, Dan Petrescu a fost atacat întârziat de Pavel Badea. „Bursucul” a țipat, s-a întors spre oltean, au urmat câteva înjurături, apoi i-a pus mâna pe față și l-a împins. Badea a căzut ca lovit de grenadă, urmarea fiind eliminarea lui Petrescu”. 

Istoria unei dușmănii care a exclus un jucător din Generația de Aur. Dan Petrescu: „Tata a zis că Badea e un criminal”. Badea: „Eu și Petrescu suntem incompatibili”
Prima pagină din ProSport, realizată de echipa care acum liucrează la Gazeta Sporturilor

Petrescu declara după eliminare: „Badea a intrat pe teren special să mă enerveze. Nu pot să vă spun ce-mi zicea. M-a înjurat de mamă, de soție, de copii. Așa înjurături n-am auzit în viața mea. Pentru mine, Badea este un nimic. Se vede că și el, și antrenorul lui vin dintr-un oraș în care n-au putut fi educați cum trebuie. Dumnezeu nu doarme, eu o să trăiesc liniștit, însă Badea nu”.

Versiunea lui Badea spusă la 19 ani distanță, la GSP Live, diferă: „La orice meci, eu și Petrescu ne luam mereu. Tot timpul erau șicanări. Aici, însă, a depășit limita. Dar m-a împins mai degrabă cu cotul, nu m-a lovit. Nu-mi aduc aminte dacă l-am înjurat, dar probabil că da”.

Pentru cei doi, resentimentele din trecut explodaseră cu furie. Pentru a-l enerva pe Petrescu, Badea s-a legat de dezvăluirile făcute de soția acestuia. Cu doar două săptămâni în urmă, Dana Petrescu recunoscuse într-un interviu că a avut o relație extraconjugală cu atacantul Radu Niculescu. 

La aproape două decenii distanță, dușmănia dintre Petrescu și Badea e uitată de public. Actualul director de la CSU Craiova spune că și el a uitat conflictul avut cu cel care e acum antrenorului campioanei CFR Cluj: “Dacă ne intersectăm, nu e nicio problemă. Timpul le rezolvă pe toate. Și el e un tip conflictual ca om, nici eu nu sunt ușă de biserică, e clar că suntem destul de incompatibili unul cu altul”.

De-a lungul carierei, n-am lovit pe nimeni. Mai mult, era încasator. Am avut 3 fracturi de piramidă nazală, 7 fracturi la picioare, 3 comoții, 15 copci la față. Eram mijlocaș ofensiv, expus riscului. Eram în marcat tot timpul, iar fotbaliștii erau mult mai puțin protejați decât astăzi.

- Pavel Badea, director CSU Craiova

Citește și: 

EXCLUSIV Pavel Badea despre o posibilă venire a lui Șumudică la CSU Craiova: „S-ar alege praful de imaginea noastră!”

Omul din spatele CS Universitatea Craiova face noi dezvăluiri: „Dacă Mititelu ne spunea că dă drumul la echipă, actuala CSU nu ar fi existat!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (48)
oltenia
oltenia  •  08 Februarie 2022, 11:01

A.Baluta jucator legitimat la Craiova la acea data (2019) a adus victoria Romaniei cu Chile in amicalul de la Cluj dintr-o respingere in fața a portarului advers nu din pasa de la coechipieri. Costea iarasi putea marca in 2009 in amicalul cu Croatia, dar un-doiul a fost dejucat de un aparator croat care a deviat la Marica iar acesta a marcat singur cu portarul si cu Costea langa el. Marica a injurat din reflex tribunele din Ghencea ca orice dinamovist de asta echipa asta dinamo a politiei trebuie defiintata. trage toata politia din toate localitatile cu aceasta echipa suporterii vin cu frica in curtea politiei la meciuri este oribil ce se intampla in fotbalul romanesc

oltenia
oltenia  •  08 Februarie 2022, 10:51

Badea a fost ultimul fotbalist legitimat la Craiova care a marcat pentru Romania intr-un meci oficial din 1992 pana anul trecut cand a marcat Cicaldau doua goluri in Armenia. Defapt a mai fost un gol al lui Dorel Stoica in meciul cu Serbia tot oficial de la Constanta in 2009 dar era de la FCU. Acum a mai marcat si N.Bancu tot in meci oficial. Mai marcasera Plesan la FCU (2004) si Baluta (2019) in amicale cu Germania . Cam putini jucatori legitimati la Craiova care au marcat la nationala. Cauzele sunt selectiile putine etc Totusi la Craiova formatul asta nu se potriveste trebuie o echipa OLTENIA ca FLAMENGO europeana tricouri in dungi rosu si negru orizontale

zaharia75
zaharia75  •  08 Februarie 2022, 09:51

Pavel Badea nu a fost primul fotbalist român transferat în Elveția (așa cum afirmă autorul articolului). Înaintea lui au evoluat Marcel Răducanu, Radu Nunweiller sau Costel Orac. Nici măcar primul jucător român de după Revoluție care a evoluat în Țara Cantoanelor nu a fost. Adrian Ursea avea deja o jumătate de sezon în Elveția când a ajuns Badea, iar Ion Olaru sau Adrian Popescu au debutat în aceeași zi cu „Bădiță”. Mai multă atenție.

Vezi toate comentariile (48)
Comentează
Close