FOTBAL  »  Superliga  »  EDITORIAL

Editorial Dan Udrea » Răzvan Burleanu să răspundă: e sau nu complice la abuzurile din Liga 1?

Dumitru Costin, un important lider de sindicat din România, l-a arătat în mod direct cu degetul pe șeful FRF, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, fiindcă girează „șmenurile și abuzurile de genul FCSB-Haruț, care se petrec în Liga 1”.
Dumitru Costin, un important lider de sindicat din România, l-a arătat în mod direct cu degetul pe șeful FRF, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, fiindcă girează „șmenurile și abuzurile de genul FCSB-Haruț, care se petrec în Liga 1”.

Articol de - Publicat marti, 12 ianuarie 2021 17:29 / Actualizat marti, 12 ianuarie 2021 19:08

Dumitru Costin, un important lider de sindicat din România, l-a arătat în mod direct cu degetul pe șeful FRF, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, fiindcă girează „șmenurile și abuzurile de genul FCSB-Haruț, care se petrec în Liga 1”. 

Cunoașteți ce s-a întâmplat în relația FCSB-Haruț. Metode demne de timpuri pe care le-am crezut depășite: un patron pune pe masă mai multe contracte, unele în alb, pe care fotbalistul e îndemnat să le semneze, iar clubul, doar el, are posibilitatea să le scoată la lumină, peste 3-4-5 ani, să le dateze atunci și să le înregistreze!!!

Răzvan Burleanu, învinuit de Dumitru Costin

Pe bună dreptate, liderul BNS îl învinovățea pe Răzvan Burleanu și actuala administrație a FRF că acceptă astfel de practici. Modelul italian, care i-a fost propus șefului de la Casa Fotbalului, acela de standardizare a tuturor contractelor și a documentelor înseriate, care să facă imposibile metodele de Evul Mediu la care încă apelează Becali, dar și alți patroni din România, a fost respins de succesorii lui Mircea Sandu.

De fapt, înțelegem de la Dumitru Costin că Burleanu era foarte deschis pentru a implementa acest lucru, doar că la acea vreme era în opoziție. După ce a devenit președintele FRF, și-a schimbat atitudinea și la 7 ani de atunci se complace în aceeași mocirlă.

Modelul italian ar rezolva problema contractelor în Liga 1

Bineînțeles că standardizarea contractelor ar eradica total practicile înțelegerilor semnate în alb, antedatate și ținute la sertar. Dar o astfel de măsură ar afecta în mod direct cluburile, cele ale căror voturi contează la alegeri. Fotbaliștii nu votează, așa că sunt cantitate neglijabilă pe tabla de manevră a FRF și a lui Burleanu.

Evident că și fotbaliștii sunt complici la "șmenurile" de care vorbea Costin. Sunt mulți, chiar foarte mulți cei care n-au procedat precum Haruț. Și au acceptat să semneze! 

Orice. Două, poate trei sau chiar mai multe contracte! Ademeniți cu sume mari și foarte mari, unii dintre ei au dat curs acestor apucături de cămătari pe care cluburile le au!

FCSB nu e un caz unic: exemple recente din Liga 1

Și nu e doar cazul FCSB! Pe undeva e bine că scandalul Haruț a fost făcut public și am aflat modul în care se procedează în Liga 1. Îi faci jucătorului contract, după care ai sub masă un alt contract, semnat și el de fotbalist, pe care îl activezi atunci când o să dorești, dacă o să dorești și în cazul în care jucătorul nu mai vrea să prelungească. Așa înțelegem anumite situații care păreau bizare, demne de Dosarele X, petrecute chiar în acești ani. Exemple:

  • Planici și agentul său susțineau că stoperul se află în ultimul an de contract, Becali și MM anunțau că mai are încă un an pe lângă ce susținea sârbul. Oare "metoda Haruț" a fost activă și la Planici?
  • Omrani s-a aflat la un moment dat chiar într-un litigiu cu CFR. Ce acuza? Că i se termină contractul, dar gruparea din Gruia susținea că el mai are contract!!! - Chiar și recentul caz Tănase e de studiat. Ioan Becali, agentul fotbalistului, susține că nu știe exact dacă Florin mai are o jumătate sau un an și jumătate de înțelegere, în vreme ce Gigi Becali anunță că, de fapt, Tănase mai are încă 2 ani!

Metodele din exemplele de mai sus se aplică jucătorilor sub 24-25 de ani, cărora li se oferă un contract pe 3-4-5 ani, după care clubul vrea să dețină un altul în alb! Pentru cei care nu sunt foarte tineri, există o altă strategie. Contract pe 6 luni, după care, la fel, clubul să aibă deja unul semnat în alb, pe care să-l poată activa. Dar doar în cazul în care e mulțumit de fotbalist. Altfel, să-l poată îndepărta, fără a risca să se împovăreze cu salariul său.

Gigi Becali a schimbat metodele

Becali spunea în urmă cu ceva timp, disperat de faptul că Alexandru Stan nu acceptase rezilierea: „Eu am greșit, trebuia să-i fac contract pe 6 luni, după care îi ziceam la revedere. Așa, am ajuns să stau după el, să-mi fie învățătură de minte". Și Becali chiar s-a învățat minte! Belu, Tsomou, Briceag sunt doar câteva exemple de fotbaliști care au venit, au semnat și după numai jumătate de an au și plecat. Acceptând senin, foarte probabil fiindcă știau ce fel de contract, de fapt, contracte, au parafat!

Oare de ce Italia a decis să pună piciorul în prag dacă aceste practici ar fi legale, morale și benefice pentru un fotbal care se vrea profesionist și competitiv? De ce Răzvan Burleanu era acum 7 ani o persoană dispusă să schimbe ceea ce chiar poate schimba un președinte, regulamentele, iar astăzi a ajuns să se comporte precum cei pe care Cooperativa îi legase practic de mâini și de picioare? Ar trebui să răspundă în mod clar dacă e complicele abuzurilor care se petrec în Liga 1.

Și dacă răspunsul e DA, atunci avem confirmarea că fotbalul românesc e blestemat să fie condus, chiar și la 30 de ani de când România și-a câștigat dreptul de a avea o viață mai bună, tot de oameni a căror viziune e ghidată exclusiv de interesul personal!

În schimb, dacă răspunsul este NU, atunci Burleanu are la îndemână totul pentru a pune stop practicilor "a la Gigi Becali". Performanțele sportive nu pot fi garantate de un șef de FRF, nici progresul unui fotbalist sau succesul unui selecționer, dar implementarea unor legi care să oprească "șmenurile" ține exclusiv de competența unui președinte de Federație. La fel de adevărat e că ține și de integritatea lui!

Dumitru Costin, supus presiunilor

PS: Dumitru Costin a dezvăluit astăzi, într-o intervenție la Telekom Sport, că a fost sunat de cineva din FRF, care i-a reproșat pe un ton superior cele spuse în interviul din GSP: „Ai greșit! Nu de FRF trebuia să zici că girează abuzurile, ci de cei de la LPF, ei sunt organizatorii Ligii 1". Costin n-a dezvăluit cine e persoana din Federație, însă a spus ce i-a replicat celui de la Casa Fotbalului: "Dragul meu, tu greșești și greșești grav. Doar FRF emite regulamentele privitoare la statutul și transferul jucătorului. FRF are normele, e singurul for competent în așa ceva".

Dacă Burleanu și oameni săi nici măcar nu înțeleg sau se fac că nu înțeleg că doar FRF are puterea de a schimba ceva în acest domeniu, de reglementare a contractelor fotbaliștilor, atunci avem de a face fie cu incompetență, fie cu șmecherie!

Când am venit la FRF am găsit „un teren arid”, fără o viziune clară de dezvoltare a fotbalului și în acelasi timp fără nicio strategie. Gândiți-vă cum ar fi arătat fotbalul românesc astăzi, dacă acum 20 de ani am fi avut parte de o strategie clară și coerentă de dezvoltare, așa cum, practic, putem să ne lăudăm, ca Federație, că avem odată cu luna martie 2014
- Răzvan Burleanu, pentru wall-street.ro, în martie 2016

VIDEO. Risto Radunovic, după transferul la FCSB: „Obiectivul nostru este să luăm titlul”

Citește și alte știri despre negocierile dintre Haruț și FCSB: 

Denis Haruț, primele declarații după ce a refuzat FCSB: „Nu sunt afectat” » Nu exclude să semneze cu echipa lui Becali

Un dublu-campion cu FCSB nu rezonează cu Denis Haruț: „Dacă îmi spunea să semnez pe 10 ani, semnam”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (124)
valentindragobete
valentindragobete  •  13 Ianuarie 2021, 08:11

Udrea o ti lângă cu prostia asta ! " Sursa " ta, mogulul sindicalist Dumitru Costin " specialist in legile fotbalului " nu este in stare, ca si tine, sa spună concret, ce prevedere din vreo lege sau regulament se încalcă intr-o situație ca cea de care faci atâta tămbălău ! De fapt tu urăști echipa si pe proprietarul ei iar restul sunt trotile, cum la fel de bubuitoare urat mirositoare a fost si chestia cu carantina obligatorie dupa venirea din Turcia! Atunci cereai niște aprobări care nu exista in nicio reglemtare ( asa cum nu exista nici la asta cu contractele ), noroc ca ti-ai dat seama ca, de fapt, tu in inconstienta si ura ta de " catalyn " făceai un serviu echipei jiji-iste care, datorită carantinei, își muta meciurile restante mai târziu adica intr-o perioada dpdv al vremii avantajoasa pentru fcsb.! Te las in durerea ta ...

parpalache
parpalache  •  13 Ianuarie 2021, 07:26

Trebuie sa nu se uite ca Burleanu detine o functie „de reprezentare”!Sau onorifica daca vreti!Echivalenta cu ministrul intr-un minister!Sau daca vreti,el nu e-si nici nu a fost vreodata-„un om de fotbal”!A fost secretarul lui Basescu-care a crescut in acelasi oras-Bacau-ca si Hrebenciuc-un alt influent sustinator al”Stelei”lui Becali!Si tot Basescu l-a impus in fruntea FRF!Va dati seama ca el la Federatie, a ramas tot secretarul lui Basescu!Dupa ce a plecat Basesacu,ca sa isi castige un nou mandat Burleanu-deja politiccian acum-a fost constient ca nu are nici o sansa fara cooperativa lui Becali!Si daca in primul mandat a lasat Federatia pe mana lui Justin Stefan-nepotul lui Argaseala si fostul avocat-timp de patru ani-al echipei lui Becali-in cel de-al doilea mandat a continuat sa fie„baiat cuminte”lasand Federatia pe mana lui Stoichita!Pus acolo de...Becali!Aferim!

1430454500607385
Cel Bun Parioru  •  13 Ianuarie 2021, 07:25

Buna dimieata DSP! Vreau sa plec in concediu in Turcia, stau acolo izolat, in conditii de 7 stele, mananc numai branza cu rosii de la un preten din pepera si nu vin in contact cu ***. Trebuie sa stau in izolare la intoarcere?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (124)
Comentează