FOTBAL  »  LIGA 1  »  STEAUA

EXCLUSIV Daniel Gherasim, mărturie terifiantă despre cutremurul din 1977: „S-a făcut blocul ca un fel de praf. Noaptea, de sub pământ, se auzeau niște bătăi. A venit Ceaușescu”

Daniel Gherasim explică la GSP Live tragedia de la cutremurul din 1977. În Imagine,  locuința unde stătea în vremea aceea +6   FOTO
Daniel Gherasim explică la GSP Live tragedia de la cutremurul din 1977. În Imagine, locuința unde stătea în vremea aceea

Articol de - Publicat marti, 02 martie 2021 10:36 / Actualizat marti, 02 martie 2021 11:29

Daniel Gherasim, 56 de ani, a jucat timp de 8 sezoane la Steaua, între 1990 și 1998, echipă cu care a luat 6 titluri. Invitat la GSP Live, a povestit experiența teribilă de la cutremurul din 4 martie 1977. 

  • Daniel Gherasim a stat pe C.A. Rosetti, la etajul 3 al clădirii indicate de săgeata din fotografie. Perete în perete era blocul Scala, care s-a prăbușit complet la cataclismul din '77, de 7.4 grade pe scarea Richter;

Daniel Gherasim despre cutremurul din '77: „Blocul s-a făcut un fel de praf”

„Eu am stat lângă blocul Scala. Lipit de el. Blocul lipit de noi avea 10-11 etaje și a căzut la cutremurul din '77. Nu a rămas un etaj. Nu a rămas un perete în picioare. S-a făcut ca un praf. Au vrut să mărească o cofetărie la acel bloc, probabil au demolat niște pereți de susținere și când a venit cutremurul l-a făcut praf. Am avut o colegă de clasă care s-a prăpădit în blocul ăsta. 

Cutremurul a fost noaptea, pe la 21:15, cam așa. Am ieșit pe la etajul 1, pe molozul blocului căzut. Îmi aduc aminte un întuneric și un vuiet. Blocul s-a hâțâit rău. Am stat sinistrați, la căminul Agronomiei, când luau molozul se temeau să nu cadă și blocul nostru. După vreo 3 săptămâni, veneam seara spre casă. Erau lumini, se luase molozul, se pusese pământ. Lumea venea și punea lumânări. 

Dar se pare că a venit o femeie și a auzit niște bătăi, sub pământ. A chemat milițianul și a auzit și ăla. Iar noi când am ajuns seara în zonă, am văzut numai lumini, încercau să scoată cu cascadorii din pământ. Pe la 22, a venit și tovarășul Ceușescu. N-au mai găsit pe nimeni. Se auzeau bătăile, când era liniște-liniște. Ori era ecoul, nu știu.. Pe C.A. Rosetti era alt bloc căzut, și acolo am avut un coleg care a murit împreună cu toată familia. Mai sus, alt bloc căzut. A fost foarte urât. Aveam 13 ani sau făceam 13”, a explicat Daniel Gherasim la GSP Live. 

Cutremurul din 1977
Blocul Scala, prăbușit la cutremur. În spate, clădirea de 4 etaje în care stătea Daniel Gherasim
Cutremurul din 1977
Cutremurul din 1977
+2 FOTO

1.570 de oameniau murit la cutremurul din 1977

35.000 de clădiris-au prăbușit sau au fost avariate în București, Craiova și Ploiești

Răzvan Lucescu: „În patul meu a căzut o bucată de perete” 

Și alți oameni de fotbal au povestit de-a lungul timpului experiența trăită atunci. Răzvan Lucescu a spus că dacă nu se ducea la film în acea seară ar fi murit. „Inițial, copil fiind, am crezut că face parte din film. A fost haos, urlete, țipete, fiecare fugea cum și unde putea, era panică generală. Acasă, fix în patul meu, căzuse o bucată din perete! Aș fi fost mort dacă nu plecam la film cu mama”, a spus și Răzvan Lucescu.

Marius Șumudică: „Am dormit câteva zile în mașină” 

„Cred că ai mei mă băgaseră la somn. Țin minte că mama, care era însărcinată cu sora mea, a căzut pur și simplu din pat. Era să piardă sarcina! S-a speriat rău. Ne-am speriat cu toții. Aveam 6 ani, nu prea apuci, nu conștientizezi prea bine. Țin minte că după, am ieșit cu toții pe stradă, era lume multă, cei mari vorbeau panicați. Mai erau chestii răsturnate, se crăpase strada, pământul. Am dormit câteva zile în mașină”, a declarat Marius Șumudică pentru Libertatea.

Citește și:

Marius Șumudică, amintiri horror de la cutremurul din 1977: „Mama a căzut din pat! Era să piardă sarcina” » Răzvan Lucescu dezvăluie: „Dacă nu eram la film, acum aș fi fost mort”

Mircea Lucescu rememorează: „Neli și Răzvan ar fi murit la cutremurul din '77 dacă nu s-ar fi dus la cinema”

Playtech: ȘOCANT! Florin Ristei, derapaj GRAV la adresa Ramonei Olaru la Neatza. Răzvan Simion a intervenit prompt


Comentarii (7)
rocky5
rocky5  •  04 Martie 2021, 00:34
Postat de andrei.f pe 02 Martie 2021, 12:27

Țara a avut atunci un mare conducător, Ceaușescu, care a condus cu mână forte opera de reconstrucție a țării. Vai și amar să se întâmple ceva azi cu neamțu ăsta puturos !

Coreea de nord te primeste cu bratele deschise penibilule!

397732904465528
Octavian Go  •  03 Martie 2021, 11:23

Ti-e dor de painea cumparata pe cartela si de ratia de benzina, patriotule inteligent?

andrei.f
andrei.f  •  02 Martie 2021, 18:02
Postat de 22cea pe 02 Martie 2021, 15:32

Ceausist de mic ?

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează