FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - FCSB, DUMINICĂ, 20:00

Dinamo - FCSB, analizat de Ioan Ovidiu Sabău: „Steaua are omogenitate, valoare, e «mai echipă»”

Articol de , - Publicat joi, 13 februarie 2020 12:00

Ioan Ovidiu Sabău, o glorie a lui Dinamo, recunoaște superioritatea celor de la FCSB din momentul de față. Neluțu acceptă să alcătuiască și formulele ideale din istoria celor două rivale și apelează la nume legendare din vremuri în care „câinii” și „militarii” erau de speriat în Europa.

FCSB și Dinamo sunt despărțite de clasament, de bugetele dezechilibrate și de cotele jucătorilor care alcătuiesc loturile. Că roș-albaștrii pornesc ca favoriți admite și Ovidiu Sabău, o glorie a roș-albilor din ultima lor perioadă foarte bună, sfârșitul anilor '80. „Steaua pornește favorită”, recunoaște Neluțu, obișnuit să folosească numele vechi al roș-albaștrilor, pe care ei l-au pierdut între timp în favoarea Clubului Sportiv al Armatei, ca urmare a proceselor Becali-Talpan.

„Zi bună, public, orgoliu”

Sabău îi vede pe oamenii lui Vintilă mai buni la toate capitolele care contează: "Sunt mai omogeni, mai valoroși și dacă îi analizăm individual, om cu om. Parcă e «mai echipă» FCSB".Își imaginează și un scenariu favorabil "câinilor", cu elemente care țin mai mult de atmosfera de derby decât de valoarea reală a fotbaliștilor: "Dinamo poate să compenseze cu starea de spirit, dacă mai pot să-și găsească o stare de spirit potrivită în situația în care se află clubul acum. Mai contează și publicul, suporterii pot să motiveze echipa suplimentar într-un derby. Și mai e orgoliul, poate un duel cu rivala le va zgândări orgoliul! Pe lângă toate acestea, ar mai fi nevoie și ca Dinamo să prindă o zi de grație, în care jucătorii să se afle într-o formă fizică de top".

Epoca de Aur a rivalilor

Sabău a fost printre cei mai importanți în superformula pe care o crease Mircea Lucescu la Dinamo. "Câinii" au jucat în perioada aceea o semifinală de Cupa Cupelor, pierdută cu Anderlecht, și un "sfert" în aceeași competiție, eliminați de Sampdoria lui Vialli și a lui Mancini.

În campionat, trupa lui Lucescu suferea din cauza concurenței cu cea mai bună generație stelistă din istorie, câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni în 1986 și finalistă în CCE în 1989. Roș-albii pe care-i asamblase nea Mircea au devenit campioni în sezonul 1989-1990, după care echipa s-a risipit, toți jucătorii au plecat în alte campionate, atrași cu bani mulți, cu condiții mai bune, cu mirajul Vestului.

Înaintea derby-ului de duminică, Sabău acceptă să alcătuiască formula ideală a fiecărui club, doar din jucători contemporani lui. Printre "all stars" se află toate numele legendare din anii '80. De la Dinamo lipsește Mutu. "Superfotbalist! Ar putea fi titular, da, însă m-am orientat către generația mea. Ce să fac, îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul!", glumește Neluțu ca să explice omiterea "Briliantului". Și fără el, Dinamo veche arată fantastic și la fel e Steaua. 

Sabău, 52 de ani, a jucat la Dinamo între 1988 și 1990, după care s-a transferat la Feyenoord

Cea mai bună echipă a lui Dinamo din istorie

Stelea (Prunea) - Andone, Lupescu, Rednic - Doboș (Sabău), Lupu, Mateuț (D. Timofte), Klein (Selymes) - Mihăescu (D. Munteanu), Cămătaru, Răducioiu (Vaișcovici). 
Antrenor: Mircea Lucescu

Sabău, rezerva lui Doboș

Neluțu a creat formula roș-albilor într-un sistem 3-4-3, în care Lupescu apare trecut ca libero, poziția pe care a jucat mult în Germania, la Leverkusen și la Gladbach. Pe banda dreaptă, Sabău l-a ales pe Doboș ca variantă principală, cu el rezervă. Doboș a făcut parte din acea generație a lui Dinamo, ca fundaș dreapta sau ca stoper, apoi a trecut la Steaua după Revoluție și a evoluat într-o altă echipă foarte bună a roș-albaștrilor, câștigătoare a șase titluri de campioană. În linia de trei din atac apare Mihăescu, o extremă pe care Lucescu a transformat-o la un moment dat în fundaș dreapta. Plus Răducioiu ca atacant stânga, cu Vaișcovici rezervă. 

Cea mai bună echipă a Stelei din istorie

Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - T. Stoica (L. Bălan), Boloni - Lăcătuș, Majearu (Balint), Hagi - Pițurcă. 
Antrenor: Emeric Ienei

Generația Sevilla plus Hagi

Formula pe care a ales-o Sabău din istoria Stelei e alcătuită din câștigători ai Cupei Campionilor din 1986, în finala cu Barcelona disputată la Sevilla, plus Hagi, pe care militarii l-au adus ulterior, de la Sportul Studențesc. Hagi chiar a evoluat în Supercupa Europei cu Dinamo Kiev, din 1987, pe care Steaua a câștigat-o cu 1-0 printr-un gol înscris de Gică din lovitură liberă. Ca și la Dinamo, sistemul e unul modern, nu redă cu fidelitate organizarea pe care o avea echipa din anii '80. În 4-2-3-1, Sabău își imaginează o echipă cu Pițurcă vârf, încadrat de extremele Lăcătuș și Hagi.

Citește și:

Gigi Becali anunță falimentul FCSB după derby-ul cu Dinamo: „Nu mă mai interesează! Înseamnă că nu avem nicio perspectivă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (28)
394966434424757
Mihai Dinu  •  14 Februarie 2020, 02:33

Cea mai mare infrangere a Stelei de catre Dinamo : Stadion Ghencea 22. 05. 2000 Steaua - Dinamo 0 - 7 marcatori: M.Stere 13, M.Nicolae 16,72, G.Kirita 24, Cl. Dragan 69, B.Aldea 75, B.Mara 88. Antrenor C.Dinu. La Steaua antrenor V.Piturca si au jucat printre altii: Radoi, Fl.Dumitru, V.Bordeianu, Cl.Raducanu, M.Onofras, A.Durro.

537095073301815
Izabela Iuliana Nazare  •  13 Februarie 2020, 17:49

cum se face ca ai uitat acel 6-4 tot in cupa ,cand v-a rupt in bucati raducioiu ?

morzadobflicster
morzadobflicster  •  13 Februarie 2020, 17:25

Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu sau Adrian Ilie au fost si ei contemporani cu Sabau, intrau lejer in echipa ideala..

Vezi toate comentariile (28)
Comentează