FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

De ce îl acuză Cornel Dinu pe Negoiţă: "Cei tineri nu iubesc Dinamo, ci se iubesc pe sine!"

Cornel Dinu e convins că Țălnar va transforma Dinamo într-o echipă spectaculoasă, chiar dacă nu se vor face transferuri importante
Cornel Dinu e convins că Țălnar va transforma Dinamo într-o echipă spectaculoasă, chiar dacă nu se vor face transferuri importante

Articol de GSP - Publicat luni, 07 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 07 ianuarie 2013 01:51

Mister îndeamnă la unitate între acţionari şi sugerează că Negoiţă doreşte să devină numărul unu la club pentru a pune mîna pe complexul din Ştefan cel Mare.

- Domnule Dinu, cum a fost anul 2012 pentru dumneavoastră?
- 2011 şi 2012 au fost poate cei mai grei şi mai dureroşi ani din viaţa mea. Din păcate, dacă aş fi ştiut că drumul spre bătrîneţe e atît de dureros şi urît, altfel mi-aş fi aşezat tinereţea. Timpul e cel mai mare duşman al omului, este ireversibil.

- Vă referiţi aici la anumite vicii, nopţi pierdute?
- Dacă ai şti ce te aşteaptă, ai putea să previi. Viaţa e imprevizibilă, doar acceptarea şi ameliorarea prezentului şi posibilului viitor pot pansa rănile. Pentru asta e nevoie de putere şi de credinţă.

- Cu sănătatea cum staţi după operaţia pe cord?
- În general, bine. Ajungînd la o maturitate de gîndire, mă sperie că găsesc mai mult un partener din singurătate decît în oameni. Singura făptură care stă cu mine e căţeluşa Prinţi. Nepoţica şi băiatul meu sînt singurele lucruri care mă frămîntă mult, lăsînd deoparte problemele de la Dinamo, clubul meu de-o viaţă.

"Acţionarii tineri se iubesc pe sine, nu Dinamo!"

- Să vorbim şi despre fotbal. Este aceasta cea mai neagră perioadă din istoria lui Dinamo?
- Este o perioadă delicată, dar Dinamo a mai avut astfel de momente. Acum însă lumea mi se pare sălbatică. Trăind în această economie sălbatică de piaţă, lumea a scos la iveală atîta răutate şi egoism, pornite dintr-o lăcomie instinctuală la care mai trebuia să importăm şi criza morală şi de sistem acută a Occidentului.

- Cît de mult afectează viitorul clubului conflictul din mass-media dintre Ionuţ Negoiţă şi Nicolae Badea?
- Constat cu durere că asistăm mai mult la dezbinare ancestrală cu accente mult prea egoiste din partea unor oameni care am senzaţia că au venit la Dinamo nu pentru că iubesc clubul sau fotbalul, ci mai mult se iubesc pe sine. Mă refer la cei tineri, care văd că sînt preocupaţi de uzurparea poziţiei preşedintelui Badea, decît de a participa împreună prin diferite mijloace la îmbunătăţirea situaţiei clubului. Se spun fel de fel de lucruri care mă fac să gîndesc că scopul care i-a adus la Dinamo şi îi mînă în luptă este cîştigarea rapidă a unei notorietăţi discutabile şi periculoase. Mai mult decît atît se confirmă ceea ce se întîmplă în societatea românească în ultimul timp, că se doreşte puterea supremă, dar respectivii nu se întreabă dacă ştiu să conducă, însă vor să conducă aşa cum ştiu!

"Vrea să ne facă stadion lîngă groapa de gunoi!"

- Credeţi că ar fi mai bună o colaborare între cei doi, decît să conducă Negoiţă singur?
- În acest sens, fac un apel. "Futbolul" este un joc de echipă, iar situaţia actuală se poate rezolva cu o coeziune reală a unei echipe de manageriat. Numai dacă stai şi te gîndeşti bine, miza ar putea fi nu echipa, ci o eventuală transformare a acestui parc într-o distracţie bănos răsplătită din cîştiguri imobiliare, oferindu-se în schimb, ceea ce nu am crezut niciodată că se va ajunge pînă aici, o eventuală compensaţie cu o arenă construită lîngă groapa de gunoi de la Glina! Sper să nu se ajungă aici, dar "păsărica" a fost deja scăpată de noii investitori! Totuşi mai am încredere în oamenii cu discernămînt, care sînt alături de Dinamo, club considerat al doilea în Europa prin complexitate şi poziţionarea în centrul Capitalei, şi care pot decide soarta clubului, în ciuda acestui aventurism prea tînăr al unora care doar posedă, în ghilimele, "futbolul".

- Sînteţi de acord cu spusele lui Ionuţ Negoiţă, că datoriile clubului au fost făcute de Cristi Borcea?
- De multe ori, ca să fie bine, trebuie să suporţi durerea şi să fii atent în situaţii economice de criză cum cheltuieşti fiecare centimă. Situaţia financiară nu a fost făcută din rea-voinţă sau din nepricepere, ci, paradoxal, dintr-un exces de zel de cheltuieli în dorinţa de a cîştiga şi de a ne fi cît mai bine. Pretutindeni în fotbalul mondial se întîmplă asta. De aceea, ca şi într-un tratament medical, pentru a te însănătoşi ai nevoie de restricţii şi de a suporta durerea tratamentelor pentru posibila revenire. Sau cum spunea Cromwell pe la 1530: "Uneori pentru a învinge răul, trebuie să pactizez cu Lucifer". Din păcate, la noi, Lucifer e mai mult un diavol care ne rîcîie în interior şi pe unii îi scoate ca pe şerpi în mijlocul drumului.

- Poate Cornel Ţălnar să o aducă pe Dinamo în fruntea clasamentului?
- Dinamo va avea altă faţă în retur, convins fiind că vorbele mele vor fi percepute ca un apel la solidaritate. Fotbalul e joc în echipă şi tot prin forţa echipei se poate ieşi, mă refer aici şi la cea administrativă. E nevoie de înţelegere şi răbdare. E o perioadă de descreştere acum, cu care ne-am confruntat şi în sezonul '96-'97, atunci însă eram mai puţini, dar mai uniţi. Atunci am scos repede căruţa din şanţ şi am transformat-o în limuzină de şosea!

- Ce ar trebui să se întîmple în vestiar pentru ca jucătorii să revină în retur?
- În fotbal se pot petrece transformări foarte mari cînd se creează o atmosferă bună. Coeziunea grupului se va crea repede la Dinamo prin forţa echipei şi pe care o au unii jucători. Repet, e nevoie de răbdare, nu se poate ajunge imediat pe culmi. E nevoie de o perioadă de consolidare şi aducere a jucătorilor în prim-plan.

- E greu pentru jucători să dea randament maxim cînd sînt neplătiţi de luni de zile?
- În această problemă contează mai mult atmosfera, care nu a fost bună în ultimele perioade, chiar nici în ultima lună de zile. La acest aspect s-a adăugat şi restriştea din buzunare, care, în limite acceptabile, a fost rezolvată din cînd în cînd. Situaţia noastră este asemănătoare cu cea din balada "Greierele şi furnica".

- Ce trebuie schimbat în jocul echipei pentru a putea prinde o cupă europeană?
- Coeziunea grupului se va realiza, la fel şi tradiţia jocului spectaculos şi eficient cu construcţie şi finalizare, dorit şi de spectatori. Rămîn la părerea că există jucători talentaţi ce pot deveni foarte puternici şi cei noi, de la echipa a doua, cîţiva de foarte mare viitor, care antrenaţi pot fi schimbaţi la faţă în cîteva săptămîni.

" Ajungînd la o anumită senectute, nu neapărat înţelepciune, sînt de părere că se iese din criză prin unitate, nu prin dispersie" ( Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo)

"Trebuie să redresăm corabia cu înţelegere şi răbdare, nu cu lupte interioare lipsite de orice logică, în care se doreşte aşezarea pe cel mai înalt scaun. Nu asta ar trebui să fie prioritar la Dinamo acum" (Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo)

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (38)
robertino2
robertino2  •  07 Ianuarie 2013, 18:07

Negoita n-ar fi de acord sa-i dea bani lui Dinu ca sa taie frunza la caini rosii pe la tv.

talpaiadului
talpaiadului  •  07 Ianuarie 2013, 17:09

"Dinamo, club considerat al doilea în Europa prin complexitate şi poziţionarea în centrul Capitalei". Hahahahahahaha! Am trait s-o aud si p'asta, al doilea din Europa, cine e primul, Foresta Falticeni?

was_by55
was_by55  •  07 Ianuarie 2013, 15:43

La Dinamo sa vina Borcea ca actionar principal si atunci totul va fi ok.

Vezi toate comentariile (38)
Comentează