FOTBAL  »  Superliga  »  DERBY

DERBY DE ROMÂNIA Controversa etapei, cu Dan Udrea și Remus Răureanu: mai e FCSB-Dinamo Derby de România? » „Nu-l avem pe Erdogan, voi ați considera Ciko-Cika aceeași cu Coca-Cola?” vs „Noi îi încurajăm pe jucători sau pe judecători?”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 02 octombrie 2019 17:49

Dan Udrea și Remus Răureanu, doi dintre cei mai experimentați ziariști ai Gazetei și prezențe constante la televiziunile de sport, dezbat dacă FCSB-Dinamo mai poate fi considerat Derby de România. 

Dan Udrea: „Nu-l avem pe Erdogan, deci FCSB nu e Steaua, iar FCSB-Dinamo nu e Derby de România!”

Deciziile justiției trebuie acceptate nu doar atunci când românii jubilează satisfăcuți că politicieni sau oameni de afaceri sunt trimiși în pușcărie. 

FCSB - Dinamo nu are cum să fie Derby de România fiindcă FCSB nu e Steaua. Acest lucru l-a spus justiţia, acolo unde fiecare dintre noi merge când se consideră nedreptăţit, furat, frustrat, calomniat etc.

De comentat putem să comentăm decizia instanţelor de judecată, e de înțeles să continue să ne scape Steaua în loc de FCSB, însă realitatea e una singură: acest club condus azi de Becali nu e Steaua. 

Din moment ce nu se poate numi Steaua n-are cum să fie Steaua!

Suntem un stat membru al Uniunii Europene, nu suntem o ţară unde justiţia înseamnă un singur om şi deciziile sunt influenţate în mod direct de starea prin care trece respectiva persoană. 

Dacă l-am fi avut pe Erdogan preşedinte şi dacă România era azi precum Turcia, atunci da, un singur om ar fi putut decide ca FCSB să fie Steaua şi, automat, FCSB - Dinamo să fie Derby de România.Există un răspuns şi pentru cei care susţin că din moment ce până acum 5 ani, FCSB s-a numit Steaua, adică timp de vreo 11 ani de la preluarea clubului de către Becali, atunci e clar că echipa e continuatoarea Stelei. 

S-a întâmplat aşa fiindcă până la acea vreme, justiţia nu fusese "chemată" să-şi spună părerea. Când a fost solicitată, a decis că Becali n-are Steaua. Ca o analogie, e exact ca în cazul lui Traian Băsescu şi al său dosar de Securitate.

L-am avut preşedinte două mandate, după care, recent, justiţia a spus, în prima instanţă, că a fost colaborator al Securităţii. De acum, nu mai putem spune că am avut un preşedinte care n-a fost securist doar pentru că verdictul justiţiei a venit după ce el a plecat de la Cotroceni.

Sau să gândim o situație ipotetică: justiția ar decide, în urma unui proces, că de fapt Coca-Cola din România a folosit fraudulos franciza și nu mai are dreptul să se numească precum firma-mamă din SUA. 

Va schimba denumirea în Ciko-Cika și va activa în continuare pe piață. Ați considera că beți în continuare Coca-Cola?

Că ne place sau nu, exact aşa stau lucrurile şi la FCSB!Doar pentru că am aflat abia în 2014 că FCSB nu e Steaua şi doar pentru că mai bine de un deceniu i-am spus Steaua fiindcă aşa ne-au lăsat unii să credem că e, nu înseamnă că Gigi Becali a luat legal Steaua în 2003. Fiindcă n-a făcut-o. 

A decis justiția. Aceeași care l-a condamat la închisoare pe Becali, moment în care, n-am niciun dubiu, verdictul a fost salutat inclusiv de unii care astăzi susțin că FCSB e Steaua!Dacă împărțim deciziile din instanță și le acceptăm doar în funcție de interes, de o plăcere sau alta, atunci degeaba vom sărbători, peste mai puțin de 3 luni, 3 decenii de la Revoluție. 

Iar cine consideră că FCSB continuă să fie Steaua şi că FCSB - Dinamo e Derby de România poate să adauge la realitatea virtuală pe care o trăieşte următoarele situaţii:

  • Adrian Năstase a fost un premier curat al României, care s-a retras singur din funcţiile publice, n-are nimic în cazier şi n-a făcut vreo zi de închisoare;
  • Cristi Borcea nu a fost niciodată condamnat, continuă să fie un preşedinte de club model, n-a devalizat-o pe Dinamo şi nici n-a prejudiciat statul. La fel şi fraţii Becali;
  • Gigi Becali e doar un bun creştin, care împarte milioane la poarta palatului său, nu a fost niciodată condamnat în cele 3 dosare pe care le-a avut: dare de mită, sechestrare de persoane, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice;
  • Marian Iancu e un patron onest de club de fotbal şi un om de afaceri cu aceeaşi ţinută;
  • Sorin Ovidiu Vântu n-a fost un infractor, iar FNI-ul și alte inginerii marca SOV au fost în beneficiul oamenilor, nu în detrimentul lor și al statului român.Tot mai credeţi că FCSB e Steaua? Şi că FCSB - Dinamo e Derby de România?
DERBY DE ROMÂNIA Controversa etapei, cu Dan Udrea și Remus Răureanu: mai e FCSB-Dinamo Derby de România? » „Nu-l avem pe Erdogan, voi ați considera Ciko-Cika aceeași cu Coca-Cola?” vs „Noi îi încurajăm pe jucători sau pe judecători?”

Remus Răureanu: „Poate vreun tribunal să anuleze toată povestea?”

FCSB-Dinamo e un derby fiindcă a continuat de la Liță Dumitru și Dinu la Dănciulescu și la Dică. Filmul favorit și un roman impresionant rămân valoroase și dacă un judecător decide că titlurile lor trebuie schimbate.

"Dinu influența toată echipa, ne încuraja pe toți și ne trezea când simțea că ne relaxam. Țin minte că la un meci internațional eram conduși cu 3-0. Cornel a început să strige "Haideți, haideți să jucăm!". "Ce să mai jucăm, mă? Că ne-au omorât deja!", i-am răspuns. El nu renunța niciodată. Dar cel mai mare fotbalist pe care l-am văzut a fost Dumitrache! 

"Mopsu'" băga alunecări ca mine, sărea la cap ca Dudu Georgescu și era aproape la fel de tehnic ca Dobrin". 

Liță Dumitru i-a analizat astfel pe foștii coechipieri din echipa națională, într-o discuție din urmă cu vreo doi ani. Dinu și Dumitrache, despre care vorbea admirativ, fuseseră și rivali ai lui în derby-urile din campionat, într-o vreme în care disputa Steaua-Dinamo era un pic mai relaxată față de competiția monstruoasă în care avea să se transforme în a doua jumătate a anilor '80, un fel de cursă a înarmării între Armată și Miliție. 

„Nu mai vezi un mijlocaș cum era Custov”

Ilie Dumitrescu, un personaj important din epoca războiului total, a crescut ca stelist, însă a rămas cu amintirea dinamoviștilor foarte buni din "generația '84", semifinalistă în Cupa Campionilor Europeni: "Mă întrebi cum era Custov? Bun de tot! Tehnică, șut... Și alerga enorm! Bun, bun! Nu-mi cere să-l compar cu vreunul de azi, că nu există asemănare, era cu mult mai bun decât mijlocașii centrali pe care-i vezi tu acum prin campionat!". 

Judecătorii excepționali ai lui Dănciulescu

Aproape tot fotbalul se învârtea în jurul "câinilor" și al militarilor, ei își împărțeau fotbaliștii, trofeele, suporterii. Rivalitatea s-a păstrat după Revoluție, privatizarea cluburilor nu i-a anesteziat pe fanii celor mai de succes cluburi românești.

În 2008, când roș-albii deja se lămuriseră că sezonul lor era ratat, au luptat ca într-o finală în derby și i-au învins pe roș-albaștri cu 2-1, doar ca să-i facă pe steliști să piardă titlul. Mai bine să iasă Clujul campion, să câștige oricine, numai Steaua, nu! 

Presiunea pe care o exercitau suporterii dinamoviști, disperați ca favoriții lor să-i împiedice pe dușmani, a fost atât de mare încât ea l-a influențat până și pe Dănciulescu, unul dintre atacanții cu cel mai bun instinct din istoria campionatului. La 0-0, Dinamo a primit un penalty și Danciu era desemnat să execute astfel de faze fixe.

Galeria abia îl iertase după perioada pe care o petrecuse la Steaua și urma să fie verificat în fața "ultras" tocmai într-un meci în care peluza tremura. Florin Bratu a sesizat momentul greu al lui Dănciulescu, i-a luat mingea din mâini și a transformat el lovitura. Danciu avea să marcheze și el în acel meci și să se împace definitiv cu dinamoviștii din tribune. 

DERBY DE ROMÂNIA Controversa etapei, cu Dan Udrea și Remus Răureanu: mai e FCSB-Dinamo Derby de România? » „Nu-l avem pe Erdogan, voi ați considera Ciko-Cika aceeași cu Coca-Cola?” vs „Noi îi încurajăm pe jucători sau pe judecători?”

Îi încurajăm pe jucători sau pe judecători?

Tribunalele, Curțile de Apel și Înalta Curte au stabilit, prin verdicte pe care le-au dictat în ultimii doi ani, că echipa aceea care-i aprinsese pe "câini" nu era Steaua, era FCSB, o societate inventată în 2003 din dorința lui lui Becali de a deveni patronul Stelei combinată cu erori grave în actele care au certificat tranzacția dintre Ministerul Apărării și Gigi.

Armata a dezlipit învelișul strălucitor și i-a lăsat lui Becali miezul, echipa care a continuat activitatea Stelei București în competiții și a dus mai departe disputa cu Dinamo. 

PCH se umple și se agită cel mai tare în partidele cu FCSB. Când Gigi l-a vrut pe Nistor, Negoiță a refuzat oferta de 800.000 de euro de teama suporterilor, iar fanii roș-albilor s-ar fi enervat numai pentru că-l vedeau pe căpitanul lor transformându-se în stelist, nu din cauza transferului în sine!

Peluza roș-albastră va fi sâmbătă plină cu fecesebiști sau cu steliști? Nu există fecesebist de mic, n-ai cum să-l convingi pe un copil să-i placă fotbalul vorbindu-i despre legendarele FCFCSBSA și FCDinamo1948SA! Și la Dinamo a mai rămas un înveliș subțire, de care trag Negoiță, Badea și ministerul.

Așteptăm cel mai nou episod dintr-o rivalitate pe care o urmărim de zeci de ani sau ar trebui să privim meciul relaxați, în așteptarea verdictelor care au să mai vină în instanțe?

 Istoria Stelei și a lui Dinamo înseamnă Liță, Ilie, Dănciulescu, Dică și Rădoi ori stau în cumpănă în funcție de virgule din contracte și de priceperea unor avocați?

VIDEO PREVIEW FCSB-DINAMO:

Citește și: 

VIDEO Jucătorii lui Uhrin jr. îi amenință pe roș-albaștri la casele de bilete: „Vreau să îi bat să le închid gura!” 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (59)
10205605292476460
Voicu Dragos  •  11 Octombrie 2019, 17:51

Domnule Dan Udrea...și dacă peste 10 ani, să spunem, se dovedește că Talpan și judecătorii, care au decis că Steaua nu mai e Steaua, sunt niște escroci, care nu erau nici măcar licențiați în Drept? Ce se întâmplă acum cu clubul lui Becali e o mizerie judecătorească, care face rău fotbalului, sportului în general, și chiar acestei țări. E un precedent periculos, în orice domeniu.

xclx
xclx  •  05 Octombrie 2019, 18:20
Postat de steaua.inseamna.csa pe 05 Octombrie 2019, 11:16

La ora la care debitezi tâmpenii, FC fcsb a PIERDUT palmaresul, nu doar cel al Stelei, impropriu spus “pierdut” pt ca nu a fost al FC fcsb niciodată, dar l-au pierdut chiar și pe cel făcut de ei din 2003 încoace pt ca Justiția, respectiv Onorata Instanța Visoiu Simona, a stabilit in prima instanța ca acest club a fost înscris ilegal in competiție, prin urmare intrega sa activitate e lovită de nulitate! Cum încă aceasta decizie NU a fost atacată încă in Apel (nici nu puteau pt ca motivarea nu a fost publicată) și a putea astfel cântări și contra argumentele FC fcsb împotriva hotărârii, sentinta este cât se poate de valabilă!

:))))))) :))))))) :)))) ce vise ai :))))) rade DEX ul si cu fundul de tine

mioriticul
mioriticul  •  05 Octombrie 2019, 14:16
Postat de alenb pe 04 Octombrie 2019, 21:24

FCSB are in continuare palmaresul, a pierdut numele. Numele e important dar nu e totul, oricum Steaua nu s-a chemat Steaua de la inceput. ASA- CCA- Steaua- FCSB. Faptul ca au palmaresul inseamna ca sunt acelasi club cu cel din anii 1980, 1970 etc sau urmasul de drept.

FCSB n-are nimic. Nici palmares, nici stadion, nici identitate. Deci nimic. Îl are pe jiji. Un nimic.

Vezi toate comentariile (59)
Comentează