FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 19 aprilie » O poate salva Dusan Uhrin pe Dinamo de la retrogradare?

„Dezbaterea Zilei
„Dezbaterea Zilei" de astăzi, 19 aprilie: o poate salva Dusan Uhrin pe Dinamo de la retrogradare?

Articol de GSP - Publicat luni, 19 aprilie 2021 13:08 / Actualizat luni, 19 aprilie 2021 15:10

„Dezbaterea Zilei" de astăzi, 19 aprilie: o poate salva Dusan Uhrin pe Dinamo de la retrogradare? Cehul a fost instalat în Ștefan cel Mare într-un moment critic. „Câinii” au început play-out-ul de pe loc de „baraj”, iar prestațiile din mandatul lui Gigi Mulțescu nu sunt dătătoare de speranțe.

  • Ce reprezintă „Dezbaterea Zilei”? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, explică: „În această emisiune insistăm pe termenii «argumente» / «dialog» / «respect», pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni”.

„Vorbim astăzi despre Dinamo. Tocmai a început sprintul final din Liga 1. Unii trag la Europa în play-off, alții tremură în fața retrogradării din play-out. Și cea mai speriată echipă pare în acest moment Dinamo, pentru că gluma s-a îngroșat de la meci la meci, iar retrogradarea nu mai este doar o dorință a rivalelor. Dusan Uhrin e privit acum ca unicul colac de salvare de care se mai pot agăța câinii, pentru că echipa este efectiv la pământ. Pare că doar un antrenor-magician ar mai putea-o salva. Acesta este și subiectul dezbaterii, dacă o poate Uhrin salva pe Dinamo de la retrogradare”, a explicat Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei și moderatorul dezbaterii.

Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan, ca de fiecare dată, pe jurnaliștii GSP Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor: Alin Buzărin, respectiv Ionuț Chirilă.

PRO | Remus Răureanu: „Uhrin e mai bun decât Mulțescu”

  • „Cred că o poate salva. Mărturisesc, nu sunt obiectiv sută la sută, pentru că îmi doresc ca Dinamo să rămână în Liga 1. Ar fi bine pentru competiție, pentru celelalte cluburi, pentru media. Ar fi grav ca un alt mare brand să cadă. Rapid nu se știe dacă va promova, Steaua nu mai este cu numele ăsta în prima ligă”
  • „Cred că Uhrin e potrivit, are suficientă experiență, a fost vicecampion în România, în Cehia, campion în Georgia, cunoaște campionatul, cunoaște limba, o înțelege. Beneficiază de un lot îndeajuns de bun ca să se salveze. Are câțiva fotbaliști cu experiență uriașă, Anton, Filip, Achim, Nemec, Puljic, Albentosa, fotbaliști care cu un antrenor care îi disciplinează puțin pot fi asamblați într-o echipă suficient de bună, cu care să se salveze fără emoții sau măcar să scape printr-un baraj”
  • „Echipa dăduse niște semne că ar avea câteva calități și în vremea lui Mulțescu, doar că antrenorul nu mai avea putere, din cauza vârstei. Uhrin are energie, are capacitatea să controleze lotul experimentat, el a mai lucrat cu fotbaliști cu cote chiar mai bune decât cei de la Dinamo, de acum. Are și talentul de a veni cu biciul în vestiar, talent pe care Mulțescu nu mai putea să îl aibă. L-am văzut, arăta ca un om sfârșit după meciuri. Mi-e greu să cred că apărea în cabină altfel decât sleit, fără vlagă. Cred că Uhrin îi poate trezi și cu biciul”
  • „Sunt convins că jucătorii se gândesc la plecare, dar ca să pleci, trebuie să te trezești și să joci cât de bine poți. Altfel, cu toți agenții din lume e greu să prinzi un angajament bun, când ai pusă ștampila de om care a îngropat clubul Dinamo. Dacă antrenorul e capabil să le explice inclusiv calculul acesta, că viitorul carierei depinde de etapele rămase, ar putea să canalizeze energiile”
  • „Eu nu îl văd pe Uhrin ca pe un geniu tactician, ci un bun motivator. Îl consider foarte bun pentru că îl compar cu predecesorul său, cu Mulțescu. Nu îl consider Răzvan Lucescu, Petrescu, Olăroiu. Dacă echipa dădea unele semne că ar fi bună și cu Mulțescu, măcar pe bucăți, atunci un antrenor mai bun, mai tânăr, rațional, ar trebui să o asambleze mai bine”

Este foarte posibil ca Uhrin să reușească să o salveze Dinamo. Va fi ceva de moment, suferința va continua. Jucătorii vor fi tot târziu plătiți, vorba lui Mulțescu, coși aici și se rupe în altă parte. E greu doar cu DDB. Nu faci decât să amâni un deznodământ. Nu ai capacitatea să ridici echipa decât dacă vine Bill Gates și spune că ia el Dinamo la noapte. N-ai capacitate să rezolvi problemele financiare și nici nu o să ai până nu va avea loc acel purgatoriu, cum au făcut multe cluburi mari, să o iei de jos și să te întorci curat, fără datorii. În actualele condiții e greu ca Dinamo să își propună altceva decât salvările astea miraculoase. 
- Alin Buzărin

CONTRA | Dan Udrea: „Când s-a păcălit Dinamo? Când l-a dat afară în 2020 sau când l-a readus ca salvator în 2021”

  • „Nu știu ce îl recomandă pe Uhrin să fie instalat la Dinamo în momentul ăsta. I-am analizat puțin palmaresul din ultima perioadă. Precedentele două mandate în România au fost la Gaz Metan și Dinamo. Înainte, era cam expirat ca antrenor, avusese o pauză de un an și jumătate. Ce face la Dinamo în primul mandat? E dat afară! Acum îl angajăm ca salvator? Unde s-a păcălit Dinamo? Când l-a dat afară și era pe locul 10 sau când îl prezintă acum ca un salvator? Și la Mediaș preia echipa, ok, într-un moment complicat, dar nu face mare lucru și e demis repede”
  • „Precedentele experiențe la echipe mari au fost mari dezamăgiri. În 2013/2014 e antrenor la Plzen. Termină pe locul 2, poți spune că e o performanță, dar cu un sezon înainte echipa a fost campioană, iar în următorul sezon e iarăși campioană. Doar cu Uhrin pierde titlul. În 2016/2017 e numit de Slavia Praga, e demis după 4 etape, vine alt antrenor care câștigă campionatul”.
  • „Mi se pare că trebuie pus un mare semn de întrebarea și în dreptul profesionalismului lui Uhrin. Vara trecută, când l-a căutat Gaz Metan, a aterizat la ora 14:00 pe Otopeni, a plecat cu o mașină spre Giurgiu și a stat pe bancă la meciul cu Astra. Mi se pare o totală lipsă de profesionalism din partea unui antrenor. Ajungi la aeroport și peste 4 ore conduci echipa? L-am văzut pe Ouzounidis, aterizase cu o zi sau două înaintea meciului cu Dinamo, dar la meciul ăla s-a dus în tribună, nu a stat pe bancă, așa e normal să faci”
  • „Până la urmă, la Dinamo nu a fost problemă de antrenor în ultimii ani. Ei au avut rezultate proaste, indiferent de cine a fost pe bancă. Toți antrenorii ăștia din ultimii ani au fost slabi? Pe Bratu îl dai afară că e slab, pe Niculescu îl dai afară ca să vină Rednic, apoi îl dai și pe el afară. Andone, la fel, Mulțescu, Gane etc... Chiar la antrenori e problema și la jucători nu? Nu s-a rezolvat nicio problemă. Craiova, spre exemplu, a stat sus, indiferent că a schimbat antrenorii”
  • „Eu nu cred în varianta Dusan Uhrin la Dinamo. În România, nu neapărat valoarea antrenorului face diferența, mai ales în play-out. Anumiți jucători, valoarea individuală contează. Un antrenor nou în perioada asta te ajută doar la selecție și la motivare, că n-ai timp nici de antrenamente fizice, d-apăi de antrenamente tactice”.

Au fost niște probleme tehnice în primul mandat al lui Uhrin, Dinamo avea mari probleme pe construcția atacurilor poziționale. Am văzut neputința de a fructifica niște superiorități numerice. Jucătorii le tratau cum considerau ei, în absența unghiurilor de joc lucrate la antrenament. Totul se vedea în teren. Era o echipă care juca doar din realizările individuale sporadice ale unor jucători precum Sorescu. 

Dinamo are nevoie să construiască jocul și să facă puncte cu forța colectivă. Individual sunt la pământ. Jucătorii se simt puternici doar când câștigă bani și trofee, restul e poveste în fotbal. Uhrin nu a demonstrat că este un constructor al jocului. E părerea mea. Cei de la Dinamo trebuie să spună care sunt argumentele pentru care l-au numit. Ah, că dă cu pumnul în masă? Degeaba! Eu am văzut probleme tehnice, au fost și la Mediaș în cazul lui. Întâi trebuie să demonstreze că din echipe mici face echipe impotante, cum am făcut eu la Chiajna
- Ionuț Chirilă

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Jucătorii nu pot mai mult, singura salvare poate veni de la atitudinea antrenorului”

Suntem de fapt într-o dezbatere surogat, pentru că nu analizăm fapte, ci ne străduim să intuim viitorul. Până să căpătăm abilitatea asta de a anticipa perfect viitorul, eu aș remarca si eu, la fel ca Dan, faptul că trecutul, cel puțin trecutul imediat, nu-l ajută pe Uhrin. În experiențele recente de la Dinamo și Gaz Metan a avut o rată de victorii de doar 36%. Un antrenor, ca să poată fi considerat de succes, trebuie să sară de 50%. 

Pentru ca Dinamo să fie salvată de la retrogradare e nevoie de un Uhrin care la rândul lui să conștientizeze că o retrogradare nu o va îngropa doar pe Dinamo, ci îi va îngropa și lui cariera. Fără o salvare-miracol, Uhrin va rămâne un antrenor de mâna a doua spre a treia. Nu știu dacă el își permite chestia asta, Dinamo cu siguranță nu își permite retrogradarea, pentru că ar fi un adevărat dezastru. Prin urmare, e destul de greu. Eu am văzut în ultimele luni că jucătorii nu pot mai mult, nu văd cum ar reuși altfel, decât printr o tresărire de orgoliu a antrenorului.
Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

O poate salva Dusan Uhrin pe Dinamo de la retrogradare?

Da, are suficientă experiență
Nu, a dat greș în ultimele mandate

Vezi și alte ediții din „Dezbaterea zilei”:

Dezbaterea zilei, 14 aprilie » Ar trebui Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 14 aprilie » Ar trebui Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?
Dezbaterea zilei, 12 aprilie » FCSB, CFR sau Craiova - cine e favorita la titlu în Liga 1?
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 12 aprilie » FCSB, CFR sau Craiova - cine e favorita la titlu în Liga 1?
Dezbaterea zilei, 3 aprilie: E nevoie acum de VAR în Liga 1 sau fotbalul românesc ar trebui să aibă alte priorități?
DEZBATERE
Dezbaterea zilei, 3 aprilie: E nevoie acum de VAR în Liga 1 sau fotbalul românesc ar trebui să aibă alte priorități?

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
talpaiadului
talpaiadului  •  20 Aprilie 2021, 16:25

Multescu este per total un antrenor mai bun decat Uhrin. Mai ales cand vine vorba de resuscitarea echipelor cu probleme, cu bani putini, aflate in subsolul clasamentului (asa cum este Dinamo in momentul de fata), Multescu este poate cel mai bun din tara. Dinamo nu a castigat nici un punct in patru meciuri cu Multescu, dar nu din cauza antrenorului, ci a jucatorilor si nu in ultimul rand a ghinionului. Eu nu zic ca Uhrin nu poate salva Dinamo, doar ca sansele de salvare sunt mai mici cu Uhrin decat erau cu Multescu.

gladiatork
gladiatork  •  20 Aprilie 2021, 01:38
Postat de creeperno290 pe 19 Aprilie 2021, 22:36

Da

NU. ce naiba bah.

creeperno290
creeperno290  •  19 Aprilie 2021, 22:36

Da

Vezi toate comentariile (5)
Comentează