FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 19 mai » De ce câștigă CFR Cluj trofeu după trofeu?

CFR Cluj este campioana României pentru al 4-lea al consecutiv
CFR Cluj este campioana României pentru al 4-lea al consecutiv

Articol de GSP - Publicat miercuri, 19 mai 2021 14:27 / Actualizat miercuri, 19 mai 2021 15:50

După ce Liga 1 și-a aflat campioana sezonului 2020/2021, dezbaterea zilei de miercuri, 19 mai, propune următoarea întrebare: de ce câștigă CFR Cluj trofeu după trofeu?

„Avem o nouă campioană, CFR, care de fapt este vechea campioană a Ligii 1. La fel cum veche este și surprinderea unora dintre noi în fața acestei constanțe incredibile a clujenilor. Sunt 2-3 ani de când tot anticipam că echipa și-a terminat gloanțele și că o să urmeze o prăbușire, dar uite că s-a ajuns la al 4-lea titlu consecutiv. De ce a câștigat tot CFR Cluj campionatul? De ce tot câștigă CFR Cluj trofeu după trofeu? Ce fac ei bine și fac ceilalți rău?”, întreabă Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP și moderatorul dezbaterii.

În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, se află experimentații jurnaliști Remus Răureanu și Dan Udrea.

VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 19 mai » De ce câștigă CFR Cluj trofeu după trofeu?

Dan Udrea: „Influențele și jocurile de culise au avut un rol determinant”

  • „Acum o lună și jumătate, am dezbătut aici dacă titlul va fi decis de valoarea echipelor sau influențele și jocurile de culise. Am spus că jocurile de culise și influențele vor avea un rol determinant. Ceea ce s-a întâmplat mă face să cred că am avut dreptate. 
  • Evident, nu poți să ai echipă slabă și doar prin jocurile de culise și influențele ca să câștigi titlul. Dar sunt câteva metode la care CFR a apelat și cu care a reușit să câștige titlul. De exemplu, abordarea jucătorilor de la echipe adverse cu care CFR a semnat și le-a cerut explicit să nu informeze clubul, pentru a putea juca împotriva CFR-ului. De ce îi ceri să nu anunțe? Sunt exemple: sezonul trecut Bălgrădean, anul ăsta Bouhenna, acum Jonathan Rodriguez, înaintea meciului foarte important cu Botoșani, ceea ce mă face să cred că CFR și-a făcut tactica de a căuta nu neapărat jucători de care are nevoie, ci jucători cu care să «rezolve» anumite partide. Dacă îi ceri jucătorului să ascundă, înseamnă că și tu ascunzi ceva care este neregulamentar, dacă nu cumva ilegal.
  • De ce are CFR o mare influență? Un alt exemplu. FCSB și CFR au recuzat în acest final de campionat în mod violent câte un arbitru: FCSB pe Istvan Kovacs, CFR pe Hațegan. Ce s-a întâmplat? CFR nu l-a mai primit deloc pe Hațegan, FCSB l-a primit în continuare pe Kovacs. Asta denotă cine are mai multă putere pentru a interveni la CCA, la FRF, pentru a-și atinge obiectivul. De ce? CFR are o relație bună cu FRF, nu am auzit pe cineva de la CFR să-l acuze pe Răzvan Burleanu. În partea cealaltă, ce s-a întâmplat? Gigi Becali iese și îl acuză pe Burleanu. Toate lucrurile astea contează. Probabil că și FCSB încearcă să aibă influență, dar o ai cât îți permit oamenii din funcțiile importante. Cazul Hațegan este elocvent pentru mine, e numărul 1 și nu a mai fost delegat din momentul în care CFR a făcut scandal! Asta îmi arată că CFR are o putere foarte mare la CCA și FRF.
  • Ar mai fi ceva, care nu ține de influență, ci de competența staff-ului tehnic, dar aici exclud antrenorul. Mă refer la cuplul preparator fizic - doctor. Nu ai cum să iei campionatul, mă refer la FCSB, când tu la meciurile importante din play-off ajungi să ai pe bancă fotbaliști pe care nici noi, ca jurnaliști, nu îi cunoaștem! Iar CFR ajunge la ora acestor meciuri oficiale să aibă pe bancă jucători care ar forma un prim 11 ce s-ar bate la titlu. E o diferență mare”.

Cei care au un patron serios, un președinte priceput, pe Copilu, și un antrenor de mare viitor, foarte bun, au luat campioatul. CFR Cluj este mai puternică, dar echipă de viitor are FCSB. Echipă care să ia campionatul este numai CFR, sunt și serioși și au și echipă, la meciurile importante câștigă. 

Iordănescu se face mare antrenor, este un copil bine citit, a avut de la cine să învețe, că și taică-su a fost mare antrenor. Are sânge în instalație, nu îl calcă nimeni pe bătături. Este antrenor tare, nu este marionetă. 

