FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

DEZBATEREA ZILEI, 25 MAI Poate Rapid să câștige campionatul în sezonul viitor? „Dan Șucu e un mare atu pentru club” vs. „Rapid n-are nicio șansă la titlu”

Dan Șucu, la prezentarea oficială // foto: Facebook @ Rapid
Dan Șucu, la prezentarea oficială // foto: Facebook @ Rapid

Articol de GSP - Publicat miercuri, 25 mai 2022 16:41 / Actualizat miercuri, 25 mai 2022 19:10

Ediția de astăzi a proiectului „Dezbaterea Zilei” a abordat șansele ca Rapid să câștige titlul în sezonul viitor de Liga 1.

„Discutăm azi despre Rapid, clubul care vrea să câștige campionatul în anul centenarului și face deja mișcări hotărâte pentru a-și îndeplini planul. Tocmai ce s-a încheiat festivitatea de prezentare a noului acționar, Dan Șucu, deci Rapid își construiește un buget generos pentru sezonul viitor, așa că suporterii visează deja cu ochii deschiși la titlu. Chiar conducerea a ridicat ștacheta, anunțând în conferința de azi un „viitor senzațional pentru club”.

Dar este titlul un obiectiv realizabil pentru o echipă care abia s-a întors dintr-o călătorie dureroasă prin ligile inferioare?

Asta încercăm să lămurim azi, la Dezbaterea zilei - dacă Rapid este un club suficient de puternic financiar și sportiv pentru a lua titlul în sezonul următor sau dacă Rapid e doar un balon de săpun care se va sparge și, până la urmă, tot CFR, FCSB și Craiova vor trage la campionat”, a explicat la început Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii GSP Remus Răureanu și Dan Udrea. De partea lor, Răzvan Luțac (jurnalist GSP & Libertatea) și Daniel Pancu (glorie a Rapidului). 

VIDEO » Dezbaterea Zilei, 25 mai: poate Rapid să câștige titlul în sezonul viitor de Liga 1?

Remus Răureanu: „Bani, lot, suporteri. Suficiente argumente”

  • Mie îmi e clar că Rapid va înregistra un progres, a demonstrat că e un club serios care a crescut de la un sezon la altul. 
  • Acum vine cu un argument în plus: cooptarea lui Șucu în acționariat.  Deși noi nu îl cunoaștem funcționând în fotbal, a dezvoltat businessuri mari, se pricepe să crească niște afaceri.
  • Conducerea a demonstrat deja că se pricepe, vara trecută a reușit să alcătuiască un lot cu care nu a avut emoții pentru menținerea în Liga 1.
  • Rapid va avea și un buget bun. Gândiți-vă că Viitorul a luat titlul cu buget de 5 milioane de euro. Și nu avea nici suporteri, nici stadion grozav. Nu avea ingredientele Rapidului.
  • Apoi, giuleștenii nu pornesc foarte de jos, au un lot suficient de bun, care poate fi completat ulterior.
  • Săpunaru, Dragoș Grigore, Junior Morais pot fi importanți în continuare. Or fi ei în vârstă, dar și CFR se impune cu jucători bătrâni. Deac face 37, Camora are 36.
  • Am informații că oamenii care conduc clubul au gândit deja lotul. Au o listă cu 8 jucători pe care îi vor. De exemplu, ar putea să vină Dulca și Iacob de la Chindia. Nu sunt wow, dar Dulca e internațional de tineret, Iacob a fost în vederile lui Edi Iordănescu la naționala mare. Până la urmă, nici Burcă, atunci când a fost luat de CFR, nu era vreun Nesta. Dar a crescut.
  • Și Rapid ar putea să facă asta. Sigur, Petrescu e mult mai mare decât e Mutu în antrenorat, dar si Mutu a avut o serie bună acum, i-a calmat și pe suporteri.
  • În concluzie, cred că suporterii Rapidului au de ce să fie optimiști. Mă bucur și pentru noi, ca neutri, că o să câștigăm o nouă forță în campionat.

După părerea mea, Rapid se poate bate la titlu, după venirea lui Dan Șucu. În primul rând, va avea forța financiară să facă niște transferuri valoroase în apărare, unde e puțin îmbătrânită. Are și niște jucători interesanți în echipă. Are un Rareș Ilie, are un Horațiu Moldovan. Sunt de părere că CFR se află pe o pantă descendentă. După mine, Rapidul poate să fie o pretendentă la tiltu, poate nu favorită, dar pretendentă.

- Răzvan Luțac, jurnalist Gazeta Sporturilor

Dan Udrea: „Rapid nu va lua titlul”

  • Nu, Rapid nu va lua titlul, nu văd niciun argument să intre în această luptă chiar din sezonul următor. Bugetul nu e suficient. Cu 7 milioane de euro vrei să iei titlul în România? Păi Sepsi a avut anul ăsta 9 milioane și a fost în play-out.
  • Ok, avem exemplul Viitorului, care a luat titlul cu un buget mai mic, dar noi ne raportăm la excepție sau la regulă? 
  • Da, Rapid face acum un pas înainte, dar nu e suficient. Înainte să se bată cu CFR și FCSB, Rapid trebuie să se bată cu Sepsi, cu Voluntari, cu UTA. 
  • Apoi, ce alte motive de optimism ar avea rapidiștii? Au avut un sezon slab, au terminat pe locul 9, a fost chiar un sezon foarte slab! Dacă va face un salt normal, va fi în play-off. Dovadă este că nici conducătorii de acolo nu vorbesc în declarații despre lupta la titlu. Realizează că va fi peste puterile clubului.
  • Să vorbim și despre Mutu. El a clacat în singurele două meciuri care au contat, cu Craiova și cu Mioveni. Și nu a prins barajul pentru Europa. După ambele meciuri a spus că adversarii au avut doar 3 șuturi și au câștigat. Păi, nu îți pui niște întrebări?
  • Mutu nu a ridicat-o pe Rapid, ci a dus-o mai jos. La finalul sezonului regulat, Rapid era pe 2 în play-out și a terminat pe 3. 
  • Apoi spui că lotul are o bază solidă și poate intra în lupta la titlu cu câteva plombe. Care lot solid? La națională au un singur jucător și asta doar pentru că Iordănescu a convocat 4 portari. Cine ar mai fi de națională la Rapid? Rareș Ilie? Păi, dacă avea nevoie de Rareș Ilie la naționala mare, Edi îl lua, nu-l lăsa la U19. 
  • Unul dintre avantajele Rapidului e că au un public formidabil. Dar suporterii au o putere mare acolo și lucrurile n-au mers bine acolo unde suporterii au avut putere decizională.
  • Dan Șucu e patronul unei firme mari, Mobexpert. Dar cifrele nu sunt din cale afară. Nu spun că nu are bani, dar profitul făcut nu e ceva fantastic. Anul trecut a marcat un profit de 4 milioane de euro. Să vedem cât poate pompa în fotbal, de la acest nivel.

Nu știu, îmi e imposibil să mă gândesc la titlul de campioană. Nu există echipe în lume să revină de la faliment și în 5-6 ani să fie campioană. La Rapid sunt multe condiții, pe lângă suporteri, pe care îi știe toată lumea, stadionul nou, acum vine și un om potent financiar. E vorba de buget. Dacă CFR are cel mare buget de 5 ani, câștigă campionatul. Nu cred că Rapid își permite un buget de 20 de milioane sezonul viitor. Să fie campioană mi se pare un vis. E posibil, dar foarte greu. Le dau 1% șanse.

- Daniel Pancu, fost antrenor la Rapid

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Dan Șucu e un mare atu pentru Rapid. Dar s-ar putea să nu fie suficient”

  • Dan Șucu poate fi un mare atu pentru Rapid. Mi se pare un tip extrem de echilibrat și foarte atent cu sănătatea unui business. Discursul lui de azi, de la prezentarea oficială, nu a fost al unui exaltat care vrea să impresioneze fanii, ci al unui om atent la detaliile organizatorice și foarte decis să iasă pe plus.
  • Dar, cum fotbalul nu e orice fel de business, s-ar putea ca Dan Șucu să nu fie suficient. De exemplu, echilibrul lui s-ar putea să se ciocnească de graba suporterilor care vor trofee acum, nu peste 3-4 ani.
  • Apoi, pentru ca Rapid să intre cu șanse reale în discuțiile legate de titlu e nevoie și de un context favorabil: de exemplu, dacă CFR și FCSB își rup gâtul în Europa și intră într-o vrie a bugetelor, asta îi poate avantaja pe rapidiști. Dacă, din contră, echipele cu pretenții merg bine în cupele europene și își asigură niște milioane de euro plus încredere și experiență internațională, asta le va da putere să o țină și pe Rapid la distanță.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Citește și:

Dan Șucu a fost prezentat la Rapid: „Vom avea un buget de 7 milioane de euro. La anul vom avea 10, peste 2 ani vor fi 14”

A pornit ofensiva de la prima conferință » Dan Șucu, ironie către Nelu Varga la prezentarea la Rapid: „Nu știu ce afaceri are. Nu am auzit de el ca om de afaceri”

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (23)
Ernest20
Ernest20  •  28 Mai 2022, 11:06

Nu știu cât de mult va ajuta Dan Șucu Rapidul dar din punct de vedere al comunicării ÎN DECLARAȚIILE SALE LEGATE DE CFR CLUJ SEAMĂNĂ EXTREM DE MULT CU PORUMBOIU DE LA VASLUI

RoksanaGantova
RoksanaGantova  •  27 Mai 2022, 08:04

multi comenteaza dar nu intelege ce sa zis in conferinta, a zis patronii, ca vor in play off si cupa, iar in 2 ani campionatul... ce sondaj e asta nu stiu . ca ati inteles cu capu de jos nu de pe umeri

rapid_bihor
rapid_bihor  •  27 Mai 2022, 02:03

Rapid nu are nicio sansa la titlu sezonul viitor si ar trebui sa se gandeasca mai mult la cupa si la play-off. Nu poti compara lotul rapidului cu lotul lui Hagi cand a luat titlul. Nu avem atac si mijloc.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează
Close