LIGA 1  ·  CRAIOVA - FCSB 0-1

Dan Udrea despre expresia oribilă aruncată de Istvan Kovacs lui Florinel Coman: „Arogantul pseudo-arbitru când dispare?!”

Articol de — Luni, 16 Septembrie 2019

Istvan Kovacs nu e arbitru.

Unul dintre primele lucruri pe care un arbitru le învaţă atunci când începe această meserie e că trebuie să aibă o conduită ireproşabilă în modul de comunicare. Niciodată să nu aibă lipsă de respect. Mai ales la adresa jucătorilor în dialogurile pe care le are cu aceştia.

Duminică, la Craiova, Istvan Kovacs nu s-a comportat ca un arbitru. N-a avut un comportament care să respecte etica şi deontologia arbitrilor. I s-a adresat lui Florinel Coman cu un zeflemitor „dispari”. Rostit de două ori cu o superioritate şi aroganţă demne de filmul „12 ani de sclavie”.

Cine îi dă dreptul acestui central să se comporte ca şi cum ar fi stăpânul jucătorilor? Cum e posibil ca un arbitru, care teoretic trebuie să fie privit la fel ca un judecător, să-şi permită să i se adreseze unui fotbalist ca şi unui câine, atunci când trebuie pus pe fugă?

În lumea fotbalului, Kovacs e cunoscut ca un arbitru arogant, plin de el şi care îşi tratează inclusiv colegii din brigadă cu superioritate. Probabil, pe undeva, trebuie şi înţeles fiindcă fondul de cuvinte în limba română pe care îl deţine nu e unul atât de mare încât să-i permită să-i spună lui Coman "te rog frumos să-ţi vezi de joc". De ce nu e atît de mare? 

Fiindcă acum ceva ani, chiar şeful de atunci al CCA, Gheorghe Constantin, dezvăluia că „am fost unul care a acoperit de multe ori lucrările lui Istvan Kovacs la testările scrise fiindcă el nu stăpînea limba română la fel de bine ca limba maghiară şi nu se putea exprima foarte bine, dar am văzut în el un arbitru de mare perspectivă şi am trecut cu vederea”.

E treaba lui Kovacs dacă şi-a îmbunătăţit sau nu limba română. Îl priveşte în mod direct, dar treaba unui arbitru e să fie, în primul rând, decent. Dan Petrescu a fost suspendat, pe bună dreptate, fiindcă a jignit un arbitru prin invectivele folosite.

Kovacs şi-a bătut joc de noţiunea de arbitru când a rostit acel "dispari" printre dinţi. Şi va trebui să plătească. Şi să dispară măcar o vreme de la nivelul primelor două Ligii, măcar atât cât are nevoie să înveţe în limba română câteva cuvinte nu foarte greu de pronunţat: „te rog”, „frumos”, „am rugămintea”, „dumneavoastră”.

Dacă CCA va băga sub preş acest „dispari”, atunci ar fi bine ca şi Kyros Vassaras şi ceilalţi subalterni ai săi să-şi ordone un "dispari" din funcţiile pe care le deţin. 

Iar dacă pe Istvan Kovacs o să-l vedem etapele viitoare, la meciuri în Liga 1, înseamnă că arbitrajul românesc românesc e condus doar prin aroganţă şi sfidare! Şi a atins un nivel al tupeului chiar mai mare şi decît al lui Kovacs! Ceea ce e aproape imposibil.

Citește și:

VIDEO GSP LIVE Dragomir: „Panțîru va fi un jucător extraordinar!” + Cărui jucător i-ar da „lingura de lemn” 😃Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

Libertatea

Comentarii (48)

cneius  •  17 Septembrie 2019, 09:54

Voi presa chiar aveti senzatia ca sinteti o "putere" in stat ? Nu se va schimba nimic indiferent cit de mult latrati voi !

Slatian Victor  •  16 Septembrie 2019, 19:34

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ticbis  •  16 Septembrie 2019, 16:48

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (48)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
12:00 Fotbal, Liga 2

Petrolul - Dunărea Călărași

Digi 1, Telekom 1, Look Sport
14:00 Fotbal, La Liga

Celta Vigo - Leganes

Digi 2
14:00 Fotbal, Bundesliga 2

Stuttgart - Jahn Regensburg

Digi 3
14:30 Fotbal, Liga 1

Voluntari - Hermannstadt

Digi 1, Telekom 1, Look Sport
15:00 Handbal F, Liga Campionilor

Rostov-Don - Metz Handball

Digi 4
16:30 Fotbal, Bundesliga

Werder Bremen - Borussia Dortmund

Digi 3
16:30 Fotbal, Bundesliga

Borussia Monchengladbach - Hoffenheim

Digi 4
17:00 Fotbal, La Liga

Barcelona - Eibar

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
17:00 Tenis, WTA

Turneul din Dubai

Digi 2
18:30 Fotbal, Ligue 1

Marseille - Nantes

Digi 4
19:00 Fotbal, Serie A

SPAL - Juventus

Digi 3
20:00 Fotbal, Liga 1

FCSB - Chindia

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Handbal F

Krim Mercator - SCM Râmnicu Vâlcea

Digi 2
20:30 Handbal M

Sporting - Dinamo

Digi 4
21:45 Fotbal, Serie A

Fiorentina - Milan

Digi 3
22:00 Fotbal, La Liga

Levante - Real Madrid

Digi 2
22:30 Handbal M

Porto - HC Vardar

Digi 4
Program TV complet

Liga 1