FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI,

VIDEO Dezbaterea zilei, 21 mai » Contează cu adevărat cine e antrenor în acte la FCSB?

Toni Petrea nu va mai continua pe banca celor de la FCSB în sezonul următor, iar Gigi Becali a pornit în căutarea unui nou tehnician. Dezbaterea zilei de vineri, 21 mai, propune următoarea întrebare: contează antrenorul din acte la FCSB?
Toni Petrea nu va mai continua pe banca celor de la FCSB în sezonul următor, iar Gigi Becali a pornit în căutarea unui nou tehnician. Dezbaterea zilei de vineri, 21 mai, propune următoarea întrebare: contează antrenorul din acte la FCSB?

Articol de GSP - Publicat vineri, 21 mai 2021 16:24 / Actualizat vineri, 21 mai 2021 16:27

Imediat după ce Toni Petrea a anunțat că nu va mai continua pe banca celor de la FCSB în sezonul următor, Gigi Becali a pornit în căutarea unui nou tehnician. Totuși, cât mai contează antrenorul din acte la FCSB? 

„Ca de obicei în ultimii ani, FCSB nu a câștigat nimic în acest sezon, așa că, nefiind nimic de sărbătorit, principala preocupare în club a fost găsirea unui nou antrenor. Totuși, știind cum se desfășoară lucrurile la FCSB, toți ne întrebăm dacă oare contează cu adevărat cine este antrenor în acte? Sau pe bancă poate sta oricine, din moment ce fișa postului este amputată de pretențiile unui patron care vrea control aproape total?”, a fost introducerea făcută de Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP și moderatorul dezbaterii.

În studioul Gazetei, alături de Cătălin Țepelin, au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea, sprijiniți cu argumente de invitații Narcis Răducan, respectiv Alin Buzărin. 

VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 21 mai » Contează antrenorul din acte la FCSB?

Remus Răureanu: „Un antrenor bun i-ar face pe tineri să progreseze”

  • „Dacă ar fi fost antrenor, Șumudică ar fi făcut echipa să joace un pic mai bine. În primul rând, ar fi antrenat jucătorii zi de zi. Apoi, era un antrenor cu o reputație puternică și ar fi reușit să-l influențeze pe patron. Într-o discuție cu Becali, Șumudică ar fi fost luat mai în serios decât Toni Petrea. Venea cu un bagaj și te face să-l iei în serios.
  • Un Șumudică e greu de adus pentru că imaginea acestui post de antrenor de la FCSB este foarte proastă. Aproape că meriți un spor de rușine. Antrenorii serioși, buni, cu CV evită să se bage în așa ceva. Nu este un job extrem de bine plătit la FCSB. Șumudică ar câștiga lejer 25.000 de euro, chiar și în Liga 2. Decât să-mi fie rușine să ies pe stradă mai bine antrenez în Turcia, Arabia Saudită...
  • Cu toată implicarea lui Becali, un antrenor ar fi util pentru că i-ar face pe jucătorii tineri să progreseze mai mult și mai rapid. E valabil peste tot în lume și în orice meserie. Când ai jucători de milioane și îi antrenează Petrea te minți singur, te păcălești”.

E foarte important antrenorul, la orice echipă de fotbal. Așa funcționează acest fenomen care a devenit afacere: cel mai important lucru este alegerea antrenorului. În esență, el dă valoarea adăugată necesară pentru a îndeplini obiectivele și pentru a cuceri trofee. 

Și la FCSB contează foarte mult, una este să fie Olăroiu, Dan Petrescu, Iordănescu sau Lucescu și alta e să fie antrenori la început de carieră, fără expriența necesară de a duce în spate o sarcină atât de grea.
- Narcis Răducan

Dan Udrea: „De ce să mai vină alt antrenor dacă patronul se bagă în antrenamente, în primul 11 și în schimbări”

  • Antrenor la FCSB este Gigi Becali, de ce ar trebui să vină un alt antrenor? Acolo, totul e decis de patron. Dacă te bagi peste antrenor în antrenamente, dacă faci primul 11 şi toate schimbările, atunci care mai este rolul antrenorului?
  • Imixtiunea lui Becali a crescut în ultimii ani, direct proporțional cu scăderea anvergurii antrenorilor pe care FCSB i-a avut. La începuturile acestui club au fost niște nume mari de tot: Pițurcă, Zenga, Protasov, Olăroiu, Lăcătuș, Hagi... Au venit acolo să-și pună ideile în practică.
  • Cu cât s-a degradat relația patron-antrenor, cu atât anvergura numelor a fost mai mică. S-a ajuns la Teja, Bogdan Andone, Vergil Andronache, Bogdan Vintilă și Toni Petrea. Inclusiv Dică a spus când era antrenor la FCSB că simțea că putea să facă mai multe dacă ar fi avut mai multă libertatea. D-asta contează antrenorul, dar trebuie lăsat.
  • N-ai cum să pregătești o săptămână un meci cu ideile tale de antrenor, după care cu 24 de ore înainte vine Becali și spune ce vrea el, altceva decât ai pregătit tu. Nu mai spun de schimbările din timpul meciului! S-a ajuns de anomalii de Cartea Recordurilor. Oaidă n-a fost portar, în rest le-a bifat pe toate”.

Antrenorul la FCSB ar trebui să conteze ca la oricare altă echipă, doar că experiența ultimelor mandate ne arată că nu contează absolut deloc. Poate ultimul care a contat a fost Laurențiu Reghecampf. De atunci s-au adus începători, oameni de la ligile inferioare. S-a mers pe capacitatea de ascultare a acestora. Este greu de pus un antrenor bun care să accepte orice de la Becali. Domne, dacă tot te bagi, du-te la antrenamente. Nu trimiți echipa sâmbătă seară pe foaie. Du-te, vezi cum s-au pregătit. Ar fi interesant să facă el cursul de la școala de antrenori. Concluzionând, antrenorul nu contează, deși ar trebui să conteze, dar probabil nici nu va conta în viitorul apropiat
- Alin Buzărin

CONCLUZII | Cătălin Țepelin: "Se spune că o pasăre crescută în colivie crede că a zbura este o boală. Iar antrenorii de la FCSB vor crede că a-și face meseria corect nu este un drept, ci o favoare"

  • „Îmi aduc aminte de o discuție purtată chiar aici, în acest studio, cu Mirel Rădoi, care spunea că situația actuală de la FCSB, acest compromis uriaș pe care e nevoie să-l facă antrenorul echipei e provocat de compromisuri mai mici, în serie, făcute de fiecare dintre antrenorii de dinainte. Practic, fiecare a cedat câteva procente din autoritatea care i se cuvenea și așa a câștigat Becali influență, de la un an la altul, pas cu pas.
  • Sincer, cred că Becali nu se va mai schimba niciodată. Sau, varianta optimistă, nu se va schimba brusc. Asta nu înseamnă că toți antrenorii trebuie să i se supună orbește. Fiecare e dator să încerce să-și recâștige autoritatea, procent cu procent.
  • La fel cum noi suntem datori să spunem ori de câte ori putem că ceea ce se întâmplă la FCSB nu poate fi considerat sub nicio formă normal. Altfel, există pericolul ca după alți câțiva ani să acceptăm că imixitiunea asta extremă a patronului e firească.
  • Spunea cineva că "o pasăre crescută în colivie crede că a zbura este o boală". Exact asta se va întâmpla dacă toți antrenorii vor accepta implicarea totală a lui Becali. După o vreme, vor crede că a-și face meseria corect nu este un drept, ci o favoare. 
  • De asta spun că antrenorul contează la FCSB chiar și acum, în plin totalitarism. E datoria lui să se lupte, din interior, să recâștige demnitatea postului respectiv”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi și alte ediții din „Dezbaterea zilei”:

Dezbaterea zilei, 19 mai » De ce câștigă CFR Cluj trofeu după trofeu?

Dezbaterea zilei, 17 mai » Gigi Becali spune că nu plânge după titlu. Dar ce contează mai mult pentru un club, trofeele sau profitul?

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
montgomerry
montgomerry  •  24 Mai 2021, 19:20

Ce om cu coloana vertebrala ar putea lucra cu acest diavol?. Unii vor spune ca banii lui Becali,salariul fac ceva pe banii lui, sa-i ia si in mormant cu el. Mai bine sarac si cinstit decat sa fii argatul acestui nemernic.

1206754226007193
Glumetu Dan  •  23 Mai 2021, 08:20

...Dezbatere cu final stiut, inutila!...Tragedia e ca pe mina *** a incaput o parte a unei generatii promitatoare care bate pasul pe loc pentru ca n-au ce invata de la slugile ciobanului!...SI NU UITATI, MAJORITATEA PROVINE DE LA HAGI CARE STIA CE SE VA INTIMPLA CU EI, VINZINDU-I GEAMBASULUI IN LOC SA-SI FACA O ECHIPA COMPETITIVA!...RUSINEA LUI 5-2 NU VA FI STEARSA NICIODATA DE PE OBRAZUL LUI HAGI PRECUM NICI PUSCARIA FUDULULUI POPESCU!...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

623506571124451
Marian Iordachescu  •  21 Mai 2021, 23:53

M M Stolca va avea viata grea cu galeria Fanii nu-l iarta pentru gestul de vagabond cand s-a urcat in tribuna si a lovit un supoter al F C S ulusi Deasemni felul sfidator cum trateaza el suporterii ii fac pe acestia sa-i ceara demisia

Vezi toate comentariile (4)
Comentează