FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV

Analiza cazului Man: cu cine a negociat Anamaria Prodan, ce ofertă a adus și ce mesaje schimba cu Gigi Becali, Man și oficialii de la Parma + cât valorează o semnătură a lui Man din 2016

Articol de - Publicat luni, 01 februarie 2021 15:20 / Actualizat luni, 01 februarie 2021 17:29

Gazeta a ascultat relatările părților implicate în transferul lui Dennis Man la Parma și a încercat să refacă obiectiv firul evenimentelor care au dus la cel mai scump transfer făcut vreodată din Liga 1 în străinătate.

7 octombrie 2020, studioul GSP Live. Surâzătoare, Anamaria Prodan Reghecampf anunță cu o mină încrezătoare: „Eu mă mobilizez acum să fac un transfer mai mare decât Mihăilă. Pe Man”.  

Patru luni mai târziu. 1 februarie 2021. În direct prin Skype de la Las Vegas, unde se află în vacanță, Anamaria Prodan Reghecampf spune la GSP Live că-l va da în judecată pe Dennis Man, după transferul la Parma. „Nu am ce să fac. O să recuperez de la jucător banii pe care i-am pierdut la acest transfer. Dennis m-a dezamăgit”. 

În mai puțin de jumătate de an, relația dintre agenta care se autointitula „Regina fotbalului românesc” și cel mai important client al ei a fost dinamitată. Man a plecat la Parma, iar în actele tranzacției nu apare nicăieri numele impresarei jucătorului. Povestea acestei afaceri e plină de controverse și de jocuri de culise care demonstrează că fotbalul funcționează după alte reguli decât cele scrise în regulamente și contracte. 

Ca jucător, dacă nu ai forță și ce îți trebuie în pantaloni, nu ai… Nu ai cum să stai cu capul în jos. Eu sunt mândră de Bourceanu și Pintilii, de cum s-au purtat ei când au fost în situația lui Man. Și asupra lor au fost presiuni să meargă cu Giovanni Becali.
-  Anamaria Prodan Reghecampf, la GSP Live

Anamaria Prodan nu putea face transferul: neînregistrată în România și Italia 

„Lucram la transferul lui Man de mai multe luni. Parma îl urmărește de un an și ceva, a avut tot timpul acces la rapoarte despre jocurile lui Dennis. Dar nu am știut niciodată că Gigi Becali a dat mandat firmei fraților Becali pentru a trata transferul în Italia”, susține impresara Prodan Reghecampf.  

Agenta avea un contract de reprezentare cu Dennis Man semnat în 4 septembrie 2016, contract valabil pe o periodă de maximum cinci ani. Conform regulamentelor FRF privind intermediarii, acest contract trebuia înregistrat la Casa Fotbalului pe un formular tipizat. În caz contrar, regulamentul este încălcat. „Nu are importanță dacă e înregistrat la FRF. Eu sunt agent înregistrat în Dubai”, se apără impresara, întrebată dacă a folosit formularul tipizat pentru a securiza contractul cu Man. 

Analiza cazului Man: cu cine a negociat Anamaria Prodan, ce ofertă a adus și ce mesaje schimba cu Gigi Becali, Man și oficialii de la Parma + cât valorează o semnătură a lui Man din 2016
Oferta Parmei ajunsă la George Becali prin intermediul Anamariei Prodan Reghecampf

Anamaria Prodan a trimis Gazetei dovadă că are o licență valabilă de impresar, emisă de federația din Emiratele Arabe Unite.  În ciuda licenței din Emirate, Anamaria Prodan Reghecampf nu ar fi avut dreptul în ianuarie 2021 să participe oficial la transferul lui Man. Ea nu este înregistrată nici la FRF, nici la Federația italiană. Pentru a putea lua parte la negocieri ar fi trebuit să plătească federației române o taxă de 1.500 de euro, plus 500 de euro pentru un caiet cu 10 contracte tipizate de intermediere.  

Anamaria Prodan Reghecampf ar fi putut face asta în orice moment, dar nu a făcut-o, iar în final nu a mai avut motive să se înregistreze. Această decizie de a nu se înregistra la FRF ar putea, însă, să fie până la urmă motivul care o va scoate definitiv de la masa unde se împart banii de pe urma transferului lui Man. 

Oferta Parmei pentru Dennis Man, adusă de Anamaria Prodan

În locul ei, în documentele transferului lui Man ar trebui să apară Dragoș Sîrbu, aflat primul pe lista FRF cu impresarii acreditați în 2021. Sîrbu lucrează la firma fraților Ioan și Victor Becali și semnează actele tuturor tranzacțiilor încheiate de companie. Cei doi frați sunt doar consilieri, un artificiu care le permite să lucreze în branșă în ciuda interdicției primite după condamnările din Dosarul Transferurilor. 

În decembrie 2020, Dragoș Sîrbu a primit oficial un mandat din partea FCSB pentru vânzarea lui Man în Serie A. Mandatul era valabil până în 15 ianuarie 2021 și conținea pretențiile clubului lui Gigi Becali:

  • 12 milioane, plătibili până la finele lui 2023 
  • 2 milioane de euro bonusuri dacă echipa nenumită în mandat juca în Serie A în următoarele 4 sezoane 
  • 10 la sută din profitul realizat de club la revânzarea lui Man 

Până pe 15 ianuarie 2021, Becali nu a primit nicio ofertă care să-l satisfacă. Se părea că Man va rămâne la FCSB în această perioadă de mercato dacă prețul cerut de club nu scade. 

Fără a ști de înțelegerile lui Becali cu firma verilor săi, Anamaria Prodan Reghecampf susține că lucra intens la obținerea unei oferte de la Parma. Prin intermediul unor români stabiliți în Italia, ea a ajuns la Alessandro Lucarelli, fostul fundaș din Serie A angajat la Parma în funcția de director sportiv adjunct.  După zile de discuții, pe 25 ianuarie 2021, Parma producea o ofertă oficială pentru Man: 

  • 10 milioane de euro, plătibili în rate până în noiembrie 2024 
  • 2,5 milioane din bonusuri legate de performanțe 

Conform mesajelor de WhatsApp arătate de impresară reporterilor Gazetei, oferta a ajuns în posesia ei și de aici pe mesageria lui George Becali. Acesta o instruiește pe impresară: „Să nu spui că e pe 4 ani plata căci o dau eu la presă”. Ulterior, într-un alt mesaj, finanțatorul FCSB scrie: „Le-am trimis oferta 15 mil. în 2 ani, ferm fără negocieri. A trimis Vali (n.r. - Valeriu Argăseală, președintele FCSB) la ei acum”. 

Analiza cazului Man: cu cine a negociat Anamaria Prodan, ce ofertă a adus și ce mesaje schimba cu Gigi Becali, Man și oficialii de la Parma + cât valorează o semnătură a lui Man din 2016
Reacția lui George Becali după ce primește oferta Parmei de la Anamaria Prodan Reghecampf

Oficialul de la Parma îi dă dreptate agentei Anamaria Prodan

Era luni seară și saga transferului lui Man începea. Anamaria Prodan Reghecampf susține că acesta este momentul în care George Becali a prevenit-o telefonic că îl va implica în transfer și pe vărul său Ioan Becali.

24 de ore mai târziu, Victor Becali - fratele și asociatul lui Ioan Becali - anunța în direct la GSP Live că Parma a făcut o ofertă de 13 milioane de euro în rate, plus două milioane de euro bonusuri, dar că tratativele au intrat într-un impas din cauză că George Becali a cerut o garanție bancară. George Becali a confirmat în direct varianta ofertei anunțate de vărul său: 

Problema a fost că ea (n.r. - Anamaria Prodan Reghecampf), când mi-a trimis mie ofertă de 10 milioane de euro… cu o oră înainte vorbisem cu patronul Parmei și mi-a făcut ofertă de 13 milioane plus două milioane bonusuri. Iar ea făcea ofertă de 10 milioane plătibili în patru ani?!
- George Becali

În timp ce Anamaria Prodan Reghecampf încerca să facă un transfer prin intermediul unui ajutor de director sportiv, tabăra fraților Becali a reușit să ajungă direct la patronul Parmei, omul de afaceri american Tanner Krause. Negocierile au continuat prin telefon, cu Mihai Stoica pe post de translator de limbă engleză.  

Apariția lui Ioan Becali în negocieri e recunoscută de Alessandro Lucarelli în mesajele trimise impresarei lui Man. El o anunță pe impresară că este neputincios și că nu are acces la negocieri: 

„Bună, nu știu cum a apărut Becali în negocieri. Aseară, președintele a vorbit direct cu Becali pentru a face transferul. Președintele meu este cel care negociază. Repet, eu nu mă ocup personal de negocieri pentru că nu sunt director sportiv, președintele meu a discutat totul cu Becali. Problema nu sunt eu, ci Dennis Man care l-a folosit pe Becali în tranzacție pentru a te sări pe tine”. 

Analiza cazului Man: cu cine a negociat Anamaria Prodan, ce ofertă a adus și ce mesaje schimba cu Gigi Becali, Man și oficialii de la Parma + cât valorează o semnătură a lui Man din 2016
Alessandro Lucarelli o anunță pe impresara lui Man de apariția lui Ioan Becali în negocieri

 Fără puterea de a opri negocierile dintre cluburi, Anamaria Prodan Reghecampf i-a scris lui Lucarelli:

  • Prodan: Ți se pare normal ca după 6 luni în care am muncit ca dracu’ și am adus oferta pentru Steaua (n.r. - FCSB), președintele îl pune pe Giovanni Becali înaintea mea? Am dreptate? Ce părere ai?
  • Lucarelli: Cred că ai dreptate. Pentru a redeschide negocierile trebuie să vorbești cu președintele de la steaua și să-i spui să nu mai ceară garanția bancară”.

Cât voia Dennis Man de la Parma 

E miercuri, ziua în care Anamaria Prodan Reghecampf apare la televizor și acuză „manevrele” verilor Becali, încercând însă să-l menajeze pe Dennis Man. Știe că jucătorul este ultima șansă de a avea acces la negocieri. Din dorința de a păstra aparențele că are control asupra situației, agenta aflată la Las Vegas discută pe WhatsApp cu Man și cu tatăl său, sfătuindu-i ce trebuie să ceară la tratative.  

De pe telefonul ei, spre George Becali pleacă un mesaj cu pretențiile lui Man, trimise ei chiar de jucător: 

  • 1,32 milioane de euro pe lună (n.r. -pe an), fără comision din salariul meu 
  • 250.000 de euro din suma de transfer sau bani la semnătură din partea lui Parma 
  • mașină 

Becali nu-i răspunde. După perfectarea transferului, frații Becali au susținut că, de fapt, la negocierile cu Parma, Anamaria Prodan Reghecampf a transmis că jucătorul vrea doar 800.000 de euro pe sezon, suma urmând să crească de la an la an. Restul banilor ar fi mers spre comisioane.  Anamaria Prodan Reghecampf acuză la rândul ei că Ioan Becali a obținut doar 850.000 de euro salariul pentru jucător, în timp ce ea ar fi putut obține 1,5 milioane de euro. 

Analiza cazului Man: cu cine a negociat Anamaria Prodan, ce ofertă a adus și ce mesaje schimba cu Gigi Becali, Man și oficialii de la Parma + cât valorează o semnătură a lui Man din 2016
Mesajul lui Dennis Man pentru impresara sa

Trucul lui Becali cu împrumutul de 85.000 de euro 

În fotbalul mondial, un transfer poate fi făcut de mai mulți impresari. În unele cazuri, un agent rezolvă totul. El are și jucătorul și oferta. Alteori, un agent vine cu jucătorul, celălalt vine cu oferta de la un club. Cei doi își împart comisionul din transfer în proporții care să respecte contribuția fiecăruia. Dennis Man era impresariat de Anamaria Prodan Reghecampf, lucru recunoscut de atacant într-un mesaj de WhatsApp: 

Nu mă poate obliga (n.r. - Gigi Becali) să semnez cu Giovani atâta timp cât sunt sub contract cu dumneavoastră.
- mesaj de WhatsApp al lui Dennis Man

Dar transferul lui Man la Parma a fost făcut fără impresarul său. „Gigi Becali nu doar că l-a băgat pe vărul lui Giovanni să ia un ban din transfer. Aș fi fost de acord cu asta, nu era nicio problemă, ne puteam înțelege. El însă a vrut să-l ia pe jucător și să-l pună să semneze cu Giovanni Becali. Și să-mi arunce mie 100.000 de euro. Asta e deja prea mult. E o vagabonțeală”, susține Anamaria Prodan Reghecampf. 

Impresara spune că moneda de presiune folosită de familia Becali asupra jucătorului a fost un împrumut de 85.000 de euro luat de Man de la club în mai 2019. Atunci, atacantul s-a obligat să restituie banii din bonusurile pe care le primea din calificările în grupele cupelor europene. În cazul necalificării, Man urma să achite datoria din salariu, în ultimele 6 luni de contract.  

Anamaria Prodan Reghecampf susține că Becali i-a transmis jucătorului că îi va șterge datoria dacă acceptă transferul prin intermediul verilor săi. Dacă afirmațiile agentei sunt reale, totul a fost un truc al finanțatorului FCSB. La articolul 5 din acordul semnat de jucător și de club pentru împrumutul necesar achiziției unui apartament, părțile căzuseră de acord că suma datorată de Man urma să fie inclusă în prețul transferului de la FCSB. Jucătorul nu mai trebuia să plătească nimic.

Mesajele lui Man pentru Anamaria Prodan

În cele din urmă, Man a fost de acord să se urce joi dimineață în avionul privat închiriat de George Becali de la Țiriac Air. Pus în fața transferului vieții sale, atacantul a acceptat să sară peste impresara sa, în timp ce tatăl său încerca să o îmbuneze, trimițându-i mesaje în care își manifesta indignarea în privința situației. Chestionat de Anamaria Prodan Reghecampf dacă a acceptat să semneze un contract de reprezentare cu Ioan Becali și dacă e adevărat că și-a denigrat agenta la negocieri - așa cum susținea Gigi Becali în discuțiile telefonice cu apropiații - , jucătorul răspunde pe WhatsApp:  

„Minciuni. Eu nu am zis că semnez cu nimeni. Eu nu am spus astfel de lucruri, să fie clar. Nu știu ce se încearcă, dar cad eu cu tata de idioți”. 

Analiza cazului Man: cu cine a negociat Anamaria Prodan, ce ofertă a adus și ce mesaje schimba cu Gigi Becali, Man și oficialii de la Parma + cât valorează o semnătură a lui Man din 2016

Transferul s-a perfectat joi după-amiază. În acte, Man a declarat că nu a apelat la niciun impresar.  După ce a cerut 14 milioane de euro (12 milioane în rate + 2 milioane bonusuri) și după ce a susținut că i s-au oferit 15 milioane (13 milioane în rate + 2 milioane în bonusuri), George Becali a obținut în final 13 milioane (11 milioane pe loc + 2 din bonusuri) și 5 la sută din profitul la o eventuală revânzare. Suma plătită imediat de Parma este o lovitură într-o perioadă de criză economică mondială. 

„Giovanni a făcut tot de la A la Z”, a spus finanțatorul FCSB, care a realizat, însă, potențialul impact legal al declarației sale și a adăugat: „Bineînțeles, nu ca agent. Ca sfătuitor”. Deși nu avea nicio legătură contractuală cu Man, Ioan Becali și-a trecut acum în cont cel mai scump transfer făcut vreodată din Liga 1. Surse din piață susțin că frații Becali vor încasa aproape un milion de euro comision de la Parma. 

Anamaria Prodan Reghecampf a rămas în telefon cu un contract în care Dennis Man semna că e de acord să fie impresariat de ea. Agenta spune că-l va da în judecată pe fostul ei client pentru a-și recupera paguba din transfer, o sumă estimată undeva la 500.000 de euro: „Dacă nu suntem bărbați absolut deloc, atunci ne judecăm! Munca mea de ani de zile, miile de telefoane și deplasări, toate întâlnirile cu scouteri, președinți și cluburi mari, ce se întâmplă cu ele? Bine că am vorbit prin mesaje, că mă pomeneam că veneau tatăl lui Dennis Man sau el să îmi spună că nici nu mă cunosc”.  

Dacă Dennis Man făcea o plângere penală la DNA că e șantajat la negocieri, iar Gigi Becali îl dădea afară de la FCSB, Mihai Rotaru l-ar fi luat în secunda doi la Craiova.
- Anamaria Prodan Reghecampf, la GSP Live

Victor Becali se amuză pe seama șanselor impresarei de a câștiga un proces cu Man: „Să-l dea în judecată în Dubai, unde are licență, să vedem dacă are vreo șansă”.  

Întortocheat și plin de nuanțe, cazul transferului lui Man demonstrează că un agent poate să rateze implicarea în transferul vieții chiar și atunci când are un contract semnat cu un jucător foarte valoros. Dacă agentul nu se înregistrează în țara din care vrea să facă transferul și dacă nu întocmește contractul de reprezentare conform regulamentului, puterea sa poate fi șubrezită de un alt agent care nu are nicio legătură cu jucătorul, dar care poate profita de conexiunile sale din lumea fotbalului pentru a se așeza aproape cu forța la masa negocierilor.  

Anamaria Prodan Reghecampf e conștientă că le-a lăsat o portiță de intrare fraților Ioan și Victor Becali. Aceștia au profitat și și-au consolidat poziția în piață, chiar dacă au procedat extrem de cinic. 

Întrebată cum va proceda de acum încolo cu alți jucători, impresara a spus că va „blinda actele”.  E recunoașterea indirectă a unei erori care o poate costa câteva sute de mii de euro și titulatura autodecernată de cel mai bun impresar român.  

Oferta mea de 10 milioane de euro a fost prima pe care am adus-o. Dar eu apoi nu am mai fost lăsată să negociez. Când Gigi Becali a spus că eu nu mai negociez și vine alt impresar, Parma a discutat cu ei.
- Anamaria Prodan Reghecampf, la GSP Live

VEZI AICI INTEGRAL EMISIUNEA GSP LIVE CU ANAMARIA PRODAN REGHECAMPF

Citește și alte știri despre transferul lui Dennis Man la Parma:

EXCLUSIV Gigi Becali ar fi încercat să-l scoată pe Giovanni din schema transferului: „Îl urăște cu patimă, de fapt aștepta ofertă din Rusia pentru Dennis Man”

EXCLUSIV Gigi Becali i-a speriat pe italieni: „Cei de la Parma spun că nu vor mai aduce jucători de la Steaua, ci de la cluburi serioase”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (104)
parpalache
parpalache  •  02 Februarie 2021, 05:31
Postat de parpalache pe 01 Februarie 2021, 19:06

Acum ne-am lamurit!Daca n-avea licenta inregistrata in Romania, nu avea dreptul sa-l reprezinte pe jucator si nici sa-i incaseze cei 10% din salariul primit de la fcsb!Asa ca...sa zica mersi daca nu o da jucatorul pe ea in judecata!Aviz si celorlalti jucatori-cei de la alte cluburi!

!

1bast_
1bast_  •  01 Februarie 2021, 22:18
Postat de albion_rovers pe 01 Februarie 2021, 21:17

Scuză-mă, dar de când cu transferul lui Man am priceput un lucru: voi întâi sunteți gigisti și apoi fecesebisti. Dacă mâine s-ar întâmpla ceva și Gigi s-ar dezice de FC FCSB, voi pe el l-ați apăra și nu echipa. Uite cum s-a întâmplat cu Prodanca: o lăudați, scriați pe aici că ne ofticam pe ea, că ne îngroapă in bani etc. Cum s-a schimbat treaba și a ajuns în conflict cu interesele lui Gigi, cum ați dat-o la întors și o jigniți și o faceți în toate felurile, apărând-vă ***.

vii cu propriile supoziții folosind condițional-optativul. dacă, dacă, dacă... Și dacă nu e ca tine? Te-ai gândit? Te-ai gândit că nimeni nu-l suportă p-ăla și abia așteptăm să plece de la echipă? Niciunul nu-l laudă pe aici, în afară de voi, antisteliștii, de când cazul cu Man. Referitor la meduză, când am lăudat-o p-aia? Dimpotrivă, eu, unul o detest nu numai pentru stilul manelistic de a fi dar și pt că și-a luat bărbățelul breloc și au plecat lăsând clubul de izbeliște într-un moment delicat. Echipa avea nevoie atunci de un lider.

875423049539972
Raimond Anghel  •  01 Februarie 2021, 21:36

Ba asta e *** ,ea vine cu oferta de 10 mil si ion becali vine cu 13 mil -pe cine alegi ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (104)
Comentează