FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA

Lovitură de teatru în cazul de dopaj de la Astra! Ioniță și-a retras azi noapte mărturia: „Am fost supus unei presiuni enorme. Am recunoscut ce mi s-a dictat să recunosc”

Articol de - Publicat miercuri, 07 aprilie 2021 10:49 / Actualizat miercuri, 07 aprilie 2021 11:16

Alex Ioniță, unul dintre fotbaliștii Astrei suspendați provizoriu pentru dopaj, s-a răzgândit și a dat o nouă declarație scrisă în care susține că mărturia sa din ianuarie 2021, prin care admitea folosirea unei metode interzise, a fost dată în urma unor „presiuni enorme” și la dictarea oficialilor ANAD. 

Cazul de dopaj de la Astra se complică după ce unul dintre cei trei fotbaliști suspendați provizoriu pentru că ar fi folosit o metodă de vitaminizare interzisă de WADA și-a retras azi noapte mărturia dată în fața comisiei ANAD în luna ianuarie. 

Pe 2 februarie 2021, Alex Ioniță povestea în direct la GSP Live ceea ce recunoscuse oficial în 14 ianuarie în fața oficialilor Agenției Naționale Antidoping (ANAD)

„Îmi pare rău de Fatai și Seto. Eu i-am sfătuit să vorbească, le-am spus că riscăm să primim 4 ani. Au destule probe și nu putem să ne luptăm cu WADA (n.r.- Agenția Mondială Antidoping) și FIFA. Eu am preferat să vin și să recunosc încă o dată în fața celor de la ANAD ce am făcut. Tratamentul a durat în jur de 45 de minute. Maximum o oră. Au fost două flacoane. Nu am știut gramajul. Ulterior m-am informat. Au fost două flacoane întregi, de 100 ml, și o seringă de magneziu. Seringa a fost în cantitate mai mică și a fost introdusă după flacoane, direct în branulă”. 

Vezi aici mărturia lui Ioniță din februarie, de la GSP Live:

Cum cele două flacoane de câte 100 de ml depășeau cantitatea admisă de regulament, Ioniță accepta că avea să fie suspendat, însă speră că mărturia sa îl va ajuta să obțină o pedeapsă mai blândă: „Cât merit să stau?! Șase-opt luni în total, cu tot cu cât am stat. Realist, cred că va fi undeva la un an, un an și două luni”. 

De atunci au trecut mai bine de două luni, cazul a rămas în pronunțare la ultimele trei termene, însă azi-noapte Ioniță s-a râzgândit și a trimis Comisiei de Audiere o nouă declarație în care susține că mărturia sa din ianuarie a fost obținută de ANAD în urma unor presiuni enorme și că multe dintre declarațiile scrise în documentul oficial i-au fost dictate de oficialii Agenției Antidoping. 

„Am fost supus unei presiuni enorme și am recunoscut ce mi-au spus ei să recunosc. Am explicat totul în declarația trimisă Comisiei de audiere a ANAD, care sper sa adopte o decizie corecta și să oprească toată această nedreptate aici. Vreau să se știe adevărul și să nu ajungem să fim pedepsiți pe nedrept, eu sau colegii mei. Sper ca măcar cei din Comisie să fie corecți”, a declarat Ioniță pentru Gazetă. 

Iată conținutul integral al declarației trimise azi-noapte spre ANAD din care reiese că președintele ANAD, Cristi Balaj, s-a implicat în anchetă, sugerându-i jucătorului ce să declare în fața comisiei: 

Subsemnatul IONIȚĂ ALEXANDRU, domiciliat în București, în calitate de parte în dosarul aflat pe rolul Comisiei de Audiere a ANAD – 7/2020, în deplină cunoștință de cauză și nefiind supus vreunei presiuni, dau prezenta declarație prin care arăt și susțin următoarele: 

Am fost contactat în ziua de 12.01.2021 de un apropiat în care am încredere iar acesta mi-a zis să mergem să vorbim cu dl. Balaj Cristian despre cazul în care eram implicat în calitate de suspect. Am fost a doua zi, pe 13.01.2021, împreună cu el, la președintele ANAD în birou, în prima parte a zilei. A venit și doamna Gabriela Andreiașu la ședință și mi-au spus că au probe destule împotriva noastră, că sunt susținuți de WADA și de FIFA și că mă sfătuiesc să dau o declarație și să recunosc ce am spus prima oară și chiar să fiu explicit. Să nu spun că nu știu ce s-a întâmplat la clinică. Și să spun și de ceilalți colegi, ca să fie un avantaj pentru mine pentru că altfel nu pot fi luat în considerare. Mi-au spus că risc 4 ani cu probele pe care le au și că dacă FC Astra nu primește o sancțiune nu o să mai aibă nicio echipă românească, nici naționala, dreptul de a participa la meciuri internaționale. Dl. Balaj Cristian mi-a zis să știu că avocatul pe care îl am apără și clubul Astra și că el nu se prezintă, că ei tot trimit foi să vin la comisii și că el nu vine să ridice actele, că se face că uită că e ședință. Dl. Balaj Cristian mi-a mai spus că nimeni nu a câștigat niciun proces împotriva lor și mi-au zis să spun și despre colegii mei, mi-au dat de înțeles că asta este necesar ca să beneficiez de clemență. Au zis că dacă dau o declarație și mai spun odată și recunosc că am făcut, o să primesc pedeapsa minimă. Mi-au spus că o să primesc clemență. Apropiatul meu mi-a spus că decizia îmi aparține, că sunt major, ei doar au încercat să mă sfătuiască. 

Apoi am mers cu doamna Andreiașu la dânsa în birou unde am făcut o declarație. Dânsa cunoscând povestea, uneori îmi dicta ce să scriu. Îmi aduc aminte sigur că mi-a dictat să scriu cel puțin următoarele fraze: 

  • ”Discuțiile purtate cu reprezentanții ANAD în Septembrie au fost deschise și oneste”
  • ”Eu am văzut în cabinetul medical două flacoane și o seringă”
  • ”Nu s-a pus nicio presiune pe mine, am răspuns prompt la toate întrebările adresate de doamna Gabriela Andreiașu și de colegul acesteia Hristache Trofin.”
  • ”de fapt problema era legată de volumul din cele două flacoane care depășea limita permisă de 100 ml” ”Abia după ce am început să citesc și eu, să mă documentez pe site ul ANAD și WADA, să mai vorbesc cu prietenii, mi am dat seama că aș avea o șansă să mă apăr doar dacă spun cum s-au petrecut lucrurile și ce terapie am urmat eu și ceilalți doi colegi”
  • ”Totodată am înțeles și consecințele acțiunilor mele...”
  • ”Am fost consiliat greșit de avocat care practic nu mi-a dat toate opțiunile să mă apăr iar măsurile pe care le-a întreprins din octombrie până în prezent doar mi-au fost aduse la cunoștință și nu am fost întrebat ce cale de apărare aleg”
  • ”Mai mult de cât atât, am citit în Codul Mondial Antidoping despre protejarea persoanei care oferă informații despre alte cazuri de dopaj și consider că este un motiv în plus pentru care am decis să declar acum ceea ce s-a intamplat in septembrie 2020 și nu la finalul anului 2020.”
  • ”...ceea ce am făcut la clinica Cronos Med a fost datorită necunoașterii prevederilor legate de volumul permis sau interzis.”
  • ”Îmi mențin aspectele discutate la Ploiești cu reprezentanții ANAD...”
  • ”În 14.01.2021 mă voi prezenta la ședința de audiere unde îmi voi susține această declarație...”

Declarația respectivă a fost înregistrată și a rămas la ANAD. 

Ulterior, în ziua de 14.01.2021 m-am dus la sediul ANAD pentru a participa la ședința de judecată. Înainte de ședința de judecată am mers cu doamna Gabriela Andreiașu în birou la dânsa și am mai completat o declarație în care mi-a cerut să scriu și următoarea frază: ”Am făcut integral acele flacoane de vitamine, două la număr, acestea fiind de 100 ml fiecare, plus o seringă de magneziu care ne-a fost administrată în branulă”. Declarația a fost depusă la dosar. 

După această declarație am intrat la ședința Comisiei de audiere unde a participat și doamna Gabriela Andreiașu și le-am confirmat de mai multe ori că am făcut două flacoane în integralitatea lor, de câte 100 ml fiecare, pentru că am înțeles că asta vor să audă și ca să beneficiez de clemența promisă cu o zi înainte. În cadrul ședinței, când m-am referit la colegii mei, Seto și Fatai am spus că am făcut toți la fel, referindu-mă la faptul că am făcut toți aceiași terapie, dar nu ca o confirmare a cantității care le-a fost administrată lor întrucât eu nu am fost în cameră cu ei. 

În realitate nu am discutat cu ei după, despre ce anume s-a făcut în clinică. În realitate, în ziua de 16.09.2020 am fost la Clinica Cronos Med așa cum se știe, împreună cu ceilalți doi colegi, Seto și Fatai, iar cu ocazia terapiei administrate, s-au întâmplat următoarele: 

După ce am intrat în cabinet, am așteptat 10 – 15 minute pentru ca doamna doctor și asistenta să vină la mine. Probabil erau la Seto și Fatai. În acest timp, vreo 5 minute am stat cu doamna care a făcut pozele. Mi-a făcut și mie o poză când stăteam pe pat, cu telefonul în mână, fără perfuzie. Când au venit doamnele pentru perfuzie, mi-au pus branula. Nu îmi aduc aminte cine mi-a inserat branula, doctorița sau asistenta. Nu îmi aduc aminte dacă au preparat ceva pe masa de lucru, eu doar stăteam pe telefon. Nu pot preciza cu exactitate cât a durat până s-a scurs tot lichidul din perfuzie ci doar că la finalul perfuziei doamna asistentă mi-a injectat magneziul cu o seringă. Nu am nicio certitudine că mi s-au administrat două flacoane de câte 100 ml fiecare. La fel, nu am nicio certitudine că flaconul folosit avea 100 ml. Nu sunt sigur că doamna doctor sau doamna asistentă au schimbat vreodată flaconul cu lichid din care mi se făcea perfuzie. Toate cele descrise mai sus sunt aceleași lucruri pe care mi le aduceam aminte și în ziua de 24.09.2020 când am dicutat cu reprezentanții ANAD la stadion iar dacă am lăsat impresia prin răspunsurile mele, că aș fi făcut două flacoane de lichid, de 100 ml, acest lucru se datorează strict faptului că nu îmi aduceam bine aminte cum s-a derulat procedura și pentru că este posibil să fi văzut două flacoane, dar nu neaapărat că mi-au fost și administrate.

 Întreaga mea mărturisire făcută la ANAD și Comisia de Audiere privind faptul că am primit perfuzii două flacoane de 100 ml fiecare, a fost făcută strict cu scopul de a primi o decizie mai repede și pentru clemență din partea lor, adică o pedeapsă mai mică, cum mi s-a promis, fiind și speriat că aș putea fi suspendat pentru 4 ani printr-o decizie care să nu mai poată fi modificată. Acest fapt ar fi însemnat finalul carierei mele de fotbalist. În realitate, nu am convingerea că am încălcat reglementările antidoping, adică nu am convingerea că aș fi primit o cantitate perfuzată mai mare de 100 ml.

 Înțeleg să retrag întrega mea declarație de recunoaștere sau de mărturie împotriva colegilor mei, acestea fiind făcute sub presiunea psihologică a faptului că reprezentanții ANAD susțineau că există toate probele împotriva mea, susținerea ANAD de către WADA și FIFA și a faptului că în caz contrar aș risca o pedeapsă de 4 ani. M-am gândit că nu am cum să mă lupt cu WADA și cu FIFA și că urmează să primesc o pedeapsă de 4 ani. Singurele aspecte de fapt pe care le susțin sunt cele din prezenta declarație. 

Cu stimă, Ioniță Alexandru"

Declarația Ioniță by Gazeta Sporturilor on Scribd

Rămâi pe www.gsp.ro pentru reacții în urma schimbării radicale de situația în cazul de dopaj de la Astra. 

CAZUL DOPAJ LA ASTRA, PE SCURT:

  •  La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează.
  •  În respectivele poze apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, jucătorii Astrei, cu perfuziile-n venă! 
  • După ce a fost vizitată de ANAD, clinica a luat o decizie surprinzătoare: a șters toate pozele urcate pe Instagram. 
  • Pe 14 ianuarie, la comisia de audieri de la ANAD, Ioniță a recunoscut toate acuzațiile, iar pe 2 februarie le-a confirmat în direct, la GSP Live.

Citește și alte articole despre subiectul de dopaj de la Astra:

EXCLUSIV Astra trebuie exclusă din Liga 1! Ioniță a recunoscut că s-a DOPAT, iar consecințele sunt dramatice!

Reacții stârnite de ultimele dezvăluiri GSP în scandalul de dopaj de la Astra: „Ce tragedie ar fi!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (68)
carnag3
carnag3  •  07 Aprilie 2021, 20:31

Băiatul ăsta Ioniță pe unde s-a dus a "frecat" menta , acum demonstrează ce se știa despre el deja , anuma că nu știe să fie bărbat și să își asume declarația inițială din cauza oamenilor de la Astra,unde jucătorii fac muncă de voluntariat.

bogdaniulian
bogdaniulian  •  07 Aprilie 2021, 20:03

mafia

antalmihai
antalmihai  •  07 Aprilie 2021, 17:31

Astra si *** de Coman , l au presat sa schimbe decizia, DNA, ia vezi de telefoane si ***!! LE ESTE FRICA DE SE *** CA SE DESFIINTEAZA! ORICUM , ASA MERITA ACESTI NENOROCITI! ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (68)
Comentează