FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Manevrele lui Gigi Becali, devoalate de președintele Blocului Național Sindical: „Șmenurile și abuzurile de genul FCSB sunt girate de FRF și de Burleanu”

Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, arată cu degetul înspre Casa Fotbalului pentru că jucătorii sunt puși să semneze abuziv contracte nedatate
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, arată cu degetul înspre Casa Fotbalului pentru că jucătorii sunt puși să semneze abuziv contracte nedatate

Articol de - Publicat luni, 11 ianuarie 2021 23:27 / Actualizat marti, 12 ianuarie 2021 00:06

Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, arată cu degetul înspre Casa Fotbalului pentru că jucătorii sunt puși să semneze abuziv contracte nedatate, așa cum a procedat Gigi Becali cu Denis Haruț, și dezvăluie la ce promisiune se angajase actualul șef al FRF în urmă cu 7 ani.

Cel mai important transfer al iernii în Liga 1 a eșuat din cauza faptului că Denis Haruț a refuzat să semneze ceea ce Gigi Becali i-a propus: două contracte de câte 5 ani fiecare. Unul să fie înregistrat imediat și celălalt să poarte semnătura jucătorului, dar pe care FCSB să-l poată activa ulterior, în cazul în care ar fi mulțumită de randamentul lui Haruț.

Denis Haruț a refuzat contractul propus de FCSB

Fundașul Botoșaniului însă a refuzat, deși a fost îndemnat să-și pună semnătura chiar și de impresarul Florin Vulturar, cel care a fost prezent la întâlnirea dintre Becali, Argăseală și fotbalist. Întrebat la Telekom Sport ce parte a reprezentat în această tranzacție, agentul a oferit un răspuns uluitor: "Mai mult am reprezentat clubul FCSB. Eu nu sunt reprezentantul lui Haruț, doar am fost rugat de cei de la Botoșani să-l asist".

Ulterior, Gigi Becali a recunoscut că propunerea pentru jucătorii tineri de a semna două contracte atunci când sunt cumpărați e una la care a tot apelat în ultima vreme, deși legislația sportivă interzice acest lucru. Gazeta Sporturilor a discutat pe această temă cu cel care a avut un rol determinant în crearea AFAN, sindicatul fotbaliștilor români. E vorba despre Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical!

EXCLUSIV Manevrele lui Gigi Becali, devoalate de președintele Blocului Național Sindical: „Șmenurile și abuzurile de genul FCSB sunt girate de FRF și de Burleanu”
Dumitru Costin

Dumitru Costin: „E vina FRF”

- Domnule Costin, bună ziua! 
- Bună ziua, despre cazul Haruț vreți să mă întrebați, nu?

- Exact! 
- Abuz!

- Cum e posibil așa ceva în fotbalul românesc, în anul 2021? 
- E posibil și știți de ce? Din vina Federației Române de Fotbal și a onor președintelui acestui for, Răzvan Burleanu!

Ce soluție din Italia i-a propus lui Burleanu

- De ce? 
- Vă explic. Atunci când se afla în campanie electorală pentru obținerea primului mandat ca președinte al FRF, deci undeva prin ianuarie, februarie 2014, Burleanu era în birou la mine, la o cafea, și i-am spus de atunci, în mod explicit, că aceasta e una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fotbalul românesc, mânărelile de doi lei pe care cluburile le fac la adresa jucătorilor.

- Și? 
- M-a întrebat dacă pot să-i ofer o soluție și a promis că dacă va ieși președinte o va implementa imediat, fiindcă e inadmisibil. Avea un aer de revoluționar la acea vreme!

- Și i-ați oferit o soluție?
- Bineînțeles! I-am spus să copiem sută la sută modelul pe care italienii l-au făcut în fotbalul lor. Acolo, totul e standardizat la nivel de contracte și acte adiționale. De la cel mai mic club, din cea mai mică ligă până la cele mai mari, Juventus, Inter, Milan. Până și culoarea diferă la cele 3 exemplare ale unui contract: o culoare pentru jucător, una pentru club, alta pentru ce se depune la federație. Toate sunt înseriate, astfel că șmenuri de genul ăsta, că pui un fotbalist să semneze două contracte și pe al doilea îl activezi tu peste 4-5 ani, dacă ai chef, nu se pot face. Acolo, în Italia, se făcea la fel înainte, nu vă gândiți că nu-i ducea mintea pe președinți să facă tâmpenii, dar au rezolvat prin această măsură simplă. L-am trimis pe Burleanu în Italia, m-am oferit să-i facilitez o vizită acolo tocmai pentru a prelua modelul și pentru a scăpa de nebuniile care le trec patronilor prin cap. Dacă toate sunt înseriate, cum poți să mai prezinți tu peste 4 ani un contract pe care l-ai semnat și care are o serie foarte veche? Nu mai poți să faci nimic!

„Guvernul Cioloș n-a dorit registrul național al sportivilor”

- Și? 
- Și au trecut 7 ani și Răzvan Burleanu și FRF dorm în continuare. Și, mai grav, practic girează aceste lucruri abuzive care se petrec.

- Dar alte inițiative n-ați avut? Dacă FRF nu vrea să schimbe, înseamnă că România trebuie să rămână în epoca de piatră la nivel de contracte? 
- AFAN, în urmă cu 4 ani, a lucrat foarte tare la modificările aduse Legii Sportului. Din păcate, premierul de atunci, Dacian Cioloș, n-a dat curs tuturor elementelor pe care le doream introduse, în ciuda faptului că eu am avut o colaborare foarte bună cu cea care conducea la acea vreme MTS, e vorba despre Elisabeta Lipă, dar și cu secretarul de stat Narcisa Lecușanu.

- Ce anume ați fi dorit să reglementați? 
- Propusesem crearea unui registru național al sportivilor. Pe fiecare club și asociație în parte se înregistrau contractele. Acolo s-ar fi văzut exact cine are contract, cu cine, era tot un fel de standardizare, precum în Italia. Nu s-a dorit, nu s-a acceptat, nu s-a făcut! Ar fi fost un lucru util pentru că am fi avut o evidență exactă a numărului de sportivi pe care fiecare îl are, nu s-ar mai fi ajuns să se puieze anumite federații, pentru a lua bani de la MTS, cum s-a petrecut cu apariția atâtor federații de arte marțiale.

„Cei de la FCSB urmau să treacă data pe contract peste 4-5 ani”

- Să revenim la Haruț. Cum s-ar fi derulat lucrurile dacă jucătorul ar fi acceptat propunerea lui Becali? 
- Acel al doilea contract, dacă jucătorul l-ar fi semnat, n-ar fi știut nici Cerul, nici Pământul ce conținea. N-avea dată pe el și doar FCSB s-ar fi aflat în posesia lui, nu și fotbalistul, logic. Ei bine, dacă FCSB ar fi fost mulțumită de Haruț, ar fi scos acest contract, ar fi adăugat data de atunci și, gata, alți 5 ani de contract.

- Dar la o expertiză grafologică nu s-ar putea demonstra că data a fost pusă ulterior? 
- Din câte știu eu, o astfel de expertiză validează dacă scrisul e corect, în sensul de identificare a persoanei care a semnat, nu când anume s-a pus data. Oricum, ca să vă dați seama unde se află lucrurile în fotbalul românesc, realizați ce discutăm aici? Contracte nedatate, ținute în sertar, fotbaliști puși să semneze câte două înțelegeri. Bine, ce am mai auzit că se petrece în fotbalul românesc chiar te doare capul!

„În fotbalul nostru au fost cazuri și de plastografiere de contract”

- Adică? 
- Am auzit inclusiv de cazuri de plastografiere de contract!!!

- Adică documente sau semnături falsificate. E uluitor ce ziceți! 
- Știu și mă întorc de unde am plecat! E vina FRF! Se putea schimba foarte simplu dacă se dorea, dar nu s-a vrut!

- Credeți că sunt mulți jucători în Liga 1 care acceptă să semneze câte două contracte? 
- Pe noi nu ne informează. Ei semnează și nu spun nimănui! De-asta mi se pare remarcabil, cu adevărat remarcabil, ce a făcut Haruț. Are doar 21 de ani, a fost singur în acea încăpere în care i s-au prezentat contractele. Era îndemnat, ademenit să semneze. A văzut și sumele de bani, mult peste ceea ce câștiga la Botoșani, tentația e imensă să zici "Da", dar uite că a avut capul pe umeri și n-a acceptat ceva abuziv. Bravo lui, să ia și alții aminte de la această întâmplare!

- Cum vi se pare faptul că un agent de jucători, care a fost prezent în cameră la întâlnirea dintre Haruț și cei de la FCSB, îl îndemna pe jucător să accepte? 
- Vă mai miră ceva? Fiecare judecă doar în funcție de interesul personal!

Gigi Becali, 3 condamnări penale

Cel care i-a oferit lui Denis Haruț să semneze un contract nedatat, lucru ilegal, e patronul FCSB, Gigi Becali, care a și recunoscut ulterior că apelează la această practică ori de câte ori cumpără un fotbalist tânăr. Becali a avut în trecut multe probleme cu legea în România și a primit condamnare cu închisoare în 3 dosare: a fost găsit vinovat de sechestrare de persoane, apoi fiindcă a mituit un club de fotbal, dar și pentru schimbul de terenuri prin care a păgubit Ministerul Apărării Naționale. Becali a stat în închisoare, după contopirea pedepselor, aproape 2 ani: între mai 2013 și aprilie 2015

  • a fost găsit vinovat de sechestrare de persoane
  • apoi fiindcă a mituit un club de fotbal
  • dar și pentru schimbul de terenuri prin care a păgubit Ministerul Apărării Naționale. Becali a stat în închisoare, după contopirea pedepselor, aproape 2 ani: între mai 2013 și aprilie 2015.

VIDEO. Gigi Becali i-a șocat și pe arabi! Pretenția de ultralux la transferul lui Olimpiu Moruțan

Citește și alte știri despre FCSB:

Denis Haruț, primele declarații după ce a refuzat FCSB: „Nu sunt afectat” » Nu exclude să semneze cu echipa lui Becali

FCSB » Florin Tănase a refuzat prelungirea contractului! Gigi Becali: „I-am zis «Ia 5.000 de euro pe lună în plus la salariu și mai semnează pe doi ani». Știi ce mi-a răspuns?”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (118)
10153159154114212
Marian Vilciu  •  12 Ianuarie 2021, 15:02

Toate abuzurile si ilegalitatile, convocarile preferentiale, in functie de interesul impresarilor, se comit cu girul federatiei.

catalin.palcu
catalin.palcu  •  12 Ianuarie 2021, 13:36
Postat de skins_berceni1947 pe 12 Ianuarie 2021, 12:29

Dan Udrea, dar despre contractele jucatorilor de la dinamo l-ai intrebat pe seful AFAN? Sau despre contractul lui Omrani caruia i s-a falsificat semnatura? Sau despre salariile neplatite de foarte mult timp in unele cazuri chiar si ani de zile mai multor jucatori de la cfr?

Whataboutism. Asta e ce faci tu! Cauta-l pe Google, ma indoiesc ca ai auzit de asa ceva.

skins_berceni1947
skins_berceni1947  •  12 Ianuarie 2021, 12:29

Dan Udrea, dar despre contractele jucatorilor de la dinamo l-ai intrebat pe seful AFAN? Sau despre contractul lui Omrani caruia i s-a falsificat semnatura? Sau despre salariile neplatite de foarte mult timp in unele cazuri chiar si ani de zile mai multor jucatori de la cfr?

Vezi toate comentariile (118)
Comentează
Close