FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

VIDEO Dezbaterea zilei, 20 aprilie » Este Gino Iorgulescu un președinte bun pentru Liga 1? „Mai bine nu se poate” vs. „N-a făcut absolut nimic”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 aprilie 2022 14:15 / Actualizat joi, 21 aprilie 2022 08:40

Ediția de astăzi a proiectului „Dezbaterea Zilei” pune lupa pe activitatea lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal care tocmai și-a anunțat candidatura pentru al 3-lea mandat în fruntea LPF. Este Iorgulescu omul potrivit să conducă Liga? Mai jos, argumente pro și contra.

„Gino Iorgulescu se pregătește de al treilea mandat consecutiv la șefia LPF, la doar câteva săptămâni după ce omologul său de la Federație, Răzvan Burleanu, a fost și el validat fără nicio bătaie de cap, ba chiar cu unanimitate de voturi. Vom avea, deci, aceiași șefi în fotbal și în următorii 4-5 ani și, la cât de apatică, să nu zic inexistentă este opoziția, sau la cât de imun a devenit fotbalul românesc la non-performanță, n-ar fi exclus să îi vedem pe Burleanu și pe Gino Iorgulescu în aceleași funcții pe viață. 

Gino Iorgulescu și-a depus candidatura pentru al treilea mandat și a devansat alegerile LPF: „Le facem acum, în mai, nu în septembrie. Sunt mulțumit de mine”
ALEGERI LPF
Gino Iorgulescu și-a depus candidatura pentru al treilea mandat și a devansat alegerile LPF: „Le facem acum, în mai, nu în septembrie. Sunt mulțumit de mine”

Pe Burleanu l-am tot analizat, azi vreau să insistăm pe mandatele lui Gino Iorgulescu și vă propun o abordare mai echilibrată, în sensul de a nu pune diagnosticul înainte de a trece printr-un consult amănunțit. Mulți spun că Gino este invizibil și nu face niciun efort pentru a dezvolta principala competiție din România, dar sunt și voci care susțin că Iorgulescu își face bine treaba din moment ce reușește să mențină sursa de finanțare nr. 1 pentru cluburi, contractul TV. 

Așadar, întrebarea de azi: este Gino Iorgulescu un președinte bun pentru Liga 1 sau nu?”, a prefațat dezbaterea Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei Sporturilor și moderatorul emisiunii.

În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii GSP Remus Răureanu și Dan Udrea, susținuți cu argumente de Marcel Pușcaș, directorul general de la FCU Craiova, respectiv Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani.

VIDEO | Dezbaterea zilei, 20 aprilie » Este Gino Iorgulescu un președinte bun pentru Liga 1?

PRO | Remus Răureanu: „LPF are un singur produs, Liga 1, vândut foarte bine”

  • „Ne întrebăm dacă Iorgulescu e cel mai bun președinte posibil pentru LPF? Răspunsul e nu. Am putea găsi într-un cadru ideal un președinte care să facă mai multe pentru fotbal decât a reușit Iorgulescu. Dar dacă îl analizăm echilibrat, obiectiv și cât putem de corect, multe minusuri nu-i putem găsi.
  • Liga a reușit să vândă drepturile TV pe o sumă foarte mare*, una exagerată uitându-ne la unele meciuri din campionat. În cazul câtorva partide, ești șocat dacă te gândești că acel meci valorează peste 100.000 de euro! E posibil să le fi putut vinde oricine la fel, dar până la proba contrarie, Iorgulescu și Justin Ștefan sunt cei care au reușit să obțină banii ăștia.
  • Cei de la LPF nu prea au multe de făcut, n-au loturi naționale, n-au comisii, n-au responsabilități ca FRF. Au un singur produs, Liga 1, pe care l-au vândut foarte bine. 
  • E drept că Liga ar fi putut să intervină în mai multe probleme, de exemplu în criza aceasta care a stricat campionatul, avându-le pe Gaz Metan și Clinceni condamnate la retrogradare. Ca să intervină, LPF are nevoie însă de Adunarea Generală, unde sunt cele 16 cluburi care nu vor accepta niciodată condiții împovărătoare pentru ele, e logic! Ca aceste cluburi să fie obligate să respecte niște criterii economice mai serioase, ar fi nevoie de intervenția FRF ca să le oblige. Burleanu are armele necesare, pentru că nu depinde electoral de prima ligă. Iorgulescu și Ștefan depind.
  • E absurd să le cerem lor să vină cu barosul în Adunarea Generală și să impună chestii din cauza cărora vor pierde în alegeri. Nimeni nu face asta. E și un joc politic. Pe Ștefan și Iorgulescu nu-i suspectez că vor să slăbească Liga 1. Și ei ar vrea să progreseze, dar e și un joc politic care le restrânge activitatea.
  • Ne-am obișnuit cu răul mai mic. Ne-am dorit niște ani ca Dumitru Dragomir să dispară, ne-am bucurat doar un pic că a venit Iorgulescu, știam ca era impus și politic și nu prea ne plăcea asta. Îmi e greu acum să sper că în locul lui Iorgulescu și al lui Ștefan vor veni doi oameni cu mult mai buni, care vor reforma campionatul”

*Contractul actual de drepturi TV, semnat de LPF cu firma eAD, are scadență în vara lui 2024 și e în valoare de 28,5 milioane de euro, fără TVA.

Nu văd pe altcineva capabil să facă mai multe. N-ai ce să faci mai mult. Suma din drepturile TV e mulțumitoare, sunt convins că va mai crește

- Marcel Pușcaș, director general FCU Criaova

CONTRA | Dan Udrea: „Gino Iorgulescu n-a făcut absolut nimic!”

  • „Suma drepturilor TV a rămas mare, da, dar marele merit îl are Dumitru Dragomir, pentru că el a realizat acel salt formidabil. Cluburile, sub comanda lui Gino Iorgulescu, încasează mai puțini bani, pentru că s-a mărit componența primei ligi. Sub comanda lui Gino Iorgulescu, echipele câștigă mai puțini bani din drepturile TV. Era un merit să mărești suma. Trebuia să faci ce face UEFA cu Champions League, competiție vândută din ce în ce mai bine. Iar Gino Iorgulescu n-a făcut absolut nimic. Dar nimic!
  • Uite, UEFA a protejat competiția. În momentul în care o echipă nu avea un stadion capabil să susțină un meci de Champions League la nivel înalt, interzicea disputarea partidei pe respectiva arenă. Ce face LPF? Se joacă la Clinceni într-o băltoacă? Nu-i problemă, nu-i interesează că la TV e de neprivit meciul, că 20 de meciuri din campionatul ăsta sunt iar de neprivit, pentru că o echipă se prezintă doar pentru a bifa niște meciuri. Tu îți păcălești partenerul cel mai important, cel care îți da banii pentru drepturile TV, livrând niște meciuri la care nu se poate uita efectiv nimeni. Cum să te uiți la ce joacă acum Clinceni și Gaz Metan, care pierd dinainte meciurile. Rapid - Gaz Metan 8-0 a fost meci?!
  • Aici ar avea pârghii directe Gino Iorgulescu să intervină: nu lași echipe să joace pe terenuri impracticabile, nu lași echipe de juniori în Liga 1. UEFA n-ar fi acceptat niciodată așa ceva. Desconsideri competiția!
  • Au fost cluburi nevoite să plece din București pentru a disputa meciuri pe teren propriu. Rapid a plecat la Mioveni, FCSB la Buzău. În toată această perioadă, Arcul de Triumf era disponibil într-un contract-cadru între MTS și orice ligă sau federație. Liga a făcut vreun demers să vină în ajutorul cluburilor? Nu. Rapid - CFR nu arăta mai bine pe Arcul de Triumf, sau FCSB - CS Mioveni?
  • De ce lăsăm un club care e de 3 ani în Liga 1, Chindia, să-și dispute meciurile în alt oraș? Clinceni e de 3 ani în prima ligă și nu are nocturnă nici acum!
  • Apoi, Liga stă impasibilă și se mai face chiar de râs uneori. Când s-a terminat sezonul regulat, toți se întrebau cine intră mai sus în play-out, Rapid sau UTA. Liga vine cu un punct de vedere oficial și ne spune că Rapid termină mai sus sezonul regulat, pentru că schimbarea de regulament din CEx nu a fost implementată. FRF, o zi mai târziu, spune exact contrariul. Tu, LPF, ai un punct de vedere greșit asupra propriului clasament! E absolut uluitor! La fel ca suspendarea antrenorilor. Cristi Balaj spunea că Dan Petrescu, suspendat fiind, a stat pe bancă în meciul cu FC Argeș, dar nu există sancțiuni. Dacă tu știi că regulamentul are o hibă în competiția pe care o organizezi, nu intervii? S-a demonstrat că există interes mare pentru fotbal, e o piață foarte mare, o competiție între cabliști. Toată conjunctura a fost de așa natură încât competiția să valoreze foarte mult, în ciuda crizei și a pandemiei, trebuie să faci și tu ceva.
  • Vreau să fac referire la un articol din 16 noiembrie 2020 publicat în Gazeta Sporturilor - Decalog rușinos pentru Gino și LPF: promisiuni transformate în minciuni! Spuneau atunci că vor să facă multe. Audit de brand pentru Liga 1, nu s-a făcut. Campionat de tineret speranțe, nu s-a făcut nimic. Punct unic de vânzare pentru bilete și articole promoționale la stadioane. S-a făcut? Nu s-a făcut nimic.
  • Arbitrajele mi se par o altă mare bilă neagră pentru LPF. În 2017, Gino spunea așa: «Vom analiza cu toate cluburile posibilitatea concretă a implementării sistemului de arbitraj video, care este deja folosit cu succes în alte campionate europene». Aproape 5 ani au trecut de atunci, iar VAR nu e în campionat! Liga ar fi avut măsuri exclusive din fonduri proprii pentru a implementa acest sistem ca să ajute campionatul.
  • Dacă tu promiți ceva și nu respecți nimic din ce ai promis, asta înseamnă un mandat eșuat al lui Gino Iorgulescu

Eu încă sper să fie doi candidați. Nu pot să spun că Gino Iorgulescu m-a făcut vreodată să simt că avem Ligă. Dacă va candida singur, ca Burleanu, mergem ca proștii acolo! Liga de 8 ani e într-o inerție absolută! Cluburile n-au simțit niciun ajutor de la LPF.

- Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Liga a băgat fotbalul în formol, stă ascunsă într-un beci și își numără banii pe întuneric”

  • Opiniile mele despre subiectul Gino președinte la LPF sunt scurte. Șapte scurte, ca să parafrazez formatul de pe GSP.ro: 
  • 1. În loc să fie SMURD-ul fotbalului românesc, șefii Ligii joacă un rol mixt, ceva între medic legist și cioclu. Adică în loc să salveze fotbalul și să-i dea speranțe la un viitor mai bun, Gino și echipa au băgat fotbalul în formol, la conservare, și speră să vândă la nesfârșit același borcan către televiziuni.
  • 2. Păstrarea veniturilor din drepturile TV nu este un merit al Ligii, ci o conjunctură fericită a pieței. Și cu Gino, și fără el, cabliștii tot ar avea nevoie de fotbal ca să-și fidelizeze abonații.
  • 3. Dacă Gino Iorgulescu ar fi un președinte discret, ar fi OK. S-ar presupune că își face treaba în liniște, fără să caute prim-planul. Dar Gino nu e low-profile sau discret, ci complet absent. El nu e pe nicăieri: zero idei, zero leadership, zero realizări.
  • 4. Într-un context cu atâtea oportunități de audiență și marketing online și offline, e tragic să nu faci nimic - dar absolut nimic - pentru a valorifica pasiunea oamenilor pentru fotbal și a dezvolta un produs cu atâta potențial.
  • 5. „Timpul trece, leafa merge” pare o vorbă inventată cu dedicație pentru LPF și Gino Iorgulescu.
  • 6. Trebuie să respectăm viața personală a președintelui LPF și să înțelegem că orice părinte ar fi îngenuncheat de necazurile prin care a trecut Gino în ultimii ani. Dar una-i una și alta-i alta. Totuși, fotbalul românesc nu-i datorează președintelui LPF empatie pe termen nelimitat.
  • 7. Când mă uit la Gino Iorgulescu și la LPF, brusc parcă Răzvan Burleanu nu-mi mai pare atât de slab. Federația e mai vizibilă, pentru că e direct responsabilă de naționale. LPF nu vrea să fie responsabilă pentru nimic, stă ascunsă într-un beci și își numără banii pe întuneric. Atât”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Alte ediții ale emisiunii Dezbaterea Zilei:

Răzvan Burleanu, bile albe și bile negre după 8 ani de mandat. De la „A făcut și lucruri bune” la „A fost un dezastru absolut!”

A procedat corect Dan Petrescu refuzând naționala pentru a rămâne la CFR?

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
Steaua_inseamna_CSA
Steaua_inseamna_CSA  •  23 Aprilie 2022, 13:20

Ce o rupea Gino aici: https://youtu.be/DTIK-AaOhBU

David
David  •  21 Aprilie 2022, 10:27

Burleanu și dromaderul Iorgulescu îi fac pe Sandu și pe Mitică Dragomir să pară super manageri. Așa de rău am ajuns.

supereduardo10
supereduardo10  •  21 Aprilie 2022, 09:49

Un *** pus cu pile de la partid incapabil sa se ridice macar la un nivel acceptabil. Auzi a adus bani...ai adus din buzunarul sau? Are un salariu de director bancar desi nu are scoala nici cat un impegat. Oricine aducea banii aia la momentul respectiv.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează