FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - FC ARGEȘ

VIDEO Amintiri de la „thriller-ul” Dinamo - FC Argeș din 1979: „Jocurile erau făcute pentru ei. Se uitau la Dobrin ca la un extraterestru!”

Nicolae Dobrin a fost eroul meciului Dinamo - FC Argeș 3-4. FOTO: Aurel Neagu +35   FOTO
Nicolae Dobrin a fost eroul meciului Dinamo - FC Argeș 3-4. FOTO: Aurel Neagu

Articol de - Publicat luni, 15 martie 2021 15:34 / Actualizat luni, 15 martie 2021 20:11

Dinamo și FC Argeș se înfruntă în această seară în cel de-al 90-lea meci direct din existența lor. Cel mai spectaculos duel a avut loc în urmă cu 42 de ani, în 1979, când Nicolae Dobrin reușea un meci de excepție, iar piteștenii se impuneau în Ștefan cel Mare cu 4-3. 

  • După 33 de runde disputate, piteștenii aveau 43 de puncte și plus 24 la golaveraj, iar "câinii”, cu două puncte mai puțin, 41, și tot plus 24 la golaveraj. Astfel, un succes al roș-albilor, indiferent de scor, le-ar fi adus titlul. 
  • Disputat în Ștefan cel Mare, derby-ul a avut o desfășurare halucinantă. Dinamoviștii au condus cu 1-0, argeșenii au răsturnat situația, 3-1, apoi gazdele au egalat la 3, în penultimul minut. Iar când forțau golul care să le aducă fericirea, și-a intrat în rol Dobrin. Un 4-3 apoteotic pentru trupa lui Halagian, care își trecea în palmares al doilea trofeu suprem în România, după cel din '72.

Azi, în ziua meciului Dinamo - FC Argeș, Viorel Tudose, sponsorul principal al alb-violeților, a fost invitat la GSP Live. Pe baza unor mărturii făcute de foști jucători de-ai piteștenilor, omul de afaceri care visează s-o ducă pe FC Argeș în fruntea fotbalului românesc a făcut dezvăluiri despre celebrul meci dintre Dinamo și FC Argeș din 1979.

„Trofeul era inscripționat cu numele lui Dinamo. Toți se uitau la Dobrin ca la un extraterestu”

„Astrele s-au aliniat pentru FC Argeș atunci. Pe 24 iunie 1979, oficialii veniseră la stadionul din Ștefan cel Mare cu trofeul inscripționat cu numele lui Dinamo. Toate jocurile erau făcute pentru ei. Toți jucătorii de atunci de la Dinamo știau că vor fi campioni. 

Am mărturiile celor care au fost acolo, ale lui Doru Toma, ale lui Viorel Moiceanu. Singurul care și-a strâns colegii în jurul lui a fost Nicolae Dobrin, care le-a spus cu o seară înainte: «Mâine câștigăm!». Toți se uitau la Dobrin ca la un nebun, ca la un extraterestru. (...) Echipa a făcut un meci de excepție, au fost singuri împotriva tuturor!”, a rememorat Viorel Tudose, la GSP Live.

Lipsește golul trei din colaj. Nu se mai găsește acel gol trei pe nicăieri. A fost o fază de excepție creată de Dobrin, în care câțiva jucători mari ai clubului Dinamo au fost ridiculizați de «Gâscan».  

A fost revanșa «Prințului din Trivale» pentru Guadalajara 1970. La 51 de ani după Guadalajara, discutând și cu familia lui Dobrin, îmi permit să spun că, pe 24 iunie 1979, la nouă ani după Guadalajara, aceea a fost revanșa lui Dobrin pentru ce s-a întâmplat acolo. Golul trei, cel care lipsește, a fost revanșa lui 
- Viorel Tudose, sponsor FC Argeș

Dinamo - FC Argeș, duel memorabil în 1979

Dintre toate cele 89 de confruntări directe din prima divizie, meciul Dinamo - FC Argeş (3-4) din 24 iunie 1979 a fost cel mai spectaculos şi a rămas în memoria microbiştilor drept „cea mai frumoasă finală de campionat din istorie”.

După prestația excepţională, „Gâscanul” Nicolae Dobrin a primit nota 10 din partea trimisului „Sportului”, Ioan Chirilă, care nota: „«Diavolul» Dobrin și-a exercitat dreptul de veto. A declanșat contraatacul de 1-1, împotriva cursului jocului, a reușit marele sprint al desprinderii, în minutul 69, permițându-și și luxul de a oferi, în autograf, ultimul gol al campionatului”. 

+31 FOTO
  • FOTO: Aurel Neagu

RETRO GSP. 41 de ani de când "Diavolul" Dobrin i-a pus pe "câini" cu botul pe labe. Dragnea: "Da, Gicu a fost genial, însă pe noi ne-a bătut altcineva!"

4 victorii din 4a obținut FC Argeș în acel sezon cu Dinamo (1-0, 4-3) și cu Steaua (1-0, 2-1), ocupantele locurilor 2, respectiv 3 în ierarhia finală

Dinamo - FC Argeș 3-4 (1-2)
Au marcat: Dragnea (6'), D. Georgescu (76'-pen, 89') / Radu II (11', 24'), D. Nicolae (69'), Dobrin (90'
Dinamo: Anuței - I. Marin, Al. Sătmăreanu, C. Dinu, Lucuță - Augustin, Dragnea (75' Tevi), Custov - Țălnar, D. Georgescu, Vrânceanu (63' I. Moldovan). 
Antrenori: Ion Nunweiller, Tănase Dima 
FC Argeș: Gh. Cristian - M. Zamfir, C. Cârstea, C. Stancu, P. Ivan - D. Toma, Iovănescu (78' Bărbulescu), Chivescu - D. Nicolae, Radu II, Dobrin. 
Antrenori: Florin Halagian, Constantin Oțet

VIDEO Amintiri de la „thriller-ul” Dinamo - FC Argeș din 1979: „Jocurile erau făcute pentru ei. Se uitau la Dobrin ca la un extraterestru!”
infografie FC Arges anii '70

Citește și alte știri de actualitate: 

EXCLUSIV Se naște o nouă forță în Liga 1?! Academie pe modelul Hagi și un stadion ultramodern: „Vrem să jucăm în cupele europene!”

EXCLUSIV Craiova să mai aștepte! Unul dintre cei mai buni atacanți ai Ligii 1 le-a întors spatele oltenilor: „Semnează mâine cu noi”

EXCLUSIV Scandal monstru în direct! Războiul de la Iași a continuat la GSP Live: „A lăsat purceaua moartă în coteț!” vs. „Păcăleală în mod ordinar”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
dobrin
dobrin  •  16 Martie 2021, 02:59

Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca si pe Gicu Dobrin, si pe Halagian. Nu va vom uita niciodata!

dobrin
dobrin  •  16 Martie 2021, 02:57
Postat de creeperno999 pe 15 Martie 2021, 22:36

Cel mai bun ramane Hagi

Hagi putea sa faca o treaba mai buna, gen Soichkov la Barcelona, dar nu s-a putut impune nici la Barcelona nici la Real.

dobrin
dobrin  •  16 Martie 2021, 02:55
Postat de dragdim pe 16 Martie 2021, 01:19

Așa era Dinamo de ajutata, ca a fost bătută acasă de fc Argeș într-un meci pe care nimeni nu se aștepta să-l piardă.

Au pierdut tocmai ca nu se asteptau. A tras ce a tras arbitrul cu ei, le-a dat penalty, dar deja devenise penibil.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează