FOTBAL  »  Superliga  »  CS UNIVERSITATEA CRAIOVA

De ce Craiova nu e pregătită pentru Piți: 4 criterii la care oltenii nu stau deloc bine

Articol de - Publicat miercuri, 18 septembrie 2019 14:01

ANALIZĂ GSP. Antrenorul Victor Pițurcă a venit cu ambiții mari în Bănie, țintește titlul, însă pentru olteni e prea devreme. Din toate punctele de vedere.

La semnarea contractului, pe 22 august, Victor Pițurcă a anunțat că vrea titlul și în grupele Ligii. Din primul an! Apoi, în prima conferință de presă, și-a mai redus din pretenții: „Poate că Liga ar fi prea devreme". 

Însă derby-ul cu FCSB, de la finele săptămânii trecute, a arătat că CS Universitatea nu e pregătită nici măcar pentru titlu în acest moment. Și că până la a se bate pentru un asemenea trofeu are un drum lung în față. Din toate punctele de vedere. 

1. PSIHOLOGIC

În ultimii doi, trei ani, Bănia a cochetat mai mereu cu ideea câștigării campionatului. Dar nimeni nu a spus-o apăsat, ca Piți. Astfel că, aproape instantaneu din momentul lansării obiectivului, echipa s-a aflat sub o anume presiune. Și când primul test e chiar un derby cu FCSB, trupă în fața căreia "leii" au un complex, presiunea a fost și mai mare. Iar jucătorii au intrat din start pe teren cu un handicap. 

2. LIPSA UNUI „REGIZOR"

Ca să ai fluiditate în joc, cum vrea Piți, îți trebuie cel puțin un om cu idei la mijlocul terenului. Unul care să dea tonul, să știe să citească jocul și să-și pună în valoare coechipierii din avanposturi. 

Acesta ar trebui să fie Alex Cicâldău. Dar deocamdată, ex-constănțeanul n-are în comun cu Mitriță și cu Băluță, liderii de mai ieri ai Craiovei, decât prenumele. Poate o fi un mic diamant, dacă pe Rotaru l-a convins să dea un milion de euro pe el, dar mai trebuie șlefuit. Și asta cere timp. 

În lipsa elementului surpriză, menit să pună adversarul în dificultate și să creeze spații, construcția Craiovei suferă cumplit. Iar dacă unui Andrei Ivan, lui Elvir Koljici sau Mihai Roman nu le poți oferi baloane utile, nici nu poți să le ceri să facă minuni. De cele mai multe ori rămân pur și simplu "în aer". 

Mai ales că nici de pe flancuri, de la Mihăilă și de la Bărbuț, nu vine mare lucru. Primul are nevoie de timp, după o lungă perioadă de inactivitate, celălalt nu reușește decât rar să se ridice peste condiția unei extreme de nivel mediu. 

3. PROBLEME DE PERSONAL

Nu întâmplător, Pițurcă a spus că și-ar fi dorit să fi adus și câțiva mijlocași. Acum însă, în condițiile în care perioada de mercato s-a încheiat, e foarte greu să mai găsești jucători liberi de calitate. Iar până-n ianuarie, când se redeschide piața, mai este de așteptat. 

Urmare a accidentării lui Vasile Constantin, indisponibil vreme de jumătate de an, din cauza unei rupturi de ligamente încrucișate, Craiova a pierdut calitativ și la capitolul "Under 21". Acolo unde, din cotingentul aflat la dispoziție, niciunul n-a convins în afara lui Mihăilă. 

O altă problemă e absența căpitanului Nicușor Bancu, și el accidentat. Piți va trebui să-l mai aștepte ceva timp, cum la fel se lasă așteptat golgeterul Elvir Koljici. Oricum, și dacă ar reintra mâine pe teren, bosniacul vine după atâtea luni de stat pe tușă - n-a mai jucat din martie - încât va avea nevoie de timp ca să ajungă la nivelul optim. 

4. TRANZIȚIE DIFICILĂ

Nu în ultimul rând, Craiova are nevoie de o perioadă de adaptare la rigorile lui Pițurcă. Iar el, la realitățile de la club. În timp ce jucătorii fac eforturi să se plieze pe stilul lui de lucru, însemnând program, strategie, disciplină, Piți e în situația în care nu mai lucrează cu cei mai buni fotbaliști ai țării, ca la națională. Are mai mult timp la dispoziție pentru a pune în practică ce-și propune, dar mai puțină calitate și, deci, mai puține soluții. 

Nu e exclus nici ca el să-și fi fixat un obiectiv atât de înalt, titlul, pe principiul "cu cât țintești mai sus, cu atât ai șanse mai mari să termini măcar pe aproape de ceea ce ți-ai propus. Iar dacă reușești să ajungi acolo, sus, cu atât mai bine". În acest moment, are mai mult sens.

200.000 de europe sezon e salariul lui Victor Pițurcă la Craiova, conform contractului pe 3 ani semnat în august

4 milioane de euroe cota de piață a lui Alex Cicâldău, conform transfermarkt.de. E cel mai valoros jucător din lot

26,7 milioane de euroe cota de piață a întregului lot al Craiovei, potrivit transfermarkt.de. Al 3-lea ca valoare din Liga 1, după FCSB (39,4) și CFR (26,7)

Citește și:

Victor Pițurcă l-a dat afară pe Carlos Fortes de la Craiova! » Atacantul și-a găsit echipă în Israel

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
nealiniatul
nealiniatul  •  19 Septembrie 2019, 07:13

Da, Craiova nu este pregatita pentru Piti.. .. Ce imbecilitate! Dar cine e domnule asta, Satana asta? Este adevarat ca este un antrenor care organizeaza bine jocul, la fel ca si Cirtu. Dar in ambele cazuri, echipele pregatite de ei nu prea dau goluri. Bine, amindoi dau vina pe jucatori , ca nu sunt de calitate. Pai daca erau de calitate jucau in alta parte be bani de zece ori mai multi. Pentru 200 000 euro pe an, intr-un oras cum este Craiova, relativ sarac, Satana asta ar trebui sa aiba rezultate si daca joaca numai cu juniori. Dar el a jucat cu copilul ala Nitu, doar 15 minute. Vezi doamne ca se sufoca. Si-a batut joc de copilul ala! Trebuia sa il lase macar o repriza daca tot l-a jucat. Bine, a si luat ce a meritat cu Barbut, care a fost mai slab ca Nitu..

stefan..
stefan..  •  18 Septembrie 2019, 17:51

E simplu: jucătorii nu sunt antrenați . Papură a preluat o echipa bine conturată de Mangia, dar "benzina" s-a terminat. Pițurcă trebuie sa recupereze un timp pierdut. Nu poti arunca vina pe unii jucatori, prezenți si in actualul lot, care erau excelenti pe timpul italianului (Bancu, Cicaldau, Mateiu, Martic, Barbut si nu numai ei). Timpul le va rezolva. Si totusi, mai e ceva: ce sfori trage prin club frustratul Cartu? Asta a adus doar instabilitate. Sa sperăm ca Pițurcă il va trage pe linie moartă. Altfel, va avea soarta lui Mangia.

mobutu
mobutu  •  18 Septembrie 2019, 16:56

Piturca cere jucatori insa in timpul jocului face, practic, o singura schimbare (iese Nitu intra Barbut, iese Barbut intra Roman)...Plus, risca enorm cu un jucator foarte tanar, L. Nitu, de care nu stiam decat noi, cei de aici, din Craiova...Ce o fi vrut sa arate si cui, numai *** (Satana) stie???!!! La fel, cand a semnat cu Craiova nu stia de starea gazonului? Crede ca acesta poate fi schimbat de Primarie atunci cand vrea el??? Singurul lucru bun pe care l-am vazut a fost o crestere semnificativa a ritmului de joc, in rest....NIMIC !!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează