FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

DEZBATEREA ZILEI 30 MAI Cât de repede va reveni Dinamo în prima ligă? » „Singura cale: faliment și restart din Liga a 4-a” vs. „Nu va dura mult, vor apărea oameni din zona politică interesați să se asocieze cu salvarea lui Dinamo”

Articol de GSP - Publicat luni, 30 mai 2022 14:20 / Actualizat luni, 30 mai 2022 15:57

Ediția de azi a emisiunii „Dezbaterea zilei” aduce în centru retrogradarea lui Dinamo în Liga 2 și șansele formației roș-albe de a reveni rapid în Liga 1. 

„Am trăit să o vedem și pe asta - Dinamo a retrogradat din prima ligă, o premieră dureroasă în istoria de 74 de ani a acestui club-monument. Iar suporterii încă mai caută explicații și vinovați, dar vorba aia - mortul de la groapă nu se mai întoarce, nu se mai poate inventa nimic pentru ca Dinamo să rămână în Liga 1.

Tot ce se poate face e să se înceapă deja schițarea planului, a strategiei pentru revenire. Și chiar despre asta vom vorbi azi, aici, la Dezbaterea Zilei - cât de repede va reveni Dinamo în prima ligă?

Va găsi resurse să renască rapid și va promova poate chiar după primul an sau, din contră, clubul va intra în colaps și îi va lua mulți ani să-și revină din șocul retrogradării?”, a explicat Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.

În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii GSP Remus Răureanu și Dan Udrea, susținuți cu argumente de Constantin Anghelache, fost președinte al „câinilor”, și Răzvan Zăvăleanu, administratorul judiciar al echipei. 

VIDEO Dezbaterea zilei, 30 mai » Cât de repede va reveni Dinamo în prima ligă?

Remus Răureanu: „Singura cale: faliment și restart din Liga a 4-a sau Liga a 5-a”

  • „Foarte repede nu își va reveni Dinamo. Eu sunt convins că nu va reporni din Liga 2. Va trebui s-o ia ca Rapid, din Liga a 4-a sau Liga a 5-a”
  • „Sunt sigur că Dinamo nu ar fi supraviețuit ca societate nici dacă ar fi rămas în prima ligă. Problemele economice erau atât de mari, încât nu exista vreo soluție reală. Ar fi putut să apară o persoană sau o firmă cu multe milioane de euro, dar acest lucru nu s-a întâmplat și nu văd de ce s-ar întâmpla”
  • „Planul de ieșire din insolvență, așa cum a fost întocmit, își asumă plata a 5,3 milioane de euro, datorii vechi, în următorii 3 ani. Dacă punem în Liga 2 sau în Liga 1 măcar 1 milion de euro ca buget, înseamnă încă 3. Plus 5,3 milioane de euro, înseamnă 8 milioane de euro. Dar surse de venituri nu mai sunt”
  • „Singura cale e ca cea a Rapidului: faliment și restart din Liga a 4-a sau a 5-a, cu o societate curată”
  • „Acum, Dinamo nu are nicio șansă să urce din Liga 2. Acolo sunt cluburi cu bani mulți. Chiajna nu a promovat, deși a avut 3 milioane de euro. Câți bani ar trebui să strângă Dinamo? Nu poți promova din cotizațiile fanilor”
  • „Poate fi mai bine ca Dinamo să-și accepte soarta. Să accepte repornirea din Liga a 4-a sau Liga a 5-a”
  • „Există pericolul ca dinamoviștii să nu tragă pentru o singură echipă, ci să apară mai multe cluburi care se vor pretinde adevăratul Dinamo”

Dinamo nu a avut conducere administrativă nici măcar o zi. Au păcălit pe toți și s-au păcălit pe ei. Au băgat clubul în niște datorii enorme și au plecat toți. Au rămas fără conducere. Acum, echipa are această datorie la masa credală de 5,4 milioane de euro. Nu mai are de unde să satisfacă acel plan. Au rămas fără veniturile de la Liga 1.

Nu mai au nici jucători, că toți pleacă. Nu mai are nici echipa de Liga a 3-a, că și aia retrogradează. Nu are absolut nimic. Nici conducere, nici nimic. În totalitate, acești oameni sunt cei care au îngropat echipa Dinamo pentru totdeauna. Probabil se plănuiește ca echipa CS Dinamo, unde sunt mulți dinamoviști, să urce din Liga 3 în Liga 2.

