FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

E terminat sau îl termină Levy? » Fl. Costea a dezamăgit la primul meci ca titular

Florin Costea (26 de ani) a venit liber de contract la Steaua, unde are un salariu de 200.000 de euro anual
Florin Costea (26 de ani) a venit liber de contract la Steaua, unde are un salariu de 200.000 de euro anual

Articol de - Publicat sambata, 24 septembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 23 septembrie 2011 21:17

Florin Costea a fost cel mai slab stelist în faţa unui adversar mai mult decît modest, însă a fost folosit ca mijlocaş stînga, într-un sistem 4-4-2, cum n-a jucat aproape deloc în ultimii 3 ani.

În urmă cu 6 săptămîni, Steaua îl anunţa cu mare fast ca fiind cel mai tare transfer al verii. După primul meci în care a intrat ca titular, deja apar primele mari semne de întrebare în privinţa lui Florin Costea. Levy l-a folosit, în premieră, din primul minut cu Sănătatea Cluj, însă prestaţia celui adus de la Universitatea Craiova a fost una dezamăgitoare, iar tehnicianul s-a văzut nevoit să-l schimbe la pauză.
Cifrele lui Costea sînt aproape de zero, indiferent de capitol. A atins prima dată mingea abia în minutul 14, a greşit jumătate din pasele pe care a dorit să le direcţioneze spre colegii săi, n-a avut nici o ocazie de gol şi nici o realizare ofensivă deosebită.

De aici se naşte o întrebare: E Florin Costea un fotbalist terminat, mai ales că vine după o operaţie extrem de complicată, sau Ronny Levy îl foloseşte pe un post greşit, avînd în vedere că l-a pus să joace joi seară ca mijlocaş stînga, într-un sistem 4-4-2, şi nu ca atacant?

Nici o realizare ca mijlocaş stînga
În favoarea celui de-al doilea răspuns stau prestaţiile lui Costea de dinaintea accidentării. În cea mai bună perioadă a carierei lui, 2008-2009 şi turul sezonului 2009-2010, la capătul primului ieşind şi golgeterul Ligii 1, Costea a fost folosit aproape întotdeauna ca atacant, indiferent că sistemul era 4-4-2, 4-3-3 sau 4-3-1-2. Ca atacant, Costea a marcat nu mai puţin de 26 de goluri în 50 de meciuri, medie incredibil de bună pentru un fotbalist care evolua la o echipă ce nu a ajuns niciodată nici măcar în cupele europene.

Joi, ca mijlocaş stînga, Costea nu numai că n-a reuşit nici măcar o recuperare, lucru neobişnuit pentru un mijlocaş de bandă, dar şi încercările sale ofensive s-au lovit de aşezarea lui în teren: a încercat două driblinguri, ambele plecate din tuşa stîngă spre interior, şi deşi i-au reuşit nu au produs panică, pentru că au fost executate în lateral.

Nici o realizare după accidentare
În favoarea primei variante stau prestaţiile, în general, ale lui Florin Costea după ce a revenit în urma operaţiei la genunchi, din aprilie 2010. De atunci a jucat doar 16 meciuri, însă doar 3 ca integralist, şi a reuşit un singur gol. În plus, deşi Levy anunţă că mai e nevoie de timp pentru Costea senior, au trecut mai bine de 10 luni de cînd Florin a disputat primul meci după ce a încheiat perioada de recuperare şi reabilitare.


Explicaţiile lui Levy
Antrenorul Stelei a comentat prestaţia fostului atacant al Universităţii în meciul cu Sănătatea Cluj. "Nu e normal să-l judecăm după 45 de minute, la cît de mult a stat el. În perioada următoare o să-mi dau seama de cît timp mai are nevoie înainte să poata juca şi cîte antrenamente i-ar mai trebui", a explicat Levy.

A fugit la o lovitură liberă :)
După ce Florin Costea a creat incidentul din finalul meciului cu Schalke, cînd i-a "furat" lovitura liberă lui Rusescu şi a produs nemulţumirea colegilor, la prima fază de acest gen în meciul cu Sănătatea Cluj a avut o atitudine care i-a şocat pe toţi. A plecat imediat din zona din care se acordase lovitură pentru Steaua. Dorinel Popa a fost cel care a executat şi a făcut-o foarte bine, ieşind o mare ocazie.

Aproape zero barat în 4-4-2 cu Sănătatea Cluj:
- a bifat 45 de minute
- a jucat doar 14 mingi
- a dat 7 pase greşite
- a tras două şuturi, unul respins de portar, altul deviat în corner
- n-a recuperat nici o minge
- a reuşit două driblinguri, dar ambele în lateral
- a făcut un fault şi n-a suportat nici unul

97 la sută din meciurile pe care Florin Costea le-a disputat pentru Universitatea Craiova în sezonul în care a ieşit golgeterul Ligii 1, 2008-2009, adică 32 din 33, le-a disputat ca atacant, într-un singur joc fiind folosit ca mijlocaş stînga

1 gol a marcat Florin Costea în cele 16 meciuri pe care le-a disputat după ce a revenit în urma operaţiei suferite la genunchi

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (38)
nitoimihairomeo
nitoimihairomeo  •  25 Septembrie 2011, 08:26

Daca mai poate juca dupa o operatie asa de grea, mai trebuie doar rabdare cu el si isi va reveni dupa ce isi recapata increderea ! Daca Steaua nu are rabdare cu el , ma intreb atunci de ce l-a mai luat ,deoarece nu era un secret prea mare ca venea dupa o accidentare. Eu mai cred ca si presarii sunt prea idioti. Cum vad un om la pamant, da si ei cu ce le vine la indemana in omul doborat de greutati. Specific natiei romane!

adyhozaa
adyhozaa  •  24 Septembrie 2011, 18:21

dar dar dar......nu numai costea e expirat,mai sunt prepelita,mihai costea,rusescu s.a.m.d.........credeti ca de buni ce sunt au retrogadat craiova si urziceni?hai sa fim seriosi...mi-e scarba de tot ce se intampla in ''presa'' din romania...inteleg ca gigi becali va plateste pentru a scrie toata ziua de steaua ,dar numai rau face pt ca lumea deja s-a saturat toata ziua numai steaua.de ce nu mai vine lumea la stadion?....sa va fie rusine cu steaua voastra cu tot...niste ratati......

tandd
tandd  •  24 Septembrie 2011, 18:12
Postat de spartandinamovist pe 24 Septembrie 2011, 17:05

dorinel popa ,bun jucator e talent la mijloc nu e in vizorul MM-ului nu e deal lui e peste balan,dar nu ma bag nui echipa mea,un singur lucru =imi pare rau de jucator in rest levy din partea mea poate sa joace el cu mm si jiji golgeter,virf de spit sa faca el niste dealea ca la nunta pe scena ,scheme dealea de ziceai ca e luat de friguri,bun pustiu are figuri meserie,steaua are citiva jucatori f buni dar numai ca nu sint toti in teren odata si nu pot crea inpreuna relatie de joc si atunci haosul pe benzi,pianistul nu cinta degeaba se cara pianu ,MITITELU e AS in asi face LOBBY jucatorilor pe care vrea sai vinda scoate dela jiji atit de mult! incit nici el nusi propusese atit ii ia la iarna

dorinel popa???a jucat exceptional cu amaratii aia in cupa,eu nu pot sa inteleg cum sa-l preferi pe tanase in locul lui popa????pai asta are si sut ,are si dribling,bate excelent fazele fixe,face si munca de jos din aparare.de costea nimi8c de zis,e demult tare pe dinafara si datorita caracterului niciodata n-o sa ajunga fotbalist si pana la urma...vine tot de la o echipa retrogradata,ce pretentii sa ai>?lasa ca vine balan,alta petarda,dar lumea il asteapta parca ar veni de la barcelona nu tot de la o navetista la retrogradare

Vezi toate comentariile (38)
Comentează