FOTBAL  »  Superliga  »  TRAGEDIE

Doliu la Dinamo! Nelu Nunweiller a murit » "Un jucător excepţional, ambiţios şi foarte talentat!"

Cornel Dinu,Ion Nunweiller
Cornel Dinu,Ion Nunweiller

Articol de GSP - Publicat marti, 03 februarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 03 februarie 2015 13:57

Fostul mare fundaş al lui Dinamo, Ion Nunweiller, 79 de ani, a murit în această dimineaţă, anunţă ofiţerul de presă al clubului.

UPDATE 14:00: Clubul Fenerbahce, la care Nunweiller a evoluat între 1968 şi 1970, alături de care a reuşit eventul, a postat un mesaj pentru fostul fotbalist.

"Dorim să transmitem condoleanţe familiei lui Nunweiller, cel care a fost jucătorul echipei Fenerbahce şi care jucat 91 de meciuri şi a contribuit la cîştigarea eventului", scrie pe site-ul echipei.

650387-alpernun-43528-4226987.jpg

Nelu Nunweiller s-a născut la Piatra-Neamţ, pe 9 ianuarie 1936, iar la 14 ani era deja legitimat la Progresul Bucureşti. În 1951 ajungea în curtea clubului Dinamo. Aici şi debuta în Divizia A, în meciul cîştigat în faţa celor de la Dinamo Bacău 2-1, de pe 12 august 1956. A activat la Dinamo pînă în 1972, cu două perioade de întrerupere.

Înzestrat cu calităţi deosebite, Nelu Nunweiller a reprezentat tipul fundaşului luptător, cu un excelent joc de cap, ambiţios şi tenace. A fost unul dintre cei mai puternici fundaşi ai apărării dinamoviste şi ai echipei naţionale.

După ce s-a retras din cariera de jucător, Nunweiller a preluat banca tehnică a clubului din Ştefan cel Mare, cu care a cîştigat campionatul în 1973 şi 1977. "Nunweiller a fost un jucător excepţional, foarte bun coleg, un caracter deosebit. A fost fundaşul care se lupta cu adversarul pentru fiecare balon, ambiţios şi foarte talentat" este caracterizarea fostul său coleg Florin Cheran.

Şi fostul preşedinte dinamovist, Mircea Stoenescu are numai cuvinte de laudă pentru Nunweiller: "Unul dintre cei mai mari fundaşi din istoria fotbalului românesc! Un căpitan adevărat atît pentru Dinamo, dar şi pentru echipa naţională. Un fotbalist adevărat, care şi-a dedicat întreaga carieră fotbalului şi clubului pe care l-a iubit din prima clipă".

El a provocat porecla "cîinii roşii"
Ion şi Lică Nunweiller sînt cei doi jucători de la care a venit porecla "cîinii roşii" pe care au primit-o dinamoviştii.
Cei doi fraţi au primit această titulatură datorită agresivitaţii din teren. Lică Nunweiller a murit în noiembrie 2013, la vîrsta de 74 de ani.

"A fost creatorul simbolului cîinilor roşii şi principalul stîlp de rezistenţă prin care s-a construit marea echipă de la începutul anilor 1960. Era un jucător care a avut multe momente în care a dat dovada de eroism în a bloca adversarul şi a face ca propria aparare să nu fie depăşită.

A fost un lider incontestabil al acelei perioade şi a reuşit lucruri bune, ca antrenor, dupa anii 70. Şi ca jucator şi ca antrenor a transmis spiritul acesta de luptă şi de loialitate pentru echipă. S-a retras, cred eu, destul de scîrbit şi el din fotbalul românesc", a spus Cornel Dinu pentru Cancan.

Ion Nunweiller a povestit modul în care şi-au cîştigat dinamoviştii denumirea de "cîonii roşii".

"Eu şi fratele meu, Lică, evoluam fundaşi centrali şi eram răi în joc şi curajoşi. Noi, fiind copii de saşi, eram roşcaţi şi, cînd alergam ne înroşeam foarte tare. Odată, într-un meci cu Rapid, atacanţii lor, Dumitriu II şi Ionescu, care ne ştiau de frică şi nu-şi permiteau să ne dribleze, ne-au întrebat: «Ce sunteţi, mă, aşa răi? Parcă sunteţi nişte câini. La cum arătaţi, sînteţi cîini roşii». Apoi, suporterii lor au dus vorba mai departe şi aşa ne-a rămas porecla", a explicat fosta glorie a „câinilor", povestea Nunweiller pentru Adevărul.ro.

Cifrele lui Ion Nunweiller la Dinamo
Debut Liga 1: 12.08.1956, Dinamo Bucureşti- Dinamo Bacău
A evoluat în Liga 1 doar pentru Dinamo în 279 meciuri şi a marcat 19 goluri
A fost de 5 ori campion ca jucător şi are 3 Cupe cîştigate
A jucat 21 meciuri şi a marcat 3 goluri în cupele europene pentru Dinamo, una din reuşite fiind pe "Bernabeu", pe 18 decembrie 1963, Real-Dinamo 5-3

"TE VOI IUBI MEREU, NELU NUNWEILLER!

NELU NUNWEILLER a plecat dintre noi într-o lume mai bună, cu Cătălin Hîldan, Florea Dumitrache, Lică Nunweiller, Sandu Custov, Nelu Stănescu şi alţi mari fotbalişti dinamovişti care au scris istoria clubului din Ştefan cel Mare.
În numele tuturor dinamoviştilor, sincere condoleanţe familiei îndoliate!", a fost mesajul postat pe Ionel Culina pe pagina sa de Facebook.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (64)
1745flo
1745flo  •  04 Februarie 2015, 18:42

A evoluat in liga 1 doar pt Dinamo! 279 de meciuri! 5 titluri, 3 cupe, etc! Asta e diferenta intre un fotbalist de legenda si un mercenar amator gen tucudean, tamas, luchin si multi altii ca ei!

fangigi
fangigi  •  04 Februarie 2015, 18:29

Un jucator de legenda, o familie de legenda!

shark_34
shark_34  •  04 Februarie 2015, 13:47

dumnezeu sa-l odihneasca... sincere condoleante...

Vezi toate comentariile (64)
Comentează