În partea cealaltă, patronul este și antrenor principal. El a câștigat din fotbal, fiecare gândește în felul lui. Becali a înțeles capitalismul real, face totul pentru a câștiga bani, nu pentru performanțe, cu toate că în sport trebuie să lupți pentru performanță. Dar pe el nu îl interesează asta neapărat, ci performanța financiară. Este singurul din această țară care a îndeplinit-o cu brio. 
- Dumitru Dragomir, fost președinte LPF

Remus Răureanu: „CFR și-a construit lotul cu un singur scop: să ia titlul. FCSB vrea să vândă fotbaliști, iar Craiova să joace frumos”

  • „Să zicem că Edi Iordănescu e un antrenor slab. Dar oricât de slab ar fi, tot își conduce echipa mai bine de pe marginea terenului decât o conduce Becali de pe canapea.
  • CFR a câștigat campionatul pentru că și-a dorit victoria mai mult decât și-au dorit-o celelalte echipe. În sensul că ei sunt singurii care și-au alcătuit echipa doar pentru titlu. Ceilalți au avut și obiective adiacente. Cei de la CFR a avut scopul să fie campioni. Becali vrea să vândă jucători, Craiova să joace frumos. La CFR n-a contat stilul, a contat doar clasamentul. Dovadă, alcătuirea lotului. Craiova și FCSB n-au păstrat jucători precum Hoban, Deac, Camora, Vinicius. Becali știe că n-ar putea să vândă astfel de jucători.
  • Contează și mărimea lotului. La CFR dacă au lipsit 2-3 jucători, lotul a rămas în continuare foarte bun. La FCSB dacă ies 2-3, deja s-a subțiat teribil echipa, și atunci trebuie să promoveze tineri necunoscuți. CFR, ca să ajungă să aibă un lot foarte mare, și-a asumat și o notă de plată mult mai mare decât a FCSB-ului. CFR nu prea a făcut experimente.
  • Conducerea CFR-ului e bună și datorită influenței ei, dar a fost eficientă și pentru că a avut un comportament normal. Varga, oricâte nebunii a mai făcut el, nu a sunat în timpul meciurilor să schimbe jucători, nu a anunțat la televizor că scoate jucători din echipă. Dacă i-ar fi scos lui Edi câte un jucător după fiecare etapă, nu ar mai fi mers nici CFR așa cum a mers. Titlul a constituit prioritatea clubului, nu ca la FCSB și Craiova.
  • Ce face CFR nu e neapărat foarte bine. Până acum Varga a acceptat să dea din buzunarul lui, dar o să fie un moment în care o să pună stop”.

CFR respectă rolurile în club. Au înțeles că trebuie să aducă oameni cu caracter în club, să fie echilibrați în declarații și că asta este direcția spre a performa. 

Din păcate, alte cluburi nu înțeleg pentru că se gândesc doar la lupte, interne sau externe, sunt egoiști, se gândesc doar la anumite beneficii materiale, fără să fie și o parte umană. Cei de la CFR au găsit acest echilibru. Nu este totul perfect, dar ei au găsit echilibrul. Performanța creează încredere și stabilitate. 
- Ionuț Rada, fost jucător CFR Cluj

CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „E de admirat capacitatea CFR-ului de a se menține în elită, fără a avea în spate o istorie grandioasă sau milioane de suporteri”

  • „Dincolo de controverse, și nu au fost puține la CFR Cluj de-a lungul anilor - de la implicații politice până la arbitraje dubioase și la meciuri suspecte la mișculații juridice sau financiare, nu poți să nu admiri capacitatea acestui club de a se menține în elită, fără a avea în spate o istorie grandioasă sau milioane de suporteri
  • Este practic un club inventat acum 15 ani, care reușește să țină în umbră atâtea cluburi așa-zis istorice. Asta nu se întâmplă în nici un fotbal mare.
  • Pe vremuri, în Giulești era o scandare - "Hai Rapidu', hai Realu', campionii de la anu'". Practic suporterii își împingeau speranțele către viitorul sezon, pentru că sezonul în curs era mereu câștigat de altcineva. Cam asta fac FCSB, Craiova sau Dinamo  de câțiva ani, își tot amână speranțele. Și e meritul CFR că a reușit să fie constantă la nivel înalt". 

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Dezbaterea zilei, 17 mai » Gigi Becali spune că nu plânge după titlu. Dar ce contează mai mult pentru un club, trofeele sau profitul?

Dezbaterea zilei, 13 mai » În ce condiții trebuie permis accesul spectatorilor pe stadioane? Cu test PCR sau cu dovada vaccinării?

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
caoradea
caoradea  •  21 Mai 2021, 09:38

Argumentele prezentate de Udrea sunt foarte foarte subtiri, ceva mai mult Dane, altfel te discreditezi, daca mai credibilitate. Pe de alta parte iarasi un articol cu care ataca o anumita echipa, mie mi se pare foarte slab atat articolul cat si autorul.

368023036732853
Iuga Mircea  •  21 Mai 2021, 07:39

Valoarea lotului și a antrenorului nu contează ,la d-l Udrea,doar să nu îl critici pe Burleanu.Numa prostii debitează d-l Udrea,căruia îi este ciudă că a cîștigat CFR-ul campionatul și nu fcsb-ul pe care îl tot laudă!!!!!

dordor
dordor  •  21 Mai 2021, 00:13

daca zice Udrea, asa sa ramina ! doar sa terminati o data ! noi raminem cu titlurile...mai frate ce va mai place vorbaria...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează