FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea zilei, 23 aprilie » Mai sunt blaturi în Liga 1?

Articol de GSP - Publicat vineri, 23 aprilie 2021 15:20 / Actualizat vineri, 23 aprilie 2021 15:42

„Dezbaterea Zilei” de astăzi: mai sunt blaturi în Liga 1? Cât de corect se joacă meciurile din acest sezon? Totul se decide pe teren sau sunt prietenii, alianțe sau blaturi care viciază ierarhia finală?  

„Eun subiect mereu în actualitate, pentru că suspiciunile nu se sfârșesc niciodată într-un domeniu în care corupția a fost dovedită în repetate rânduri. Și ca să nu ne simțim în niciun fel speciali, să ne amintim că astfel de suspiciuni planează în orice alt campionat, indiferent cât de puternic, de bogat sau de civilizat pare. Dar, evident, ne preocupă în primul rând ce se întâmplă aici, sub nasul nostru. Mai exact, în play-off. Vom vorbi azi despre cum se comportă adversarele celor 3 care trag la titlu, FCSB, CFR și Craiova. E totul corect sau sunt alianțe și prietenii? Haideți să dezbatem”, a explicat Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor și moderatorul emisiunii. 

Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan, ca de fiecare dată, pe jurnaliștii Gazetei Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor: Narcis Răducan, respectiv Cristian Geambașu.

CONTRA | Remus Răureanu: „Nu cred că Becali dă un telefon la Clinceni, iar Poenaru comandă un aranjament în vestiar”

  • „Nu pretind că nu mai există aranjamente în fotbal. Aranjamente sunt în toate domeniile în care sunt implicați bani mulți. Deci e firesc să fie fel de fel de mișmașuri și în fotbal”
  • „Dar nu cred că vreuna dintre Botoșani, Clinceni și Sepsi a trucat un meci ca să piardă. De ce? Sunt convins că nu mai există aranjamente făcute cu toată echipa ca pe vremuri. Nu cred că cineva intră în vestiar și zice: «Băieți, vreau să pierdem astăzi», știind că poate fi înregistrat cu un telefon”
  • „De la Clinceni, în meciul cu FCSB, nu a jucat nimeni bine. Nu a pierdut meciul Patriche sau Gardoș. În momentul în care constați prestația dezastruoasă a întregii echipe, ajungi la bănuiala că a intrat cineva în vestiar și ar fi cerut să piardă meciul”
  • „În play-off mereu au ajuns și cluburi neobișnuite cu performanța care au impresia că deja și-au atins scopul. Pentru ei, s-a încheiat sezonul și e greu să transmiți altceva în vestiar: «Hai să luptăm în continuare!». Campioni nu pot fi, iar unele nici nu au licență de Europa. O astfel de formație se cam plimbă în play-off, dar e greu să o acuzi de ceva imoral cât timp nu are un scop”
  • „Nu cred că mai e posibil să se facă blaturi ca în anii 90. Să își asume cineva în vestiar să piardă un meci cu FCSB pentru niște bani, iar apoi să ajungă la pușcărie că a înregistrat un maseur”
  • „Dacă e nevoie ca doi-trei jucători să trucheze meciul, poți să îi identifici. Poți să observi unele gafe, dar în meciul Clinceniului nu poți să acuzi pe nimeni. Trebuie să îi arăți cu degetul pe toți de pe teren”
  • „Greșeala lui Pap o putem identifica în meciul cu FCSB. Dar nici acolo nu cred că cineva pune în scenă un asemenea film de comedie. Să oblige un jucător să se facă de râs în ultimul hal... Cred că poți să găsești metode de aranjarea unui meci într-un alt mod”
  • „Mai degrabă cred că mai sunt blaturi făcute de doi-trei jucători, în special pentru pariuri. Un cartonaș roșu, un penalty sau numărul de cornere, pe tot ce se pariază. Dar nu cred că Becali sună la Clinceni și că Poenaru intră în vestiar și comandă un aranjament”

Eu zic că nu mai sunt echipe care se dau la o parte și fac blaturi clasice. E adevărat că nu am pretenția că mă pricep foarte bine, dar mi se pare foarte greu, aproape imposibil să aranjezi un blat la nivel de echipă așa cum se întâmpla acum 20-30 de ani pentru că nu este aceeași situație. Sunt jucători străini, sunt pedepse foarte mari. Nu știu cine poate să își riște libertatea și tot ce a construit într-o viață pentru un meci în care nu văd o miză atât de mare. În anumite meciuri, în care jucători la modul individual au un comportament dubios, asta e posibil, oricând și în orice campionat. Nu putem eradica treaba asta în totalitate din sportul mondial. Tentația pariurilor este foarte mare și atinge oamenii importanți din toate sporturile și în condițiile astea planează tot timpul suspiciunea că un jucător poate să facă un penalty sau să ia un roșu.

- Narcis Răducan, fost fotbalist și conducător de club

PRO | Dan Udrea: „Multe semne de întrebare: de la atitudinea diferită la tactica schimbată”

  • „Eu am foarte multe semne de întrebare față de acest play-off. Prima întrebare: cum a jucat Botoșani cu FCSB, ca nivel de intensitate, și cum a jucat cu Craiova? Dacă priveam meciul fără să știm contextul, am fi spus clar că se decide un trofeu sau că este o finală de cupă, chiar ceva de viață și de moarte. Meciul ăla a fost exact cum l-a descris Ouzounidis: «Mai mult bătaie decât fotbal». E în regulă să ai o atitudine bătăioasă, dar de ce apare la trei zile după ce ai fost atât de pasiv și lejer într-un meci cu FCSB? Atitudinea poți să o ai indiferent de adversar. Poți să pierzi sau să câștigi toate meciurile și să ai aceeași atitudine”
  • „Am mai auzit argumentele că Botoșaniul e o echipă foarte agresivă pe teren propriu și de asta au fost diferențe. Hai să comparăm cum s-a jucat Botoșani - FCSB 0-2 în sezonul regulat. A lipsit atitudinea Botoșaniului”
  • „Trecem și la Sepsi. Cum a fost meciul Sepsi - FCSB la nivel de intensitate și cum s-a jucat Sepsi- CFR. Sepsi a jucat în decurs de puțin timp cu ambele echipe pe teren propriu. Mie mi s-a părut că nivelul de agresivitate, de determinare pentru Sepsi a fost foarte mare când a întâlnit-o pe FCSB și foarte mic când a jucat cu CFR”
  • „Mi s-a părut extrem de ciudată și decizia lui Leo Grozavu. L-a titularizat pe Florin Ștefan fix la meciul cu CFR după ce o perioadă l-a scos din echipă spunând că nu e cu mintea la echipă și că se gândește la ce are de făcut la final de contract. Iar după trei zile îl văd titular cu CFR?!”
  • „Clinceniul a bătut-o pe FCSB în sezonul regulat pe Arena Națională. A arătat ca o echipă compactă, defensivă, nu lăsa spații, nu se apăra foarte sus ca să nu creeze un avantaj adversarului. Și a câștigat 1-0, a jucat urât și a închis spațiile. În schimb, în meciul din play-off, Clinceniul a făcut pressing foarte sus, exact ce îi convine FCSB-ului. De ce schimbi o filosofie câștigătoare?”
  • „Aștept cu interes să văd cum va arăta Sepsi - FCSB. Se va juca în următoarea etapă și vreau să văd cum se va juca și Botoșani - CFR. Eu spun că va fi o mare agresivitate”
  • „Nu mi se pare întâmplător palmaresul general al acestor echipe. Sepsi nu câștigă niciodată în 12 meciuri cu CFR și pierde de 10 ori, în timp ce pe FCSB o chinuie serios în ultimii ani, chiar câștigă meciuri. În partea cealaltă, Botoșani la fel, joacă cu FCSB 15 meciuri și este învinsă de 13 ori, dar cu CFR nu e așa”
  • „Toate aceste semne de întrebare sunt alimentate și de cei din interior, din cluburi. Și ne acuză și pe noi că ridicăm semne de întrebare, că aruncăm anumite pete asupra integrității competiției?!”
  • „Edi Iordănescu a spus că nu s-a uitat la FCSB - Botoșani că la ora aia se juca un alt meci mai intereresant, Napoli - Inter. După părerea mea, când spui asta, lași să se înțeleagă că nu ai ce să vezi la acel meci, că intuiești rezultatul. Când faci o declarație din interior, automat ridici semne de întrebare”
  • „Exact echipele implicate la titlu s-au pretat exact la așa ceva în anii trecuți. Craiova, noncombat cu Viitorul ca să nu ajungă titlul la FCSB. Iar anul trecut, FCSB a pierdut titlul cu CFR ca să nu ajungă titlul la Craiova. Dacă FCSB și Craiova se pretează la așa ceva, înseamnă că celelalte echipe nu fac asta?”

Trebuie să fii tare naiv sau parte din sistem ca să crezi că nu mai există blaturi sau aranjamente în fotbalul românesc. Într-un fel sau altul, în tot fotbalul mondial, la toate nivelurile, există aranjamente. Atunci când interesele converg, peste tot apar astfel de meciuri denumite după o sintagmă veche, dar foarte inspirată, strategice. Nu mai există o Cooperativă ca pe timpul lui Jean Pădureanu de la Bistrița, adică un organism ocult în care împărțea punctele în așa fel în care tot românul să fie bine și aproape nimeni să nu retrogadeze. Dar și astăzi, același interes comun duce la meciuri în care fără să ai dovezi obținute pe cale de investigație polițistă, pentru că ziaristul nu este polițist, simți că unii nu prea se omoară cu firea. Le-a spus antrenorul să nu se omoare cu firea sau că astăzi nu este rândul lor? Nu cred că se mai întâmplă așa, ca odinioară. Fotbalistul știe și simte care este interesul patronului sau al clubului pentru care joacă. El pricepe și mesajele subliminale și acționează în consecință. Ratează uneori din situații favorabile sau foarte favorabile. Sau comite greșeli de începător. Astăzi funcționează un sistem tacit de alianțe care nu se mai traduce în bani purtați cu sacoșa, ci în relații de afacere între finanțatori, legături profitabile reciproce.

- Cristian Geambașu, jurnalist GSP

CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „FRF și LPF nu au fost niciodată interesate să curețe fotbalul românesc”

  • „Eu mă plasez de partea lui Dan și a lui Cristi Geambașu în jocul ăsta al argumentelor. După 25 de ani de presă și mii de jocuri văzute pot afirma fără nicio emoție că nu cred că există un sport 100% curat”
  • „Nu mă impresionează jurămintele de corectitudine ale celor din sistem pentru că mulți dintre noi suntem pe stadioane de la finalul anilor 90, când membrii Cooperativei ne amenințau că ne dau în judecată pentru că inventăm blaturi care nu există. Si iată că în ultimii 2 ani, la emisiunea GSP Live a lui Costin Ștucan, s-au adunat zeci de mărturii ale celor implicați în acele blaturi, care acum, la adăpostul prescrierii faptelor, recunosc combinațiile de pe vremuri
  • „Probabil noi vom fi aici și peste alți 10-20 de ani, ascultând actualele personaje din fotbalul românesc care vor veni în emisiuni la spovedanie și ne vor confirma ceea ce în prezent sunt doar niște bănuieli”
  • „Pe scurt, da, cred că în fotbal încă sunt meciuri strategice, în care unii nu se omoară cu firea. Una dintre probleme este că FRF și LPF nu au fost niciodată interesate să curețe fotbalul românesc. De exemplu, nu cred că cineva își amintește ceva cu adevărat relevant făcut de Departamentul de Integritate al FRF”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vizionează mai multe dintre edițiile „Dezbaterea Zilei”:

O poate salva Dusan Uhrin pe Dinamo de la retrogradare?

Este OK ca antrenorii fără licență să profeseze în Liga 1?

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
2284730755005067
Gabriel-Ciprian Gheorghe  •  26 Aprilie 2021, 06:21

Evident că sunt!Și nu numai în liga 1,peste tot in lume.Indiferent de sport,de competiție se pariază milioane de euro pe un eveniment.Toate meciurile sunt trucate,că e vb de rezultat,de goluri,de cartonașe.Trebuie sa fi naiv sa crezi că se mai joaca pe teren in ziua de azi.

gabri80el
gabri80el  •  24 Aprilie 2021, 02:17

da, inca mai sunt blaturi.unul a fost chiar ieri .sunt tare curios ce face lpf in privinta echipei Uta. din pacate aceasta echipa nu stie sa joace teatru si este previzibila in tot.Cred ca aceasta echipa ar trebui sa fie exclusa din Liga 1 prin depunctare.blaturi se vor face tot timpul daca lpf doarme si nu reactioneaza sub nicio forma.

gabri80el
gabri80el  •  24 Aprilie 2021, 02:13
Postat de andu888 pe 23 Aprilie 2021, 18:00

Cred ca e interesant la tine in cap - sa fii asa pe campii si sa traiesti intr-un univers paralel. Incearca niste medicamente prietene, ca esti grav bolnav. Sincere condoleante.

cu adevarat are probleme grave:))))

Vezi toate comentariile (12)
Comentează