- Constantin Anghelache, fost președinte Dinamo

Dan Udrea: „Dinamo se poate salva repede doar cu implicare din zona politică”

  • „Situația e complicată. Dacă era vorba doar de retrogradare și clubul era stabil financiar, nu vedeam o așa mare problemă. Dar fiind în insolvență și având datoriile alea...”
  • „Să spunem că intră în faliment și o ia de foarte jos. Până când se întorc aici, la limita Ligii 1, trebuie să bage mai mulți bani decât ar trebui să dea acum toată suma ca să iasă din insolvență”
  • „Rapid a luat-o de zero, iar la finalul anului trecut avea o datorie de 7 milioane de euro. Bani pompați pentru a aduce echipa aici”
  • „Care e diferența între a lua echipa din Liga a 5-a și a băga 7 milioane ca să revii în nu știu câți ani și a o lua acum, când bagi 7-10 milioane?”
  • „Singura diferență e că dacă o iei de jos nu dai toți banii o dată, așa cum a făcut Nelu Varga la CFR.”
  • „Dinamo nu se poate salva pe termen scurt fără implicare din zona politică. Eu așa cred. Nici Rapid nu ar fi ajuns aici dacă nu ar fi fost susținere politică. Așa s-ar putea întâmpla și la Dinamo. Fie prin Primărie sau Minister, fie prin intermediari”
  • „Totuși, sunt exemple de echipe care au promovat din Liga 2 fără un buget foarte mare. Uite, Petrolul a avut cel mai mic buget din ultimii 3 ani și a promovat de pe primul loc. Mai demult, Academica Clinceni a promovat cu un buget de 450.000 de euro”
  • „Dacă iei startul din Liga 2, chiar și fără un buget suficient de mare, te ajută alte lucruri: brandul, suporterii, anvergura clubului. Asta te poate ajuta când te bați la promovare dacă ești Dinamo”
  • „Dacă o iei de la zero, adică din Liga a 5-a, îți asumi un risc. Trebuie să construiești în timp și pierzi din bazinul de suporteri. Că dacă nu ai performanță nu mai atragi. Dinamo va risca dacă va lipsi 3-4 ani din elită”
  • „Eu nu cred că Dinamo nu poate atrage pe cineva care s-o salveze. Cred că vor fi oameni din zona politică interesați să se asocieze cu salvarea lui Dinamo”

Sunt oameni în spatele lui Dinamo care încă ajută cu bani. Așa cum echipa a fost ajutată până acum, va fi ajutată în continuare. Într-adevăr, mult mai greu, dar probabil vom găsi resursele financiare pentru a supraviețui. 

Nu s-au înghesuit investitorii, dar asta a fost din cauza a ceea ce s-a întâmplat în timp. Acum, odată depășit momentul ăsta, sper ca oamenii să realizeze că poate fi un moment ZERO și că această echipă trebuie ajutată.

- Răzvan Zăvăleanu, administrator judiciar Dinamo

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Drumul lui Dinamo înapoi, spre Liga 1, nu poate dura sub nicio formă mai puțin de 2 ani. E imposibil!”

  • „E imposibil ca Dinamo să renască peste noapte, nu există în acest moment niciun indiciu că ar exista un plan logic pentru o reconstrucție instant”
  • „Dinamo trage să moară de vreo 3 ani si au fost 3 ani plini de umilințe, de răni care nu se pot vindeca imediat. Apoi, să ne amintim că toate echipele importante, cu tradiție, au absorbit foarte greu șocul unei retrogradări
  • „Gândiți-vă la U Cluj, Petrolul, UTA, Poli Timișoara, Poli Iași, FC Brașov - cât de mult s-au zbătut prin B sau chiar mai jos ca să-și regăsescă drumul corect. Unele îl mai caută și acum, după foarte mulți ani de la intrarea în coma ligilor inferioare”
  • Pentru Dinamo, cea mai mare dintre toate echipele care au retrogradat vreodată, e cu atât mai greu de digerat ce se întâmplă. Și la cât de rău stă clubul din punct de vedere juridic și financiar, să joace în sezonul viitor cu Unirea Dej, Metaloglobus sau Șelimbăr ar fi o realizare, pentru că asta ar însemna că Dinamo rămâne în Liga a doua și nu o ia cu reabilitarea de foarte jos, tocmai din Liga a cincea.”
  • „Concluzie - drumul lui Dinamo înapoi, spre Liga 1, nu poate dura sub nicio formă mai puțin de 2 ani. E imposibil!”
     

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Citește și: 

EXCLUSIV Scut în fața jucătorilor lui Dinamo: „Au jucat cu teamă de public. Suporterii au pus o presiune prea mare”

Marica indică un alt vinovat pentru retrogradarea lui Dinamo: „Întreba de ce sunt mai mult de 12 fripturi la masă!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (75)
Fanfan69
Fanfan69  •  07 Iunie 2022, 17:43

Sper sa promoveze...când ii voi antrena eu

Fanfan69
Fanfan69  •  07 Iunie 2022, 17:38

Sper sa promoveze... când ii voi antrena eu

barbucm
barbucm  •  07 Iunie 2022, 09:19

daca azi e marti, pe 31 Februarie :)))))

Vezi toate comentariile (75)
Comentează