FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB. „Ei l-au ajutat pe Gigi Becali să fure Steaua!” » Un fugar din România cu condamnare definitivă face dezvăluiri incendiare din exil

Articol de , , - Publicat duminica, 03 mai 2020 17:00

Cristian Rizea (51 de ani), fost deputat PSD, acum fugit din țară după o condamnare definitivă la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, susține că Gigi Becali a fost sprijinit de oameni de afaceri și politicieni la preluarea clubului, în anii 2000.

Fostul politician Cristian Rizea, condamnat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, fuge de legea română și de peste un an se ascunde în străinătate. De acolo, tocmai a publicat un volum de dezvăluiri, titrat "Spovedania lui Rizea" și comercializat la prețul de 20 de euro. În cele 157 de pagini, cititorii sunt momiți cu divulgarea unor secrete despre "mafioții care conduc din umbră România".

FCSB. „Ei l-au ajutat pe Gigi Becali să fure Steaua!” » Un fugar din România cu condamnare definitivă face dezvăluiri incendiare din exil

„Îmi pare rău de Gigi Becali"

Rizea susține, printre multe episoade despre fraude generate de politicieni de vârf și oameni de afaceri, că are informații inclusiv despre preluarea clubului Steaua. El afirmă că Viorel Păunescu s-a folosit de influențele din politică pentru a pune mâna pe club, cedându-i-l ulterior lui Becali.

"Începutul meu ca angajat al administrației centrale: imediat după instalarea Guvernului Adrian Năstase în decembrie 2000, am fost numit șef de cabinet al ministrului tineretului și sportului, Georgiu Gingăraș. Chiar în acea perioadă (n.r. 2001-2005), Viorel Păunescu și Gigi Becali puneau la cale preluarea în mod fraudulos a echipei de fotbal Steaua București", începe Rizea poveștile despre fotbalul românesc.

FCSB. „Ei l-au ajutat pe Gigi Becali să fure Steaua!” » Un fugar din România cu condamnare definitivă face dezvăluiri incendiare din exil

Cristian Rizea

"Știu și îmi dau seama că foarte mulți se vor inflama, îmi pare rău de Gigi Becali, dar știe și el că ceea ce spun este perfect adevărat! În jur de 21-22 mai 2002, când tocmai revenisem din SUA, Alexandru Athanasiu (n.r. fost senator și ministru PSD) m-a chemat la el să-mi spună ceva foarte important. Peste două zile urma să fie Adunarea Generală a Asociației de Fotbal Steaua București în fruntea căreia fusese ales Viorel Păunescu în data de 9 mai într-un mod care generase numeroase divergențe", scrie fostul deputat.

Legăturile Hrebenciuc - Athanasiu

Acesta oferă detalii importante: "Pentru că deja existau mulți contestatari, Păunescu s-a gândit să organizeze rapid, în 2 săptămâni, mai precis în 24 mai, o nouă Adunare Generală pentru a nu mai putea fi contestat, oferind diverse funcții în conducere celor care puteau să-i confere și să-i garanteze legitimitatea în fruntea Asociației. Viitorul meu naș de cununie, președinte al Consiliului Național al PSD și vicepreședinte al Senatului României în acel moment, mi s-a confesat la acea întâlnire, spunându-mi că îl rugase Viorel Hrebenciuc să vorbească neapărat cu Gingăraș pentru a participa și a-l susține pe Păunescu în funcția de președinte".

"A doua zi i-am transmis ministrului Gingăraș ceea ce trebuia să facă, adică să fie prezent și să fie de acord, în calitate de ministru, cu propunerea care va fi făcută în cadrul Adunării Generale, aceea ca Păunescu să fie ales președinte. Gingăraș a înțeles, știa foarte bine că mesajele de la mine erau de fapt transmise de la alt nivel, așa că s-a conformat fără a pune prea multe întrebări, mai ales că fusese propus în funcția de ministru chiar de Alexandru Athanasiu! Astfel, în 24 mai primul pas pentru preluarea frauduloasă a echipei de fotbal Steaua fusese făcut, Păunescu pregătind astfel «terenul» pentru Becali! Dovadă în acest sens sunt și funcțiile de vicepreședinți primite de Hrebenciuc și Athanasiu, aceștia fiind și ei prezenți la acea celebră ședință", notează Rizea.

"Păunescu, un fost barman care «îndoia băuturile»"

De ce se grăbise Păunescu să facă o nouă Adunare Generală? Rizea dezvăluie: "Pentru că Becali, pe care Păunescu îl convinsese să sponsorizeze echipa de fotbal începând cu 2001, nu mai avea răbdare să aștepte promisiunile acestuia și voia să aibă garanția că își va intra cât mai rapid în drepturile de a deveni patronul echipei. Nimeni nu știa exact câți bani din cei dați de Becali lui Păunescu ajunseseră la echipă, că doar știm cu toții că un fost barman care «îndoia băuturile» de pe vremea anilor '70-'80 știa să facă bani așa cum o dovedise atât la barul Atlantic, cât și la barul Melody. Dar în cele din urmă a reușit să-l împace pe Becali și să-l mai tapeze de niște «mărunțiș» pe latifundiar, căruia i-a pus pe tavă în anul 2003 echipa de fotbal mult râvnită de acesta".

"Îl admir pe Florin Talpan"

Finalul dezvăluirilor are și un mesaj: "Nu l-am cunoscut pe Florin Talpan, dar îl admir pentru tenacitatea cu care se luptă de ani de zile pentru aflarea adevărului. Fără falsă modestie, cred că acum, prin rândurile de mai sus, are și ultima piesă lipsă din acel puzzle pe care a încercat mereu să-l construiască pentru a demonstra modul fraudulos de preluare a echipei de fotbal Steaua de către Becali și Păunescu! 

Știu că aceștia din urmă, atunci când cineva își permite să aducă vorba despre această hoție, folosesc un limbaj suburban la adresa respectivei persoane, limbaj plin de jigniri și de invective, așa că îmi asum riscul de a fi și eu, ca mulți alții, o altă «victimă» a celor doi. Dar îi asigur că mă voi coborî și eu la același nivel de abordare, mai ales că mai știu atât de multe lucruri care nu au fost făcute publice niciodată...".

"După marile lovituri financiare cu barurile Melody, hotelurile Lido și Intercontinental din București și hotelul Rex din Mamaia (obiective însușite într-un mod ilegal, dar vândute sau cedate cu un profit uriaș pentru buzunarele sale), Păunescu se dovedise încă o dată un mare combinator și reușise o lovitură de proporții, manevră în urma căreia Becali i-a și oferit pe viață funcția de președinte de onoare al AFC Steaua"
Cristian Rizea

FCSB. „Ei l-au ajutat pe Gigi Becali să fure Steaua!” » Un fugar din România cu condamnare definitivă face dezvăluiri incendiare din exil
Detalii în presa vremii despre ședința invocată de Rizea. ProSportul din 25 mai scria despre supradimensionarea Adunării Generale cu diverși politicieni și oameni de afaceri. Tot atunci au apărut în club și 15 rude de-ale lui Gigi Becali, nepoți și veri. Liderii opoziției erau Hagi și Iordănescu

Episodul oribil trăit de Teo Meluță când avea 11 ani + Dezamăgirea trăită după declarațiile lui Becali

CITEȘTE ȘI:

FCSB. Gigi Becali a pus ochii pe atacantul unei rivale! E gata să-l dea la schimb pe Harlem Gnohere

FCSB. Gheorghe Mustață, mesaj clar pentru fanii CSA Steaua: „Vă arăt eu!” » Ce aroganță pune la cale

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (397)
1677700882258779
Ioan Dorobantu  •  18 Mai 2020, 13:56
Postat de new_philips pe 04 Mai 2020, 12:49

nu despre cinstea lui Rizea e articolul. Are dreptate 100%.

Rizea minte cum respira. Nu cred un puscarias in exil.

florar
florar  •  04 Mai 2020, 17:46
Postat de napocarrepublic pe 04 Mai 2020, 17:17

ce a patit Minteuan bai pro stea?

Nee...duc...at te-a făcut mămică ta!!! Muntean a fost obligat sa scrie o hârtie că este de acord să amâne ridicarea salariului.Cum nu a fost de acord a fost dat afara de la CFR...Asta a scris GSP...

napocarrepublic
napocarrepublic  •  04 Mai 2020, 17:17
Postat de florar pe 04 Mai 2020, 11:40

Tu vorbesti ma????Ati trecut prin insolventa....acum cu mormanul de bani ati cerut harti de pasuire a platii de la jucatori si antrenori....sa amintesc de ce a patit Minteoan?

ce a patit Minteuan bai pro stea?

Vezi toate comentariile (397)
Comentează