FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATERE

Dezbaterea zilei, 22 martie » Este în regulă ca statul să finanțeze sportul?

Articol de GSP - Publicat luni, 22 martie 2021 00:55 / Actualizat luni, 22 martie 2021 08:19

„Dezbaterea Zilei" este un nou format video lansat de GSP. Subiectele arzătoare din sport vor fi puse sub lupă de Cătălin Țepelin, Dan Udrea și Remus Răureanu, cu argumente pro și contra. Prima dezbatere e despre banii publici în sportul românesc. Detalii, mai jos. 

Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei, a explicat: „Va fi vorba așadar despre o dezbatere, o confruntare de idei, o discuție cu argumente pe un subiect arzător, la zi, un subiect care generează discuții aprinse și în redacția noastră, dar și printre voi, cei care sunteți conectați la sport. Insistăm pe acești termeni - "argumente" / "dialog" / "respect", pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni.

Întrebarea de azi este următoarea: „Este în regulă ca statul să finanțeze sportul cu bani publici?". Discuția vine pe fondul unui studiu publicat chiar azi de Gazeta Sporturilor, studiu conform căruia pe parcursul anului 2019, ultimul cu raportări financiare complete și tot ultimul neafectat de pandemie, sportul a fost finanțat cu aproape 400 de milioane de lei bani publici.

CONTRA | Remus Răureanu: „Becali se joacă pe banii lui, primarii se joacă pe bani publici”

  • „Nu mi se pare în regulă ca statul să investească în sportul profesionist, în cluburi care-și propun performanță, trofee, calificări în cupele europene. În primul rând, printr-o astfel de investiție se ajunge la concurență neloială. De exemplu, FCSB și CFR plătesc niște impozite care sunt folosite împotriva lor pe aceeași piață, în aceeași competiție, prin Gaz Metan, club finanțat de la bugetul național
  • „Apar tot felul de personaje, primari-monștri. De pildă, e o diferență mare între Becali, patronul FCSB, și Chirica, primarul Iașiului. Becali se joacă pe banii lui, își asumă. Chirica se joacă pe bani publici la Poli Iași! Și se comportă ca un patron. Oamenii aleg primarul pentru a se ocupa de alte priorități, nu pentru a acționa ca Laporta la Barcelona”
  • „Dacă s-ar face un referendum, da, mi s-ar părea în regulă. Adică bucureștenii să fie întrebați: «La handbal, vreți să cotizați pentru CSM București sau pentru Dinamo?» La Iași la fel: «Vreți să plătiți pentru Poli Iași la fotbal sau nu vreți deloc sport de performanță?»”

Adrian Florea: „Nu am încredere în politicieni”

Lângă o salată de fructe de mare nu cred că poți să pui mămăligă. Sunt lucruri care nu merg amestecate. Apoi, banii publici sunt manipulați de oamenii politici, iar eu nu am deloc încredere în cei care se dau politicieni. În plus, un om politic poate fi un primar dintr-o comună uitată de lume, dar și un șef de stat care se poate transforma oricând într-un dictator. Vremurile în care Stalin, Hitler, Mussolini ori Franco se jucau de-a pricepuții în sport nu sunt atât de îndepărtate așa cum li se pare unora. Exemple sunt și la noi, chiar mai recente. Amintiți-vă de implicarea familiei Ceaușescu în fotbalul românesc, oare un succes vremelnic merită orice preț?
Adrian Florea

Cifre incredibile despre finanțarea din bani publici: statul cheltuie 1 mil. € pe zi pentru sport. Dar îi cheltuie bine?
SPECIAL GSP
Cifre incredibile despre finanțarea din bani publici: statul cheltuie 1 mil. € pe zi pentru sport. Dar îi cheltuie bine?

PRO | Dan Udrea: „Da, statul trebuie să investească în sport. La infrastructură suntem la pământ!”

  • „Eu sunt pentru investiția statului în sportul din România. Nu e posibil ca în București să funcționeze o sală care peste 3 ani va împlini 50 de ani! În această sală, când s-a jucat o finală de Liga Campionilor la handbal feminin, a început să picure din cauza condensului, fiind foarte multe persoane prezente, și s-a oprit meciul pentru a se șterge podeaua. Nu e posibil așa ceva!”
  • „Primarii nu trebuie să întrebe comunitatea locală atunci când finanțează sportul. Cetățenii aleg primarul, iar el decide ce crede că e mai bine. La următoarele alegeri va fi tras la răspundere. Pe mine nu m-a întrebat nimeni în mandatul Gabrielei Firea dacă Primăria trebuie să aloce bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Dar s-au alocat până la urmă"
  • De ce atunci când s-au schimbat autobuzele RATB din București n-am văzut pe nimeni revoltat că s-a apelat la firma Mercedes? De ce în spitale tehnologia de ultimă oră vine din afară? Dar ne revoltăm când CSM București aduce jucătoare din străinătate ca să câștige Champions League. De ce? Pentru că judecăm cu o altă unitate de măsură”
  • „Gheorghe Tadici a spus că e de acord cu finanțatarea din bani publici, dar cu condiția ca acel club să nu apeleze la jucătoare străine, pentru a ajuta în acest fel naționala României. Total fals! În primul rând, Primăria București n-are contract cu Federația Română de Handbal! Performanță și trofee poți obține mai ales cu jucătoare din străinătate”

Florin Prunea: „Fără finanțare de la stat, sportul românesc dispare”

Sunt pentru banii publici în sport, însă cu o singură condiție, ca acest lucru să fie făcut legal, să se plătească taxele și să se respecte legile în vigoare. În prezent, 95% din fotbalul românesc depinde de autorități. Dacă aceste finanțări se vor opri, sportul românesc nu va mai exista. Economia noastră nu produce, astfel că e greu să vină bani în sport din sectorul privat
Florin Prunea

CONCLUZIA

Azi m-au convins un pic mai mult argumentele expuse în favoarea finanțării sportului cu bani publici, dar mă întreb care e, totusi, strategia acestui stat? Suntem penultimii la investițiile in sport și ultimii din UE la procentul din PIB alocat sănătății. Cum ar veni, când vine vorba despre sănătatea acestei națiuni, nu investim suficient nici în preveniție, nici în tratament. Teoretic, banii nu-s niciodată puțini dacă sunt investiți cu cap. Așa că depolitizarea alocărilor din bani publici ar fi primul pas logic. Urmat îndeaproape de o profesionalizare la nivel de management. Problema e că la procentul din PIB acordat învățământului suntem tot penultimii din UE. Cum o dăm, tot la coadă ajungem. Și controversa continuă la nesfârșit - Cătălin Țepelin

Dezbaterea nu s-a terminat în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: "argumente" / "dialog" / "respect pentru opinia celuilalt". Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (27)
creeperno999
creeperno999  •  22 Martie 2021, 22:44

Sa bage statul bani, iar patronul sa fie o legenda a clubului, nu un primar spagar

maddad
maddad  •  22 Martie 2021, 17:54
Postat de alenb pe 22 Martie 2021, 13:12

La noi s-a aplicat metoda, vine primaria cu finantare, adus sportivi straini, obtinut ceva performante (ex CSM femei a castigat Champions League, Dinamo la barbati a avansat in faze superioare), dar la nationala nu te ajuta. Cand a vrut federatia de handbal sa restranga nr de straini au facut scandal dinamo si altele, s-a lasat moarta. Rezultatul la femei se vede, la barbati ne bate Kosovo. Interesul lui Dinamo sa mai treaca un tur in Europa a fost peste interesul Nationalei si al handbalului romanesc in general care ar trebui sa creasca jucatori autohtoni. S-a simtit cineva dat pe spate ca CSM a castigat Champions cu straine + Neagu?

Corect!

maddad
maddad  •  22 Martie 2021, 17:48

Finanțarea din bani publici a unor entitati private este imorala si are ca scop sifonarea acelor bani si capital electoral. Finantarea oricaror activitati din bani publici, nu doar a sportului, trebuie făcută in beneficiul tuturor cetățenilor, dar nu in beneficiul jucatorilor/sportivilor profesionisti. Banii publici trebuie investiti in sportul dr masă cs sa avem un popor sănătos, nu in brneficiul cstorva sute sau cel mult cateva mii de profesionisti. La fel pot cere bani si strungarii sau macelarii, tot munca fizica, tot profesionisti,adica un fel de sportivi si ei.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează