FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI - FCU CRAIOVA

Comedie și scandal pentru o miză imensă » Astăzi se va da decizia în cazul „Sepsi-FCU”

Ultrașii FCU au declanșat scandalul începutului de an în fotbalul autohton // FOTO Bogdan Bălaș
Ultrașii FCU au declanșat scandalul începutului de an în fotbalul autohton // FOTO Bogdan Bălaș

Articol de - Publicat joi, 09 martie 2023 11:00 / Actualizat joi, 09 martie 2023 11:22

Comisia de Recurs va anunța azi decizia din cazul „Sepsi-FCU”, partida oprită în minutul 26 din cauza scandărilor xenofobe. Ședința finală de marți seară a conținut și dezbateri serioase, și scene amuzante pe care le-au produs Adrian Mititelu și oamenii lui.

Evoluția rezultatelor de la meciul direct încoace a crescut încontinuu miza litigiului în care sunt implicate Sepsi și FCU Craiova. Comisia de Recurs a avut marți o ședință în care oficialii cluburilor și avocații lor au prezentat ultimele argumente, iar „judecătorii” vor anunța azi care este verdictul.

Hotărârea lor va influența disputa dintre Sepsi și FCU pentru ocuparea ultimului loc de play-off. Covăsnenii au două puncte peste olteni după ce prima comisie a Federației le-a oferit victoria cu 3-0 în partida care a început pe 29 ianuarie și nu a mai fost încheiată.

Declarațiile date de Adrian Mititelu în fața Comisiei de Recurs i-au înfuriat pe cei de la Sepsi: „N-am afirmat niciodată asta!”
Sepsi vs FCU
Declarațiile date de Adrian Mititelu în fața Comisiei de Recurs i-au înfuriat pe cei de la Sepsi: „N-am afirmat niciodată asta!”

„Cristian Jura a fost la TAS, doar că n-a făcut nimic acolo”

Craiovenii speră că „Recursul” va decide rejucarea meciului. Ca să sublinieze cât de important e pentru el procesul acesta, Adrian Mititelu a apărut în sală alături de trei avocați: Dan Idita, un colaborator obișnuit al clubului, un avocat din societatea lui Chiuariu, fostul ministru al Justiției, și Cristian Jura, un jurist cunoscut în fotbal drept singurul român care a fost arbitru în Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv din Lausanne.

„Așa, sună bine că a fost la TAS, doar că n-a avut niciun proces acolo. Părțile își aleg arbitrii în procesele de la TAS, iar pe el nu l-a ales nimeni de-a lungul mandatului pe care l-a avut acolo”, explică o persoană din fotbal care-l cunoaște pe Jura.

Comedie și scandal pentru o miză imensă » Astăzi se va da decizia în cazul „Sepsi-FCU”
Jura nu i-a impresionat pe membrii „Recursului” // FOTO Vlad Nedelea

Indiferent de activitatea pe care a avut-o Jura în tribunalul din Lausanne, reputația l-a ajutat să fie cooptat printre apărătorii lui Mititelu, ba chiar l-a și impresionat pe proprietarul Craiovei cu prestația lui: „Se vede că e de altă clasă!”.

„Jura a vorbit la final și a părut că nu se pregătise deloc, pentru că nu prea înțelegea care era miza acestui litigiu, de ce are o asemenea amploare. Argumentul lui a fost unul ciudat: a început să vorbească despre sensul din dicționar al cuvântului suporter și a încercat să demonstreze că oltenii din peluză, care au scandat anti-maghiari, erau spectatori, nu suporteri”, povestesc martori din ședință.

Matrix înconjurat de avocați

Mititelu a purtat ochelari de soare în timpul interviurilor scurte de dinaintea și de după dezbateri. „A fost amuzant că i-a purtat și în sală. I-a avut la ochi inclusiv atunci când a luat cuvântul. Măcar el a fost acolo ca să-și susțină cauza. Nu e clar de ce l-a adus și pe fiul său, care nu a făcut decât să dea din cap afirmativ la tot ceea ce spunea seniorul”, relatează aceleași surse.

„Nea Adi” cu ochelarii de Matrix și avocații lui au căutat să demonstreze că arbitrul Chivulete nu a avut motive să oprească definitiv meciul, fiindcă o astfel de decizie putea fi luată numai pentru rasism, nu și pentru xenofobie, conform regulamentelor din România. Ei au mai insistat și că e în culpă clubul Sepsi, întrucât spectatorii care au scandat xenofob trebuia să fie evacuați din stadion, conform Legii 4.

Sepsi, pe care au reprezentat-o vicepreședintele David Kertes și avocatul Dragoș Baltă, s-a apărat cu niște imagini în care se vede cum doi oameni din Jandarmerie, mediatori, merg în peluză și încearcă să-i convingă pe olteni să înceteze să-i mai înjure pe maghiari înainte ca partidei să-i fie pus capăt. Ei nu au avut succes fiindcă galeria era acolo tocmai ca să se răzbune pe Mititelu, cu care ultrașii se aflau într-un conflict.

E un alt argument pe care l-a prezentat patronul Craiovei, acesta că el și echipa sunt numai victime ale galeriei, ale lui Chivulete și ale verdictului strâmb pe care l-a pronunțat prima comisie.

Adrian Mititelu, după ședința Comisiei de Recurs: „Eu sunt încrezător în privința deciziei” 

LPF și EAd vor să se joace

Liga Profesionistă îi trimisese Craiovei o scrisoare în care înștiința clubul că partida cu Sepsi ar fi putut fi rejucată joi, adică astăzi, dacă verdictul Comisiei de Recurs ar fi apărut marți. Cum scenariul acesta a devenit imposibil fiindcă abia azi va fi pronunțată hotărârea, LPF ar trebui să găsească o altă dată dacă instanța sportivă va decide ca meciul să fie jucat. 

Surse din fotbal susțin că Liga e dispusă să se străduiască și să găsească o zi, chiar dacă e presată de timp fiindcă sezonul regulat e aproape de final. LPF ar fi de acord să programeze întâlnirea miercuri sau joi. EAd, societatea care deține drepturile TV, este, de asemenea, interesată ca meciul să aibă loc. Miza calificării în play-off și mediatizarea puternică a acestui caz controversat fac ca evenimentul să aibă un potențial de audiență foarte mare.

În ultima etapă joacă de la aceeași oră

LPF a programat la aceeași oră, 21:00, meciurile pe care Sepsi și FCU le vor disputa în ultima etapă. Ele vor evolua duminică. Sepsi pe terenul FCSB-ului, în vreme ce oltenii vor merge la Sibiu pentru un joc cu Hermannstadt. Ambele adversare sunt motivate să câștige, și ele au obiective concrete. 

FCSB a pierdut în runda trecută cu UTA și acum trebuie să învingă ca să continue lupta pentru titlu, în vreme ce Hermannstadt tremură serios înainte de play-out, riscă să retrogradeze. Sepsi are două puncte peste Craiova, după ce covăsnenii au câștigat confruntarea directă la „masa verde”, cu 3-0.

Citește și alte știri din Liga 1: 

Victor Angelescu, mesaj fără echivoc: „Pentru mine, FCSB e Steaua! Nu mi se pare normal să promoveze echipa Armatei, n-ar trebui să existe”

S-a accidentat singur runda trecută și va rata tot sezonul » Verdict crunt: ruptură de menisc și ligament anterior la genunchi

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
george.br
george.br  •  09 Martie 2023, 16:25
Postat de legio.sud pe 09 Martie 2023, 12:39

Foarte adevărat dar alde : kuba , george. br , 1fcu, tivirelli și încă doi vor putea înțelege … ei speră în abandonul lui Rotaru ( fraierilor , Rotaru e minoritar cu 15% ) .

Prostache, minoritar, majoritar sau unic chiar nu conteaza! Ceea ce conteaza cu adevarat este faptul ca struto-camila de partid ***, iar investitorul ala strategic de care usor-usor va deziceti este trimis acolo in "misiune diplomatica". Pricepusi?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  09 Martie 2023, 14:52

Numai clovnul mititelu isi putea lua un turist pe la TAS si sa se mandreasca cu asta :))) sper macar ca l-a pus si sa postaceasca putin ca sa isi merite banii. Iar argumentul lui penibil cu definita unui suporter e o aberatie pe care numai georgel ar putea spune-o cu un aer de intelectual :)) circul continua

Catalynn._._
Catalynn._._  •  09 Martie 2023, 14:34

Miza imensă!? Care e mai exact!? Dacă Prichindelu vrea in UEFA din play off practic are șanse zero. Din playout însă, chiar rezonabile. Deci “miza” asta cade! Banii din drepturi TV?! Pai sa ne spună GSP care e exact suma in discuție. Sa luam un scenariu in care FCU termina in cel mai bun caz pe 4 și in cel mai rău pe 8 și sumele de anul trecut dacă nu le avem pe cele curente. Așa ar face un jurnalist!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează